Erfpacht Huis Anna Mahieu in Ichtegem gaat niet door: lokaal bestuur trekt zich terug

‘Als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal ook niet waar.’ Met deze boutade worden we regelmatig gewaarschuwd door allerlei instanties om niet in te gaan op mooie beloftes via onder meer sociale media, reclamecampagnes, enzovoort. Helaas liep het lokaal bestuur echter wel in de val van een mooiprater, want meer dan dat blijkt de (ex)-kandidaat-erfpachter van Huis Anna Mahieu in Ichtegem niet te zijn.

In mei kondigde het lokaal bestuur van Ichtegem aan een erfpachter te hebben gevonden voor het beschermd monument Huis Anna Mahieu in de Westkerkestraat in Eernegem. Na verschillende gesprekken met de kandidaat-erfpachter, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het lokaal bestuur, werd vanuit de verschillende partijen besloten om een gunstig advies te verlenen over het voorgestelde restauratieproject.

Spectaculaire plannen

Toen Didier Van Vlaenderen, zaakvoerder van Devagroep, zijn plannen ontvouwde tijdens een persconferentie, werden er hier en daar al wenkbrauwen gefronst. Want spectaculair waren die plannen zeker: het pand zou volgestouwd worden met hoogtechnologische snufjes, A. I. zou alomtegenwoordig zijn, noem maar op.

Toen de goedkeuring van de onderhandse erfpachtovereenkomst op de agenda van de gemeenteraad van 23 mei stond, en het punt onmiddellijk op aangeven van burgemeester Lieven Cobbaert verdaagd werd, reageerde onder andere oppositiepartij CD&V erg kritisch en oordeelde dat het schepencollege wel zeer naïef geweest was om dit dossier niet dieper uit te spitten.

Twijfels over echtheid

En nu komt de aap uit de mouw: na de grondige controle van een aantal documenten die de heer Van Vlaenderen nog moest aanleveren bleken er ‘gerede twijfels over de echtheid’ van deze stukken te zijn.

In een officiële mededeling laat de meerderheid dan ook weten dat: “Het college besliste om de procedure met deze kandidaat-erfpachter om tot een definitieve erfpacht te komen, niet verder te zetten. Deze beslissing is genomen met het oog op de integriteit van het erfgoeddossier.”

Jammer, maar helaas. Huis Anna Mahieu zal dus voorlopig nog even moeten wachten op een facelift.

The post Erfpacht Huis Anna Mahieu in Ichtegem gaat niet door: lokaal bestuur trekt zich terug is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Axel Daeseleire riskeert twee jaar cel omdat hij “misbruik maakte van zwakbegaafdheid van zedendelinquent”

Twee jaar gevangenis. Dat hangt Axel Daeseleire (55) boven het hoofd na een nooit uitgezonden interview met een pedoseksueel die opgesloten zat in het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent. Volgens het parket maakten de tv-maker en enkele anderen achter het programma ‘Axel gaat binnen’ misbruik van de zwakbegaafdheid van de zedendelinquent — hij heeft een IQ van 67 — om

Lees meer »

Wijnendalestraat in Beveren zit in een nieuw jasje: “Voortaan een veilige verbinding voor fietsers in een groen kader”

De Wijnendalestraat zit volledig in het nieuw. De belangrijke invalsweg naar de Roeselaarse deelgemeente Beveren kreeg nieuwe fietspaden en is inmiddels een pak groener. In het bijzijn van een grote groep bewoners werd de straat woensdagavond officieel heropend.
The post Wijnendalestraat in Beveren zit in een nieuw jasje: “Voortaan een veilige verbinding voor fietsers in een groen kader” appeared

Lees meer »

Meer dan 200 doden na orkaan Helene in VS

De doortocht van storm Helene heeft in de Verenigde Staten intussen aan minstens 201 mensen het leven gekost. Dat heeft het Franse persagentschap AFP berekend op basis van verklaringen van lokale autoriteiten.

Lees meer »

“Ik verkies het voetbal van Kompany boven dat van Guardiola”: ook Bayern-coryfee Matthäus gaat overstag

Geen zege tegen Bayer Leverkusen, maar Vincent Kompany (38) wint wel in recordtempo zieltjes in Beieren. Ook Lothar Matthäus, die als clubcoryfee (410 wedstrijden) een belangrijke stem heeft in München, is steeds meer fan van onze landgenoot. Alle ogen vanavond gericht op Villa Park, waar Bayern na de 9-2 tegen Dinamo Zagreb in de Champions League tegen Aston Villa speelt.

Lees meer »

Willy en Christiane vieren gouden huwelijksjubileum

Christiane Verbrugghe en Willy Delmotte waren onlangs te gast in kasteel Ter Borcht om er samen met hun kinderen, kleinkinderen en het college van burgemeester en schepenen hun gouden huwelijksjubileum een officieel karakter te geven. Willy zag het levenslicht op 5 maart 1951 en Christiane werd geboren in Tielt op 21 maart 1951. Willy en
The post Willy en

Lees meer »

De Bruyne en Lukaku worden parttime Duivels

Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku vroegen en kregen het statuut van “parttime Duivel” waardoor ze dit kalenderjaar niet meer in actie hoeven te komen in de Nations League. Welk signaal sturen ze daarmee naar de spelersgroep?

Lees meer »

Herinrichting natuurgebied Elerweerd in Dilsen-Stokkem komt in stroomversnelling

In Dilsen-Stokken zijn de werken voor de herinrichting van het toekomstig natuurgebied Elerweerd volop aan de gang. Dat natuurgebied van 170 hectare moet er in de toekomst voor zorgen dat de Maas meer ruimte krijgt. Zo wordt het overstromingsgevaar beperkt. Op dit moment is een gespecialiseerd bedrijf bezig met het verplaatsen van vulzand om het natuurgebied verder op te vullen.

Lees meer »

An Swartenbroekx geniet van mini-’De Kampioenen’-reünie tijdens boekvoorstelling: “VRT, ik heb een nieuw voorstel”

‘F.C. De Kampioenen’-actrice An Swartenbroekx (55) is voor heel even terug in België. Tegenwoordig is ze dolgelukkig op haar berg in Spanje, maar om haar nieuwste kinderboek ‘Duupje 4′ voor te stellen, ruilde ze met plezier de Spaanse zon in voor onze Belgische regenwolken. In een gezellige boekenwinkel in Mechelen was het alvast over de koppen lopen om een gesigneerd

Lees meer »