Connor Casier, van kinderburgemeester tot Vooruit-politicus: “Wil jongeren dichter brengen bij politiek”

Dat Connor Casier ooit in de politiek zou stappen, wist hij zelf waarschijnlijk al eventjes. Hij is de zoon van de Harelbeeks socialist Colin Casier, het neefje van Werviks Vooruit-burgemeester Youro Casier en had als kind Conner Rousseau nog als hoofdanimator op kamp. Nu komt hij op voor de socialistische partij met de provincieraadsverkiezingen. “Misschien was mijn jaar als kinderburgemeester het prille begin van mijn politieke carrière”, lacht Connor. Een kennismaking met de voormalige kinderburgemeester van Harelbeke.

Zelfs in zijn herexamenperiode maakt hij even tijd voor een interview met de krant. Het toont ergens wel aan dat de nog jonge Connor Casier (18) niet enkel op de provincieraadslijst van Vooruit staat om gaatjes te vullen. Hij is de zoon van Colin Casier, Harelbeeks Vooruit-politicus en lid van het bijzonder comité van het sociaal huis, en het neefje van Youro Casier, de socialistische Vooruit-burgemeester van Wervik. Hij komt dus uit een politiek nest.

Politieke familie

“Ja, het klopt wel dat ik uit een politieke familie kom”, geeft Connor toe. “Dat heeft zeker meegeholpen bij mijn keuze om nu in de politiek te gaan.” Een volgzame nepobaby is Connor echter allerminst: hij heeft duidelijk een eigen visie. “Ik wil vooral opkomen voor de jeugd. We moeten voor kwaliteitsvol onderwijs gaan. De jeugd mag daar gerust meer in gaan meebeslissen. Heel veel jonge gasten hebben goeie ideeën.”

“Sensibiliseren rond politiek mag van mij gerust in het leerplan vervat zitten”

“Ik wil jongeren ook dichter brengen bij de politiek. Dat kan bovendien via het onderwijs veel meer gebeuren. Nu lijkt de politiek voor jongeren iets dat heel ver weg staat van hen. Geef de jongeren tijdens de lessen wat meer mee waarvoor ze kunnen stemmen! Dat mag van mij gerust in het leerplan vervat zitten. Dat kan in één simpel lesuur waarin de basis wordt geschetst. Dat zal bij de jongeren voor een veel helderder beeld zorgen.”

Jongeren gaan daardoor dan ook wat minder snel de politiek in dan andere generaties, al is dat in het geval van Connor natuurlijk niet het geval. “Toen Alain Top (Vooruit-burgemeester van Harelbeke, red.) mij vroeg om op de provincieraadslijst te staan, heb ik niet getwijfeld. Er was eerst sprake van dat ik op de gemeenteraadslijst zou staan, maar dat ging finaal niet door. Ik zou dan op dezelfde lijst staan als mijn vader.”

Vrij gunstige positie

En zo werd het dus de zevende plek op de Vooruit lijst voor de provincieraadsverkiezingen in de kieskring Kortrijk-Roeselare-Tielt. Een verkiesbare plek? “Ik vind dat een vrij gunstige positie, zeker voor mijn eerste keer. Met de vorige provincieraadsverkiezingen is de vijfde plek nog verkozen geraakt op de Vooruit-lijst. Met wat goede moed kan ik misschien aansluiten. In dat geval zou ik vanuit de provincieraad de gemeenteraden ondersteunen om bepaalde plannen tot een goed einde te brengen, al gaat het natuurlijk wel om een iets hoger niveau. Dit kan alleszins een mooie start zijn van een politieke loopbaan.”

“Dit kan een mooie start zijn van mijn politieke loopbaan”

Al is het eerste politieke hoofdstuk uit Connors carrière eigenlijk al geschreven. Toen hij in het vijfde leerjaar zat, maakte hij immers deel uit van de Harelbeekse kindergemeenteraad. Een jaartje later schopte hij het tot kinderburgemeester. “Dat was misschien het prille begin van mijn politieke carrière”, lacht Connor. “Het was wel leuk om te doen. We legden met de kindergemeenteraad onder andere plannen voor aan het echte stadsbestuur. In onze periode konden we bijvoorbeeld een nieuwe speeltuin laten aanleggen in het provinciedomein De Gavers. Daar waren we best trots op.”

Casier geeft aan als kind ook al een heel sociaal karakter te hebben gehad. Vieringen op Dag van de Arbeid of andere politieke gelegenheden waren met vader Colin Casier schering en inslag in zijn jeugd. “Papa is zeker mijn politieke mentor”, aldus Connor. “Hij helpt me waar het kan en heeft zeker een zaadje geplant bij mij als kind. Nadat Alain Top me vroeg, heb ik het eerst met mijn vader besproken. Ik denk wel dat hij content is dat ik op de lijst sta.”

King Connah

Zijn voornaam doet ten slotte denken aan de naam van nog een andere Vooruit-politicus, Conner Rousseau. Kleine wereld: als kind was Rousseau nog de hoofdanimator van Connor Casier op een kamp van Joetz, de jeugddienst van de Socialistische Mutualiteiten in Vlaanderen en Brussel. Casier is er later zelf animator geworden. Verder was de 18-jarige tot vorig jaar voetballer bij KOG Stasegem. Ondertussen zit hij op het einde van zijn eerste jaar van de Bachelor sportjournalistiek aan Howest.

The post Connor Casier, van kinderburgemeester tot Vooruit-politicus: “Wil jongeren dichter brengen bij politiek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe waarschuwing bij bier en wijn nog te soft volgens experts en minister: “Alcohol is gewoonweg niet gezond”

Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en experts nemen geen genoegen met “Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid”, de onlangs aangepaste slogan bij alcoholreclame. Dat melden de kranten van Mediahuis. De slogan zou volgens hen niet ver genoeg gaan én misleidend zijn. “We mogen de mensen geen blaasjes wijsmaken”, klinkt het.

Lees meer »

Toestand van Franse serieverkrachter Dominique Pelicot “verergerd”, keert “in het beste geval pas maandag” terug naar rechtbank

Dominique Pelicot, de Franse zeventiger die zijn vrouw Gisèle Pelicot jarenlang heeft gedrogeerd en liet verkrachten door tientallen mannen, zal “in het beste geval” pas maandag voor de strafrechtbank van Vaucluse kunnen verschijnen. De man is al drie dagen op rij ziek en afwezig en zijn toestand is nog “verergerd”, meldt de voorzitter van het hof, Roger Arata.

Lees meer »

Brugs Vredesplatform sleept de Vredesprijs in de wacht

Op de voorstelling van de Vredesweek in Brugge, die van 21 september tot en met 4 oktober plaatsvindt, is dinsdag ook de vredesprijs uitgereikt aan het Brugs Vredesplatform. In 2020 viel deze tweejaarlijkse prijs te beurt aan vzw Het Huis en in 2022 aan vzw Sock.
The post Brugs Vredesplatform sleept de Vredesprijs in de wacht appeared first on

Lees meer »

Op bezoek bij K3 op Malta, waar onverwachte problemen opduiken op filmset: “Soms moeten opnames stilgelegd worden”

“Mensen hebben hier totaal geen besef van wie we zijn. ‘We’re a Belgian popgroup’, moeten we tientallen keren per dag uitleggen.” Maar liefst vijf weken brengen Hanne, Marthe en Julia van K3 door op Malta voor hun allereerste film samen. Omringd door 55 crewleden, 60 figuranten, 12 Belgische en 16 Maltese dansers, en… schildpadspotters. Want de natuur wil niet echt

Lees meer »

Ambulancierskoppel ‘Poepie’ en ‘Muis’: “Toen die school instortte, reden we net niet samen en ik dacht: ‘Help, waar ís hij nu?’”

Ze noemen elkaar ‘Poepie’ en ‘Muis’ en zo kent ook het hele ambulancierswereldje hen. Silke (29) en Julian (30) werden op de dienst spoedgevallen weerloos getroffen door een coup de foudre, trouwden én rijden elke dag samen uit met de ambulance. “Onderweg is hij meestal de chef.” “Maar thuis is zij dat, no worries.”

Lees meer »