“Hier breng je de nacht door in een levend museum”: Britse soldatenclub Talbot House doet mee aan Met Vier in Bed

In het VTM-programma ‘Met Vier in Bed’ komt ook de authentieke Britse soldatenclub Talbot House aan bod. Rolf en Melanie nemen de andere deelnemers mee op ontdekking in Talbot House en Poperinge. “Een uitgelezen kans om het verhaal van Talbot House verder uit te dragen en bij het bredere publiek meer bekendheid te krijgen”, klinkt het bij Rolf.

Het Poperingse Talbot House was tijdens de Eerste Wereldoorlog een baken van rust voor de soldaten. Aalmoezeniers Neville Talbot en Philip ‘Tubby’ Clayton openden op 11 december 1915 de Every Man’s Club, iedereen was er welkom. Het was een toevluchtsoord, een kans om te ontsnappen aan de realiteit. De authentieke Britse soldatenclub vind je terug in de Gasthuisstraat in Poperinge.

Nu kan je in het Talbot House, in de Gasthuisstraat, de geschiedenis van het Huis en de talrijke verhalen nog steeds ontdekken. Je kan op avontuur met soldaat Arthur, de permanente tentoonstelling Een Huis vol Mensen ontdekken, ontspannen in de tuin, smullen van een English breakfast… Overnachten in de authentieke soldatenclub behoort ook tot de mogelijkheden. Hoe het eraan toegaat tijdens een overnachting in het Talbot House ontdek je op donderdag 29 augustus op VTM tijdens Met Vier in Bed.

Huis voor iedereen

“Bij een overnachting kom je bij ons terecht in de authentieke Britse Soldaten Club uit 1915. Je wordt als het ware meegenomen terug in de tijd. Je brengt de nacht door in een levend museum, een Huis dat geschiedenis ademt en waar elke kamer verhalen herbergt en het verleden tastbaar wordt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Talbot House een geliefkoosde bestemming voor tal van soldaten, een plaats om even te ontsnappen en op adem te komen en dat is na al die jaren nog steeds zo”, vertelt Rolf Jonckheere, marketing en events-medewerker van Talbot House. Samen met housekeeping-medewerkster Melanie Searston nam hij deel aan het programma.

Talbot House herbergt één-, twee- en vierpersoonskamers. “Iedereen is welkom bij ons, zowel jong als oud, jonge gezinnen die de Westhoek verkennen of mensen met interesse in de geschiedenis van De Groote Oorlog. Of mensen die alleen reizen. Het kan allemaal bij ons. Het staat ook nog steeds in het logo ‘Every Man’s Club’, een Huis voor iedereen dus.”

Intense week

Het Talbot House kreeg de vraag of ze interesse hadden in een deelname aan Met Vier in Bed. “We zagen dit onmiddellijk zitten, aangezien het een uitgelezen kans is om het verhaal van Talbot House verder uit te dragen en bij het bredere publiek meer bekendheid te krijgen. Het is ook een unieke kans om te tonen wat het Huis te bieden heeft en wat de mogelijkheden zijn. Niet enkel qua overnachting, maar ook voor een bezoek aan Talbot House als museum. De opnames vonden plaats tijdens de laatste volledige week van juni, een zeer drukke periode voor Talbot House qua bezoeken, maar ook voor overnachtingen. Dankzij de inzet van het volledige team, inclusief onze vrijwilligers is dit allemaal supervlot verlopen qua bezoeken en overnachtingen”, aldus Rolf.

“In het begin weet je niet exact wat te verwachten als je aankomt. Maar we hebben dit zeer positief ervaren. Zeer tof om mee te maken, maar het was ook een vrij intense week. Maar de crew zorgt er ook voor dat dit allemaal vlot verloopt en je eigenlijk vanzelf wel in een bepaalde routine rolt waarbij je toch vrij kan functioneren en niet stilstaat bij de aanwezigheid van de camera’s.”

Melanie en Rolf gingen samen het avontuur aan. “Vooraf weet je niet wie de andere kandidaten zijn. Dus is het de eerste vijf minuten toch wat aftasten wie je voor je hebt. Maar eigenlijk was na vijf minuten, of zelfs sneller, het ijs gebroken en verliep alles zeer gemoedelijk. Er was zeker geen sprake van concurrentie, iedereen was zeer amicaal in de omgang. En misschien was het ook wel een voordeel dat de deelnemers allemaal West-Vlamingen waren of toch zeker West-Vlaamse roots hadden.”

Oorlog en hop

De deelnemers werden als avondactiviteit in het Talbot House getrakteerd op een verhalentocht doorheen het Huis. “Een verteller neemt je mee doorheen Talbot House en in een uurtje word je ondergedompeld in de geschiedenis van het Huis, met heel wat unieke verhalen en leuke anekdotes. Deze tocht is ook tijdens het jaar als museumbezoeker of bij een overnachting te boeken”, legt Rolf uit. “De dag starten, deden we met een English breakfast. Als afsluitende activiteit bezochten we het belevingscentrum van Brouwerij Sint-Bernardus in Watou met als afsluiter een proevertje in Bar Bernard. Naast WOI staat Poperinge ook vooral bekend om de hop en zijn brouwerijen.”

Info: www.talbothouse.be

The post “Hier breng je de nacht door in een levend museum”: Britse soldatenclub Talbot House doet mee aan Met Vier in Bed is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Frankrijk vraagt uitstel aan Europese Commissie voor begrotingsplannen

De Franse regering heeft de Europese Commissie om uitstel gevraagd voor de plannen om het begrotingstekort aan te pakken. Dat meldt het weekblad La Tribune Dimanche en bevestigt het Franse persbureau AFP. Frankrijk moet, net zoals België, een voorstel voor een middellangetermijnplan op 20 september indienen bij de Commissie.

Lees meer »

“Volle agenda? Spreek toch maar af met je beste vriend”: de stressprofessor van ‘Kalm Waes’ deelt haar advies

Ja, Marie-Anne Vanderhasselt (41) heeft ook stress. Maar doordat ze al vijftien jaar als stressprofessor door het leven gaat, weet ze perfect wat ze eraan kan doen. Dezer dagen helpt ze ook Tom Waes kalmeren op tv. “Het is niet erg om stress te ervaren, maar je moet tijd nemen voor herstelmomenten.” Maar wat houdt zo’n herstelmoment in? Hoe plan

Lees meer »

“Sommigen spreken me aan als ‘die van het logo’”: Supporter Niels Dumon uit De Panne ontwerpt nieuw logo van KV Diksmuide-Oostende

Het logo van KV Diksmuide-Oostende deed de voorbije tijd goed de ronde. Het is van de hand van Niels Dumon (32) uit De Panne. Bovenal grafisch ontwerper in bijberoep is Niels een grote fan van wat nog altijd als ‘Kaavéé’ wordt bestempeld. “Met het clublogo droeg ik m’n steentje bij.”
The post “Sommigen spreken me aan als ‘die van

Lees meer »

Warmste augustus ooit en wellicht ook weer warmste jaar ooit

De voorbije maand augustus was wereldwijd gemiddeld de warmste ooit, samen met augustus vorig jaar. De gemiddelde temperatuur was zo al voor de dertiende keer in veertien maanden tijd 1,5 graad warmer dan in pre-industriële tijden. Uit de data van de Europese klimaatdienst Copernicus blijkt vrijdag dat na 2023 ook 2024 zo goed op weg is om het warmste jaar

Lees meer »

Warm afscheid van de mama van minister Hilde Crevits: “Ze zou gezegd hebben: wat is er hier veel volk”

Tijdens een stemmige eucharistieviering in de Torhoutse Don Boscokerk heeft Vlaams minister Hilde Crevits samen met familie en vrienden afscheid genomen van haar mama Jeanny Muys (81), die aan kanker gestorven is. Heel wat prominente politici, over de partijgrenzen heen, woonden de uitvaartdienst bij.
The post Warm afscheid van de mama van minister Hilde Crevits: “Ze zou gezegd hebben:

Lees meer »

LIVE VUELTA. “Degelijk, maar geen superdag”: Campenaerts speelt hot seat kwijt, topfavoriet Küng zet beste tussentijd neer

De Vuelta komt vandaag definitief tot een eind. Primoz Roglic staat comfortabel in het rood en lijkt zijn vierde Vuelta-overwinning bijna op zak te hebben. Vervolledigen O’Connor en Mas het eindpodium of weet iemand anders hun plek nog af te snoepen? En wie wint de afsluitende tijdrit? Mis niets van de slotetappe via onderstaande liveblog.

Lees meer »

Kortrijk herdenkt 80 jaar Bevrijding: “Het is belangrijk dat we de verhalen van de slachtoffers blijven vertellen”

Kortrijk herdacht de bevrijding van Stad Kortrijk in de Tweede Wereldoorlog op 6 september 1944 met een ceremonie. De bevrijding is 80 jaar geleden. “Het is belangrijk dat we de verhalen van de slachtoffers blijven vertellen en hen blijven herdenken”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne.
The post Kortrijk herdenkt 80 jaar Bevrijding: “Het is belangrijk dat we de verhalen

Lees meer »