Kasteel Wolvenhof, restaurant Vonk en Hoeve Vanneste stellen de deuren op tijdens Open Monumentendag in Izegem

Op zondag 8 september pakt de stad Izegem uit met een topprogramma voor Open Monumentendag. “Een reeks historische plaatsen zoals het kasteel Wolvenhof en de Kachtemse hoeve Vanneste die gerestaureerd worden, openen de deuren voor het ruime publiek”, zegt schepen van erfgoed Kurt Himpe.

“In Kachtem kan een bezoek gebracht worden aan restaurant Vonk dat onderdak kreeg achter de eeuwenoude gevel. In de Vageweenstraat wordt op dit ogenblik de bekende oude hoeve Vanneste gerestaureerd met respect voor het verleden. Naast de hoeve komt het Vageweenbos en kan men ook uitleg krijgen over de archeologische sporen die op de site gevonden werden”, aldus publieksmedewerker Lieven Lamote.

“Voor de eerste keer is kasteel Wolvenhof ook weer te bezoeken”

“Tijdens Open Monumentendag wordt de boeiende geschiedenis van het kasteeldomein Wallemote-Wolvenhof in de schijnwerpers gezet. Er kan voor de eerste keer weer een bezoek gebracht worden aan de gelijkvloerse verdieping van het kasteel Wolvenhof dat momenteel gerestaureerd wordt, maar ook het kasteel Wallemote en de site van de hoeve Wolvenhof en Poulpharm kunnen bezocht worden met gidsen”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe.

Kasteel Wolvenhof stelt voor het eerst weer de deuren open.

Stoommachine en Eperon d’Or

“Uiteraard kunnen de museumsites niet ontbreken op het programma van Open Monumentendag. Er zijn een expo met verbluffende schoencreaties, demonstraties van machines en technieken van de schoen- en borstelnijverheden, oldtimers, een workshop kartonsneakers en ook de Sneaker Expo loopt stilaan op zijn laatste voeten. Stipt om 16 uur is er de schoentjesworp vanop de grote toren van Eperon d’Or. De Stoomvrienden zetten de grootst bewaarde stoommachine van het land in de kijker en er wordt om 10.30 en 15 uur uitleg gegeven over de restauratie van de schoorsteen”, zegt conservator Leen Breyne.

Expo in Heilig Hartkerk

In de Heilig Hartkerk is er een expo over het verleden van de stad Izegem. Diverse erfgoedpijlers zoals ambachten, bedrijvigheid, voeding, zorg en kerk, die de stad en de bredere regio vorm hebben gegeven, staan er centraal.

Het volledige programma is te vinden op www.eperondor.be.

The post Kasteel Wolvenhof, restaurant Vonk en Hoeve Vanneste stellen de deuren op tijdens Open Monumentendag in Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. ZILVER! Genyn snelt op 100 meter naar zijn tweede medaille, Habsch zesde

De Belgische atleten doen het meer dan uitstekend op de Paralympische Spelen in Parijs. Léa Bayekula veroverde gisteravond op de 400 meter de vierde gouden medaille voor ons land. Maxime Carabin pakte deze voormiddag dan weer z’n tweede gouden medaille van deze Spelen. Ook in de avondsessie was het raak. Peter Genyn bezorgde België een zilveren medaille op de 100

Lees meer »

Broers Teo en Leo leren Bruggeling hotdogs eten: “Een gat in de markt”

In de Noordzandstraat 94, pal in de uitgaansbuurt ‘t Zand, gingen de broers Leo en Teo Demets van start met Top Dogs, een takeaway voor liefhebbers van hotdogs. “In het buitenland, vooral in Canada, zag ik veel populaire hotdogkraampjes maar in Brugge lijkt het een gat in de markt”, zegt Teo.
The post Broers Teo en Leo leren Bruggeling

Lees meer »

“Toch een beetje teleurgesteld”: Jasper Schoofs zorgt voor eerste Belgische medaille op EK wielrennen met zilver in tijdrit voor junioren

De eerste Belgische medaille op het EK wielrennen in Limburg is een feit. Jasper Schoofs (18) pakte zilver in de tijdrit bij de junioren (17-18 jaar). “Op voorhand had ik niet tevreden geweest met zilver, maar nu wel”, reageerde onze jonge landgenoot achteraf. “Ik heb alles eruitgehaald.” Matisse Van Kerckhove (18) zat lang in de hot seat maar greep naast

Lees meer »

Ontdek zestien huizen met een verhaal in Sint-Kruis

Van zaterdag 14 tot en met dinsdag 17 september exposeert de werkgroep Heemkunde Sint-Kruis in het oud gemeentehuis De Zorge in de Moerkerksesteenweg 196. Het verhaal van enkele merkwaardige huizen in Sint-Kruis wordt er toegelicht.
The post Ontdek zestien huizen met een verhaal in Sint-Kruis appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tempo Team wint zaalvoetbaltornooi in Moerkerke

In aanloop naar de nieuwe zaalvoetbalcompetitie had in augustus traditioneel in de sporthal van Moerkerke het tornooi ‘Ploeg van ‘t stad’ plaats. Tempo Team uit Sijsele toonde zich alvast het sterkst door vrijdag de finale te winnen tegen ZVC Alvex.
The post Tempo Team wint zaalvoetbaltornooi in Moerkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wytewa dames One ambieert middenmoot

In tweede landelijke A hopen de dames One van Wytewa Roeselare op een beter seizoen dan vorig jaar waarin het tegen degradatie vocht. Met de bijgekomen versterkingen ambieert coach Roeland Goddaert nu de middenmoot.
The post Wytewa dames One ambieert middenmoot appeared first on KW.be.

Lees meer »

Volkskundemuseum heropent zaterdag: “Dit moet het meest familievriendelijk museum van Brugge worden”

Na een maandenlange sluiting heropent het Volkskundemuseum in Brugge op zaterdag 14 september zijn deuren. Het museum onderging noodzakelijke infrastructuurwerken, twee kamers kregen een volledig nieuwe en familievriendelijke invulling, met gezelschapsspellen.
The post Volkskundemuseum heropent zaterdag: “Dit moet het meest familievriendelijk museum van Brugge worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Larissa uit ‘Blind getrouwd’ woont al 7 jaar samen met haar broer: “Financieel wordt het lastig, haar vertrek”

“Ik viel altijd voor foute mannen, die ik met m’n voeten liet spelen”, vertelt Larissa (30) uit ‘Blind getrouwd’. Het is nu aan kersverse echtgenoot Simen (31) om aan dat patroon een einde te maken. Al staat hij voor een stevige opdracht, want hij zal niet alleen het vertrouwen van zijn bruid, maar ook van haar broer, soulmate én huisgenoot

Lees meer »

14de editie van Rechte Deur Ooglé was topper

De veertiende editie van Rechte Deur Ooglé was de meest succesvolle editie ooit. De stralende zon zorgde voor heel wat kijklustigen langs het parcours en ook de deelnemers zelf waren in groten getale aanwezig. Liefst 250 deelnemers zorgden voor een recordeditie.
The post 14de editie van Rechte Deur Ooglé was topper appeared first on KW.be.

Lees meer »

Collega’s redden het leven van Relinde (53) na hartstilstand op het werk: “10.000 euro ingezameld voor aangepaste fiets”

Relinde Hoogmartens (53) uit Meeuwen zakte 3 november 2022 plots in elkaar op haar werk na een hartstilstand. Dankzij het snelle optreden van haar collega’s bij Mathieu Gijbels, die Relinde reanimeerden, overleefde ze. Diezelfde collega’s hebben nu 10.265 euro ingezameld voor een aangepaste elektrische tandem. “Ik ben sprakeloos”, zegt Relinde.

Lees meer »