Mercedes Van Volcem (Voor Brugge) pakt uit met controversieel idee: “Op zaterdag moet fietsen in Steenstraat verboden worden”

Als het van schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD/Voor Brugge) afhangt, moet het volgende Brugse stadsbestuur op zaterdag de fietsers bannen uit de Steenstraat. Dat controversiële punt in het kiesprogramma van Voor Brugge zorgt voor tandengeknars.

In de aanloop naar de verkiezingen doen politieke partijen vaak opmerkelijke voorstellen. Uittredend schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem, die de liberale lijst van Voor Brugge trekt, pakt uit met een originele oplossing voor het gekissebis tussen voetgangers en fietsers in de drukke winkelstraten: “In de Dweerstraat, Sint-Amandsstraat, Kleine Sint-Amandsstraat, Simon Stevinplein, Markt, Breydelstraat, De Garre, Burg, Vismarkt, Huidevettersplein, Kraanplein en een deel van de J. Suvéestraat handhaven we het statuut van voetgangersstraat/slow verkeer tot maximum 10 km per uur. In de Steenstraat laten we op zaterdag geen fietsen meer toe, zodat voetgangers meer ruimte krijgen. In de Geldmuntstraat verbieden we tegenovergesteld fietsen, zodat fietsers niet op de voetpadzone rijden, wat gevaarlijk is. In de Zuidzandstraat laten we wel auto’s toe, zodat bewoners hun huis kunnen bereiken.”

Fietsstad?

Zo luidt het voorstel voor het toekomstige Brugse stadsbestuur. Vooral het verbannen van fietsers op zaterdag in de Steenstraat lijkt haaks te staan op het imago van fietsstad dat Brugge zich wil aanmeten. We namen poolshoogte in de Steenstraat en peilden bij enkele fietsende Bruggelingen. “Ik vind het een goed voorstel, want op drukke momenten vermijd ik als fietser nu al de Steenstraat”, reageert Christian Playsier. “Een ommetje via de Dijver is snel gemaakt. Want niet alleen in de Steenstraat, maar ook in de Wollestraat lopen de toeristen zonder kijken op straat.”

“Er is nood aan duidelijkheid, nu mag je in de ene straat dit en in een andere dat”

Ilse Van Acker (fietsster)

Voor Ilse Van Acker is meer duidelijkheid de boodschap: “In plaats van fietsers te verbieden, is er nood aan een rechtlijnig beleid. Nu heerst er verwarring omdat de ene straat wel en de andere geen tweerichtingsverkeer voor fietsers is. Dat mag bijvoorbeeld in een stukje van de Zuidzandstraat, maar niet meer in de Geldmuntstraat. Met als gevolg dat nietsvermoedende automobilisten op je afstormen. Ik hou mijn hart vast als ik met mijn vijf jaar oude zoontje door de Brugse binnenstad fiets. Zonder kijken lopen toeristen de straat op om foto’s te nemen. Ze beseffen niet hoe gevaarlijk dat is”, aldus Ilse.

Een brug te ver

Ook Annelies Lauridan noemt een fietsverbod op zaterdag in de Steenstraat een brug te ver: “Verbieden? Neen, liever niet! Ook al is de toestand nu verre van ideaal. Vaak vloek ik binnensmonds als een shopper of toerist vlak voor mijn wiel de straat oversteekt. Gelukkig is het nog niet tot een botsing gekomen. Het is goed dat de binnenstad autoluw is en Brugge zich als fietsstad promoot, maar in een drukke winkelstraat de fiets bannen? Neen! Het is te gemakkelijk gezegd dat fietsers maar een omleiding moeten maken. Als je gehaast bent, neem je de kortste weg, door de Steenstraat!”

Paul Gruyaert stelt: “Dit is geen goed voorstel. Het is veel eenvoudiger om met stippellijn een fietspad te markeren in de drukke winkelstraten. Zo kunnen fietsers zich probleemloos een weg banen naast de voetgangers. Het enige probleem is dat de huidige generatie geen discipline meer heeft. Ze houden zich niet aan de regels, dat merk je op tal van vlakken, niet alleen in het verkeer.”

Stippellijn

Het idee van Mercedes Van Volcem vindt weinig genade bij fervent fietsster en voormalig mobiliteitsschepen en huidig Vlaams Parlementslid Annick Lambrecht: “Als we Brugge als fietsstad ernstig nemen, is er de volgende legislatuur vooral nood aan een fietsplan 2. Het eerste fietsplan is ondertussen tien jaar oud. We moeten een plan opstellen dat Brugge ziet als stad met voetgangers, fietsers, kleine shuttlebusjes en auto’s voor bewoners die hun woonst moeten bereiken. Verkeersveiligheid gaat voor alles. Als we ervoor zorgen dat, zoals in Kopenhagen, fietsers sneller en comfortabeler vooruit geraken, zijn we op goede weg. Fietsstroken helpen conflicten tussen voetgangers en fietsers vermijden. Dat is nodig in de Katelijnestraat. Verbieden dat mensen fietsen is verregaand.”

Wederzijds respect nodig

Geert Demeyere van de Fietsersbond Brugge zucht: “We hebben nu al zovele jaren gestreden om van Brugge een fietsstad te maken. We zijn er nog niet, maar we hebben al een hele weg afgelegd. Fietsers verbieden in de Steenstraat staat daar haaks op. Fietsers moeten zich thuis voelen in Brugge, ook in de Steenstraat. Er is nood aan wederzijds respect tussen voetgangers en fietsers, want sommige fietsers gedragen zich als echte cowboys.”

“Parallelle wegen voor fietsers zijn oké, maar mogen geen verplichting worden. Stad en politie zouden toeristen erop moeten wijzen dat er in Brugge nog mensen wonen en fietsen. Vele Bruggelingen, zoals ik, fietsen graag door de winkelstraten, op zoek naar geafficheerde koopjes. Ik zie meer in het voorstel van Annick Lambrecht: een experiment met een fietsersstrook in de Katelijnestraat”, aldus Geert Demeyere.

Te veel regeltjes

Burgemeester Dirk De fauw stelt: “Het voorstel van Mercedes Van Volcem om het fietsen te verbieden, kan zeker niet gevolgd worden. Dat zou betekenen dat de fietsende Bruggelingen gesanctioneerd worden en toeristen op de rijbaan mogen lopen. Ook op dagen waar er weinig bezoekers zijn, zouden fietsers een omweg moeten maken. Het voorstel om in de Katelijnestraat een fietsstrook te maken, een idee van Annick Lambrecht, wensen we niet in te voeren. Kijk wat er in de ons omringende landen gebeurt: in Den Haag had men dergelijke fietsstroken aangelegd, maar ze zijn inmiddels weer afgeschaft. Daar geldt nu de regel dat voetgangers voorrang hebben, maar fietsers overal door mogen fietsen. Met wederzijds respect is veel op te lossen. Te veel regeltjes zorgen voor ergernis.”

The post Mercedes Van Volcem (Voor Brugge) pakt uit met controversieel idee: “Op zaterdag moet fietsen in Steenstraat verboden worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Gilde: luxeflats in de schaduw van het Brugse Belfort in aanbouw

Na zes jaar intensieve gesprekken met de stad Brugge is het bouwproject De Gilde eindelijk van start gegaan. De werkzaamheden zijn begonnen met de sloop van de oude kantoorgebouwen van het ACV, waarmee een belangrijke stap is gezet richting de realisatie van dit unieke en innovatieve woonproject in de binnenstad.
The post De Gilde: luxeflats in de schaduw van

Lees meer »

Moeder van 14-jarige verdachte waarschuwde school in Georgia voor schietpartij: “Mijn zoon is een extreem noodgeval”

De moeder van de 14-jarige jongen die ervan wordt beschuldigd vier mensen te hebben doodgeschoten en negen anderen te hebben verwond op zijn middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia, heeft de school op de ochtend van de schietpartij gebeld en gewezen op het “extreme noodgeval” dat haar zoon is. Dat schrijft The Washington Post op basis van tekstberichten en

Lees meer »

Peruaanse ex-president Alberto Fujimori overleden

De Peruaanse ex-president Alberto Fujimori is overleden op 86-jarige leeftijd. “Na een lange strijd tegen kanker is onze vader, Alberto Fujimori, zonet vertrokken voor een ontmoeting met de Heer”, klinkt het in een bericht in naam van zijn vier kinderen, op een online account van zijn dochter Keiko Fujimori.

Lees meer »

90 seconden na noodoproep is drone al onderweg: “Kostbare tijd winnen bij brand en ongevallen”

Politie- en brandweerdiensten krijgen ogen in de lucht. Daar zorgen binnenkort de 70 droneplatformen van telecombedrijf Citymesh voor. Het plan: binnen de 90 seconden na een noodoproep de drone laten vertrekken en amper een paar minuten later al een gedetailleerd beeld krijgen van de toestand waarvoor ze uitrukken. Dit is hoe het ‘safety drone shield’ zal werken.

Lees meer »

Kustredders moesten opvallend meer tussenkomen bij ernstige incidenten afgelopen zomer

De redders aan de kust zijn opvallend meer moeten tussenkomen bij ernstige incidenten afgelopen zomer. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV). De redders moesten onder meer verschillende keren tussenkomen voor zwemmers in moeilijkheden. Zowel in Oostende als in Blankenberge kwamen afgelopen zomer zwemmers om het leven.
The post Kustredders moesten opvallend meer tussenkomen bij

Lees meer »

Nieuw loopevent ‘Ter Borcht on the move’ in Meulebeke

Na elf geslaagde Koeketienelopen gooit de Meulebeekse joggingclub van AV Molenland het over een andere boeg. De initiatiefnemers van dit wandel- en loopevenement komen nu met ‘Ter Borcht on the Move’. Dit vindt plaats op zondag 15 september tussen 10 en 15 uur. Het epicentrum van dit alles blijft het domein Ter Borcht.
The post Nieuw loopevent ‘Ter Borcht

Lees meer »

Rugby RSL officieel van start op site Schiervelde

Zaterdag werd de nieuwe locatie van Rugby RSL officieel geopend. De rugbyclub huist sinds kort op Schiervelde waar één van de voetbalvelden werd omgevormd tot een rugbyterrein met daarbij ook een kantine.
The post Rugby RSL officieel van start op site Schiervelde appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hij is de grappigste”: terwijl ook De Bruyne het ‘beu’ is, denkt Doku te weten wie befaamde tekstjes op matchballen van Haaland schrijft

Zelf zijn Kevin De Bruyne (33) en Jeremy Doku (22) het ook (gespeeld) beu om telkens maar weer een matchbal te moeten signeren na een zoveelste hattrick van Erling Haaland (24). Aan acht stuks in 69 Premier Leaguematchen zit de spits van Manchester City nu. Waanzinnig. Maar die “F**k off” op zijn bal? Dat kwam niét van de twee Rode

Lees meer »