Team Bredene zet petitie tegen gedwongen fusie op: “We willen geen aanhangsel van Oostende worden”

De door velen verafschuwde fusie met buur Oostende komt om de zoveel jaar boven drijven. “Vlaanderen broedt vandaag op verplichte fusies. Het zou wel eens kunnen dat we straks voor een voldongen feit komen te staan”, verwittigt schepen Kristof Vermeire. Samen met Kristof Clevers, nieuw bij Team Bredene, zette hij daarom een online petitie op touw onder de titel ‘Bredene moet Bredene blijven’.

Het was Kristof Clevers, docent fiscaliteit aan de Vives Hogeschool en sinds kort kandidaat voor Team Bredene, die met het idee van een petitie tegen een verplichte fusie van Bredene met grote buur Oostende kwam aandraven. “Ik las recent in de pers berichten over eventuele gedwongen fusies. N-VA zou die willen doordrukken voor steden en gemeenten met minder dan 40.000 inwoners.”

“Het gevaar is concreter dan ooit”, waarschuwt schepen Kristof Vermeire, die ooit een thesis schreef over de vaak aangehaalde fusieplannen van 1976. “Burgemeester Albert Claeys (Volksbelangen) zocht toen steun bij de toenmalige CVP om die af te wenden. Dat is toen ook gelukt, dankzij de inzet van Dries Claeys en Jules Van Canneyt. Maar niks garandeert dat we een fusie in de toekomst nog kunnen tegenhouden. N-VA heeft daar in het Vlaams parlement immers een symbooldossier van gemaakt”, aldus Vermeire.

kostenbesparend?

Vermeire verafschuwt het idee van een opgaan in Oostende. “Want dat zou het toch zijn? We zouden net als de Vuurtorenwijk een aanhangsel van Oostende worden. Wat zou hier dan met het gemeentehuis gebeuren, denk je? Aanvankelijk zou dat nog wel als wijkkantoor dienst doen, maar kijk maar wat op Zandvoorde gebeurd is. Daar is intussen geen gemeentelijke dienst meer te vinden. De inwoners daar moeten voor alles naar ‘t stad.”

Bredene heeft volgens Vermeire bovendien alles wat het nodig heeft: “Straks een mooi, nieuw zwembad, een nieuw woonzorgcentrum, het MEC Staf Versluys,… Dat een schaalvergroting kostenbesparend zou zijn, wil ik ook nog zien. Kijk maar naar die bij politie en brandweer. Die kosten ons vandaag meer dan vroeger.” Bredene werkt volgens de schepen daarnaast vandaag al samen op het vlak van afvalverwerking, politie,… “We zullen als gemeente nog verder groeien en we hebben een zeer beperkte schuldenlast, waardoor we de financiële bonus voor een fusie (Vlaanderen beloont vrijwillige fusies momenteel met overname van de schuldenlast, red.) niet nodig hebben.”

Niet gerust

Toch blijven de beide Kristoffen er niet gerust in. “Vandaar ons initiatief om de Bredenaars via deze enquête wakker te schudden. We willen duidelijk maken dat onze eigen koers blijven varen niet evident is”, pikt Kristof Clevers in. Van de meer dan 100 Bredenaars die de bevraging intussen invulden, is zoals verwacht zowat iedereen tegen een gedwongen fusie. “Toch zijn er ook kritische reacties op de sociale media. Niet iedereen ontvangt ons initiatief met applaus. Sommigen wijzen er bijvoorbeeld op dat een gemeente vandaag nog financieel beloond wordt om te fusioneren en dat die kans nu best gegrepen wordt.”

“Op andere plaatsen in Vlaanderen ging het doorgaans om fusies tussen gemeenten van dezelfde schaal. Als Bredene fusioneert met Oostende, dan is dat haast een vijandige overname”, meent Vermeire. “Maar nogmaals, in tegenstelling tot wat veel Bredenaars misschien denken, staat onze onafhankelijkheid niet in steen gebeiteld. Misschien is een fusie zelfs nog nooit zo dichtbij geweest, als N-VA haar plan tijdens de regeringsvorming kan doordrijven.”

Nog liever De Haan

En als een fusie dan toch verplicht zou worden, met wie zouden de beide Kristoffen die dan het liefst willen realiseren? “Uit wat ook de deelnemers aan de enquête aangeven bij voorkeur De Haan”, merkt Kristof Clevers op. “Eerlijk gezegd, ik wil daar niet over nadenken. Laat Bredene maar gewoon Bredene blijven. Dan is het al lang goed.”

Binnenkort nemen de kandidaten van Team Bredene de bevraging ook mee tijdens hun deur- aan deurbezoeken in het kader van de lokale verkiezingen.

Wie nog aan de petitie wil deelnemen, kan dat via https://bredenemoetbredeneblijven.be.

The post Team Bredene zet petitie tegen gedwongen fusie op: “We willen geen aanhangsel van Oostende worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Zeer onrespectvol”: Cesar Casier en Conrad Janssens niet blij met schampere opmerkingen van speurders in ‘Klopjacht’

Het nieuwe seizoen van het Play4-programma ‘Celebrity Klopjacht’ veroorzaakt nu al ophef. Model Cesar Casier (36) en Conrad Janssens (22), zoon van ex-Miss Ilse De Meulemeester (53) en zakenman Glenn Janssens (50), krijgen het zwaar te verduren. En dan gaat het niet over opmerkingen van kijkers, maar wel over de pijnlijke uitspraken van de speurders, schrijft TV Familie. “We zijn

Lees meer »

Ex-Rode Duivel Vital Borkelmans voor rechter wegens rijden onder invloed

De ex-Rode Duivel Vital Borkelmans (61) stond woensdagochtend terecht voor de Brugse politierechtbank voor het rijden onder invloed van alcohol. De voormalige voetballer en huidige voetbaltrainer liep eind vorig jaar in Knokke tegen de lamp. Opvallend: de man stapte zelf uit zijn wagen en gaf meteen toe aan de agenten dat hij te veel gedronken had.

Lees meer »

“Zijn woorden waren alles behalve gepast en zeker niet die van een leider”: Kylian Mbappé zwaar onder vuur

Druppelt het in België rond de Rode Duivels en hebben we dringend nood aan een portie feelgood, zoals onze chef voetbal schrijft, dan regent het in Frankrijk. Na een teleurstellend EK onderuit tegen Italië vrijdagavond. Zo kreeg de je-m’en-fous-houding van Kylian Mbappé (25), op de persconferentie een dag voor die Nations League-match, extra weerklank. De Franse analisten zetten zich schrap:

Lees meer »

Brugse stadsgids die in reien werd geduwd weet nu waarom én door wie, maar trekt klacht niet in: “Dat zou ook een verkeerd signaal zijn”

Nieuwe episode in het verhaal rond de flamboyante stadsgids Pascal Gerritsen (31) in Brugge. De man diende deze zomer een klacht in nadat hij tijdens een gidsbeurt plots in de Brugse reien werd geduwd. Hij weet nu wie hem viseerde én waarom.
The post Brugse stadsgids die in reien werd geduwd weet nu waarom én door wie, maar trekt

Lees meer »

Vrijdag uitspraak over mislukte staatsgreep in Congo, Belg riskeert doodstraf

Een militaire rechtbank in de Congolese hoofdstad Kinshasa spreekt zich vrijdag uit in het proces over de mislukte staatsgreep van eerder dit jaar. Verschillende buitenlanders, onder wie ook de Belgische militaire expert Jean-Jacques Wondo, staan daar terecht. Wondo riskeert de doodstraf. Hij zou zich schuldig gemaakt hebben aan terrorisme en steun aan gewapende groepen. Zijn familie lanceerde vorige week nog

Lees meer »

Failliete aannemer uit Oostende blijft voorschotten incasseren en verbrast die op goksites: zes maanden cel en vijf jaar beroepsverbod

Hoewel M.L. (28) wist dat zijn bouwbedrijf virtueel failliet was, bleef hij voorschotten incasseren. Dat geld verbraste de Oostendenaar grotendeels op goksites. Dat levert hem nu een celstraf en een beroepsverbod op.
The post Failliete aannemer uit Oostende blijft voorschotten incasseren en verbrast die op goksites: zes maanden cel en vijf jaar beroepsverbod appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom Rusland de raketten van Iran gretig aanneemt: “Een gelijkaardige raket heeft Poetin vandaag gewoon niet”

Iran levert ballistische raketten aan Rusland, dat deze vermoedelijk zal inzetten in Oekraïne. De levering is een volgende stap in de samenwerking tussen de landen op militair vlak, nadat Iran eerder al kamikazedrones leverde. Waarom doet Iran dat en wat betekent het voor het verloop van de oorlog? “Dit kan Oekraïne ook voordeel opleveren”, zegt Tom Simoens, militair expert en

Lees meer »

Nieuwe functie voor de Heidekapel?

Kerkfabriek Sint-Clemens heeft de intentie om de kapel bij de Heideschool van de hand te doen. Het schoolbestuur zou de nieuwe eigenaar worden. “Op die manier kunnen we de kapel, toch een beeldbepalend element op Vosseslag, vrijwaren voor de toekomst”, klinkt het.
The post Nieuwe functie voor de Heidekapel? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Minnares duikt na 2,5 jaar weer op, maar hij heeft nieuwe favoriete ‘sekssoldaat’: het bizarre liefdesleven van de Thaise koning

De Thaise koning Maha Vajiralongkorn (72) blijft vriend en vijand verbazen. Na meer dan tweeënhalf jaar is zijn officiële ‘bijvrouw’ Sineenat (39) plots opnieuw op het toneel verschenen, hoewel iedereen dacht dat de vorst haar had verbannen. Ondertussen zijn alle ogen gericht op ‘Pinkie’, een lid van zijn koninklijke harem die hij onverwachts promoveerde tot zijn “favoriete sekssoldaat”. Staat Thailand

Lees meer »