Elf gewonden nadat hevig onweer Sint-Bernardusfeesten in Nieuwpoort teistert

Een hevig onweer met felle windstoten teisterde zaterdagmiddag het jaarlijkse stadsfestival Sint-Bernardusfeesten in Nieuwpoort. Enkele springkastelen, tentjes en stoelen met tafels vlogen plots de lucht in. Er vielen in totaal een tiental gewonden. “Vier gewonden waaronder drie kinderen vielen er toen enkele springkastelen aan de Zeedijk de lucht in gingen”, zegt Barbara Wyseure, noodplanningsambtenaar van de stad Nieuwpoort. “Zij liepen schaafwonden en een hoofdwonde op. De veiligheidsdiensten voerden een volledige sweeping door van het gebied om alles te controleren.”

De Sint-Bernardusfeesten gaan drie dagen lang door en lokken zo’n 10.000 mensen per dag naar Nieuwpoort. Op zaterdag werden de bezoekers al de hele dag vergezeld door de wind, maar in de namiddag liep het rond 15 uur helemaal fout door een plotse, stevige windstoot die ook gepaard ging met felle regen. Vooral het Hendrikaplein en de zeedijk werden daardoor geteisterd. Op het Hendrikaplein gingen enkele springkastelen de lucht in terwijl er nog enkele kinderen opzaten.

Paniek

“Die windstoot heeft maar twee minuten geduurd. Tot dan waren er eigenlijk geen problemen”, vertelt Barbara Wyseure, de noodplanningsambtenaar van de stad. “Er werd nog snel geprobeerd om het springkastelendorp naar beneden te laten, maar het was al te laat. Verschillende springkastelen hingen aan elkaar en een deel ervan is in de lucht gegaan terwijl er nog kinderen opzaten. Er was zeer veel paniek.”

Ter plaatse op het Hendrikaplein is er een commandopast met naast het Rode Kruis ook mensen van de politie en brandweer. Die zijn meteen te hulp geschoten. Er werd ook meteen versterking opgeroepen van brandweer Nieuwpoort en Oostduinkerke, en extra ziekenwagens. Ze zijn meteen naar die springkastelen gelopen en hebben geprobeerd die uit mekaar te trekken, op zoek naar slachtoffers”, legt Wyseure verder uit.

Slachtoffers

Op de springkastelen vielen uiteindelijk vier slachtoffers: drie kinderen en een volwassen vrouw. Ze liepen schaafwonden op, en één iemand een hoofdwonde. Ze werden allemaal overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging. “Gelet op de snelheid en sterkte van de wind zijn we opgelucht dat er geen zwaargewonden zijn gevallen”, zegt Wyseure.

Ook elders in de stad zorgde de plotse windstoot voor problemen. De brandweer en hulpdiensten deden een volledige sweeping omdat ook vanaf andere plekken meldingen binnenkwamen van stormschade en gewonden. Uiteindelijk was dat enkel nog het geval in de Albert I-laan. Op dat moment was daar een braderie aan de gang met allerlei standjes en tenten. Daar zijn wat tafels en stoelen weggevlogen: één persoon werd geraakt door een rondvliegend voorwerp en raakte daarbij lichtgewond.

Naast de gewonden aan het springkastelendorp vielen in de omliggende straten ook enkele gewonden door rondvliegende objecten. Zo kreeg een man een stuk buis van een tent die loskwam tegen het hoofd in de Lombardsijdestraat en liep nog iemand in een straat vlakbij het Hendrikaplein een gebroken pols op. (JH)

The post Elf gewonden nadat hevig onweer Sint-Bernardusfeesten in Nieuwpoort teistert is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voormalig VTM-nieuwsanker Elke Pattyn wordt diplomaat in Israël

Voormalig journalist en VTM-nieuwsanker Elke Pattyn wordt diplomaat in Israël. Ze wordt vanaf 1 oktober gestationeerd in de Belgische ambassade in Tel Aviv, Israël. Pattyn was de voorbije jaren aan de slag als woordvoerder van onder meer premier Sophie Wilmès en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

Lees meer »

Bruggelingen kunnen voortaan voor hun buurtfeest gratis een speelfiets ontlenen

Wie binnenkort een buurtfeest met speelstraat organiseert, heeft er een derde optie bij om gratis spelmateriaal te ontlenen in Brugge. Naast de spelkoffer en de Speelmobiel, kan je vanaf nu ook gratis de Speelfiets ontlenen: een bakfiets boordevol kwalitatief spelmateriaal voor kinderen.
The post Bruggelingen kunnen voortaan voor hun buurtfeest gratis een speelfiets ontlenen appeared first on KW.be.

Lees meer »

800 miljard per jaar om Europese economie te redden: langverwacht rapport focust op meer innovatie, groene energie en defensie

Vergroening en innovatie moeten de toekomstige groeimotoren van de Europese economie worden en daarvoor zijn jaarlijks tot maar liefst 800 miljard euro extra investeringen nodig. Dat is de essentie van het langverwachte economische rapport van voormalig ECB-topman en oud-premier van Italië Mario Draghi. Zijn boodschap is dan ook prangend: "Voor het eerst sinds de Koude Oorlog moeten we echt vrezen

Lees meer »

De Gilde: luxeflats in de schaduw van het Brugse Belfort in aanbouw

Na zes jaar intensieve gesprekken met de stad Brugge is het bouwproject De Gilde eindelijk van start gegaan. De werkzaamheden zijn begonnen met de sloop van de oude kantoorgebouwen van het ACV, waarmee een belangrijke stap is gezet richting de realisatie van dit unieke en innovatieve woonproject in de binnenstad.
The post De Gilde: luxeflats in de schaduw van

Lees meer »

‘Vind me op het nieuws’: politie rukt massaal uit naar Brugse school, nadat ex-leerling verontrustende boodschappen online plaatst

In Brugge is de politie vrijdagochtend met verschillende patrouilles uitgerukt naar een school, omdat een ex-leerling via sociale media beelden van die school had gedeeld met weinig geruststellende boodschappen. De meerderjarige jongeman werd uiteindelijk opgepakt in de buurt en zal verder verhoord worden. “De leerlingen liepen nooit gevaar”, zegt de directie.

Lees meer »