Brugge koopt geen enkel kunstwerk van de Triënnale aan

Brugge koopt geen enkel kunstwerk van de Triënnale aan. Alle twaalf installaties zullen begin september afgebroken worden. Dat heeft het stadsbestuur deze week beslist. Wat rest is een boek en de kans op andere, toekomstige invullingen van ondergewaardeerde Brugse plekjes.

Op 1 september valt het doek over de Triënnale Brugge. Sedert midden april hebben twaalf hedendaagse kunstenaars en architectenbureaus evenveel Brugse plekjes ingepalmd. Hun installaties bieden een tijdelijke meerwaarde voor onderbenutte plaatsen in de binnenstad en in West-Brugge.

Tijdelijk

Het stadsbestuur wenst geen van die twaalf kunstwerken aan te kopen. Zelfs niet de mooie, grote bronzen laarzen van Ivan Argote op de Speelmansrei. “Met zijn beslissing staat de visie van het college op dezelfde lijn van het opzet van de Trinnale, die tijdelijke ingrepen beoogt. De beslissing is niet ingegeven door budgettaire redenen. De kunstenaars blijven eigenaar van hun werk en zullen het volgende maand verwijderen”, stelt schepen Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus.

Het betekent dat vier Brugse Triënnales slechts één blijvertje opleverden : de ‘Collonade’ van architect Gijs Van Vaerenbergh uit 2021 – een roestbruine doolhof van zuilen – prijkt nog altijd in het Baron Ruzettepark. Maar volgens Franky Demon heeft de huidige Triënnale een aanzet gegeven om in de toekomst nog gebruik te maken van onder meer de tuin van het Kapucijnenklooster in de Hauwerstraat en om de open ruimte in Sint-Obrechtstraat te blijven hanteren als buurtparkje. De banken en het raamwerk van deze gemeenschapstuin verdwijnen er, maar de weelderige planten worden behouden.

Boek

Wat rest na de editie 2024 – op cijfers over het aantal bezoekers is het nog wachten – is het boek ‘Futuring Spaces of Possibility’. Hierin verdiepen curatoren Shendy Gardin en Sevie Tsampalla zich in de transformatieve kracht van tijdelijke infrastructuren. Alle installaties en nevenprojecten komen uitvoerig aan bod.

Maar het interessantste luik van deze publicatie is het laatste hoofdstuk over toekomstmogelijkheden. Koen Timmerman, beleidsmedewerker van de Stad Brugge, belicht in een gesprek met architect Joachim Declerck dé grote uitdaging van Brugge: de vereiste stedelijke transitie in het kader van de klimaatverandering. Daarin kan het beter benutten van bepaalde plekken, zoals voor de Triënnale, een belangrijke factor zijn.

‘Futuring Spaces of Possibility is uit bij MER. Books, telt 264 pagina’s en kost 29,90 euro

The post Brugge koopt geen enkel kunstwerk van de Triënnale aan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hardrijder passeert verkeersbord dat op zijn kop hangt aan 86 kilometer per uur: “Hij kan niet gestraft worden voor bebouwde kom”

Voor welke snelheid wordt een 51-jarige hardrijder uit Zedelgem gestraft nadat hij in februari aan 86 kilometer per uur geflitst werd in de bebouwde kom van Pervijze. Dat bord hing op zijn kop door het boerenprotest. “Maar dan nog was het duidelijk genoeg dat het bebouwde kom was”, oordeelt het parket. En dus riskeert M.E. een zwaardere boete en rijverbod.

Lees meer »

“In Saint-Tropez is ze al jaren niet meer buiten gezien”: Brigitte Bardot, hét Franse sekssymbool, wordt 90

Een bijzonder eerbetoon aan een bijzondere vrouw. Dat is de tentoonstelling met nooit eerder geziene foto’s van Brigitte Bardot die een Oost-Vlaamse kunsthandelaar in Saint-Tropez organiseert. De Française viert deze maand haar 90ste verjaardag. Maar hoe slijt hét icoon van de Franse filmwereld vandaag haar dagen? ‘Primo’ zocht het uit: “Ze voelt zich het veiligst tussen haar honden, katten en

Lees meer »

De Rysselende Molen opent ultrasnel oplaadpunt voor elektrische wagens op parking: “Bestuurders kunnen hier 24 uur op 24 vrijblijvend terecht”

Vanaf 10 september kunnen bestuurders van elektrische auto’s op de parking van restaurant-hotel de Rysselende Molen langs de Brugsesteenweg 2 in Ardooie hun auto in een goed kwartier volledig opladen. “Ondertussen kunnen ze misschien even lunchen in ons restaurant, maar je kan hier evengoed 24 uur op 24 vrijblijvend terecht om jouw auto op te laden via een laadkaart of

Lees meer »

Vlamingen over leven op een palmboom in Dubai: “Ik betaal hier evenveel huur als voor mijn vorig appartement in een minder chique buurt”

De villa’s staan er kort tegen elkaar, het verkeer loopt strop, maar wie er woont, straalt een flinke vleug luxe en prestige uit. Het leven op Palm Jumeirah in Dubai heeft voor- en nadelen, zo getuigen twee Vlamingen. Binnenkort komt er nog een tweede ‘palmeiland’ bij, nu de Belgische baggeraar Jan De Nul Palm Jebel Ali mag voltooien.

Lees meer »

Prinses Kate is kankervrij: “Mijn chemotherapie is afgerond”

De Britse prinses Catherine (42) deelt goed nieuws met de wereld. Ze is voorlopig klaar met haar chemobehandeling. Dat laat ze weten in een post via Instagram. “Doen wat ik kan om kankervrij te blijven is nu mijn voornaamste focus. Ook al heb ik mijn chemotherapie afgerond, mijn pad naar volledig herstel is nog lang.”

Lees meer »

Moeder van 14-jarige verdachte waarschuwde school in Georgia voor schietpartij: “Mijn zoon is een extreem noodgeval”

De moeder van de 14-jarige jongen die ervan wordt beschuldigd vier mensen te hebben doodgeschoten en negen anderen te hebben verwond op zijn middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia, heeft de school op de ochtend van de schietpartij gebeld en gewezen op het “extreme noodgeval” dat haar zoon is. Dat schrijft The Washington Post op basis van tekstberichten en

Lees meer »

Voorstel van Israël: Hamas-leider mag veilig weg uit Gaza als hij gijzelaars vrijlaat – Zes VN-medewerker omgekomen bij Israëlische aanval in Gaza

Israël heeft de Palestijnse terreurbeweging Hamas een nieuw voorstel gedaan. Hamas-leider Yahya Sinwar mag veilig vertrekken uit Gaza in ruil voor de vrijlating van de Israëlische gijzelaars. Bij een Israëlische luchtaanval op een school in Gaza zijn veertien mensen gedood. Ook heeft het Israëlische leger woensdag vijf Palestijnen gedood in Tubas, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat melden de Palestijnse

Lees meer »

De dennenprocessierups rukt op, maar waarom is het diertje een probleem? En wat doe je als je één tegenkomt?

Niet alleen de eikenprocessierups kan veel overlast meebrengen met zijn vervelende brandharen, ook zijn zuidelijke neefje, de dennenprocessierups (Thaumetopoea pityocampa), kan je veel jeuk en irritatie geven. En die rups is door de klimaatverandering aan een opmars naar het noorden bezig. Zijn volgende stop: België. Bioloog Wietse Chanet legt alles uit wat je moet weten over deze mogelijk nieuwe invasieve

Lees meer »