GROEN-kopman stelt nieuwe invulling van Kuurnese hippodroom voor: “Waarom geen toegankelijk recreatiepark?”

Kuurne In een van de komende jaren zou de paardenrenbaan weleens een nieuwe bestemming kunnen krijgen, zeker als het afhangt van Bernard Marchau, lijsttrekker voor GROEN. Hij pleit ervoor om het terrein om te vormen tot een recreatiepark. Dit zou de gronden beschermen tegen mogelijke verkavelingsdruk. Het aantal draftrennen op de hippodroom is de afgelopen jaren sterk afgenomen en ligt momenteel onder de tien per jaar. “Al ligt het financieel dal waarin we in 2022 terechtkwamen, zo goed als achter ons”, countert hippodroom-voorzitter Guy Vermeulen.

De Kuurnse hippodroom werd aangelegd nadat de private hippodroom “Vanden Hende”, gelegen op de Zandberg in Harelbeke, werd gesloten wegens verkaveling. Als paardenliefhebber besloot de toenmalige burgemeester van Kuurne om in zijn gemeente een hippodroom te laten aanleggen. Aanvankelijk was het een primitief terrein, geflankeerd door diverse rijen vlaskapellen op het middenplein van de hippodroom. De hippodroom werd in 1962 geopend en bloeide snel, onder meer met de bouw van de eerste twee stallen, de jockeyzaal in 1978, de grote tribune in 1982 tot zelfs een LED-scherm in 2011.

Maar de gouden jaren van de Kuurnese hippodroom liggen al even achter ons. Met nog maar een tiental drafrennen per jaar en een dalend aantal bezoekers, vindt GROEN-lijsttrekker Bernard Marchau het hoog tijd om na te denken over een nieuwe bestemming voor de gehele site.

“Een bikepark? Dat is een goed idee, maar te eenzijdig. Ik ben van mening dat de gronden toegankelijk moeten zijn voor alle Kuurnenaren” – GROEN–Kopman Bernard Marchau

“Er waren al suggesties om op het binnenplein van de paardenrenbaan een bikepark aan te leggen”, vertelt Marchau. “Dit is een goed idee, maar te eenzijdig. Ik ben van mening dat de gronden toegankelijk moeten zijn voor alle Kuurnenaren. Mijn zorg is dat een bikepark voornamelijk bezoekers van buiten Kuurne zal aantrekken. Vooruit–Groen wil liever een recreatiepark creëren dat voor iedereen toegankelijk is.”

Denktank

Een paar jaar geleden werd op vraag van Vooruit-GROEN al een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd om de mogelijkheden van het terrein in kaart te brengen. Daarna volgde een bevraging van de omwonenden. Beide resultaten lagen dicht bij elkaar. Onder de voorgestelde ideeën waren onder andere een skatepark, fietspark, openluchttheater, speeltuin, het behoud van recreatief paardrijden, wandelgebied, natuurpark en een zwemvijver. Marchau stelt de samenstelling voor van een denktank van Kuurnenaren en verenigingen die naar een haalbare nieuwe invulling van de gronden zoeken.

“Op alle mogelijke vlakken worden er samenwerkingsakkoorden afgesloten om zo de kosten te drukken”, legt Marchau uit. “Waarom zou dit hier niet kunnen? Zowel Kuurne, Oostende als Waregem hebben een hippodroom. Het prijskaartje voor het onderhoud van de hippodroom en de bijhorende gebouwen is torenhoog. In Kuurne zijn deze gebouwen dringend aan renovatie toe. Waarom wordt er niet besloten om samen te werken met de andere West-Vlaamse hippodrooms?”

Geen financieel dal meer

In 2022 trok Drafwedrennen Kuurne VZW al eens aan de alarmbel. Toen werd aangegeven dat één extra premiummeeting per maand voldoende zou zijn om de drafsport in Kuurne te laten overleven. “Onze vraag werd toen gehoord,” zegt Guy Vermeulen, voorzitter van de Kuurnse renbaan.

“De drafsport wint opnieuw stukje bij beetje aan populariteit” – Guy Vermeulen, voorzitter van de Kuurnse renbaan

“Ondertussen kregen wij er op jaarbasis zes premiumkoersen bij. Het financieel dal waarin we in 2022 terechtkwamen, is zo goed als achter de rug. Bovendien wint de drafsport opnieuw stukje bij beetje aan populariteit. Ons huidige contract loopt alvast nog tot en met 2025, en we koesteren de hoop dat dit verder verlengd zal worden. De Kuurnse paardenrenbaan organiseert immers meer dan enkel drafrennen. Onze hippodroom fungeert ook drie dagen per week als trainingscentrum voor jockeys uit Oost- en West-Vlaanderen. Dit kan alleen doordat wij het zestien hectare grote terrein goed onderhouden.”

Voor samenwerkingsverbanden met andere hippodrooms trekt Vermeulen zijn neus op. “Kuurne is bijvoorbeeld een winterhippodroom, terwijl Oostende het vooral van de zomer moet hebben. In Waregem is de draaiwijze van de paarden ook anders dan bij ons. Maar voor samenwerkingen met andere verenigingen staan we zeker open. Ook ons restaurant op de Kuurnese hippodroom doet het uitstekend. We zien onze toekomst dus echt wel rooskleurig tegemoet”, aldus voorzitter Guy Vermeulen..

The post GROEN-kopman stelt nieuwe invulling van Kuurnese hippodroom voor: “Waarom geen toegankelijk recreatiepark?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. Veertig doden en zestig gewonden bij Israëlische aanval op tentenkamp Gaza, Israël spreekt van “antiterreuroperatie”

Bij een luchtaanval op Khan Younis zijn volgens artsen en aan Hamas gelieerde media veertig mensen om het leven gekomen. Zestig anderen zijn mogelijk gewond geraakt. Het Israëlische leger meldt dat het een terroristisch commandocentrum heeft aangevallen, volgens de Palestijnse autoriteiten werd vluchtelingenkamp Al-Mawasi getroffen.Volg alle ontwikkelingen in het Midden-Oosten in onze liveblog.

Lees meer »

Nog altijd bijna 3.000 leerkrachten te kort. En deze centrumstad spant de kroon

Er worden nog altijd 2.800 leerkrachten gezocht. Dat is het op één na hoogste cijfer van de afgelopen tien jaar. Brussel en Antwerpen hebben het hoogste aantal vacatures, Sint-Niklaas vervolledigt de top drie. “Dat interimmers moeilijk te vinden zijn, wisten we. Maar zelfs voor een volledig schooljaar vinden we niemand. Dat heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt directeur Filip Dierickx.

Lees meer »

Warmste augustus ooit en wellicht ook weer warmste jaar ooit

De voorbije maand augustus was wereldwijd gemiddeld de warmste ooit, samen met augustus vorig jaar. De gemiddelde temperatuur was zo al voor de dertiende keer in veertien maanden tijd 1,5 graad warmer dan in pre-industriële tijden. Uit de data van de Europese klimaatdienst Copernicus blijkt vrijdag dat na 2023 ook 2024 zo goed op weg is om het warmste jaar

Lees meer »

De U13-B van VK Langemark-Poelkapelle

VK Langemark-Poelkapelle brengt dit seizoen twee U13-ploegen in competitie. De B-ploeg nam het vorig weekend op eigen veld op tegen de leeftijdsgenoten van SC Zonnebeke. Het was uiteindelijk de thuisploeg die met 4-0 aan het langste eind trok. Zaterdagnamiddag gaan de jonge Langemarkenaars op bezoek bij SK Westrozebeke. Boven v.l.n.r.: trainer Steven Huyghebaert, Brent Vandamme,
The post De U13-B

Lees meer »

Tiental jonge koeien uit ingestorte mestkelder gered in Beerst

De brandweer en het speciale dierenredteam (DRT) van Brandweer Westhoek slaagden er zondag in om tien jonge koeien uit een ingestorte mestkelder in Beerst bij Diksmuide te bevrijden. Het ging nochtans om een heikele klus want de opening om hen te reden was klein. “We waren ongeveer vier uren bezig met de interventie”, zegt luitenant Franck Bolle.
The post

Lees meer »