“Na 54 jaar ben ik nog altijd ready”: Reddy De Mey (80, Vlaams Belang) wil opnieuw zitje in Oostendse gemeenteraad

Reddy De Mey doet op 13 oktober opnieuw een gooi naar een zitje in de gemeenteraad op de lijst van Vlaams Belang. Hij deed in 1970 voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en blikt terug op zijn politieke loopbaan. “Tachtig is prachtig is mijn slogan.”

Reddy De Mey werd in juni 80. Hij was jaren een schermgezicht op de BRT, versloeg de ramp met de Herald of Free Enterprise in 1987, was ook actief voor VTM en is al jaren een bekende Oostendenaar. Hij is sinds 2019 gemeenteraadslid voor Vlaams Belang en is in oktober opnieuw kandidaat. “Er zijn 8.000 Oostendenaars ouder dan 80 en ik sta op de 8ste plaats. Het wordt de kracht van 8”, zegt De Mey. Hij stond in 1970 voor het eerst op een lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Volksunie

“Ik was afgestudeerd als lesgever niet-confessionele moraal en aan de slag in het atheneum waar ik zelf ooit les volgde. Er waren jeugdclub La Casa van Fons Laridon en de Ferrerstudentclub, beiden van vrijzinnige strekking. Omdat ik vond dat mijn leerlingen qua leeftijd in geen van beiden terecht konden, richtte ik de Werkgroep Moraal Oostende op, kortweg Wemoo. Ons lokaal was in het Thermenhotel. Later verhuisden we naar de Langestraat en in ons Wemoo-lokaal vonden in die tijd de vergaderingen plaats van Leuven Vlaams. Met steeds twee vaste toogzitters, mannen van de BOB”, vertelt De Mey over eind jaren zestig Op de Volksunielijst van 1970 kreeg De Mey de vierde plaats.

“In 1968 was ik hoofdmonitor van Duin en Zee en de gedoodverfde nieuwe directeur. Daar werd op het laatste moment een stokje voor gestoken door de politiek. Rondom vrije meningsuiting kon ik me als gewezen hoofdredacteur van het leerlingenblad van het atheneum vinden bij de Volksunie en zo is van het één het andere gekomen.”

In 1970 kwam Reddy De Mey voor het eerst op tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, toen voor de voormalige Volksunie. © EFO

“Er was ooit een meeting rond Leuven Vlaams op het Wapenplein. Ik gaf toen les in Bredene en tijdens mijn vrije uur reed ik naar Oostende om er te speechen en dan terug te keren. Ik had wel wat rebels. De Volksunie van Jaak Vandemeulebroucke vroeg me om op de lijst te staan. Eigenlijk stond ik op plaats 3, maar ik liet me overtuigen om een vrouw voor te laten gaan. Bij de verkiezingen van 1970 ging de VU van 1 naar 5 zetels.”

Kopstemmen

“Ik haalde meer stemmen dan die vrouw, maar was niet verkozen omdat de pot met kopstemmen op was. Ik haalde 794 stemmen.” Nadien bleef De Mey lesgeven en ging hij aan de slag als journalist voor ‘Het Nieuwsblad van de kust’. “Ik volgde de gemeentepolitiek van nabij op en kon wekelijks publiceren.” Ook in 1976 was Reddy kandidaat bij de VU. “De partij ging van 5 naar 8 zetels, maar ik viel weer uit de boot. Ik had een tiental stemmen te kort. Na 1976 ging ik ook voor de radio werken. Voor BRT 2 deed ik sportverslaggeving. Zo kwam ik na een aartsmoeilijk journalistenexamen bij de BRT in Brussel terecht. Eerst bij de radio en later bij televisie. Ik was toen niet meer politiek actief”, zegt De Mey. Hij zou later wel nog als bekend tv-gezicht op de senaatslijst van de SP staan. “Ik stond op de twaalfde plaats. De peilingen waren niet goed en kopstuk Louis Tobback wou enkel nog speechen in Vlaanderen als ik hem vergezelde. Ik haalde toen 17.000 stemmen. Een senaatszetel is er toen weer net niet van gekomen.”

“Tachtig is prachtig is mijn slogan voor deze verkiezingen”

Begin 2000 stapt Reddy opnieuw in de lokale politiek. “Op de lijst Demo, van Raf De Boever en Eric Markey, kreeg ik de derde plaats. Maar de socialisten haalden de absolute meerderheid en Demo haalde geen zetels meer. Weer was ik niet verkozen.”

Filip Dewinter

“In 2001 zou ik gaan werken voor een nieuwe tv-zender van Roland Lommé en Mike Verdrengh, maar de aanslagen van 9/11 zorgden ervoor dat investeerders zich terugtrokken. In die periode was ik aanwezig op een speech van Filip Dewinter in Oostende. Ik ging met hem in gesprek. De beelden werden vastgelegd door een reportageploeg van de RTBF. Later vroeg Dewinter me om deel uit te maken van de expertencommissie overheidscommunicatie. Ik heb veel aan hem te danken.”

“Pas later werd ik actiever in de partij. In 2012 stond ik voor het eerst lokaal op de lijst bij Vlaams Belang. Ik had de zesde plaats, maar we verloren zetels en ik was opnieuw niet verkozen. In 2018 stond ik op de vijfde plaats en werd wel verkozen. Ik heb zes jaar mijn werk proberen te doen. Nu ben ik opnieuw kandidaat op plaats 8 voor de gemeenteraad en op dezelfde plaats voor de provincieraad. De kopstem bestaat niet meer en nu moet je het op eigen kracht doen. Ik hoop dat mijn naam en tussenkomsten het verschil zullen maken. De kiezer zal oordelen. Ik ben alvast ‘ready’ om verder te werken voor een veilige stad en regio”, knipoogt Reddy.

The post “Na 54 jaar ben ik nog altijd ready”: Reddy De Mey (80, Vlaams Belang) wil opnieuw zitje in Oostendse gemeenteraad is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Extinction Rebellion-demonstranten bij Rijksmuseum aangehouden

De Nederlandse politie is zaterdagmiddag de actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die zich aan het hek bij de ingang van het Rijksmuseum hebben vastgeketend, aan het arresteren. Dat laat een woordvoerder van de veiligheidsdiensten weten. Eerder werden de demonstranten gevorderd om naar een alternatieve demonstratieplek op het Museumplein te gaan.

Lees meer »

Gerenoveerde Kapittelzaal doet Paterskerk in Izegem stukje herleven

Twee jaar na de sloop van de Paterskerk krijgt met de renovatie van de voormalige kapittelzaal een stukje van het historische gebouw toch een tweede leven. Woonzorgcentrum ’t Pandje laat ze ombouwen tot een polyvalente ruimte, met respect voor het verleden. Zo zal een deel van het interieur, met de kenmerkende banken, bewaard blijven.
The post Gerenoveerde Kapittelzaal doet

Lees meer »

‘Goe Begonnen’ voorziet voedzame maaltijden voor Basisschool Sint-Jozef: “Er komen vaak kindjes toe met honger”

Brooddoosnodig, een initiatief van Enchanté vzw, trekt tijdens de Goe Begonnen-campagneweek van 2 tot en met 6 september langs 11 steden, waaronder Kortrijk, om het belang van voedzame maaltijden voor élke leerling in de kijker te zetten. Met de steun van Panos en Lidl én de helpende handen van financieel adviesbureau Strategica aten de leerlingen van Basisschool Sint-Jozef deze middag

Lees meer »

Pélicot zal vandaag dan toch niet getuigen in verkrachtingsproces: zeventiger verschijnt “zichtbaar verzwakt” in rechtbank en wordt naar dokter gestuurd

Dominique Pélicot, de Franse zeventiger die zijn vrouw Gisèle Pélicot jarenlang heeft gedrogeerd en liet verkrachten door tientallen mannen, is woensdag – voor de derde dag op rij – ziek. Van de rechter mocht de hoofdbeschuldigde – “zichtbaar verzwakt”, zo schrijft het Franse persagentschap AFP – beschikken voor een medisch onderzoek. Hij heeft dus nog steeds niet kunnen getuigen in

Lees meer »

Noor Vaneenooghe is zestigste Tineke van Heule

In een tot de nok gevulde tent op het Lagaeplein is Noor Vaneenooghe zondag gekroond tot het zestigste Tineke van Heule. Ze mag het komende jaar Heule vertegenwoordigen en wordt daarbij bijgestaan door Jana Vandersteene en Gaille Naessens, respectievelijk eerste en tweede eredame. “Een incidentloze editie, met meer dan 35.000 uitzinnige feestvierders, zeven sterke kandidates en een prachtig kersvers Tineke

Lees meer »

Zetus maakt werk van betaalbaar wonen in Blankenberge

Woonmaatschappij Zetus renoveerde recent twee woningen in het Boezingepad en brengt deze nu opnieuw in verhuur. De maatschappij komt zo tegemoet aan de nood aan betaalbare huisvesting. “De gerenoveerde woningen voldoen aan alle hedendaagse eisen inzake isolatie, technieken en comfort”, zegt covoorzitter Philip Konings.
The post Zetus maakt werk van betaalbaar wonen in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kwart van gezinnen meldt nieuwe zonnepanelen niet of te laat aan bij netbeheerder: “Gevaarlijk voor het stroomnet”

Een kwart van de Vlaamse gezinnen geeft nieuwe zonnepanelen niet of te laat aan bij netbeheerder Fluvius. Zo’n melding is nochtans verplicht, want Fluvius moet weten waar en hoeveel zonnepanelen er liggen om overbelastingen op het stroomnet voorkomen. Bovendien krijgt je als eigenaar ook geen geld voor stroomoverschotten die je op het net zet, als je je panelen niet aangeeft.

Lees meer »

“VRT verliest eigenheid”: ex-presentator Dirk Tieleman (84) kijkt “met verschrikking” naar heisa bij openbare omroep

Bijna 20 jaar geleden nam hij afscheid van z’n geliefde VRT, maar Dirk Tieleman (84) heeft een gepeperde mening over de saga rond toxisch leiderschap, ontslagen bazen en open brieven bij de openbare omroep. Hoe gaat het verder nog met de ex-presentator van onder andere ‘Koppen’ en ‘Panorama’, die na zijn pensioen niet heeft stilgezeten? “Ik til nog elke ochtend

Lees meer »

Ga mee op zoek naar vleermuizen

Jan Talloen neemt vrijdag natuurliefhebbers mee op vleermuizenwandeling, waarbij de ijskelder van het domein Ter Straeten eenmalig te bezoeken is. Het gewezen gemeenteraadslid uit Varsenare is een notoire natuurgids en richtte 40 jaar geleden bij Natuurpunt een vleermuizenwerkgroep op.
The post Ga mee op zoek naar vleermuizen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste écht Belgische mosselen zijn op-en-top West-Vlaams: op bezoek bij de zeeboerderij van supermarktketen Colruyt voor onze kust

De Belgen behoren tot de grootste mosselfanaten ter wereld. Alleen wordt de lekkernij niet in onze eigen Noordzee gekweekt. Of beter: wérd. Enkele jaren geleden startte supermarktconcern Colruyt met een kleinschalige mosselboerderij voor de kust van Nieuwpoort. Dit jaar zullen ze er in totaal een goeie vijftig ton Belgische mosselen oogsten, een cijfer dat op (lange) termijn richting tweeduizend ton

Lees meer »

Dan toch geen medaille voor zwemster Tatyana Lebrun? Nederlandse die gediskwalificeerd werd, dient klacht in

Het wordt bang afwachten voor Tatyana Lebrun. De zwemster eindigde initieel vierde in de finale van de 200 meter wisselslag, maar schoof door de diskwalificatie van Lisa Kruger een plekje op. De entourage van de Nederlandse diende intussen klacht in tegen die diskwalificatie. Vanavond, om 21u30, volgt de definitieve beslissing. Indien Lebrun toch haar bronzen plak krijgt, is dat medaille

Lees meer »

Jong Keukengeweld bij Restaurant Pauline. Geniet van een driegangenmenu aan een voordelige prijs

Dankzij Jong Keukengeweld, een initiatief van Horeca Vlaanderen, kunnen jongeren van 18 tot en met 35 jaar online een plekje reserveren bij topchefs. Ook in Kortrijk kan je genieten van een driegangenmenu aan een voordelige prijs. Restaurant Pauline aan de Gentsesteenweg verwelkomt je voor slechts 67 euro, met aangepaste dranken.
The post Jong Keukengeweld bij Restaurant Pauline. Geniet van

Lees meer »

Draagbare zonnepanelen mogen binnenkort dan toch in het stopcontact

Begin deze zomer bleek dat verschillende winkels zogenaamde ‘plug-and-play’ zonnepanelen verkochten, die echter niet gebruikt mogen worden in ons land. Deze kun je simpelweg in het stopcontact steken zonder dat er een elektricien voor nodig is. Volgend jaar zal hier echter verandering in komen, want de regels worden aangepast. Er blijven echter nog vraagtekens rond de veiligheid bestaan.

Lees meer »