Jamina stelt zondag eerste album ‘Losse Flodders’ voor in Atelier Nooitgedacht: “Moderne, West-Vlaamse kleinkunst”

Jamina, dat is het muziekproject van Hanne Nuyttens uit Hulste met haar kompanen Ellen Vanneste, Pieter Supply en Joren Van Hee. Jamina brengt een bijzondere vorm van West-Vlaamse kleinkunst. Het eerste album ‘Losse Flodders’ kwam uit op vrijdag 16 augustus, op zondag 25 augustus wordt het feestelijk opgevoerd in Atelier Nooitgedacht in Kortrijk. Diezelfde ochtend kan je Jamina ook aantreffen op de Bloemenfeesten in Menen.

Met een moeder die (muziek)leerkracht is en een vader die zelf gitarist is in de band Tommy Tarr stond een leven met muziek voor Hanne Nuyttens (29), frontvrouw van ‘Jamina’, haast in de sterren geschreven. “Er was altijd muziek in huis”, vertelt Hanne. “Er stond een piano in de woonkamer, moeder speelde klarinet en vader gitaar. Ik heb muziek wel echt met de paplepel ingegoten gekregen. Als kind zat ik al aan de piano te prutsen, dus dat werd ook mijn eerste instrument toen ik naar de muziekschool ging. We zijn ondertussen meer dan twintig jaar verder en het klassieke traject heb ik al even achter me gelaten.” Bij Jamina speelt Hanne piano en zal je haar ook vaak met een ukelele in de hand zien.

Me in the Clouds

Haar muzikale reis bracht haar langs heel wat verschillende genres én talen. Op haar veertiende maakte ze voor het eerst zelf muziek onder de naam ‘Me in the Clouds’. Zes à zeven jaar geleden begon het verhaal van Jamina, maar het is pas sinds 2021 vond de groep een eigen sound. “Vroeger speelde ik alles door elkaar: Engels en Nederlands, ballads, rock en pop. Dat was heel onsamenhangend. Een jaar of drie geleden begon ik te zoeken naar een focus. Waar voelde ik mij het beste bij? En dan kwam ik toch uit bij wat ik nu met mijn nieuwe album ‘Losse Flodders’ breng. Ik noem dit West-Vlaamse kleinkunst, een soort moderne versie ervan.”

“Bij het opnemen van het album voelden we meteen dat ‘Applaus’ er uit springt. Het ontploft echt op het einde. Live kan ik er dus ook op uitpakken met mijn stem” – Zangeres Hanne

Zelf geeft ze aan zich het comfortabelst te voelen bij het West-Vlaams. “Vroeger heb ik nog gezongen in het Algemeen Nederlands, maar je moet dat als West-Vlaming eens proberen. Ik suck daar immens in. Je denkt de hele tijd aan de uitspraak van je ‘h’ en je ‘g’. Dat ging me gewoon niet af.”

Toch spreekt Hanne geen ‘plat’ West-Vlaams. Het is iets dat neigt naar tussentaal. Een gevolg van haar studies in Leuven, Brussel en Gent? “Het klopt wel dat ik ondertussen geen echt dialect meer spreek. Het zou ook jammer zijn als mensen mij niet zouden verstaan tijdens optredens in pakweg Gent, hé (lacht).”

West-Vlaamse band

Bij vrienden, op familiefeesten en tijdens de repetities met de bandleden kan ze haar West-Vlaams accent wél steeds opgraven. De band bestaat uit vier West-Vlaamse muzikanten. Basigitariste Ellen Vanneste (27) woont in de regio Roeselare, net als drummer Pieter Supply (29). Drummer Joren Van Hee (31) is een Dadizelenaar die in Brugge woont.

“Zingen in het West-Vlaams voelt het meest comfortabel” – Hanne Nuyttens

Hoewel Hanne de drie andere bandleden samenbracht onder Jamina, werkte ze met Joren wel al samen aan haar project ‘Me in the Clouds’, dat daardoor vervelde tot ‘We in the Clouds’.

Losse Flodders

Aan ‘Losse Flodders’ is een jaar lang hard gewerkt en dat leverde uiteindelijk zeven nummers op. Waarover gaan die? “Ik probeer eigenlijk zoveel mogelijk liefde als thema te vermijden”, is Hanne duidelijk. “Het gaat in 80 procent van de nummers op de radio al over liefde en da’s meer dan genoeg. Ik zing liever over het dagdagelijkse.”

Verder geeft Hanne aan dat ‘Applaus’ hun live-nummer bij uitstek zal worden. “Bij het opnemen van het album voelden we meteen dat ‘Applaus’ er uit springt. Het is ook het laatste nummer. Het begint rustig, bouwt op en ontploft echt op het einde. Live kan ik er dus ook op uitpakken met mijn stem. Het is trouwens het favoriete nummer van Ellen en Pieter.”

Wil je Jamina eens live aan het werk zien in de regio? Zet dan 25 augustus met stip in je agenda. ’s Ochtends speelt Hanne solo op de Bloemenfeesten in Menen en ’s avonds is er om 18.30 uur het releaseconcert van ‘Losse Flodders’ met de band in Atelier Nooitgedacht, op een boogscheut van het station van Kortrijk. Het album kan je ook beluisteren op Spotify.

The post Jamina stelt zondag eerste album ‘Losse Flodders’ voor in Atelier Nooitgedacht: “Moderne, West-Vlaamse kleinkunst” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Bakje troost’ in nieuwe Troostbar in Brugge: “Maar hier mag zeker ook gelachen worden”

In de Langestraat 129 gaat Charlotte Verrecas (40) van start met Troostbar. Je kunt er genieten van een kopje koffie, een biertje of stukje taart. Tegelijk kan je ook troost vinden in troostcadeautjes of boeken ontdekken over rouw en verlies. “Maar hier mag zeker ook gelachen worden!”, zegt Charlotte.
The post ‘Bakje troost’ in nieuwe Troostbar in Brugge: “Maar

Lees meer »

Lijst verzoent ervaring met jong talent: N-VA + Trots stelt 17 kandidaten voor

N-VA + Trots trekt met 17 kandidaten naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Gudrun Debrabandere trekt de lijst, huidig schepen Bernard Fonteyne staat op plek twee, Francis Bonte van Trots op Lendlee op vier en Marnic Vandenbroucke duwt de lijst op vraag van de leden. “Onze lijst is een mix van ervaren, jonge, minder jonge en gepensioneerde kandidaten én acht vrouwen”, zegt

Lees meer »

Hubert, Frederiek en Cyriel Logghe delen voetbalpassie: “Mijn allereerste geel? Van vader Hubert!”

Sportief coördinator Frederiek Logghe was aandachtig toeschouwer van het duel tegen Dosko Sint-Kruis, dat zijn KSV Jabbeke met 1-3 verloor. De conclusies over de moeilijke start van de eerste ploeg zal hij wel binnenskamers trekken. Maar Frederiek is niet alleen coördinator in Jabbeke, hij heeft nog veel andere pijlen op zijn boog, net als zijn vader Hubert en zijn zoon

Lees meer »

Fonkelnieuwe lijst VoeVeurne gaat voluit voor vernieuwing met 23 nieuwe gezichten: “Wij willen af van die oude politieke cultuur”

Met een lijst van 23 volledig nieuwe namen kiest VoeVeurne bewust om volop voor vernieuwing te gaan. VoeVeurne vindt dat er best wel wat spoeling mag zitten in de Veurnse gemeenteraad, waar al decennialang dezelfde mensen de plak zwaaien. Nieuwe mensen met nieuwe ideeën kunnen de vlam weer in de politieke pan krijgen.
The post Fonkelnieuwe lijst VoeVeurne gaat

Lees meer »

Bruggelinge riskeert celstraf voor lasterlijke aangifte tegen politiemotard: “Zij is een totale hufter in het verkeer”

Een 34-jarige Bruggelinge diende een klacht in tegen de politiemotard die haar op de bon slingerde. Nu riskeert Z.N. zes maanden cel wegens lasterlijke aangifte. “Ze wou enkel wraak nemen”.
The post Bruggelinge riskeert celstraf voor lasterlijke aangifte tegen politiemotard: “Zij is een totale hufter in het verkeer” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hinder bij heraanleg kruispunt Afrikalaan en Vliegtuiglaan in de aanloop naar de nieuwe Verapazbrug in Gent  

In Gent starten vandaag voorbereidende werken voor de heraanleg van het kruispunt van de Afrikalaan en de Vliegtuiglaan. Het Agentschap Wegen en verkeer waarschuwt bestuurders voor hinder. Het kruispunt krijgt extra afslagstroken en bredere fiets- en voetpaden. De werken moeten begin 2025 afgerond zijn, voor de nieuwe Verapazbrug in gebruik genomen wordt die de ring langs het nieuwe kruispunt zal

Lees meer »

Kiwanis Kortrijk Ring organiseert benefietfilmavond voor kinderen in nood

Op woensdag 30 oktober organiseert Kiwanis Kortrijk Ring een bijzondere benefietfilmavond in Kinepolis Kortrijk, met als doel fondsen te werven voor kinderen in nood in de regio Kortrijk. Tijdens deze avond wordt de film ‘Milano’ vertoond met onder meer Matteo Simoni.
The post Kiwanis Kortrijk Ring organiseert benefietfilmavond voor kinderen in nood appeared first on KW.be.

Lees meer »

Theo Francken schrikt zich een hoedje van reacties op z’n selfie bij de droogkast: “Zonder die foto nooit geweten dat ik leiding moest laten controleren”

Een selfie kan soms verstrekkende gevolgen hebben. Was Theo Francken benieuwd of zijn volgers hem instructies konden geven hoe de was proper te krijgen, dan is hij nu benieuwd of hij in z’n kelder is blootgesteld aan gevaarlijk asbest, dodelijk spul waar in Vlaamse bouwsels nog meer dan 2 miljoen ton van zit verstopt. Hoe herken je asbest? En wat

Lees meer »

FERM Sint-Eloois-Winkel viert 75ste verjaardag: “Iedereen is welkom bij ons”

FERM Sint-Eloois-Winkel bestaat 75 jaar. Die verjaardag werd onlangs goed gevierd tijdens een receptie in Cleen Schardauw. “Ik ben vooral de bestuursleden erg dankbaar om zich zo in te zetten voor de vereniging”, aldus voorzitster Katelijn Van Isacker.
The post FERM Sint-Eloois-Winkel viert 75ste verjaardag: “Iedereen is welkom bij ons” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dan toch verkiezingen in Vleteren: Vleteren Actief dient op de valreep lijst in

Vleteren Actief, dat nu met vier zetels in de minderheid zit in de gemeenteraad, diende in allerlaatste instantie toch een lijst in. Gewezen veldwachter Paul Vandendriessche, de laatste veldwachter te paard in Vleteren, en de laatste in heel België, wordt lijsttrekker. Opvallend: van de vier huidige mandatarissen, staat alleen nog Kristof Dejonckheere op de lijst. Ook Nathalie Parret was de

Lees meer »