Brecht Dejaegere (33) elf jaar na zijn vertrek terug bij KV Kortrijk: “Hij wordt een grote meerwaarde”

De laatste speler uit de eigen opleiding die doorbrak in het eerste elftal is na een parcours langs het Belgische AA Gent, het Franse Toulouse FC en het Amerikaanse Charlotte FC terug aanbeland waar het allemaal begon: in het Guldensporenstadion. Het opmerkelijke verhaal van Brecht ‘Brechtje’ Dejaegere uit Handzame.

Veel kans dat u zich dit moment nog heel goed herinnert: het is minuut 92 en het staat 2-2 in de thuiswedstrijd tegen Genk wanneer de net ingevallen jongeman Brecht ‘Brechtje’ Dejaegere met een overhoeks schot zijn ploeg in de strijd voor play-off 1 houdt, naar de omheining loopt en daar zijn vriendin op de mond kust. Het is dan 3 maart 2012.

Twee jaar later wordt Dejaegere voor 1,2 miljoen euro verkocht aan AA Gent, waarmee hij landskampioen wordt en de supercup wint. Na vijf seizoenen in het shirt van de Buffalo’s verhuist hij naar FC Toulouse, waarmee hij naar de Ligue 1 promoveert en als aanvoerder de ‘Coupe de France’ in de lucht mag steken. In de zomer van 2023 gaat hij, op zijn 32ste, in op een aanbieding van Charlotte FC in de prestigieuze Amerikaanse profcompetitie. Het doelpunt dat hij daar op 5 oktober met de hak maakt, gaat de wereld rond. Maar de laatste maanden zit hij er almaar meer op de bank en vrijdag kondigde de club aan dat hij definitief vertrekt, terug naar… KV Kortrijk.

“Brecht was een topprofessional en een gerespecteerde teamgenoot die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor het succes van onze organisatie”, aldus algemeen directeur Zoran Krneta op de site van de Amerikaanse club. “We zijn dankbaar voor zijn bijdragen aan Charlotte FC.”

Ex-keeper

Profvoetballer worden, was van kleins af zijn grote droom. Vader Dejaegere is Clubabonnee, Brechtje blijkt bij Sterk Vlug Dapper Handzame een talentrijk keepertje te zijn en Club Brugge is er heel snel bij om hem aan te trekken. Op het internationaal miniementoernooi van Bierbeek wordt de kleine Dejaegere uitgeroepen tot beste keeper, bij de U15 wordt hij opgeroepen voor de nationale ploeg en Willy Looze, keeperstrainer bij de jeugd van Club, zegt dat hij beter is dan Glenn Verbauwhede op die leeftijd. Maar bij de U16 stopt plots het succesverhaal: hij wordt opzijgeschoven wegens te klein. Nadat hij bij SV Roeselare wordt afgetest en wil stoppen met voetballen, gaat hij het op aanraden van zijn vader als veldspeler proberen bij de U16 van tweedeklasser KV Kortrijk. Na één training weet trainer Karsten Vandendriessche het al: deze jongen moet hier blijven!

“Ik heb moeite moeten doen om Brecht bij KVK te houden. Hij had vernomen dat de trainers van de eerste ploeg hem een speler voor de tweede of derde klasse vonden en wou vertrekken naar Ronse” – Gino Caen

“Toen ik bij KV Kortrijk begon, zat Brecht bij de U19”, vertelt Gino Caen, die er in 2009 onder Georges Leekens beloftecoach werd. “Het was een klein manneke dat redelijk vinnig en technisch was. Ik liet hem meetrainen met de beloften en ook af en toe een helft meespelen. Zo is hij stap voor stap vaste waarde geworden bij de beloften. Maar op het einde van het seizoen heb ik moeite moeten doen om hem bij KVK te houden. Hij had vernomen dat de trainers van de eerste ploeg hem een speler voor de tweede of derde klasse vonden en wou vertrekken naar Ronse. Gelukkig heb ik hem kunnen overtuigen.

“Op een bepaald moment heb ik hem op de zes gezet om hem harder te laten worden, want op de tien kreeg hij heel veel stampen. Op die positie van verdedigende middenvelder heeft hij veel geleerd. Toen Hein Vanhaezebrouck hoofdcoach werd, liet ik Brecht de zondagochtend geregeld meetrainen met de A-kernspelers die de zaterdagavond niet gespeeld hadden. Hein kwam de maandagavond ook vaak kijken naar de beloften en zo heeft Brecht zich in de A-kern kunnen werken.”

Gino Caen: “Ze moeten van hem de patron van de ploeg maken.” © VDB

Complete speler

Een profcontract krijgt Dejaegere pas in februari, omdat de club een prof te weinig telt om aan de licentievoorwaarden te voldoen. Dat wordt pas twee dagen voor de start van het nieuwe seizoen verlengd met een jaartje. Maar zijn geduld wordt beloond: na zijn doelpunt tegen Genk krijgt hij in play-off 1 volop zijn kans en staan de profclubs opeens in rij voor het transfervrije talent van 21: Cercle, Club, Zulte Waregem, Lokeren en Standard willen hem.

“Hein en ik zijn toen zelfs bij zijn ouders geweest om hem te overtuigen om te blijven”, zegt Caen. “Met het argument dat als hij zo zou voortdoen hij een vaste waarde zou worden en zou kunnen groeien. Het is ons op die manier gelukt.”

“Kracht bijwinnen, was zijn werkpunt en daar heeft Brecht heel hard aan gewerkt. Sven Kums was zijn voorbeeld. Dat zijn mannen die 60 à 70 procent van hun carrière aan zichzelf te danken hebben. Brecht was toen ook al iemand die tactisch heel goed meedacht in wat de trainer wilde. Ik heb hem later ook bij AA Gent meegemaakt en daar was hij een heel complete speler geworden.”

“Voor KV Kortrijk wordt hij een serieuze meerwaarde. Op zijn leeftijd en met zijn ervaring moet je zo iemand centraal zetten, zodat hij zijn stempel kan drukken, de lijnen kan uitzetten en de rest op sleeptouw kan nemen. Ze moeten van hem meteen de patron van de ploeg maken.”

The post Brecht Dejaegere (33) elf jaar na zijn vertrek terug bij KV Kortrijk: “Hij wordt een grote meerwaarde” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Danira Boukhriss Terkessidis over geboorte van haar zoontje: “Als het nog een kwartier langer had geduurd, werd het gevaarlijk”

In de podcast van Anja Daems, ‘Als de muren konden praten’, heeft Danira Boukhriss Terkessidis (34) het openhartig over de geboorte Naïm, het zoontje dat ze deelt met acteur Ward Kerremans. Hoewel ze naar eigen zeggen zeker op een roze wolk zit, kwamen er ook heel wat moeilijkheden bij kijken. “De pijn achteraf was nog erger dan de bevalling zelf.

Lees meer »

Visser Ronny (61) wierp koppel reddingsboei toe nadat hun zeiljacht zonk: “Het ging allemaal razendsnel”

De twee Nederlanders die vrijdag hun zeiljacht zagen zinken na een botsing met de nieuwe strekdam in Blankenberge, kwamen ervan af met een nat pak. En daar mogen ze ook een alerte visser voor bedanken. Ronny Oosterlynck (61) wierp hen letterlijk een reddingsboei toe vanop het nabijgelegen staketsel. “Zo hebben ze zich uiteindelijk kunnen vastklampen”, zegt hij.

Lees meer »

Skischool Mont Blanc opent de deuren op nieuwe locatie: “Blij dat we in het Roeselaarse kunnen blijven”

Ruben Bracke opent maandag voor het eerst de deuren van Skischool Mont Blanc langs de Armoedestraat in Roeselare. De 34-jarige Oostrozebekenaar zet het werk van zijn vader Wim, die de voorbije jaren Skischool Mont Blanc langs de Stationsdreef runde, verder. “Hier kan jong en oud zich volop voorbereiden op een skivakantie.”
The post Skischool Mont Blanc opent de deuren

Lees meer »

Nestlé Waters treft schikking van 2 miljoen euro met Franse gerecht

Nestlé Waters gaat een boete van 2 miljoen euro betalen. Het bedrijf heeft een schikking getroffen met het parket. Dat heeft de procureur van het Franse Epinal gemeld. Nestlé Waters moet die boete betalen, nadat aan het licht kwam dat flessenwater van merken als Perrier en Contrex niet aan de eisen voldeed van puur mineraalwater.

Lees meer »

Harelbeke is klaar voor volksfeest tijdens Stadsfestival: “Iedereen vindt er zijn gading”

Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september vindt het Stadsfestival Harelbeke plaats, in de volksmond nog altijd bekend als Harelbeke Kermis. Het Stadsfestival Harelbeke wordt opnieuw een feestweekend zoals we het kennen: tientallen activiteiten en optredens op veel verscheidene plaatsen met hapjes en drankjes op terrasjes langs het braderieparcours. En net als vorig jaar mag er sterke drank

Lees meer »

“Beide partijen bevinden zich op de rand van het toelaatbare”: hoe de situatie bij Audi Brussels ontplofte

De situatie bij Audi Brussels is ontploft. Werkwillige werknemers mochten maandagochtend van de directie de fabriek niet meer binnen zolang vakbonden de hoofdingang blokkeren en de sleutels van afgewerkte wagens verstoppen. Het personeel ontvangt intussen geen loon meer. Gaat een van de partijen hier in de fout en kan hier nog een gezamenlijke oplossing worden gevonden?

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Geen eremetaal voor dressuurteam, Genyn en Habsch azen straks op goud in 100 meter

De Belgische atleten doen het meer dan uitstekend op de Paralympische Spelen in Parijs. Léa Bayekula veroverde gisteravond op de 400 meter de vierde gouden medaille voor ons land. Maxime Carabin pakte deze voormiddag dan weer z’n tweede gouden medaille van deze Spelen. Vanavond is er nog hoogspanning: Peter Genyn en Roger Habsch gaan voor goud op de 100 meter.

Lees meer »

Zag jij gisterenavond ook veel bliksem? KMI telde 16.155 bliksemschichten in ons land

Verschillende plekken in België kregen gisterenavond te maken met een stevig onweer, en daar kwamen ook heel wat bliksemschichten aan te pas. Zo telde het bliksemdetectiesysteem van het KMI gisteren en vannacht 16.155 bliksemschichten in ons land. In de provincie Vlaams-Brabant was het meeste weerlicht te zien. Weerman Bram Verbruggen legt uit waarom je niet bij elk onweer evenveel bliksem

Lees meer »

Focus8720 heeft volledige lijst voor gemeenteraadsverkiezingen in Dentergem klaar: “Frisse mensen, met frisse ideeën”

Huidige oppositiepartij Focus8720 is klaar met zijn huiswerk voor de gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker Aniek Van de Velde heeft een enthousiaste ploeg van negentien kandidaten die naar de stembusslag van 13 oktober trekken.
The post Focus8720 heeft volledige lijst voor gemeenteraadsverkiezingen in Dentergem klaar: “Frisse mensen, met frisse ideeën” appeared first on KW.be.

Lees meer »