“Enorm genoten van de sfeer”: Mieke Docx blikt tevreden terug op Tour de France Femmes, die ze helaas niet kon beëindigen door corona

Bij haar Tourdebuut heeft Mieke Docx (28) in de voorlaatste rit de strijd moeten staken. Achteraf bleek pas dat de renster van Lotto Dstny met corona kampte. Toch houdt de uitgeweken Koksijdse ook goede herinneringen over aan haar kennismaking met het grootste wielercircus. “Ik heb nog nooit zoveel mijn naam horen roepen op La Redoute.”

De afgelopen jaren had Lotto Dstny geen startrecht in de nieuwe Tour de France Femmes, maar deze keer werd de Belgische formatie wel uitgenodigd door ASO. “Vanaf dat moment heb ik sowieso op een selectie gehoopt, maar na de Vuelta had ik toch wat schrik. Die ronde valt voor ons niet ideaal, zo kort na de klassiekers. We wisten ook pas laat dat we mochten starten in de Vuelta. Ik stond daar dus met weinig voorbereiding aan de start en was daar dan ook niet echt top.”

Hoogtestage

Na enkele bange weken gingen de lichten kort na de Tour de Bretagne wel allemaal op groen. “Daar heb ik laten zien dat ik er toch echt wel stond voor onze kopvrouw Thalita de Jong, die nu mooi tiende eindigde in de Tour. Ondertussen testte ze nochtans zelf ook positief op corona.”

In de aanloop naar haar Tourdebuut trok Docx in juli op hoogtestage naar Andorra. “Daar heb ik drie weken echt keihard gewerkt. Daarna heb ik enkel in Ruiselede nog een wedstrijd gereden om de snelheid op het vlakke wat aan te scherpen. Ik kon direct goed meekoersen en aanvallen. Sowieso ben ik iemand die niet echt veel wedstrijdritme nodig heeft.” Tijdens de eerste etappes plukte de naar Oordegem uitgeweken Koksijdse duidelijk de vruchten van het harde labeur. “In Rotterdam voelde ik me echt supergoed. Ik denk dat ik niet uit de eerste dertig tot veertig rensters ben geweest. Dat was nodig ook, met de vele bochten en de kans op waaiers. Ik voelde dat ik in orde was.”

“Op La Redoute heb ik van beneden tot boven met de glimlach gereden”

Tijdens de vijfde rit – de eerste op Frans grondgebied – kende de renster van Lotto Dstny een eerste slechte dag, al voelde ze zich nog niet ziek. Een dag later volgde richting Morteau een ware calvarietocht. Liefst 34 minuten na de winnares en meer dan een kwartier na de voorlaatste haalde Docx nog net de tijdslimiet. “Ik heb veel nagedacht, maar als er zoveel volk staat dan denk je niet aan opgeven. Mentaal was het tegelijk een van mijn vreselijkste en een van mijn sterkste dagen op de fiets. Ik reed lang helemaal alleen zonder volgwagen, met enkel nog de bezemwagen achter me.” Na de rit voelde ze zich wat ziekjes en dat was de volgende ochtend absoluut niet beter. “Ik heb een heel slechte nacht gehad en ben opgestaan met keelpijn. Op de fiets had ik heel veel spierpijn, op een manier die ik nog nooit gehad had en die met niets te vergelijken valt.”

Uiteindelijk moest ze onderweg naar Le Grand Bornand er na vijf kilometer al de brui aan geven. Toen de ziekte zondag echt doorbrak, nam een positieve coronatest heel wat vraagtekens weg. “Het is raar om te zeggen, maar dat was echt een opluchting. Ik weet nu waar het aan lag. Het blijft natuurlijk wel het slechtste moment om ziek te worden. Van mijn vorige besmetting begin 2021 had ik zelfs helemaal niets gemerkt.”

Emotioneel

Ondanks de noodgedwongen opgave blijft Mieke enthousiast als ze terugdenkt aan de mooie momenten in de grootste wielerwedstrijd ter wereld. “De eerste dag was ik al superemotioneel omdat er zoveel volk aanwezig was op de ploegenvoorstelling. Iedereen riep mijn naam voor een handtekening. En dan begin ik te wenen als Sporza mij interviewt (lacht). De eerste dagen heb ik enorm genoten van de sfeer.”

De passage over Waalse wegen bracht iets minder publiek op de been, maar bleef toch indrukwekkend. “Ik heb nog nooit zoveel mijn naam horen roepen op La Redoute. Van beneden tot boven heb ik met de glimlach gereden.” Nergens anders is er ook zoveel aandacht voor de tragiek en de heroïek van de zogenoemde dwangarbeiders van de weg. En dat heeft Docx in Morteau gemerkt. “Dat was zo raar. Toen ik in de Vuelta zo aan het afzien was, heb ik niemand gehoord of gezien (lacht). Nu waren er superveel lieve berichtjes, zelfs van oud-klasgenoten waarvan ik niet eens wist dat ze me nog kenden. Het doet wel deugd dat mensen appreciëren wat je doet. Al kom ik wel liever in het nieuws met een goed resultaat dan door twee keer bleitend op tv te komen (lacht).”

The post “Enorm genoten van de sfeer”: Mieke Docx blikt tevreden terug op Tour de France Femmes, die ze helaas niet kon beëindigen door corona is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Basisschool Mandelbloesem overrompeld bij start schooljaar

De Oostrozebeekse basisschool Mandelbloesem heeft op een wel heel originele manier het schooljaar ingezet. De school van directrice Ilse Vervaeck telt zo maar eventjes 600 leerlingen, omringd door een team van 70 personeelsleden. “Voor de eerste keer waren de ouders welkom op de speelplaats bij het belsignaal. Voor ons een hele uitdaging”, opende schooldirecteur Ilse
The post Basisschool Mandelbloesem

Lees meer »

“Ik ben opgevoed door varkens”: volgeling van Pelicot drogeert en verkracht zijn eigen vrouw

Had Dominique Pelicot, de Fransman die zijn vrouw jarenlang drogeerde en liet verkrachten door onbekenden, een volgeling? Het lijkt er sterk op. Jean-Pierre M. (63) is alvast een van de 51 verdachten in het proces. Eén belangrijk verschil met de rest: M. wordt vervolgd voor de verkrachting van zijn eigen vrouw. Hij had de modus operandi van Pelicot helemaal overgenomen.

Lees meer »

Failliete aannemer uit Oostende blijft voorschotten incasseren en verbrast die op goksites: zes maanden cel en vijf jaar beroepsverbod

Hoewel M.L. (28) wist dat zijn bouwbedrijf virtueel failliet was, bleef hij voorschotten incasseren. Dat geld verbraste de Oostendenaar grotendeels op goksites. Dat levert hem nu een celstraf en een beroepsverbod op.
The post Failliete aannemer uit Oostende blijft voorschotten incasseren en verbrast die op goksites: zes maanden cel en vijf jaar beroepsverbod appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een evenaring van Tokio: zwemster Tatyana Lebrun pakt brons na diskwalificatie van Nederlandse en bezorgt België 15de medaille

Tatyana Lebrun leek te moeten achterblijven met een ondankbare vierde plek, maar de Nederlandse Lisa Kruger – die als derde eindigde – werd gediskwalificeerd. Daardoor heeft onze landgenote toch eremetaal te pakken. Goed voor medaille vijftien voor onze paralympische atleten in Parijs. En dat is een evenaring van de prestatie van in Tokio 2020. Daarmee is het doel bereikt.

Lees meer »

Staking bij personeel van Brussels South Charleroi Airport: wat zijn je rechten als passagier?  

Bij een staking van het luchthavenpersoneel krijg je als passagier wél je vlucht terugbetaald of een nieuwe vlucht, maar je krijgt geen schadevergoeding. Zo’n staking wordt – in tegenstelling tot een staking bij personeel van je luchtvaartmaatschappij – gezien als overmacht. Boekte je zelf je verblijf en activiteiten voor je reis, dan zal je eventuele annulatiekosten meestal zelf moeten betalen.

Lees meer »

Drones maken slachtoffers in hart van Moskou: is dit de manier om Poetins macht te ondermijnen?

In Rusland is er voor het eerst een burger omgekomen door een Oekraïense drone die insloeg nabij Moskou. Dat gebeurde tijdens een aanval die de grootste van de oorlog wordt genoemd. Oekraïne wil de oorlog voelbaar maken voor de Russische bevolking. Maar helpt dat wel om Poetins macht te ondergraven? En hoeveel burgers stierven er eigenlijk al op Russisch grondgebied?

Lees meer »

Wie zijn ‘Poepie’ en ‘Muis’, het ambulancierskoppel uit de nieuwe VRT-docureeks? “Terwijl we wachten, bespreken we of we ’s avonds videekes eten”

Ze noemen elkaar ‘Poepie’ en ‘Muis’. Zo kent het hele ambulancierswereldje hen en binnenkort ook heel Vlaanderen, want ze zijn het opvallendste stel collega’s uit de nieuwe VRT1-reeks ‘112 Hulp is onderweg’. Silke (29) en Julian (30) werden op de dienst spoedgevallen weerloos getroffen door een coup de foudre, trouwden én rijden elke dag samen uit met de ambulance. “Onderweg

Lees meer »

Eerste onderzoek vliegtuigramp Brazilië wijst op ijsvorming op vleugels

Een eerste onderzoek naar het ongeluk met een vliegtuig van de Braziliaanse maatschappij Voepass waarbij vorige maand alle 62 inzittenden om het leven kwamen, wijst op mogelijke ijsvorming op de vleugels. Het toestel stortte begin augustus neer bij Vinhedo, een plaats zo’n honderd kilometer van de eindbestemming, luchthaven Guarulhos in São Paulo.

Lees meer »

Ruben Van Gucht komt terug op ‘vrouwenbe­nen-incident’: “Blanka en ik hebben een goede verstandhouding”

Ruben Van Gucht (37) beleefde een drukke sportzomer, waarin hij maar liefst elf weken in het buitenland doorbracht voor onder andere het EK voetbal en de Olympische Spelen. Tijdens een uitzending op Radio 2 ontstond er ophef toen onverwacht de benen van een onbekende vrouw in beeld verschenen. In het programma ‘Café congé’ blikt de sportjournalist nu terug op dat

Lees meer »