Europese prijs voor bijzonder Brugs bankjesproject: luisteren voor een betere wereld

Onbekenden uitnodigen voor een gesprek op een bankje: aan het op zich eenvoudige concept dat Dieter Missiaen en Els Degryse sinds drie jaar uitrollen op festivals en in steden, blijkt hoge nood in onze jachtige samenleving. Hun pop-up performance ‘BankContact Invasie’ is nu ook genomineerd voor een prestigieuze Europese prijs.

Met hun Compagnie Krak brengen Dieter Missiaen (44) en zijn vrouw en dramaturge Els Degryse (45) al sinds 2008 vanuit Brugge voorstellingen op festivals en evenementen in binnen- en buitenland. Die vonden hun inspiratie in de wereld van het circus en de clownerie, maar groeiden doorheen de jaren uit tot gelaagde poëtische voorstellingen met een vleug humor.

Mensen reageren blij en opgelucht. Omdat we naar hen luisteren

In 2020 zette Dieter een nieuwe voorstelling in de steigers, waarin hij op zoek ging naar de verbinding tussen zichzelf als kunstenaar en zijn publiek, maar ook tussen het publiek onderling. “Maar toen brak de covidcrisis uit en viel alles stil”, kijkt hij terug. “Ik nam voor onze voorstellingen altijd al een eigen tribune mee, enkele bankjes waarop mensen kunnen plaatsnemen. Doordenkend op het idee van verbinding besloot ik tussen twee covidgolven door om naar buiten te trekken en mensen uit te nodigen op mijn bankje. Aangezien dat tweeënhalve meter lang was, hielden we de toen nodige afstand. En al de eerste dag vertelde iemand me een intens verhaal, ze huilde én lachte, en bedankte me nadien met de hand op haar hart omdat ik naar haar geluisterd had.”

(lees verder onder de foto)

© © Stéphane Bourgeois

Op het leven

De verhalen die Dieter hoorde, stapelden zich de weken nadien op. Het werd hem steeds duidelijker hoe groot de nood aan aandacht voor een ander in onze maatschappij vandaag is. Hij werkte daarom samen met Els het concept van BankContact Invasie uit, waarin verschillende mensen op stap gaan met een bankje en passanten uitnodigen voor een gesprek. “En aan het einde van de dag komt wie dat wil samen op een slotmoment, met woorden en muziek, en heffen we een glas op het leven”, vertelt Dieter. “Het is zo mooi om te zien wat dit project teweeg brengt. Mensen reageren opgelucht, blij, soms zelfs emotioneel. Maar ook de vrijwilligers die hen uitnodigen, staan versteld van zichzelf en van wat zo’n ontmoeting met hen doet.”

(lees verder onder de foto)

© © Stéphane Bourgeois

BankContact Invasie werd de voorbije drie jaar enthousiast opgepikt door festivalorganisatoren, maar ook door steden wereldwijd. Het gezelschap was de voorbije weken in Canada, Frankrijk en Zweden. “Maar we deden dit ook al met kinderen, en onlangs in een woonzorgcentrum. Ik sta zelf versteld van de grote vraag”, klinkt het.

Erkenning

De nominatie van de voorstelling voor de European Prize for Urban Public Space ziet Dieter als een schouderklop. “Een kunstenaar wil iets creëren, of dat bekroond wordt doet er eigenlijk niet toe. Het zorgt wel voor extra aandacht voor onze voorstelling, en dat is meegenomen. Maar dé erkenning zit voor ons in hoe een eenvoudig gebaar als even luisteren naar een ander toch voor wat positiviteit kan zorgen om ons heen. Samen proberen we kleine steentjes te verleggen, op weg naar een betere wereld.”

The post Europese prijs voor bijzonder Brugs bankjesproject: luisteren voor een betere wereld is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Rysselende Molen opent ultrasnel oplaadpunt voor elektrische wagens op parking: “Bestuurders kunnen hier 24 uur op 24 vrijblijvend terecht”

Vanaf 10 september kunnen bestuurders van elektrische auto’s op de parking van restaurant-hotel de Rysselende Molen langs de Brugsesteenweg 2 in Ardooie hun auto in een goed kwartier volledig opladen. “Ondertussen kunnen ze misschien even lunchen in ons restaurant, maar je kan hier evengoed 24 uur op 24 vrijblijvend terecht om jouw auto op te laden via een laadkaart of

Lees meer »

Nieuwe formule om te ontdekken of je (over)gewicht hebt is “accurater dan BMI”: bereken hier zelf je BRI

Heel gespierd en geen grammetje vet? De Body Mass Index (BMI) zal beweren dat je tóch overgewicht hebt. Daarom hebben wetenschappers nu de BRI ontwikkeld: de body roundness index. Die houdt geen rekening meer met je gewicht, wel met je heupomtrek. Hoe je je BRI berekent? Simpel: 364,2?-?365,5?×?v(1?-?(heupomtrek in cm)?/?2p)^2?/?(0.5?×?lengte in centimeter)^2). Of met één klik hieronder.

Lees meer »

Hezbollah zegt vergeldingsaanval te hebben uitgevoerd op noorden van Israël

Tienduizenden mensen zijn in Tel Aviv op straat gekomen. Ze eisen dat premier Benjamin Netanyahu een staakt-het-vuren in Gaza bewerkstelligt en een deal uit de brand sleept waardoor de gijzelaars vrijgelaten worden. Hier en daar gaan betogers op de vuist met de politie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep islamitische landen op om een alliantie te vormen tegen Israël.

Lees meer »

Focus8720 heeft volledige lijst voor gemeenteraadsverkiezingen in Dentergem klaar: “Frisse mensen, met frisse ideeën”

Huidige oppositiepartij Focus8720 is klaar met zijn huiswerk voor de gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker Aniek Van de Velde heeft een enthousiaste ploeg van negentien kandidaten die naar de stembusslag van 13 oktober trekken.
The post Focus8720 heeft volledige lijst voor gemeenteraadsverkiezingen in Dentergem klaar: “Frisse mensen, met frisse ideeën” appeared first on KW.be.

Lees meer »

250 deelnemers voor een boeiende ‘En Route’

Het mooie weer was een stimulans om de fietsers aan te sporen om deel te nemen aan de Open Monumentendag in Meulebeke op zondag 8 september onder de noemer ‘En Route’. Het lokaal bestuur had ervoor gezorgd dat zes locaties konden bezocht worden, waarvan vier niet altijd toegankelijk zijn voor het publiek. Men kon starten
The post 250 deelnemers

Lees meer »

Europees project van start voor aanpak langdurige covid

De Europese Commissie geeft dinsdag het startschot voor een 2 miljoen euro kostend project met concrete acties om langdurige covid aan te pakken. Een van de onderdelen van het project is het ondersteunen van getroffen patiënten en verzorgers en het beoordelen van de sociale en economische gevolgen van langdurige covid.

Lees meer »

Twee grote winnaars in paar weken tijd bij Krantenwinkeltje 54 in Oostende: “Ze beloofden me allebei een fles drank”

Bij Krantenwinkeltje 54 in de Jules Peurquaetstraat 54 in Oostende waren er de voorbije weken twee grote winnaars. “De winnaars beloofden me een fles drank”, zegt een trotse uitbater Said Hassanpoor.
The post Twee grote winnaars in paar weken tijd bij Krantenwinkeltje 54 in Oostende: “Ze beloofden me allebei een fles drank” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Conflict bij Audi Brussels bereikt kookpunt: vakbonden blokkeren toegang, directie zet werknemers zonder loon thuis

Enkele tientallen arbeiders van de Audi-fabriek in Vorst stonden deze ochtend opnieuw buiten aan de hoofdingang van de site. De vakbonden zijn van plan om een gerechtsdeurwaarder te laten komen om de sluiting van de fabriek vast te stellen. De actie komt nadat het management zondagavond had aangekondigd dat de fabriek gesloten zou blijven totdat de arbeiders ermee instemden om

Lees meer »

Brigitte Himpens geeft K&V-leiding door aan vertrouwd bestuursgezicht: “Nu is het tijd voor familie en reizen”

Na ruim 12 jaar zet Kunst & Vermaak-voorzitter Brigitte Himpens een punt achter de leiding van de Zedelgemse harmonie. Ze hield dynamiek in de (bestuurs)werking en verbond enthousiast en bemiddelend anciens en jeugd. Vanaf 1 september volgt K&V-bestuurslid Johan Bonte haar op, met eenzelfde zin voor muzikale kwaliteit en samenwerking.
The post Brigitte Himpens geeft K&V-leiding door aan vertrouwd

Lees meer »