Brandweer Westhoek meer dan drie uren bezig om achttien koeien uit beek te redden: “We zijn er voor mens en dier”

Liefst achttien koeien besloten donderdagavond tegelijk om pootje te gaan baden in een beek in Pollinkhove, bij Lo-Reninge. Alle koeien raakten niet meer zelf uit het water en moesten door de brandweer gered worden. “Er werden in totaal achttien brandweerlieden in gezet om de dames op het droge te krijgen”, zegt Kristof Louagie van Brandweer Westhoek. De actie duurde 3,5 uren.

Het was de landbouwer van een hoeve in de Tommestraat in Pollinkhove die donderdagavond even voor 19 uur een koe opmerkte in het water van de Sint Machuusbeek vlakbij. De brandweer kwam een kijkje nemen, maar stond meteen voor een verrassing. “Want het bleek niet om één koe te gaan, maar wel om dertien dames die tegelijk verfrissing zochten in het water”, zegt Kristof Louagie van Brandweer Westhoek. “Bovendien hadden enkele weinig zin om zich te laten redden want ze gingen op wandel in het water. We lieten ons speciale dierenredteam (DRT) van de zone ter plaatse komen om een reddingsactie op te zetten. De koeien naar boven hijsen was een onmogelijke klus. Daarom werd een kleine graafmachine ter plaatse gevraagd om een talud aan de oever aan te leggen zodat de koeien naar boven konden worden begeleid. Door het getrappel van de dieren moest die talud zelfs eens opnieuw effen getrokken worden. De karwei was best moeilijk want de dieren lieten zich niet zomaar naar boven begeleiden.”

18 brandweerlieden

Uiteindelijk zette de brandweer achttien manschappen in om de koeien samen te drijven en naar boven te begeleiden. Enkelen van hen moesten daardoor lange tijd in het water aan de slag gaan. Om 21 uur was de brandweer nog volop bezig met de taak, die uiteindelijk het grootste deel van de avond in beslag nam. “Om 22.30 uur was de laatste koe gered. Daarna moest het materiaal wel nog gereinigd worden. Het redden van dieren is een kerntaak van de brandweer en bij een dier in nood komen wij altijd ter plaatse. We zijn er voor mens en dier”, geeft Kristof Louagie nog mee. De landbouwer moet met andere woorden niet opdraaien voor de kosten. (JH)

The post Brandweer Westhoek meer dan drie uren bezig om achttien koeien uit beek te redden: “We zijn er voor mens en dier” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kalm, Waes. Meditatie is niet voor iedereen

Helemaal “bevredigd” kwam Tom Waes uit een medi­tatiesessie, overtuigd dat hij moest leren om de tijd te koesteren en ervaringen te appreciëren. Moeten we dan maar allemaal aan de meditatie om rust te vinden? “Onderdrukte emoties kunnen naar boven komen.”

Lees meer »

Sam Calmeyn maakt overstap naar #Team8980: “Conclusies trekken als je niet meer op dezelfde golflengte zit”

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober staat Sam Calmeyn op de negende plaats bij #Team 8980. Zes jaar geleden begon zijn politieke loopbaan nog bij N-VA. Door onenigheid met de partijtop zetelt hij sinds enkele maanden als onafhankelijke in de gemeenteraad.
The post Sam Calmeyn maakt overstap naar #Team8980: “Conclusies trekken als je niet meer op dezelfde golflengte

Lees meer »

Cercle Leopold Kring uitzonderlijk open voor publiek

Ter gelegenheid van de festiviteiten rond 100 jaar Vliegschool in Wevelgem worden de deuren van de Kring Leopold opengezet. De medewerkers van de Flanders Aviation Society (FAS) stopten er dagenlang werk in om het iconische gebouw op te ruimen. Enkel op zaterdag 14 en zondag 15 september is het te bezichtigen voor het publiek.
The post Cercle Leopold Kring

Lees meer »

Deelauto op Marktplein in Ingelmunster

Sinds kort staat er een nieuwe deelauto op het Marktplein. Je kan reserveren via het platform Claus2you. Je gebruikt de deelauto wanneer je er één nodig hebt en dat zonder instapkosten. De ideale oplossing voor wie slechts af en toe een auto nodig heeft. Het autodeelplatform van Claus Mobility is toegankelijk voor particulieren en bedrijven.
The post Deelauto op

Lees meer »

Bart Minne is de nieuwe Sint-Elooisdeken Middenstand

Zoals de traditie het voorschrijft wordt met Meulebeke kermis de Sint-Elooisdeken van de Middenstand in de bloemen gezet. Dit jaar valt de eer te beurt aan Bart Minne, die hiermee Pascal Warlop opvolgt. Deze feestelijke plechtigheid vindt plaats op zaterdag 21 september.
The post Bart Minne is de nieuwe Sint-Elooisdeken Middenstand appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pélicot zal vandaag dan toch niet getuigen in verkrachtingsproces: zeventiger verschijnt “zichtbaar verzwakt” in rechtbank en wordt naar dokter gestuurd

Dominique Pélicot, de Franse zeventiger die zijn vrouw Gisèle Pélicot jarenlang heeft gedrogeerd en liet verkrachten door tientallen mannen, is woensdag – voor de derde dag op rij – ziek. Van de rechter mocht de hoofdbeschuldigde – “zichtbaar verzwakt”, zo schrijft het Franse persagentschap AFP – beschikken voor een medisch onderzoek. Hij heeft dus nog steeds niet kunnen getuigen in

Lees meer »

Didier Declercq is organisator van Devil’s Rock for an Angel: “Metal is al heel lang de rode draad in mijn leven”

Sinds hij als 16-jarige Metallica en co aan het werk zag op Heavy Sound Festival, is Didier – Djeetn voor de vrienden – Declercq verzot van metal. Als organisator van Devil’s Rock for an Angel, dit jaar op zaterdag 21 september, zet hij al negen jaar Zillebeke op de metalkaart. “Metalliefhebbers zien er stoer uit, maar hebben een peperkoekenhart”, zegt

Lees meer »