28ste Belcanto Classic in Westouter is weer succes… en de charmezanger rijdt mee: “Zo kan ik toch even een echte renner zijn”

In Westouter vond maandagavond de 28ste editie van de Belcanto Classic plaats: een koers om te beminnen, niet om te winnen. Charmezanger Guido Belcanto was alweer trouw op post, samen met twee van zijn drie zonen. “Dankzij dit evenement heb ik toch even het gevoel echt renner te zijn.”

“Of ik nog graag deelneem aan de Belcanto Classic? Wat dacht je nu zelf? Het was een jongensdroom om renner te worden, maar ik werd een beetje per ongeluk zanger”, zegt zanger Guido Belcanto (71) vlak voor de start van zijn koers. “Maar dankzij dit evenement krijg ik even het gevoel echt renner te zijn. Ik ben de organisatoren van dit evenement daarvoor dan ook heel dankbaar, en ik ben vooral trots.” Opvallend: Guido Belcanto fietst dit jaar niet meer mee op een Bianchi. “Ik heb mijn Bianchi aan mijn jongste zoon gegeven, en ik heb er al spijt van”, zegt hij nog.

Zonen doen mee

“Voor de goede orde: de Bianchi waarop ik nu fiets, is niet het exemplaar dat mijn vader ooit kreeg van Marco Pantani”, zegt zoon Dimitri Versmissen. “Maar het is inderdaad een koersfiets waar Guido mee fietste. Hij gaf hem door aan mij.” Dimitri rijdt voor de negende keer mee met de Belcanto Classic. “De eerste keer dat ik deelnam was ik 15 jaar of zo. Ik train sporadisch, maar een echte renner ben ik niet. Mijn broer Tobias is meer gedreven dan ik. Voor mij is het voor de fun, want ze rijden hier wel erg snel.”

Nico Mattan is voor de tiende keer wedstrijddirecteur van de koers. “Zelf meefietsen ga ik niet meer doen, maar de Belcanto Classic is en blijft een topevenement. Je moet uiteraard goed weer hebben, maar opvallend is dat hier altijd de zon schijnt. Dit is een mooi initiatief voor de regio. Mijn hart ligt in de Westhoek en het was vroeger mijn trainingsparcours. Nu werk ik voor een brouwerij en is deze streek mijn werkterrein. Leuk is ook dat ik hier wel wat oud-collega’s tegen het lijf loop, zoals Peter Farazijn, Zico Waeytens en Nico Eeckhout.” Aan de koers namen wel meer ‘bekende fietsers’ deel, denk aan Peter Vandenbempt, Bart Schols en Gianni Vermeersch.

Filip Van Exem is blij dat hij met zijn vrienden bij de Classic kan zijn: “Ik ga nog niet meteen naar huis!” © Eric Flamand

Wie er dit jaar voor het eerst bij kon zijn, was Filip Van Exem (59), uitbater van restaurant De Krikke tussen Brielen en Elverdinge. “Ik heb het geluk om een dit jaar sinds vele, vele jaren naar de Belcanto Classic te kunnen komen”, zegt Filip. “Omdat ik ’s avonds de deuren van mijn eethuis gesloten hou, heb ik wel wat meer tijd om iets anders te doen. Enkele collega’s nodigden mij uit om hier naartoe te komen en ik zei met veel plezier ja. Ik kende het evenement natuurlijk wel en nu ik er toch ben, wil ik er wel een beetje van genieten. Naar huis gaan, doe ik dan ook niet meteen.”

Werken Reningelst

Burgemeester Wieland De Meyer (Gemeentebelangen) werkte zich samen met schepen Bart Vanacker en gemeenteraadslid Marjan Rousere in de kijker. Met hun act wilden ze de collega’s uit Poperinge even in en uit Reningelst helpen, want door de werken daar blijkt dat niet zo eenvoudig. Even leek het erop dat Belcanto Classic Reningelst uit het parcours moesten schrappen, maar na wat over en weer getelefoneer kon dat worden vermeden. “Wel namen we extra veiligheidsmaatregelen in de bocht aan de Zevekotestraat, komende van de Lokerseweg”, zegt voorzitter Bert Doise.

The post 28ste Belcanto Classic in Westouter is weer succes… en de charmezanger rijdt mee: “Zo kan ik toch even een echte renner zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruiselede en Wingene werken met Boerenbond aan campagne voor meer verkeersveiligheid op landbouwwegen

De gemeentebesturen van Ruiselede en Wingene werken met de Boerenbond aan een campagne voor veiliger landbouwwegen, vooral tijdens het oogstseizoen. Naar jaarlijkse traditie houdt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé ook een persconferentie rond ‘Modder op de weg’, om zoveel mogelijk verkeersongevallen te vermijden.
The post Ruiselede en Wingene werken met Boerenbond aan campagne voor meer verkeersveiligheid op landbouwwegen appeared

Lees meer »

“Surreëel en oneerlijk”: Spaanse speelt paralympische medaille kwijt door dramatisch moment op 10 meter van marathonfinish

Drama, gisteren, op de slotdag van de Paralympische Spelen. De Spaanse Elena Congost (36) werd derde op de marathon (T12), maar door een ‘foutje’ op tien meter van de meet speelde ze haar bronzen medaille nog kwijt. De gids van de slechtziende loopster kreeg krampen en viel bijna, waarna ze in een poging om te helpen het touwtje even loste

Lees meer »

De partyzomer, donkere melancholie en vaste adresjes van Erik Van Looy: “Hij komt altijd vóór de avondshift eten”

Erik Van Looy (62) weet wat een partyzomer op Pukkelpop of Ibiza is, maar voelt zich bovenal thuis in zijn eerder bescheiden woning in Deurne, zoals we konden zien in ‘Komen eten’. Zijn dagelijkse routine, de volkse buurt en het kalfslapje bij de Italiaan om de hoek zorgen voor rust in het soms zwaarmoedige hoofd van de presentator, die écht

Lees meer »

Vernieuwing gasleiding in Noordstraat en deel van de Brugsesteenweg, werken klaar tegen Batjes 2025

Naar aanleiding van een gas- en waterlek in de Noordstraat eerder dit jaar en de nood aan verschillende kleine herstelwerken, voerde Fluvius op diverse plaatsen controles uit. Die wijzen uit dat de bestaande gasleiding in de Noordstraat en deels ook in de Brugsesteenweg best vervangen wordt door een nieuwe polyethyleen gasleiding.
The post Vernieuwing gasleiding in Noordstraat en deel

Lees meer »

Oostkamp sluit zomervakantie af met bedankingsfeest

De leiders van de verschillende jeugdbewegingen en de monitoren van de speelpleinwerking werden door de Oostkampse jeugddienst uitgenodigd voor een bedankingsfeest onder de noemer You Made the Summer. Daarmee wilde de gemeente hen bedanken voor de vrije tijd die ze hebben opgeofferd om anderen een aangename zomertijd te bezorgen. Met de nodige drank en een
The post Oostkamp sluit

Lees meer »

Knokke-Heist blikt tevreden terug op Ironman: “Dit wordt een vaste waarde”

Het voorbije Ironmanweekend was een succes. Het evenement bracht zowel bij de deelnemers als de toeschouwers veel volk op de been in Knokke-Heist. De Ironman 70.3, een triatlon over de halve afstand, was voor de atleten een unieke beleving, al was een felle landwind misschien wel de grootste tegenstander.
The post Knokke-Heist blikt tevreden terug op Ironman: “Dit wordt

Lees meer »

Jongeman opgepakt nadat hij verontrustende beelden van Brugse school op sociale media deelt: “Vind me op het nieuws”

De politie was vrijdagochtend massaal aanwezig op de school SASK in Sint-Kruis, een deelgemeente van Brugge. Een jongeman deelde op sociale media verschillende beelden van de school, met daarop telkens de onheilspellende tekst “vind me op het nieuws”. Het Gentse parket kan voorlopig enkel bevestigen dat er iemand is opgepakt. “De jongeman werd meegenomen ter verhoor”, klinkt het.

Lees meer »

Familievriend onthult nieuwe details over affaire Dave Grohl: “Hij woont niet langer bij zijn gezin”

“Hij was niet bij de geboorte, maar hij heeft zijn dochter wel al verschillende keren gezien.” Er zijn nieuwe details opgedoken over de affaire van Dave Grohl (55). Eerder deze week maakte de rocker bekend dat hij zijn vrouw bedrogen heeft en in het geheim een kind verwerkt heeft. Volgens een familievriend is Grohls minnares echter geen onbekende. “Hij kent

Lees meer »

LIVE FLANDERS DARTS TROPHY. Price en Van Gerwen verrassend naar huis, pijnlijke uitschakeling voor De Decker

Op de tweede dag van de Flanders Darts Trophy – het tiende toernooi van de European Tour – wordt het Belgische publiek verwend met heel wat topaffiches. Price en Van Gerwen werden verrassend uitgeschakeld, wereldkampioen Humphries stootte wel door. Littler moet nog in actie komen. Mike De Decker – de enige Belg in de tweede ronde – verloor van Ross

Lees meer »

Hubert De Meester (96), ooggetuige van de bevrijding: “Bruggelingen juichten de Canadezen toe, maar ik zag ook beestigheden”

De Bruggelingen stonden de Canadezen toe te juichen, maar ik zag ook beestigheden: aan de Eiermarkt werd een collaborateur met een hockey stick afgeranseld. Het bloed gutste over zijn aangezicht. Dat beeld vergeet ik nooit”, zegt Hubert De Meester (96). Een ooggetuigenverslag van de laatste oorlogsdagen en bevrijding van Brugge op 12 september 1944, tachtig jaar geleden.
The post

Lees meer »