Actrice Alice Toen (100) rust uit in Wenduine: “Ik staar uren naar de meeuwen”

Alice Toen, grande dame uit de Vlaamse theater- en televisiewereld en onder meer gekend van haar rol in Thuis, kwam deze zomer uitblazen in Wenduine. Ze vertoeft graag in familiehotel Les Mouettes. In juli stond ze nog in de boekskes met haar 100ste verjaardag. “Hier zing ik voor de meeuwen.”

Het is een drukke zomer geweest voor de actrice. Op 25 juli blies ze honderd kaarsjes uit, en voor die gelegenheid nam ze ook een eigen muzieksingle op waarmee ze nog rondtoert. Nu is ze dus toe aan rust, zegt ze vanop haar kamer met zicht op zee. “Prachtig hé, dat weidse open zicht. Op een grijze dag zoals vandaag, vind ik de zee eigenlijk even mooi als anders. Het kleurenspel van het water en de wolken, daar kan ik uren naar zitten kijken. Maar ik kijk ook graag naar de cruiseschepen in de verte, en naar de meeuwen die traag voorbijglijden. De zee, da’s zuurstof in de breedste zin van het woord.”

Ingeburgerd

Het is toeval, maar les mouettes, dat zijn de meeuwen in het Frans. “Ik had al zoveel goeds gehoord over dit hotel”, klinkt het. “Ondertussen kom ik hier al een jaar of vier, en verblijf dan altijd op dezelfde kamer. Ik ben al goed ingeburgerd in de Prinses der badsteden.”

Ze vindt er de rust en de ruimte die ze zoekt. “Acteren hoef ik hier niet te doen. Aan zee zing ik voor de meeuwen”, knipoogt ze. “Die maken ook graag gebruik van de ruimte, een beetje zoals ik wanneer ik op het podium sta.” Of ze buiten niet de hele tijd wordt aangesproken? “Tuurlijk wel. Ik word ook nog overal getrakteerd voor mijn verjaardag”, lacht ze met die pretoogjes van haar. “Wie weet het niet hé, dat ik honderd jaar geworden ben. Het heeft in zowat alle boekskes gestaan.”

nostalgie en grandeur

De Vlaamse kust, dat is voor Alice Toen ook pure nostalgie. “Toen ik nog klein was, gingen we meestal naar Middelkerke op vakantie. Ik heb daar veel mooie herinneringen aan: smullen van een boule de Berlin, zandkastelen bouwen … De kust zal altijd de kust blijven, maar ik mis soms een beetje die vroegere grandeur. In onze tijd namen de mensen bijvoorbeeld nog de moeite om zich mooi op te kleden als ze uit eten gingen. Vandaag is casual overal de dresscode aan zee.”

Ze trakteert zichzelf graag op een goeie tomate-crevettes. “Maar oesters gaan er ook altijd in, en ik hou ook enorm van sliptongetjes. En mosseltjes, mmmm … Eigenlijk ben ik verlekkerd op alles wat uit de zee komt. Ik heb nog samen met Wendy Van Wanten de eerste maatjes geproefd in Oostende”, aldus de actrice.

Ook tijdens haar verblijf in Wenduine zit ze volgens hoteluitbater Joeri Van Doninck niet stil. “Na het ontbijt is ze meestal snel weg, en door de band zien we haar ’s avonds pas terug. Je kan haar dan tegenkomen tijdens haar wandelingetje op de Zeedijk”, vertelt hij.

“Wenduine heeft de langste zitbank van de hele Vlaamse kust. Maar ik zit ook graag op een bankje aan de rotonde. Daar proef je echt het zilte van de zee. Het leuke aan Wenduine is dat het zo vriendelijk en familiaal is. De mensen zijn hier allemaal heel behulpzaam als ik met mijn wandelstok over de zeedijk flaneer”, vertelt Alice.

ups en downs

Ze gaat ook elke zomer langs in Het Witte Paard in Blankenberge. “Jacky Lafon is een goede vriendin van mij. Maar wat ik wel jammer vind aan Blankenberge, is dat daar amper nog een stukje strand te bespeuren valt. Waar is die ouderwetse charme naartoe? Blankenberge is precies één grote strandbar nu. Nu ja, misschien is het ook wel het karakter van de West-Vlaming dat mij hier aan zee zo aanspreekt, de charme van het West-Vlaams. Plus: de getijden zijn een mooie metafoor voor de ups en downs van het leven. Op mijn leeftijd zie je veel mensen wegvallen, maar de zee, da’s een constante.”

The post Actrice Alice Toen (100) rust uit in Wenduine: “Ik staar uren naar de meeuwen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KSA Spiko opent jaar

KSA Spiko trapte zaterdag het nieuwe jaar af met een namiddag vol spel, plezier en kennismaking met nieuwe vriendinnen. KSA Spiko is de KSA van Sint-Pieters en Christus Koning voor meisjes van 5 tot 16 jaar. Drie keer per maand komt men in het weekend samen voor een toffe activiteitennamiddag. Daarnaast zijn er ook speciale
The post KSA Spiko

Lees meer »

Zussen Annelien en Stephanie Coorevits werden bijna écht opgepakt in ‘Celebrity Klopjacht’: “Ze dachten dat we een betonmolen gingen stelen”

De zussen Annelien (37) en Stephanie Coorevits (40) proberen in ‘Celebrity Klopjacht’ op Play4 uit de handen van de speurders te blijven, maar tijdens de opnames van het programma belandden ze bijna écht in de cel. In de GoPlay-podcast ‘Achter De Schermen’ vertellen de zussen hoe ze tot twee keer toe in aanraking kwamen met de politie: “Gelukkig bleek de

Lees meer »

Hubert, Frederiek en Cyriel Logghe delen voetbalpassie: “Mijn allereerste geel? Van vader Hubert!”

Sportief coördinator Frederiek Logghe was aandachtig toeschouwer van het duel tegen Dosko Sint-Kruis, dat zijn KSV Jabbeke met 1-3 verloor. De conclusies over de moeilijke start van de eerste ploeg zal hij wel binnenskamers trekken. Maar Frederiek is niet alleen coördinator in Jabbeke, hij heeft nog veel andere pijlen op zijn boog, net als zijn vader Hubert en zijn zoon

Lees meer »

“Brigitte Macron bestaat niet”: 2 vrouwen veroordeeld voor verspreiden van nepnieuws over Franse first lady

In Frankrijk zijn 2 vrouwen veroordeeld die transfobe geruchten verspreid hebben over Brigitte Macron, de echtgenote van de Franse president Emmanuel Macron. Ze beweerden op sociale media dat de first lady als man geboren zou zijn. Volgens hen bestond Brigitte Macron helemaal niet en is ze in werkelijkheid haar broer Jean-Michel Trogneux die van geslacht veranderd is.

Lees meer »

Werken Rijksweg in Izegem maandag van start: omleiding via Kokelarestraat die parkeervrij is gemaakt

De lang verwachte werken aan de Rijksweg starten op maandag 9 september. In een eerste fase wordt gewerkt tussen de rotondes aan Top Interieur en het voetbalstadion aan de kant van de Bosmolens. Die werken zullen afgerond zijn tegen eind november, daarna wordt de noordelijke kant van de weg aangepakt. Het verkeer dat van Roeselare richting Lendelede en Harelbeke wil,

Lees meer »