KIJK – 35.000 toeschouwers op vernieuwde Gouden Boomstoet in Brugge: ontdek het hier in tekst en beeld

Zondagnamiddag trok de Gouden Boomstoet door de straten van Brugge. Vele tienduizenden belangstellenden daagden op voor dit evenement. Het was zeven jaar geleden dat deze stoet georganiseerd werd.

1500 figuranten namen deel aan de Gouden Boomstoet. Brugge Plus gaf de opdracht aan artistiek directeur Tom Ternest om de stoet aan te passen aan een hedendaags publiek.

Want de vorige editie, die nog teveel geënt was op het concept dat Antoon Viaene in de jaren 1950 uitdokterde, bleek verouderd en werd onvoldoende gesmaakt.

Vernieuwd concept

Op advies van historicus Jan Dumoleyn werden enkele aanpassingen gedaan. Zo werd Jan Breydel in het tafereel van de Guldensporenslag vervangen door Jan Heem.

Onder de Vikingen, zonder hoorntjes, bevonden zich enkele vrouwelijk krijgers. Ook de kruistochten kregen een historische correctie: geen gevangen Moren maar kruiden en boeken uit het Oosten. En de Duitse Hanze mocht deelnemen, in 1958 was dit niet het geval bij de creatie van de stoet.

Samen met regisseur Dominique Deckers en algemeen coördinator Kasper Verhelst creëerde Tom Ternest een nieuw spektakel, met veel meer interactie met het publiek. En de Brugse Zotten zorgden voor de nodige humor.

Actueel luik

Er was ook een hedendaagse knipoog: velen zullen wel de link gelegd hebben tussen de middeleeuwse pest en corona. Voor het actuele luik zorgde de Antwerpse kunstenares Elise Eeraerts.

Zij bracht als sluitstuk van de stoet symbolisch de afgebrande top van het Belfort terug naar Brugge: een replica van de spits die in de 15de eeuw de Halletoren bekroonde.

Al diende haar man Roberto het meterslange hedendaagse kunstwerk af te werken. Want de kunstenares werd mama en vertoefde de voorbije week bij haar pasgeboren baby.

Centraal in de vernieuwde Gouden Boomstoet stond het huwelijk van Margareta van York met Karel de Stoute in 1468. Toen was dit huwelijk de aanleiding tot een tiendaags feest in Brugge.

Het huidige spektakel viel uiteen in vier hoofdstukken: de Bruggelingen verwelkomden de Engelse prinses Margareta, ze gaven haar een geschiedenislesje over het graafschap Vlaanderen, het huwelijksfeest en de hedendaagse interpretatie met het kunstwerk van Elise Eeraerts.

Klein minpuntje

Wat het meeste indruk maakte, waren de mooie kostuums en de geslaagde dansjes. Enkele acrobaten beklommen de tribunes.

De fraai geborduurde Franse lelies werden door gedetineerden in de Brugse gevangenis. In schril contrast hiermee stond de scene van de vermoorde Karel de Goede. Bruggeling Timothy Gurdebeke moest meer dan twee uur lang stil zitten en een lijk incarneren…

Een klein minpunt. Zonder programmaboekje was het onmogelijk om elk tafereel te vatten. Figuranten die taferelen moesten duiden werden vaak overstemd door muziekkorpsen in de volgende groep.

(Tekst: Stefan Vankerkhoven Beeld: Davy Coghe)

The post KIJK – 35.000 toeschouwers op vernieuwde Gouden Boomstoet in Brugge: ontdek het hier in tekst en beeld is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

SERV: Werkdruk en emotionele belasting leraren gedaald, maar werkstress blijft

De werkdruk en emotionele belasting bij leraren is in 2023 gedaald na de piek van 2019, maar dat heeft zich nog niet vertaald in een daling van werkstress en burn-outklachten. Dat blijkt uit de Werkbaarheidsmonitor van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), een grootschalige werkbaarheidsmeting die de kwaliteit van jobs in Vlaanderen om de vier jaar in kaart brengt.

Lees meer »

Kapper Ronny kapt al 40 jaar de haren van menig Gitsenaar: “Ik blijf nog een tijdje doorgaan”

Ronny Lievens (57) viert het 40-jarig bestaan van zijn kapsalon, gelegen op de marktplaats van Gits. Een echte figuur in Gits door zijn bloeiende kapperszaak, maar eveneens door zijn groot hart voor de medemens. Van een jaarlijkse kerstboom versieren in het woonzorgcentrum tot zijn inzet voor het kermismaandagcomité, geen moeite is voor Ronny te veel.
The post Kapper Ronny

Lees meer »

Vanaf oktober nog maximum 50 kilometer per uur op Parijse ring

Vanaf 1 oktober mag er op de ring rond Parijs nog maar 50 kilometer per uur gereden worden. Dat heeft burgemeester Anne Hidalgo maandag gezegd, die benadrukt dat een dergelijke maatregel wel degelijk binnen haar bevoegdheden valt. “We zijn er al achttien jaar mee bezig, dus het is niet nieuw”, verklaarde ze op RTL.

Lees meer »

“Een schande”: Cesar Casier neemt het op voor Conrad Janssens na pijnlijke opmerkingen door speurders in ‘Klopjacht’

Het nieuwe seizoen van het Play4-programma ‘Celebrity Klopjacht’ veroorzaakt nu al ophef. Zo krijgen Cesar Casier (36) en Conrad Janssens (22), zoon van ex-Miss België Ilse De Meulemeester (53) en zakenman Glenn Janssens (50), het zwaar te verduren, schrijft ‘TV Familie’. En dan vooral vanwege de pijnlijke uitspraken die de speurders in het programma over het koppel deden. “We zijn

Lees meer »

Een jaar na het pijnlijke verlies van viervoeter Vili, verwelkomt Kathleen Aerts nieuwe hond: “Bitterzoet gevoel”

Een jaar nadat ze met veel verdriet afscheid moesten nemen van hun geliefde hond Vili, verwelkomen Kathleen Aerts (46) en haar gezin een nieuw gezinslid: Zola. “De leegte die Vili achterliet was enorm. Maar het universum had iets moois voor ons in petto: het heeft Zola naar ons gestuurd”, schrijft Kathleen op Instagram, terwijl ze enkele schattige foto’s van hun

Lees meer »

Dennenprocessierups rukt steeds verder op naar het noorden: vestigt hij zich binnenkort ook bij ons?

Hoewel hij de laatste jaren opnieuw wat minder voorkomt, is het elke zomer uitkijken voor de eikenprocessierups en zijn nesten. De vervelende brandharen van het insect zorgen immers voor jeuk en irritatie. Helaas is hij niet de enige rups met brandende haartjes, want ook zijn zuidelijke neefje, de dennenprocessierups (Thaumetopoea pityocampa), staat er vol mee. En die rups is door

Lees meer »

Zoekactie naar mogelijke drenkeling in Brugge blijkt vals alarm: “Passant zag fiets in het water drijven”

De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt nadat een voorbijganger een fiets opmerkte in de Brugse ringvaart. Om zeker te zijn dat er geen sprake was van een persoon te water, doorzochten duikers van de brandweer de omgeving. Dat leverde evenwel niks op.
The post Zoekactie naar mogelijke drenkeling in Brugge blijkt vals alarm: “Passant zag fiets in het water drijven”

Lees meer »

Ambitieus Slovo gaat voor top vijf

Volleyclub Slovo, met als thuisbasis Hof Ter Straeten in Varsenare, start het nieuwe seizoen met maar liefst drie seniorenploegen. Vorig seizoen speelde de tweede ploeg kampioen op één been in Promo 4 en promoveert zo naar Promo 3. De derde ploeg is nieuw en bestaat hoofdzakelijk uit speelsters die vorig jaar nog aantraden bij de
The post Ambitieus Slovo

Lees meer »

Vlaams Belang-lijsttrekker doet krasse uitspraken: “Als burgemeester zal ik zeggen: geen vreemdelingen meer”

Als hij burgemeester wordt, wil hij een migrantenstop in Houthulst. Dat zegt Jackie Vercamer, de kersverse lijsttrekker van Vlaams Belang in de meest rechtse gemeente van onze provincie. Hoe hij dat zal realiseren, is minder duidelijk. De 74-jarige elektricien op rust doet nog andere krasse en hallucinante uitspraken in dit interview. Dit is een zo letterlijk mogelijke weergave. Trumpiaans of

Lees meer »