Stad Wervik onderneemt actie na onverwachte kappingen met vergunning in Congobos in Geluwe

Dat een aannemer is begonnen met het kappen van de bomen in het private Congobos in Geluwe zorgt bij heel wat inwoners voor grote verontwaardiging. Het aantal reacties op de sociale media is ontploft. Het Congobos stond destijds via een notaris te koop voor 150.000 euro en werd verkocht aan iemand uit Ledegem. De stad Wervik verwijt het Agentschap Natuur een Bos een gebrek aan communicatie over het afleveren van een kapvergunning.

Het bos is 2,4 hectare groot en bevindt zich in de Beselarestraat nabij de A19. Het stadsbestuur werd door bezorgde inwoners geïnformeerd over bomenkap in het Congobos en zo ging de bal aan het rollen. Ondertussen zijn er al tientallen bomen gerooid. De stammen liggen gestapeld op het terrein.

“Bij ons was geen dossier van kapvergunning bekend”, zegt schepen van Milieu Bercy Slegers (CD&V). “Daarom werd er onmiddellijk gereageerd. De milieupolitie en natuurinspectie van Vlaanderen werden meteen ingeschakeld om de kappingen te onderzoeken en kregen de vraag om een stakingsbevel uit te vaardigen. Toen de politie vrijdagmorgen ter plaatse kwam, werd vastgesteld dat er op dat moment geen verdere activiteit plaatsvond.

“Na verdere contacten is duidelijk geworden dat de kapmachtiging rechtstreeks is afgeleverd door het Agentschap Natuur en Bos Van hen kregen wij geen enkele vorm van communicatie over deze kapvergunning. De Bosgroep IJzer en Leie werkte samen met de eigenaar van het Congobos om een kapmachtiging aan te vragen in het kader van het bevoegd bosdecreet. Volgend plantseizoen wordt het bos opnieuw beplant met inheemse soorten.”

“Als stadsbestuur hechten we veel waarde aan het behoud van onze natuurlijke omgeving en het Congobos in het bijzonder. Het bestuur betreurt dat dit zonder enig overleg en communicatie gebeurde. We willen ervoor zorgen dat dergelijke incidenten in de toekomst niet meer voorkomen. De stad contacteerde de eigenaars en de Bosgroep IJzer en Leie en ze zijn bereid om in de loop van september hierover met de stad en de bevolking samen te zitten.

“We willen benadrukken dat het stadsbestuur alles in het werk zal stellen om duidelijkheid te verschaffen en samen tot een oplossing te komen voor dit gebeuren. Zodra er hierover meer duidelijkheid is, zal de bevolking verwittigd worden.”

Kostprijs

Het Congobos was vroeger eigendom van wijlen Wilfried Dornez en zijn echtgenote Suzanne Vandermeersch. Ze waren vroeger de uitbaters van een kruidenierswinkel in de Ieperstraat. Op de plaats van de kruidenierszaak bevindt zich nu Cévan Wines. Toen Wilfried naar het woonzorgcentrum Ter Beke verhuisde, werd in overleg met de familie beslist het bos te verkopen. De familie hoopte dat de stad of misschien de provincie het bos zou kopen. De familie klopte aan bij de stad.

Het lokaal bestuur bestond toen uit sp.a-N-VA-Open VLD. Men zag af van de aankoop omwille van de kostprijs en de aanwezigheid van weinig waardevolle bomen. Zo zijn er veel oude populieren. CD&V zat toen in de oppositie en vroeg op de gemeenteraad in oktober 2016 of de stad het bos wil kopen. Want de bossen in Wervik en Geluwe zijn dungezaaid.

Het Congobos was niet afgesloten en dus toegankelijk voor het publiek. Het roept bij veel Geluwenaren jeugdherinneringen op toen ze daar bijvoorbeeld met de Chiro op zondagnamiddag kwamen ravotten. Vroeger heette het De Elzerij. Later werd het uiteindelijk het Congobos, want aan de overkant bevond zich café De Congo. Vandaar. Het is een restant van de lintbebossing langs de Reutelbeek tussen Geluwe en Beselare.

The post Stad Wervik onderneemt actie na onverwachte kappingen met vergunning in Congobos in Geluwe is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Reus wordt opgenomen in archieven Univers des Géants: “Judokus is blijkbaar een oude en waardevolle reus”

De kermisfestiviteiten in Reninge zitten erop. Traditiegetrouw trok reus Judokus, bijgenaamd ‘Koning der Broeken’, op kermiszondag door de straten van het dorp. Het feestcomité van Reninge kreeg die dag bovendien heuglijk nieuws: Reus Judokus wordt namelijk opgenomen in de archieven van Univers des Géants in Ath.
The post Reus wordt opgenomen in archieven Univers des Géants: “Judokus is blijkbaar

Lees meer »

Broers Teo en Leo leren Bruggeling hotdogs eten: “Een gat in de markt”

In de Noordzandstraat 94, pal in de uitgaansbuurt ‘t Zand, gingen de broers Leo en Teo Demets van start met Top Dogs, een takeaway voor liefhebbers van hotdogs. “In het buitenland, vooral in Canada, zag ik veel populaire hotdogkraampjes maar in Brugge lijkt het een gat in de markt”, zegt Teo.
The post Broers Teo en Leo leren Bruggeling

Lees meer »

Verplichte gemeenschapsdienst geen succes, met maar 494 mensen aan de slag: “Grondige, kritische evaluatie nodig”

De verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen is geen succes. Het project werd zo’n jaar geleden ingevoerd door de Vlaamse regering, maar nog geen 500 werkzoekenden hebben sindsdien ervaring opgedaan via het systeem. Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) zegt dat er te veel systemen bestaan om werkzoekenden aan werk te helpen en dat de totale aanpak grondig geëvalueerd moet

Lees meer »

Cedric Vanhee voorspelt een moeilijk seizoen voor Jong Male (1)

De jongens van de Brieversweg openden de competitie met een 1-5-thuisnederlaag tegen KFC Moen. De daaropvolgende trip naar KWS Houthulst A leverde evenmin oogst op: de thuisploeg won met 2-0. Leider KSV Rumbeke komt zondag 15 september naar de Maalse gelederen afgezakt. Doelman Cedric Vanhee is na Zedelgem aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière
The post Cedric Vanhee

Lees meer »

Brugge viert tachtig jaar bevrijding

Deze maand is het tachtig jaar geleden dat Brugge en het ommeland werden bevrijd door Canadese troepen en dat wordt vooral dit weekend duchtig gevierd. Zaterdagnamiddag vond een optocht met 28 authentieke legervoertuigen plaats en op de Kruisvest is nog het hele weekend een WO II-kampement te bezoeken.
The post Brugge viert tachtig jaar bevrijding appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gouden huwelijksgeluk voor Daniel en Lien en De Panne

Daniel Seynaeve en Lien Verhoegstraete zijn allebei geboren in 1944 en groeiden op in Torhout. Daar leerden ze elkaar ook kennen, en 50 jaar geleden stapten ze er in het huwelijksbootje.
The post Gouden huwelijksgeluk voor Daniel en Lien en De Panne appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na aanvaring in rechtbank staat familie van Francis (16) opnieuw oog in oog met doodrijder: “Voor ons is geen enkele straf zwaar genoeg”

“Wij kregen levenslang omdat jij een moordenaar bent”: toen in juni het proces van start ging tegen Youri H., leidde dat tot een ‘emotionele bom’ tussen de familie van de verongelukte Francis Aerts (16) en de beklaagde. Ook vader Peter Aerts kon zijn emoties na de zitting in de politierechtbank van Dendermonde niet meer de baas en noemde de bestuurder

Lees meer »

Vrijdag uitspraak over mislukte staatsgreep in Congo, Belg riskeert doodstraf

Een militaire rechtbank in de Congolese hoofdstad Kinshasa spreekt zich vrijdag uit in het proces over de mislukte staatsgreep van eerder dit jaar. Verschillende buitenlanders, onder wie ook de Belgische militaire expert Jean-Jacques Wondo, staan daar terecht. Wondo riskeert de doodstraf. Hij zou zich schuldig gemaakt hebben aan terrorisme en steun aan gewapende groepen. Zijn familie lanceerde vorige week nog

Lees meer »

Raadslid wil expo met erfgoedfoto’s van brandweer Izegem

De Izegemse brandweer bracht dit jaar een kalender uit met brandweerlui die poseerden bij een aantal erfgoedlocaties. Raadslid Giel Seynaeve stelt voor om met die originele foto’s een expo te maken in de bibliotheek, wat op bijval kon rekenen bij schepen van Erfgoed en Bibliotheek Kurt Himpe (N-VA).
The post Raadslid wil expo met erfgoedfoto’s van brandweer Izegem appeared

Lees meer »