Linda Dujardin is 50 jaar organiste in de Sint-Brixiuskerk van Ooigem: “Ik ben de medepastoor van toen nog altijd dankbaar”

Linda Dujardin wordt op zaterdag 24 augustus in de bloemetjes gezet voor haar 50-jarig jubileum als organiste. Dat gebeurt in de Sint-Brixiuskerk tijdens de eucharistieviering van 16 uur. Ze is de eerste benoemde vrouwelijke organiste van het bisdom.

Linda Dujardin ademt cultuur. Ze houdt van muziek en woord en kan daar al jaren al haar creativiteit in kwijt. Een halve eeuw al zingt en bespeelt Linda het orgel in de kerk en daarnaast gaf ze gedurende liefst 45 jaar les aan de Kunstacademie van Waregem.

“Ik ben de toenmalige medepastoor van Ooigem, Gerard Daneels, nog steeds dankbaar voor de kans die ik kreeg om als organiste te mogen meewerken aan het kerkgebeuren. Door zijn voorspraak werd ik de eerste benoemde vrouwelijke organiste van het bisdom Brugge.”

Woordkunst

Linda kan terugblikken op een boeiende loopbaan. Ze begon haar studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent en behaalde er haar eerste diploma op de afdeling Muziek. Daarna startte ze een opleiding in de richting Woordkunst aan datzelfde conservatorium en behaalde er haar tweede diploma.

“Muziek en Woord lopen als een rode draad doorheen mijn leven. Ook zingen was een deel van mijn opleiding”, vertelt ze verder. Het Sint-Ceciliakoor was verbrokkeld geraakt. En dat koor heeft ze bij het begin van haar taak als organiste terug in de steigers en op de rails gezet. Het eerste optreden kwam er al met Kerstmis 1974. Het koor viert dus dit jaar ook het gouden jubileum. Gedurende 35 jaar leidde ze ook het kinderkoor Sing…Sange…Jo, dat nu een tijdje on hold staat.

“Hoeveel keer ik achter het orgel heb plaatsgenomen kan ik niet zeggen. Een voorzichtige telling leidt al gauw naar 15.000 keer. Dat niet alleen in de kerk van Ooigem maar in vele andere kerken, soms ver daarbuiten.”

Haar taak als organiste is zeker nog geen afgesloten hoofdstuk. “Zolang mijn gezondheid en stem het toelaten wil ik er mee verdergaan, samen met de velen die in stilte en veelal achter de schermen zich inzetten voor de verdere opbouw van de kerkgemeenschap”, zegt Linda die gedurende de afgelopen 50 jaar altijd geprobeerd heeft het beste van zichzelf te geven.

Warme contacten

“De vele warme contacten met de Ooigemse gemeenschap koester ik. Bij hoeveel families kwam ik niet over de vloer in minder goede dagen om te luisteren en om samen op zoek te gaan naar aangepaste liederen om met mijn stem troost en soelaas te brengen tijdens een uitvaart. Omgekeerd mocht ik ook bij heuglijke momenten achter het orgel delen in de feestvreugde.”

Dankbaar kijkt ze daar op terug. Als afsluiter van haar jubileumjaar zingt Linda op zondag 22 december 2024 om 15 uur in de kerk van Ooigem een soloconcert voor het goede doel. De muzikale begeleiding is in handen van Didier Debels.

De opbrengst wil Linda volledig schenken aan vzw Anak Bangsa – Children’s House of Hope in Solo, Indonesië. Een instantie die instaat voor de opvang van straat- en weeskinderen van 6 tot 18 jaar. Ze duimt voor een mooie opkomst voor haar concert.

The post Linda Dujardin is 50 jaar organiste in de Sint-Brixiuskerk van Ooigem: “Ik ben de medepastoor van toen nog altijd dankbaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Katholieke kerk zit samen met (West-Vlaamse) slachtoffers van seksueel misbruik: enkele zullen paus mogen ontmoeten

Vandaag kwamen vertegenwoordigers van de katholieke kerk samen met 34 slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk. Tijdens het overleg werd besproken wie van hen de paus zal mogen ontmoeten tijdens zijn bezoek aan ons land eind september, maar er is nog geen beslissing genomen. Onder de slachtoffers zijn er enkele uit West-Vlaanderen.
The post Katholieke kerk zit samen

Lees meer »

“Elke zomeravond eet hij hier mosselen”: de vaste adresjes, bescheiden woning en hardnekkige gewoontes van Erik Van Looy

Erik Van Looy (62) weet wat een partyzomer op Pukkelpop of Ibiza is, maar voelt zich bovenal thuis in zijn eerder bescheiden woning in Deurne, zoals we konden zien in ‘Komen eten’. Zijn dagelijkse routine, de volkse buurt en het kalfslapje bij de Italiaan om de hoek zorgen voor rust in het soms zwaarmoedige hoofd van de presentator, die écht

Lees meer »

Nieuwe wereldtitel in Zofingen voor duatleet Cédric Callewaert: “Het is nu tijd voor nieuwe doelen”

De derde deelname van Cédric Callewaert (40) aan het WK duatlon in het Zwitserse Zofingen leverde opnieuw een wereldtitel op in zijn age group. Het werd ook meteen zijn laatste deelname, nu wil hij zijn focus verleggen op het langeafstandslopen.
The post Nieuwe wereldtitel in Zofingen voor duatleet Cédric Callewaert: “Het is nu tijd voor nieuwe doelen” appeared first

Lees meer »

Theatershow van Peter Detavernier over zijn vader in nazi-Duitsland: “Hij vertrok met loden schoenen”

Cabaretier Peter Detavernier bouwde zijn elfde theatershow ‘Hoop’ rond de oorlogsdagboeken van zijn vader Roger. Die werd in 1943 als 19-jarige met twee vrienden verplicht te gaan werken in nazi-Duitsland. “Dit wordt mijn meest persoonlijke theatervoorstelling ooit”, zegt de Wingense theatermaker.
The post Theatershow van Peter Detavernier over zijn vader in nazi-Duitsland: “Hij vertrok met loden schoenen” appeared first

Lees meer »

Failliete aannemer uit Oostende blijft voorschotten incasseren en verbrast die op goksites: zes maanden cel en vijf jaar beroepsverbod

Hoewel M.L. (28) wist dat zijn bouwbedrijf virtueel failliet was, bleef hij voorschotten incasseren. Dat geld verbraste de Oostendenaar grotendeels op goksites. Dat levert hem nu een celstraf en een beroepsverbod op.
The post Failliete aannemer uit Oostende blijft voorschotten incasseren en verbrast die op goksites: zes maanden cel en vijf jaar beroepsverbod appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Wees mild voor Remco als het hem niet lukt”: kopman Evenepoel zonder ‘ploegmaat’ naar WK, Hermans en De Plus wel in achtkoppige selectie

Afscheidnemend bondscoach Sven Vanthourenhout heeft zijn achtkoppige WK-selectie bekendgemaakt. Maxim Van Gils (24) is de enige debutant en wordt aanzien als schaduwkopman. Meest ‘opvallende’ is dat kopman Remco Evenepoel (24) het in Zürich zonder ploegmaten van Soudal Quick-Step moet stellen. Vanthourenhout: “Ik ga steeds voor de sterkst mogelijke selectie. Uit welke ploeg de renners komen is bijzaak.”

Lees meer »

Brouwerij De Brabandere lanceert met Petrus Infinitum nieuw bier voor 130ste verjaardag: “Ode aan het eerste speciaalbier dat hier ooit werd gebrouwen”

Brouwerij De Brabandere lanceert een nieuw bier, Petrus Infinitum, ter gelegenheid van de 130ste verjaardag van de brouwerij. Petrus Infinitum is een combinatie van een goed gehopte tripel en verfrissend foederbier.
The post Brouwerij De Brabandere lanceert met Petrus Infinitum nieuw bier voor 130ste verjaardag: “Ode aan het eerste speciaalbier dat hier ooit werd gebrouwen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gezinnen met jonge kinderen in Brugge die uit huis gezet worden, kunnen terecht in noodwoning bij ‘Een HUIS-houden’

In het Brugse Stubbekwartier is een woning in gebruik genomen in het kader van ‘Een HUIS-houden’. OCMW Brugge investeerde met de steun van de Nationale Loterij in de opfrissing van het pand. Zo willen ze jonge kinderen tot 6 jaar en hun gezin, een passende woonoplossing bieden bij een uithuiszetting.
The post Gezinnen met jonge kinderen in Brugge die

Lees meer »

Dorpsfestival ‘Ontdek Geluwe Ontdekt’ voor de eerste keer driedaagse: “Nooit eerder zo’n feesttent”

Op donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 september vindt de vierde editie plaats van ‘Ontdek Geluwe Ontdekt’, een gezellig dorpsfestival. Eerst in gc Geluwe en daarna in een feesttent op de Sint-Denijsplaats. Het programma van deze driedaagse ligt al enige tijd helemaal vast.
The post Dorpsfestival ‘Ontdek Geluwe Ontdekt’ voor de eerste keer driedaagse: “Nooit eerder zo’n feesttent”

Lees meer »

KSA Spiko opent jaar

KSA Spiko trapte zaterdag het nieuwe jaar af met een namiddag vol spel, plezier en kennismaking met nieuwe vriendinnen. KSA Spiko is de KSA van Sint-Pieters en Christus Koning voor meisjes van 5 tot 16 jaar. Drie keer per maand komt men in het weekend samen voor een toffe activiteitennamiddag. Daarnaast zijn er ook speciale
The post KSA Spiko

Lees meer »