Wereldwijd 934 nieuwe gevallen van apenpokken in juni: noodtoestand uitgeroepen in Afrika

De besmettelijke virusziekte apenpokken of mpox verspreidt zich verder over de wereld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden in juni wereldwijd 934 nieuwe gevallen van de ziekte geregistreerd, een lichte daling tegenover de voorgaande maand. Maar de WHO gaat ervan uit dat het werkelijke aantal gevallen hoger ligt, omdat minder mensen worden getest en niet alle gevallen worden gemeld. In Afrika werd de noodtoestand voor de volksgezondheid uitgeroepen. 

Meer krantenkoppen in België

“Ik heb een platte band, kun je komen?” Hoe een vriendendienst het leven kost aan boezemvrienden Junior (19) en Amel (19)

Ze waren boezemvrienden. Ze kenden elkaar al sinds ze allebei twee maanden oud waren. Voor de families van Junior (19) en Amel (19) is er één schrale troost na het ongeval dat de twee jongemannen het leven kostte: ze stierven allebei naast hun beste vriend. “Die twee deden alles samen, ze waren er altijd voor elkaar. Dat bewijst het ongeval

Lees meer »

Nederlandse premier licht plannen toe: asielcrisis wordt uitgeroepen en gratis schoolmaaltijden blijven behouden

De Nederlandse premier Dick Schoof heeft de plannen van de nieuwe regering toegelicht op een persconferentie. Veel voorstellen waren al aangekondigd in het coalitieakkoord of uitgelekt via media. De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB beslisten onder meer om het noodrecht te activeren door een asielcrisis uit te roepen en om ook de komende jaren geld vrij te maken voor

Lees meer »

Vrienden en buren van Bert H. (57), die gewikkeld in plastic zeil in eigen auto gevonden werd: “Ik vond die foto van die parenclub op Facebook al vreemd”

Donderdagmiddag verliet Bert H. (57) zijn woning. Twee dagen later werd de vader van twee kinderen 30 kilometer verder dood teruggevonden onder een blauw plastic zeil op de achterbank van zijn eigen wagen. Hoewel een getuige de auto donderdagavond al zag staan, gaf de vijftiger vrijdag nog een teken van leven, toen er een foto van een parenclub op zijn

Lees meer »

Nieuwe labels waarschuwen onder meer voor seks en geweld in tv-programma’s

Vanaf 30 september worden televisieprogramma’s in Vlaanderen gelabeld om te waarschuwen voor mogelijke schadelijke gevolgen. Het nieuwe classificatiesysteem, GoedGezien gedoopt, is in het leven geroepen om jonge kijkers te beschermen. "De labels kunnen ouders even doen stilstaan bij wat wel of niet geschikt is voor hun kind", duidt Koen Ponnet, mediapsycholoog aan UGent. "Maar dwingend zijn ze niet."

Lees meer »

Venezuela roept ambassadeur in Spanje terug voor overleg

Venezuela heeft haar ambassadeur in Spanje teruggeroepen voor overleg. Dat heeft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Yvan Gil donderdag bekendgemaakt, enkele uren nadat de Spaanse premier in Madrid een ontmoeting had met de Venezolaanse opposant Edmundo Gonzalez Urrutia, die politiek asiel heeft gekregen in Spanje.

Lees meer »

Smokkelparadijs

Op zoek naar nieuwe smokkelroutes trekken drugskartels de idyllische bossen van Costa Rica in. Daarbij gaat hun voorkeur uit naar dicht vertakte mangrovebossen, die verweven zijn met rivieren en regenwouden. En dat betekent meteen een uitgebreider takenpakket voor de lokale boswachters.

Lees meer »