Oostende herdenkt zijn bloedige Vissersopstand

Voor de derde keer op rij herdenkt de stad Oostende en een paar socio-culturle verenigingen de vissersopstand in 1887, waarbij vier vissers en een passant om het leven kwamen. Ze werden getroffen door de kogels van de burgerwacht en gendarmerie.

Op het einde van de 19de eeuw hadden de Oostendse vissers het niet gemakkelijk. Niet alleen heerste er veel armoede en ellende, maar bovendien overspoelden Engelse vissers de lokale markt met goedkope vis. Dit zorgde voor veel onvrede in de lokale visserskringen.

Die vissersopstand op 24 augustus 1887 waarbij vijf mensen om het leven kwamen, speelde zich grotendeels af rond en in het handelsdok (nu Mercatordok) en de voormalige vismijn ‘de Cierk’. De al langer smeulende oorzaak was de aanvoer van goedkope vis door Engelse vaartuigen.

Tot elke prijs

De herdenking grijpt ieder jaar plaats bij het beeld ‘Tot elke prijs’. De aanzet tot dit initiatief komt van het echtpaar Doris Klausing en Giedo Vanhoecke die van in den beginne gehoor voor hun voorstel vonden bij voormalig schepen Jean Vandecasteele, burgemeester Vande Lanotte en van Heem- en Geschiedkundige Kring De Plate en Gidsenkring Lange Nelle.

Op een drie meter hoge sokkel in roestvrij staal verrijst een 2,4 meter hoge geabstraheerde figuur in brons die de dynamische dramatiek van een door dodelijke kogels getroffen (vissers)figuur symboliseert. ‘Tot elke prijs’ is het eerste kunstwerk van de Oostendse kunstenares Martine Vyvey in de openbare stedelijke ruimte.

Hommage

Het beeld is niet alleen een eerbetoon aan de door de burgerwacht en gendarmerie gedode vissers maar ook een blijvende hommage en waardering aan alle Oostendse vissers die door de eeuwen heen en tot vandaag soms ten koste van eigen leven de vis op de kade zetten.

Bij de door regenvlagen en stormachtige wind geteisterde herdenking werd het werk van James Ensor “De Staking” (1888) geduid door Doris Klausing. De Koninklijk Marine Kadettenkorps verzorgt een intieme bloemenhulde voor elk van de vijf overledenen en het Oostendse koor Ier & Gunter stond in voor de gesmaakte muzikale omlijsting.

The post Oostende herdenkt zijn bloedige Vissersopstand is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Erfgoedparcours laat je markante plekken in Zwevegem ontdekken: “Transfo weer laten leven”

Net voor Open Monumentendag van vorige zondag werd op de transfosite een erfgoedparcours geopend. 20 locaties op de site tonen hun geheimen, zowel fysiek als online. Bedoeling is dat de bezoekers voortaan op eigen houtje de site verkennen. Dit was vroeger niet mogelijk.
The post Erfgoedparcours laat je markante plekken in Zwevegem ontdekken: “Transfo weer laten leven” appeared first

Lees meer »

Borrell “woedend” over dood van zes UNRWA-medewerkers

De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell is “woedend” over de dood van zes medewerkers van het VN-agentschap UNRWA bij een Israëlische aanval op een school in de Gazastrook. Volgens de hoge vertegenwoordiger is het inmiddels de vijfde keer dat Israël een aanval uitvoert op de school in Nuseirat, waar 12.000 vluchtelingen bescherming hebben gezocht. Israël zegt

Lees meer »

De dennenprocessierups rukt op, maar waarom is het diertje een probleem? En wat doe je als je één tegenkomt?

Niet alleen de eikenprocessierups kan veel overlast meebrengen met zijn vervelende brandharen, ook zijn zuidelijke neefje, de dennenprocessierups (Thaumetopoea pityocampa), kan je veel jeuk en irritatie geven. En die rups is door de klimaatverandering aan een opmars naar het noorden bezig. Zijn volgende stop: België. Bioloog Wietse Chanet legt alles uit wat je moet weten over deze mogelijk nieuwe invasieve

Lees meer »

Vooruit Kortrijk wil 4,6 miljoen vrijmaken voor totaalrenovatie Budascoop: “Na 50 jaar gebruik dringt dit zich op”

Budascoop, het Kortrijkse kunstencentrum in de Kapucijnenstraat, blaast volgend jaar 50 kaarsjes uit. Om die bijzondere verjaardag extra in de verf te zetten, pleit Vooruit Kortrijk richting de gemeenteraadsverkiezingen voor een totaalrenovatie van het kunstencentrum met een prijskaartje van 11,9 miljoen. De Vlaamse overheid komt in de plannen van Vooruit voor zo’n 60% tussen. Stad Kortrijk zou 4,6 miljoen moeten

Lees meer »

Stan ziet zijn rit naar school halfuur ingekort, maar probleem verlegt zich naar klasgenoot: “Thibo wilde zelfs niet opstaan”

Twee uur lang enkele reis onderweg naar school. Dat was tot voor kort realiteit voor Stan Deurinck uit Hove. De Lijn beweerde het probleem opgelost te hebben, maar het blijkt vooral doorgeschoven te zijn naar enkele medeleerlingen van het BSBO Groenlaar die uit Hoboken vertrekken. “Vanmorgen wou Thibo zelfs niet naar school omdat hij zo vroeg op moest”, zegt mama

Lees meer »

Lokaal Opvanginitiatief (LOI) opent huisjes in begijnhof: “We willen meer verbinding met de buurt realiseren”

In Diksmuide werd in het begijnhof een nieuw onderdak van het LOI geopend. Schepen van Sociale Zaken Katleen Winne gaf mee dat deze burgerlijke godshuizen werden gebouwd voor de oorlogsweduwen. Ook nu vormen ze een thuis voor slachtoffers van oorlogsgeweld.
The post Lokaal Opvanginitiatief (LOI) opent huisjes in begijnhof: “We willen meer verbinding met de buurt realiseren” appeared first

Lees meer »