Het is drukker dan ooit op onze snelwegen: elke dag meer dan 100.000 voertuigen op E17 door Kortrijk

We werken steeds vaker thuis, maar toch wordt het drukker op onze wegen. Op de E17 in Kortrijk reden vorig jaar elke werkdag meer dan 100.000 voertuigen, een record. En dat terwijl er elders in Vlaanderen minder verkeer is.

Wie dagelijks de baan op moet met de wagen, zal het zeker niet tegenspreken: het wordt steeds drukker op onze wegen. En dat is geen inbeelding: volgens het jaarverslag van het Vlaams Verkeerscentrum nam de verkeersdrukte op de West-Vlaamse snelwegen tussen 2022 en 2023 gemiddeld met vier procent toe. In vergelijking met vijf jaar geleden is het hier zelfs zeven procent drukker.

Opmerkelijk, aangezien het verkeer op Vlaams niveau – deels als gevolg van de coronacrisis en de opmars van telewerk – net afzwakte in die periode. Net zoals in Limburg worden de West-Vlaamse wegen historisch gezien minder bereden dan die in Antwerpen en Brussel, maar daar lijkt langzamerhand verandering in te komen.

Drukste punten

Het snelwegverkeer wordt de klok rond gemeten aan de hand van duizenden meetlussen die kunnen registreren hoeveel voertuigen er hebben gereden. Zo weten we dat er op elk stukje snelweg in onze provincie gemiddeld 25.404 voertuigen per weekdag scheuren. Uit die data leren we ook dat de drukste verbindingen in West-Vlaanderen de E17 tussen Kortrijk-Zuid en Kortrijk Oost, en de E40 tussen Brugge en Oostkamp zijn. Daar passeren respectievelijk 100.016 en 96.130 voertuigen per gemiddelde weekdag, beide richtingen van de snelweg samengeteld.

“West-Vlaamse snelwegen zijn historisch het rustigst, maar daar komt stilaan verandering in”

Toch zijn dat niet de punten die bijdragen aan de groeiende verkeersdrukte in onze provincie, de situatie blijft daar al jaren min of meer gelijk. Dat kan echter niet gezegd worden van de E34 tussen Antwerpen en Brugge, waar op alle afrittencomplexen en knooppunten gemiddeld een kwart meer voertuigen rijden dan vijf jaar geleden. Aan het afrittencomplex van Knokke-Heist gaat het zelfs over een stijging van 35 procent.

“Die trend is vooral te wijten aan het vrachtverkeer dat zich van en naar de haven van Antwerpen in de ene richting, en de haven van Zeebrugge in de andere richting moet begeven. Het aandeel van vrachtwagens ligt op die snelweg logischerwijs gevoelig hoger dan op andere plekken in West-Vlaanderen”, verklaart Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.

Tunnel

Ook op de E403 is het vaak aanschuiven, en niet enkel door de verkeersongevallen die daar geregeld plaatsvinden. De belangrijke verkeersader moest vorig jaar zo’n zeven procent meer voertuigen slikken dan in 2022, aan de op- en afrit Roeselare-Rumbeke richting Doornik liep dit zelfs op tot 14 procent. De medaille voor drukste punt op deze snelweg ging vorig jaar voor het eerst naar de tunnel tussen Wevelgem en Moorsele richting Brugge: elke weekdag trotseerden gemiddeld 33.953 chauffeurs dit verkeerspunt.

Soms kunnen stijgende verkeerscijfers op specifieke meetpunten ook verklaard worden door tijdelijke omstandigheden, zoals wegenwerken, klinkt het bij het Verkeerscentrum. Zo reden er in 2023 gemiddeld 15 procent meer voertuigen op de autosnelwegen rond Wevelgem dan het jaar voordien, maar dat komt (deels) door het feit dat er daar in 2022 veel hinder was door de herinrichting van het complex A19-R8.

Tot slot merken we op dat er op de A19 tussen Kortrijk en Ieper en den E40 tussen Jabbeke en Duinkerke een pak minder verkeer passeert dan vijf jaar geleden, al werd daar het afgelopen jaar toch weer een zeer lichte stijging opgetekend.

The post Het is drukker dan ooit op onze snelwegen: elke dag meer dan 100.000 voertuigen op E17 door Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK LIVE. Evenepoel aandachtig mee in eerste waaier, gaat hij voor eigen succes? Kijk als HLN-abonnee LIVE naar slotetappe Tour of Britain

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië, die vandaag eindigt. Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig

Lees meer »

Scholen krijgen Vlaamse subsidies voor bouwprojecten

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) investeert meer dan 9 miljoen euro in 35 scholenbouwprojecten in West-Vlaanderen. Met deze projecten kunnen honderden leerlingen en scholieren de lessen in nieuwe of vernieuwde schoolinfrastructuur doorbrengen.
The post Scholen krijgen Vlaamse subsidies voor bouwprojecten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rome overweegt toegangsgeld voor Trevifontein

Steden moeten steeds meer het hoofd bieden aan de gevolgen van het massatoerisme. Zo ook Rome. Het gebied rond de beroemde Trevifontein wordt zodanig overspoeld door toeristen dat de Italiaanse hoofdstad overweegt om toegangsgeld in te voeren.

Lees meer »

Lotte Santens is nieuwe groepsleider bij de Chirowietjes

Kinderen van het eerste leerjaar tot en met tieners uit het zesde middelbaar konden zondag 8 september langs bij de Chirowietjes tijdens hun startdag. De activiteiten vinden plaats elke zondag van 14 tot 17 uur in de Leysafortstraat 17. “We hadden een mooie opkomst”, vertelt Lotte Santens, die dit jaar de groepsleiding op zich neemt.
The post Lotte Santens

Lees meer »

Rik en Christa uit Moorslede varen in een gouden huwelijksbootje

Geboren en getogen Moorsledenaars Rik Declercq en Christia D’Haene gaven op 27 juli 1974 elkaar hun jawoord. Het echtpaar is inmiddels vijftig jaar getrouwd en werd daarvoor in de bloemetjes gezet door het gemeentebestuur.
The post Rik en Christa uit Moorslede varen in een gouden huwelijksbootje appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voorstel van Israël: Hamas-leider mag veilig weg uit Gaza als hij gijzelaars vrijlaat – Zes VN-medewerker omgekomen bij Israëlische aanval in Gaza

Israël heeft de Palestijnse terreurbeweging Hamas een nieuw voorstel gedaan. Hamas-leider Yahya Sinwar mag veilig vertrekken uit Gaza in ruil voor de vrijlating van de Israëlische gijzelaars. Bij een Israëlische luchtaanval op een school in Gaza zijn veertien mensen gedood. Ook heeft het Israëlische leger woensdag vijf Palestijnen gedood in Tubas, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat melden de Palestijnse

Lees meer »

“Met spillebeentjes en volledig léég op podium, maar niemand zag het”: Metejoor praat voor het eerst open en eerlijk over burn-out

“Een half jaar geleden kon ik dit niet zeggen, maar ik ben voor het eerst terug gelukkig.” Een vernieuwde Metejoor (33) in het hoofd, en op het podium volgende maand op tour door Nederland. Zonder nieuwe muziek, want die komt er pas tegen de zomer van 2025. “Dat is nog lang, en eng, maar bewust”, zegt hij. De zanger spreekt

Lees meer »

Stefanie (32) opent Flowers & Braids in Oostnieuwkerke: “Mensen kunnen hier terecht voor het opsteken van haar, vlechtwerk en maquillage”

Stefanie Werbrouck opent op zondag 15 september officieel haar zaak Flowers & Braids. Bij Flowers & Braids kunnen dames terecht voor feestkapsels, maquillage en workshops.
The post Stefanie (32) opent Flowers & Braids in Oostnieuwkerke: “Mensen kunnen hier terecht voor het opsteken van haar, vlechtwerk en maquillage” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Serieverkrachter Dominique Pélicot is ziek en getuigt dinsdag niet op Frans gruwelproces, schorsing van enkele dagen dreigt

Dominique Pélicot, de Franse zeventiger die zijn vrouw Gisèle Pélicot jarenlang heeft gedrogeerd en liet verkrachten door tientallen mannen, zou dinsdag voor het eerst in de rechtbank aan het woord komen, maar de man is ziek en zal dus niet getuigen. Dat heeft Roger Arata, de voorzitter van de strafrechtbank van Vaucluse, dinsdag bekendgemaakt.

Lees meer »