Boezemvrienden Patrick en Peter zetten met zeilboot koers naar Brazilië: “Eten, slapen en varen op elf meter”

Oostendenaars Peter Gombert (59) en Patrick Dekeyser (61) zijn bezig aan de reis van hun dromen: een zeiltocht over de Atlantische Oceaan die hen in zes maanden van Nieuwpoort, via Madeira, de Canarische Eilanden, Kaapverdië en Fernando do Noronha naar de Braziliaanse kust moet brengen. Wij konden hen spreken in Las Palmas, waar hun boot momenteel aangemeerd ligt. “We hebben heel veel gewerkt in ons leven en nemen nu tijd voor onszelf”, zeggen de heren.

Op zondag 14 juli 2024 zeilden ze de haven van Nieuwpoort uit. Aan boord van het zeilschip Jupica: boezemvrienden Patrick en Peter, die een jeugddroom in vervulling brengen. De heren hebben zich maanden voorbereid om de grote overtocht te maken. Enkele weken geleden namen ze afscheid van familie en vrienden in de jachthaven WSKLuM in Nieuwpoort. Ze lieten hun leven even helemaal achter zich en zetten koers richting Zuid-Amerika.

Eerste grote zeilreis

Peter Gombert, kapitein en eigenaar van de Jupica, is geboren en getogen in Oostende. Een achttal jaar geleden ruilde Peter zijn Sigma 33 in voor de Breehorn 36, die de naam Jupica kreeg (een afkorting van de namen van zijn drie kinderen). Peter is met schepen opgegroeid en kent de zee als geen ander. Kapitein Peter is in het dagelijkse leven zaakvoerder van bierhandel Huis Costenoble bvba in Oudenburg. Hij is nu bezig aan zijn eerste grote zeilreis. “Het moeilijkste was afscheid nemen van familie in Nieuwpoort”, steekt Peter van wal. “Door mijn werk is het me niet eerder gelukt om een grote reis als deze te maken. Ik heb voornamelijk vanuit Nieuwpoort de Noordzee en het Kanaal doorkruist. De roep naar andere wateren klonk steeds luider, en nu er op latere leeftijd wat meer vrije tijd over bleek, zijn we samen op avontuur vertrokken.”

Dan is er natuurlijk nog Patrick, eerste stuurman en beste vriend van Peter. Beiden kennen elkaar al van kindsbeen en zijn al meer dan 45 jaar vrienden. “We zaten samen op het Atheneum in Oostende. We hebben samen leren varen in de Spuikom en zijn daarna altijd samen blijven varen. Ik heb al wat meer oceaantochten gedaan en zei tegen Peter: Ooit zal je toch met mij de zee opgaan. Tijdens het zeilen vullen we elkaar goed aan. Aangezien we al zo lang bevriend zijn en veel samen gezeild hebben, vertrouwen we elkaar door dik en dun”, vertelt Patrick.

EHBO-kist

Na 13 volle dagen op zee meerden de vrienden enkele dagen geleden aan in Las Palmas. “Onze eerste stop in Chevreaux was niet gepland. Door het slechte weer moesten we verplicht aanmeren. Daarna maakten we nog een voorziene stop in Roscoff, een schiereiland in de baai van Morlaix, alvorens de oversteek van de Golf van Biskaje te doen richting Madeira, een eiland in de Atlantische Oceaan”, vertelt Patrick. “Van Madeira voeren we dan nog eens 300 mijl naar Las Palmas. Hier zal de zeilboot 14 dagen aangemeerd liggen. Wij gaan ondertussen eens over en weer naar België. Binnenkort zetten we onze reis gewoon weer verder.”

Eten, slapen en varen. Het gebeurt allemaal op de 11 meter lange zeilboot Jupica. “We hebben niet veel meegenomen op reis. De truc is om met zo weinig mogelijk te vertrekken. Onze rantsoenen bestaan uit voornamelijk gedroogd eten en drinkbaar water. Een van de belangrijkste zaken aan boord is de EHBO-kist. Als er iets gebeurt op zee, kunnen we de eerste zorg toedienen”, duidt Peter.

Vissen vangen

Patrick en Peter moeten dag en nacht samenwerken als een tweekoppige crew. “We doen shifts van drie uur. Vervelen aan boord? Helemaal niet! Er is altijd wel iets te doen. Als de wind opkomt, moeten we de zeilen aanpassen”, vertelt Peter. “Met een zeilboot op zee varen, is toch andere koek. In open water moet je continu de olietankers in de gaten houden. Gelukkig leven we niet meer in de tijd van Columbus en werken alle boten met elektrische navigatiesystemen. Alle schepen zien elkaar dus op de radar. Soms leggen we ook eens contact.”

Lopen de rantsoenen ten einde? Geen probleem! Dan gooien de vrienden simpelweg hun vislijn uit. “We hebben al heel veel vissen gevangen op zee. Eigenlijk moeten we niet veel eten aankopen wanneer we aanmeren. Meestal eten we wat we vangen”, lacht Patrick. “Als we een vis vangen van drie of vier kilo kunnen we daar enkele dagen van eten.”

Eindbestemming

“Je zou kunnen denken dat het weleens wringt tussen vrienden die voor een lange tijd op een kleine oppervlakte samenleven, maar voor Peter en Patrick is dat geen probleem. “Wij kennen elkaar al zo lang dat we volledig ingespeeld zijn op elkaar. Aangezien we met een beurtsysteem werken, zijn we ook niet een hele dag samen”, duidt Peter. Binnenkort krijgt het duo waarschijnlijk versterking van Peters kinderen. “Het is nog niet helemaal zeker, maar mijn oudste zoon zal waarschijnlijk een tijdje meevaren.”

Ze hebben nog heel wat mijlen te gaan. “Onze uiteindelijk eindbestemming is Brazilië, maar zowel Peter als ik willen ook nog wat van de eilanden onderweg zien. Onze familie komt ons nog even bezoeken. Daarna is het de bedoeling dat we onze reis verderzetten naar Kaapverdië en van daaruit de grote overtocht maken van de Atlantische Oceaan”, besluit Patrick. (Zana Bulteel)

The post Boezemvrienden Patrick en Peter zetten met zeilboot koers naar Brazilië: “Eten, slapen en varen op elf meter” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik voel me als Batman, maar dan van het onrecht”: ‘De verraders’ zijn aangeduid, eerste slachtoffer is gekozen

“Dat wordt hier het huis van verderf, je stapt nu de hel binnen.” Profetische woorden van Jonatan Medart als hij samen met 19 andere kandidaten het kasteel van ‘De verraders’ betreedt. Pas daarna wordt hij door presentator Staf Coppens ook effectief aangeduid als saboteur in het spel. Samen met Lotte Vanwezemael en William Boeva, die een speciaal op maat gemaakte

Lees meer »

Kinderopvang Babs houdt eigen versie van Olympische Spelen

Parijs stond deze zomer volledig in het teken van de sport. Nadat er tal van fantastische prestaties werden geleverd op de Olympische Spelen toonden ook de deelnemers aan de Paralympische Spelen wat ze in hun mars hebben. Maar ook in Sint-Eloois-Winkel was Parijs nooit ver weg. Kinderopvang Babs organiseerde namelijk een eigen versie van de
The post Kinderopvang Babs

Lees meer »

Koninklijk Sportcomité Zwevezele viert verjaardag met standbeeld: “Goede renners strikken kost heel wat tijd, moeite en geld”

In 1949 ontstond de toenmalige Sportcomiteit Zwevezele en vandaag – 75 jaar later – is de organisatie actiever dan ooit. Deze verjaardag wordt op zondag 22 september gevierd met de plaatsing van een standbeeld, als eerbetoon aan alle renners, voorzitters en clubleden die al die tijd het beste van zichzelf hebben gegeven om Zwevezele Koers elk jaar waar te maken.

Lees meer »

Zomer in Kortrijk lokt record van 1,2 miljoen bezoekers

De binnenstad van Kortrijk ontving in juli en augustus 1.222.812 bezoekers. Dit zijn meteen de beste bezoekersaantallen sinds de start van de tellingen in 2019. Opvallend is dat de stad jaar na jaar meer bezoekers aantrekt. Een rijk en gevarieerd zomeraanbod, de Olympische Spelen en de bekroning met Michelinsterren hebben daar ongetwijfeld aan bijgedragen.
The post Zomer in Kortrijk

Lees meer »

Brugse Skeelerclub blaast Rollerparade nieuw leven in

De Brugse Skeelerclub en Stad Brugge zetten in samenwerking met de Sportdienst Brugge de schouders onder een nieuwe Brugse Rollerparade. Het wordt op zondag 15 september overigens een unieke editie, in samenwerking met de Autoloze Zondag en De Dag van de Sport.
The post Brugse Skeelerclub blaast Rollerparade nieuw leven in appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cafébaas Kevin en Elke delen al 21 jaar lief en leed, nu stappen ze allebei in de politiek: “Leuk om samen op te komen voor onze stad”

Het is misschien wel dé verrassing van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen. De bekende cafébaas Kevin Polfliet (47) van Het Maanlicht en zijn sympathieke echtgenote Elke Eggerickx (57) stappen samen in de politiek. Met CD&V kiezen ze allebei ook voor dezelfde lijst. “Ook al leggen we elk onze eigen accenten.”

Lees meer »

Toertocht mountainbike-gravelbike langs privéplekjes

Op zondag 15 september organiseert Mountainbikeclub Zewieties Waregem zijn jaarlijkse MTB Toertocht. De start is aan het Jeugdcentrum aan de Zuiderlaan 46. “We hopen op zowat dezelfde opkomst als vorig jaar toen we 500 deelnemers mochten verwelkomen”, vertelt organisator Christophe Piesschaert. “We hebben ons parcours ook aangepast voor gravelbikers. Er zijn twee verzorgde bevoorradingen voorzien
The post Toertocht mountainbike-gravelbike

Lees meer »

IN BEELD – Eerste Kustschlagerfestival in Plopsa De Panne met Margriet Hermans, Paul Bruna én Willy Sommers: “Het meest gezelligste schlagerfestival!”

“Welkom op het meest gezelligste schlagerfestival van ’t land”, zei presentatrice Ilse Chamon bij de start van de eerste editie van het Kustschlagerfestival in Plopsa De Panne. “Vandaag zie je hier de créme de la créme van de Vlaamse artiesten.”
The post IN BEELD – Eerste Kustschlagerfestival in Plopsa De Panne met Margriet Hermans, Paul Bruna én Willy Sommers:

Lees meer »

Bristol in Tielt wordt Chaussea

Het doek is gevallen over schoenen- en kledingwinkel Bristol. 72 van de 117 winkels werden overgenomen, waarvan 62 door de Franse schoenenketen Chaussea. Ook de vestiging in Tielt.
The post Bristol in Tielt wordt Chaussea appeared first on KW.be.

Lees meer »