Van afval tot beker die je koffie warm houdt: Waregemse start-up Grounds Up gaat in zee met IKEA

Grounds Up, een Belgische start-up die koffiegruis verwerkt tot herbruikbare grondstoffen, gaat een structurele samenwerking aan met de Belgische tak van IKEA. “Zo zullen we per jaar 46 ton koffiegruis uit de acht vestigingen in ons land kunnen upcyclen”, stelt de Waregemse zaakvoerder Lukas Van Quickelberghe. In november moet het eerste product, warmhoudende (koffie)bekers op basis van het gruis, van de spreekwoordelijke band lopen.

Dat Lukas Van Quickelberghe (26) met koffiegruis aan de slag zou gaan, had hij tot enkele jaren geleden ook niet durven denken. Als stichter en zaakvoerder van Grounds Up maakt hij er echter zijn missie van om het bewuste afvalproduct een nieuw leven te geven en het op te schalen naar bruikbare grondstoffen. “Ik wil een ecologische impact creëren en de circulaire economie een duwtje in de rug geven”, legt hij uit.

Het fundament voor die ambitie legde Lukas tijdens zijn studies KMO-management aan de Arteveldehogeschool in Gent. “Als grote koffieliefhebber besloot ik voor een project op zoek te gaan naar de mogelijkheden voor koffiegruis, het restafval dat na het zetten van een kop koffie achterblijft. Dat gooien we achteloos weg, maar we kunnen er ook mee aan de slag gaan.”

Koffiebiocomposiet

Het idee belandde uiteindelijk in de koelkast, maar toen hij een accelerator in Gent (organisatie die start-ups begeleidt, red.) bijwoonde, kwam daar letterlijk de vraag naar boven die Lukas zich ook zelf had gesteld: wat kan er met koffiegruis gedaan worden? “Alsof de puzzel plots in elkaar viel”, glimlacht hij. “Samen met enkele bio-ingenieurs ging ik aan het werk en begin 2023 zag Grounds Up het levenslicht, met Erik Groes als investeerder.”

“Ons doel? De grootste koffieafvalverwerker van Europa worden”

Lukas zette mee een procedé op punt waarbij koffiegruis in koffieolie – een duurzamer alternatief voor palmolie – en koffieperskoek wordt omgezet. “Met die laatste gaan we aan de slag. De perskoek vormt de ruwe grondstof voor koffiebiocomposiet en daarmee kan je stevige, herbruikbare producten maken.”

© JOKE COUVREUR

Waaronder dus de herbruikbare (koffie)beker, toepasselijk NeRoo Cup gedoopt, wat zwart in het Italiaans betekent. “Daarnaast willen we op termijn ook circulaire grondstoffen voor onder andere de bouwsector maken, net als halffabricaten en andere producten, zoals bloempotten op basis van koffiegruis.”

Enorme katalysator

Na een eerder proefproject dat in september vorig jaar bij IKEA Gent uitgerold werd, gaat de jonge start-up nu een doorgedreven samenwerkingsverband aan met de acht Belgische filialen. “Bij hen halen we het gruis op van de koffie die de medewerkers en klanten er drinken”, legt Lukas uit. “Goed voor 46 ton koffiegruis per jaar, het equivalent bijna 36 ton CO2-uitstoot op jaarbasis.”

Dat IKEA met Grounds Up in zee gaat, is een enorme katalysator, klinkt het. “Nu kunnen we op grotere schaal recycleren en kunnen we onze processen efficiënter en sneller maken. Het laat ons ook toe om vlugger te groeien en aan naambekendheid te winnen. Wat we doen, wordt nu écht tastbaar.”

De NeRoo Cup wordt vanaf november op grote schaal geproduceerd. “Dit jaar willen we er minstens 10.000 verkopen. We focussen eerst op de B2B-markt, maar op termijn willen we ons rechtstreeks op de consument richten. In 2025 willen we verder accelereren en ook in het buitenland onze stempel drukken, want de mogelijkheden zijn haast eindeloos. Onze ultieme ambitie is om de grootste koffieafvalverwerker van Europa te worden. Met een internationale topper als IKEA die ons steunt, timmeren we keihard aan deze weg.”

The post Van afval tot beker die je koffie warm houdt: Waregemse start-up Grounds Up gaat in zee met IKEA is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Is Sint-Niklaas klaar voor burgemeester Conner Rousseau? Wij trokken de straat op: “Ik verschiet ervan hoeveel ‘overlopers’ van andere partijen ik spreek”

Wordt Conner Rousseau op zondag 13 oktober burgemeester in Sint-Niklaas? Zelden kan het een Vlaming schelen wie er in een andere gemeente de sjerp omdoet, maar die vraag prikkelt wél. Onze reporter Sander Van den Broecke nam de afslag tussen Gent en Antwerpen, en liep twee dagen rond in een stad van 80.000 mensen waar de ontevredenheid over de aanwezigheid

Lees meer »

Verwoestende bosbranden Hawaï gevolg van verschillende factoren

De grote natuurbranden die over het Hawaïaanse eiland Maui raasden vorig jaar augustus, waren het gevolg van een complexe samenloop van factoren die “jaren in de maak zijn geweest”. Dat staat in een rapport dat vrijdag is gepresenteerd over de bosbranden. Bij het natuurgeweld kwamen meer dan honderd mensen om het leven.

Lees meer »

Politie Oostende zet vanaf komend voorjaar voor het eerst drones in:“Heel veel mogelijkheden”

De Oostendse politie werkt volop aan het drone-project. In het voorjaar zullen de eerste teams actief worden. “Er zijn veel mogelijkheden”, zegt korpschef Philip Caestecker. De resultaten in Bredene zijn positief. “Met een drone zie je veel meer dan op een kaart of op Google Streetview”, zegt korpschef Philip Caestecker.
The post Politie Oostende zet vanaf komend voorjaar voor

Lees meer »

Toertocht mountainbike-gravelbike langs privéplekjes

Op zondag 15 september organiseert Mountainbikeclub Zewieties Waregem zijn jaarlijkse MTB Toertocht. De start is aan het Jeugdcentrum aan de Zuiderlaan 46. “We hopen op zowat dezelfde opkomst als vorig jaar toen we 500 deelnemers mochten verwelkomen”, vertelt organisator Christophe Piesschaert. “We hebben ons parcours ook aangepast voor gravelbikers. Er zijn twee verzorgde bevoorradingen voorzien
The post Toertocht mountainbike-gravelbike

Lees meer »

NPE is klaar om het beleid zelf in handen te nemen in Pittem: “Communicatie en dienstverlening staan bij ons op één”

Op vrijdagavond 13 september stelde NPE officieel haar kandidaten en programma voor waarmee ze naar de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober trekken. Met een lijst met heel wat nieuwe gezichten en een goed onderbouwd programma beweren ze klaar te zijn om het heft in eigen handen te nemen.
The post NPE is klaar om het beleid zelf in handen te

Lees meer »

Heeft Bart De Wever gelijk dat het “vrijwel altijd jongeren van allochtone origine” zijn die voor problemen zorgen? “Je hebt ook Vlaamse influencers die op festivals inbreken”

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn het “vrijwel altijd jongeren van allochtone origine” die geweld plegen tegen wie de overheid vertegenwoordigt. Heeft hij gelijk of is het – zoals sommigen hem verwijten – een makkelijke poging om stemmen te winnen? Wij gingen op zoek naar de cijfers en klopten aan bij jeugdcriminoloog Johan Deklerck (KU Leuven). “Ze doen

Lees meer »

Roeselare volgens Gaia meest diervriendelijke gemeente van West-Vlaanderen, vijf gemeenten gebuisd

Van alle gemeenten en steden in West-Vlaanderen, zet Roeselare zich het best in voor dierenwelzijn. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van dierenrechtenorganisatie Gaia. Met een score van 80 procent staat Roeselare gedeeld 16de op de Vlaamse rangschikking. Vijf West-Vlaamse gemeenten scoorden minder dan de helft.
The post Roeselare volgens Gaia meest diervriendelijke gemeente van West-Vlaanderen, vijf gemeenten gebuisd

Lees meer »

Stad Roeselare stelt toekomstig erfgoeddepot op Schiervelde voor: “Dit wordt de schatkamer van de regio”

De stad Roeselare, de provincie, WVI en DVV Midwest stelden donderdagmiddag de eerste beelden van het toekomstig erfgoeddepot op Schiervelde voor. Naast het Roeselaarse stadsarchief zullen er vanaf midden 2026 ook erfgoedobjecten uit 11 gemeenten uit de regio te vinden zijn. “Dit wordt de schatkamer van de regio waar erfgoed terug een toekomst krijgt.”
The post Stad Roeselare stelt

Lees meer »

Wie vermoordde Heidi Reyntjens, die mentale beperking had? Zus Inge en haar ex-lief gaan allebei voor vrijspraak op assisenproces

Zowel Inge Reyntjens als haar ex-lief Daisy zullen volgende week de vrijspraak vragen voor de moord op Inges zus Heidi Reyntjens, die in april 2019 stierf nadat ze ’s nachts in het kanaal Dessel-Schoten was geduwd. “Inge stond onder druk door de berichten die Daisy haar al sinds 2016 stuurde. Ze heeft Heidi geduwd uit frustratie, maar probeerde haar zus

Lees meer »

Vier Zwaantjes mikken op medailles in het WK skeeleren in Italië: “We hebben de parabolische bochten goed geoefend”

Vanaf dit weekend nemen vier renners van Zwaantjes Roller Club Zandvoorde aan het wereldkampioenschap skeeleren deel. Al ruim een week geleden reisden ze al naar Italië zodat ze zich optimaal konden voorbereiden. Bondscoach Remi Hubert nam junior Lyssa Vansteenkiste en de seniores Indra Médard, Fran en Stien Vanhoutte in zijn tienkoppige selectie op. Fran Vanhoutte en Indra Médard zijn algemeen

Lees meer »

Getuigen schetsen weinig fraai beeld van man achter Titan: “Hij crashte al eerder met duikboot en gooide controller naar hoofd andere piloot”

Getuigen hebben tijdens de hoorzitting over de ramp met de onderzeeër Titan een weinig fraai beeld geschetst van Stockton Rush, de oprichter en grote baas van OceanGate, het bedrijf achter de Titan. Hij wordt omschreven als “arrogant”, “ongeduldig” en “iemand die het niet al te nauw nam met de veiligheid”. Dat bleek onder meer uit een hallucinant verhaal dat een

Lees meer »

‘Will Smith’ kwam in vrede en ‘Sh?gun’ schrijft geschiedenis: alles wat je moet weten over de Emmy’s

‘Baby Reindeer’, ‘The Bear’ en ‘Sh?gun’ zijn de grote winnaars van de Emmy Awards die zondagavond in Los Angeles in aanwezigheid van de genomineerden werden uitgereikt. De serie rond het waargebeurde verhaal van de stalker haalde vier awards op, de reeks ‘Sh?gun’ schreef geschiedenis en ook Jeremy Allen White viel in de prijzen met de reeks ‘The Bear’.

Lees meer »

Tim Merlier is de nieuwe Europese kampioen wielrennen

Tim Merlier is de nieuwe Europese kampioen wielrennen. Zoals verwacht draaide de 222-kilometer lange wedstrijd uit op een spurtduel in Hasselt. Het zilver ging naar Olav Kooij, het brons naar de Est Madis Mihkels. Topfavoriet Jonathan Milan eindigde niet in de top tien.

Lees meer »