Hevige rookontwikkeling bij zware brand in loods in Oudenburg, miniem aantal asbestdeeltjes vrijgekomen: “Geen gevaar voor omwonenden”

In Oudenburg is donderdagmiddag brand uitgebroken in een schuur, vlak bij de historische Abdijhoeve. Er ontstond hevige rookontwikkeling en de rookpluim was kilometersver te zien. In het dak zat volgens burgemeester Romina Vanhooren (Open VLD) asbest, maar daar kwamen maar minieme deeltjes van vrij. “Er is op geen enkel moment gevaar geweest voor de omwonenden”, zegt de burgemeester.

De brandweer kreeg kort na 13 uur melding van een bevestigde brand in een schuur in Oudenburg. In die schuur bleken allerlei materialen opgeslagen waaronder heel wat decoratiemateriaal, verlichting en podiumelementen van het Elixir Festival. Dat festival vond plaats op 26 en 27 juli. “Toen we aankwamen sloegen de vlammen door het dak boven de bomen”, vertelt kapitein Nathalie Van Moorter van Hulpverleningszone 1.

De brandweer van Gistel kreeg versterking van brandweerposten Oostende, Brugge en Oostkamp. “Er was meteen heel wat rookontwikkeling ontstaan. Het gaat om een open schuur waarvan twee zijden open en twee zijden gesloten zijn. Daardoor kon de rook gemakkelijk ontsnappen. De inhoud van de loods bestond uit hooi, stro, verlichting en toneelmateriaal”, aldus Van Moorter.

Het dak van de schuur bevat asbest en daarom werd een perimeter ingesteld. “Uiteindelijk bleek het om een minieme hoeveelheid asbestdeeltjes te gaan”, aldus burgemeester Vanhooren. “Er werd een kleine perimeter ingesteld, maar er was op geen enkel moment gevaar voor omwonenden. De perimeter blijft nog even gelden tot alle gevaar geweken is.”

Schade aan het dak

Uiteindelijk kreeg de brandweer de brand snel onder controle. “De schade aan het dak valt best wel mee”, duidt de brandweerkapitein. “Er was al wat schade aan en door de brand ontstond er nieuwe schade. De schade aan de inhoud van de loods bleef gelukkig beperkt. Het ging vooral om het hooi die vuur had gevat. De reden is voorlopig nog onduidelijk. We hebben het opgestapeld hooi uiteen getrokken en zo hebben we het vuur kunnen blussen.”

Jeffrey Hindryckx, organisator van het Elixir Festival is opgelucht. “Vooral de linkse kant van de schuur raakte beschadigd”, zegt de man. “Het materiaal van het festival bleef gelukkig gevrijwaard. Een pak van ons hart.”

Er zouden naar verluidt vermoedens zijn dat de brand aangestoken werd, maar gezien de beperkte schade heeft het parket geen branddeskundige aangesteld.

The post Hevige rookontwikkeling bij zware brand in loods in Oudenburg, miniem aantal asbestdeeltjes vrijgekomen: “Geen gevaar voor omwonenden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Koninklijk Sportcomité Zwevezele viert verjaardag met standbeeld: “Goede renners strikken kost heel wat tijd, moeite en geld”

In 1949 ontstond de toenmalige Sportcomiteit Zwevezele en vandaag – 75 jaar later – is de organisatie actiever dan ooit. Deze verjaardag wordt op zondag 22 september gevierd met de plaatsing van een standbeeld, als eerbetoon aan alle renners, voorzitters en clubleden die al die tijd het beste van zichzelf hebben gegeven om Zwevezele Koers elk jaar waar te maken.

Lees meer »

De Wever (N-VA) hekelt “huftergedrag” na joyride ziekenwagen, D’Haese (PVDA) fors: “Hij kiest weer voor polarisatie”

Bart De Wever (N-VA) reageert met enkele forse uitspraken op de joyriders die in Antwerpen met een ambulance aan de haal gingen. “Het zijn vrijwel altijd jongeren van allochtone origine”, verklaarde de burgemeester op Radio 1. PVDA-lijstrekker Jos D’Haese is niet te spreken over de uithaal. “De Wever kiest weer voor polarisatie in plaats van voor oplossingen.”

Lees meer »

Pita Pyramide verhuist naar Grote Markt: “We blijven open tot middernacht”

40 jaar geleden opende het eerste Egyptische restaurant in West-Vlaanderen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, maar binnenkort verhuist Pita Pyramide naar de Grote Markt. De eigenaar van het pand wil er 14 studentenkamers inrichten, dus verhuizen Ibrahim Radwan en zijn vrouw Ahwazian Fariba naar een ruimere locatie met dubbel zoveel plaatsen.
The post Pita Pyramide verhuist naar Grote Markt: “We blijven

Lees meer »

Vlaming geeft zijn leven 7,3 op 10

In het eerste halfjaar van 2024 gaven Vlamingen hun leven een gemiddelde score van 7,3 op 10. De algemene levenstevredenheid is daarmee gelijk aan die van de laatste zes maanden van vorig jaar. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen op basis van een bevraging bij 6.000 Vlaamse 18-plussers.

Lees meer »

“Een schande”: Cesar Casier neemt het op voor Conrad Janssens na pijnlijke opmerkingen in ‘Celebrity Klopjacht’

Het nieuwe seizoen van het Play4-programma ‘Celebrity Klopjacht’ veroorzaakt nu al ophef. Zo krijgen Cesar Casier (36) en Conrad Janssens (22), zoon van ex-Miss België Ilse De Meulemeester (53) en zakenman Glenn Janssens (50), het zwaar te verduren, schrijft ‘TV Familie’. En dan vooral vanwege de pijnlijke uitspraken die de speurders in het programma over het koppel deden. “We zijn

Lees meer »

Noord-Korea plant uitbreiding van nucleair arsenaal

Pyongyang gaat zijn kernwapenarsenaal uitbreiden, heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un maandag gezegd in een toespraak naar aanleiding van de nationale feestdag. Dat bericht het staatspersbureau KCNA dinsdag. “Het beleid om de nucleaire strijdkrachten op te bouwen door het aantal kernwapens exponentieel te doen stijgen zijn we nu perfect aan het uitvoeren”, zei Kim.

Lees meer »

Rapper Kendrick Lamar zal optreden tijdens Halftime Show van de Super Bowl

De Amerikaanse rapper Kendrick Lamar zal op 9 februari de Halftime Show, het pauzeconcert van de Super Bowl, voor zijn rekening nemen. Dat concert, dat plaatsvindt tijdens de finale van het American Football-seizoen, staat garant voor een muzikaal vuurwerk. In 2022 trad Lamar al eens op tijdens de Super Bowl, als gastartiest tijdens het optreden van rappers Dr. Dre en

Lees meer »

“Op vrijdag zien we dat werkvolk niet meer”: gáán werken doen we met z’n allen massaal op dinsdag en donderdag

Het coronavirus heeft ons kantoorleven veranderd in de ‘di-do-economie’, een woord dat de Nederlanders verzonnen, maar dat wij moeiteloos kunnen overnemen. Ook in België zijn dinsdag en donderdag dé uitverkoren dagen om nog eens naar kantoor te gaan. De andere dagen werken we liever thuis. En dus is het op dinsdag en donderdag extra druk: op de snelweg, op de

Lees meer »

Dames HBC Izegem met nieuwe coach

Trainer Piotr Proszynski werd vorig jaar nog kampioen in Liga 3 met de Heren van Roeselare. Na een goed gesprek met de Izegemse handbalclub besloot hij om de komende seizoenen de Dames in tweede nationale onder zijn hoede te nemen.
The post Dames HBC Izegem met nieuwe coach appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE FRANKRIJK-BELGIË. Aftrap! Nemen de Rode Duivels revanche?

De Rode Duivels nemen het in de Nations League op tegen Frankrijk. Bondscoach Tedesco voert één wijziging door: Debast vervangt de geblesseerde De Cuyper. Aan de overzijde zit sterspeler Mbappé op de bank, net als Griezmann, Olise en Barcola. Weten de Duivels daarvan te profiteren? Kijk LIVE op VTM en VTM GO, of volg het in onze liveblog! Voorlopig staat

Lees meer »

Lugubere vondst: twee lichamen aangetroffen naast maïsveld in Duitsland

In het Duitse Gronau, net over de grens bij het Nederlandse Enschede, zijn zondag twee lichamen gevonden die begraven lagen in een maïsveld. Het gaat om twee mannen. Ze werden ontdekt toen een hond die er werd uitgelaten een laars had opgegraven. Twee vrouwen die de hond uitlieten zagen vervolgens een lichaam en alarmeerden de politie.

Lees meer »

Zoon aan school afgehaald met 2,3 promille: “Een schande”

Met meer dan 2 promille alcohol in het bloed ging een 34-jarige man in Izegem ’s namiddags zijn zoon aan school ophalen. Hij kon worden geklist en moest het in Kortrijk aan de politierechter uitleggen.
The post Zoon aan school afgehaald met 2,3 promille: “Een schande” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Met haar laatste zin wil ze duidelijk iets zeggen”: onze royalty-expert analyseert de videoboodschap van prinses Kate

Geen perscommuniqué, geen tv-interview, geen woordvoerder die in haar naam sprak. De Britse prinses Kate (42) koos – opnieuw – een persoonlijke videoboodschap om bekend te maken dat haar chemotherapie is afgerond. Ze huurde daarvoor een échte regisseur in. Catherine is daarmee een trendsetter in de koninklijke wereld, analyseert onze royalty-expert Wim Dehandschutter. Al volgt ze met zo’n zorgvuldig geregisseerde

Lees meer »