Trajectcontrole tussen Leke en Diksmuide al drie maanden onbruikbaar na aanrijding: “We voorzien nu snel een nieuwe paal”

De trajectcontrole tussen Leke en Diksmuide, de belangrijkste en langste van politiezone Polder, is al drie maanden buiten werking nadat een bestuurder de paal in Leke aan diggelen reed. De politie drong aan op een snel herstel, maar bleef tot nu toe in het ongewisse. “Intussen is wel duidelijk dat er een nieuwe paal ten laatste eind augustus wordt geplaatst”, zegt Eveline Vandecaetsbeek van het Agentschap Wegen en Verkeer.

De trajectcontrole op de Oostendestraat (N369) in Diksmuide loopt van de vluchtheuvel ter hoogte van de Schorestraat in Leke tot aan bouwmaterialen Vinckier bij het binnenrijden van Diksmuide. Met zeven kilometer is het de langste en wellicht belangrijkste trajectcontrole op het grondgebied van politiezone Polder. De Oostendestraat stond vroeger gekend als echte dodenbaan, met talrijke verkeersongevallen. Alhoewel dat de laatste jaren fel beterde, koos het Agentschap Wegen en Verkeer niet toevallig om daar een trajectcontrole te plaatsen.

Volledig kapot gereden

Op woensdag 22 mei werd de trajectcontrolepaal op de vluchtheuvel volledig kapot gereden. Een bestuurder van een Renault Kadjar verloor aan 70 kilometer per uur de controle over het stuur en ramde de paal op de vluchtheuvel. De camera’s donderden op de weg en raakten zo vernield. Ook de paal werd volledig verwrongen. De camera’s werden meteen verwijderd, maar sindsdien gebeurde er niks meer. Veel buurtbewoners vroegen zich af wat er met de trajectcontrole zou gebeuren. Zeker omdat ook de kapotte paal sindsdien nog steeds aan de graskant ligt, vlak naast het fietspad. “Als iemand daar op rijdt, zijn er gegarandeerd weer brokken”, zegt een misnoegde bewoner.

Nieuwe paal

Intussen rondde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het dossier af. “Vanaf 26 augustus zal een nieuwe paal geplaatst worden”, zegt Eveline Vandecaetsbeek van het AWV. “De trajectcontrole wordt vernieuwd en er wordt ook volledig nieuwe bekabeling geplaatst. De camera’s moeten op het traject uiteraard opnieuw geijkt worden en dan is alles weer operationeel. Omdat in dit geval duidelijk is wie de paal vernielde, worden de kosten verhaald op de verzekeraar van die autobestuurder.”

Het AWV laat ook weten dat de kapotte paal vandaag nog wordt weg gehaald.

Vragende partij

Politiezone Polder werd niet op de hoogte gehouden van het dossier. “Het is het AWV die beslist en ook de boetes worden niet door ons, maar door het gewestelijk verwerkingscentrum (GVC) geïnd”, zegt korpschef Johan Geeraert van Polder. “Maar wij waren wel vragende partij om de paal snel terug te plaatsen. Dat traject is de langste in onze zone. Alhoewel er verschillende invalswegen zijn, wat de werking van de trajectcontrole wat teniet doet, bewijst ze daar wel haar nut en is ze op die plaats nodig.”

Nog dit: vorig jaar schilderde het AWV op de plaats van de controle in Leke plots een volle witte lijn, wat inhalen onmogelijk maakte. Ook dat zorgde voor ophef. (JH)

The post Trajectcontrole tussen Leke en Diksmuide al drie maanden onbruikbaar na aanrijding: “We voorzien nu snel een nieuwe paal” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Bij het horrorhuis waar Dominique Pelicot zijn vrouw door 80 mannen liet verkrach­ten: “Al jaren keek ik hen overdag in de ogen en ‘s nachts veranderden ze in beesten”

De hele wereld kijkt naar Mazan, een Frans dorpje met amper 6.000 inwoners waar een gepensioneerde zeventiger jarenlang zijn vrouw drogeerde en meer dan 80 mannen uitnodigde om haar te misbruiken. Onze reporter trok naar het huis waar de gruwel plaatsvond, sprak met buren en ontdekte een dorp aan de Mont Ventoux dat in een nachtmerrie is terechtgekomen. “Ik vertrouw

Lees meer »

Lonen en pensioenen slorpen 40 procent van gemeentekas op

Dik 40 procent van het geld dat lokale besturen de voorbije legislatuur uitgaven, ging naar lonen, sociale bijdragen en pensioenen. Dat blijkt vrijdag uit een analyse van ‘De Tijd’ op basis van de officiële jaarrekeningen van de 300 gemeenten voor de ­aflopende legislatuur.

Lees meer »

Bredense Aiko Vanparys speelt mee in toneelstuk ‘Afrodisia’ in MEC Staf Versluys: “Spannend voor eigen publiek”

Zestien jaar geleden is het alweer dat de toen achtjarige Aiko Vanparys haar eerste schuchtere stapjes op het toneel toen dat van de musical ‘Annie’ zette. Op 20 september mag de Bredense, die intussen docent woordkunst is aan de academie van Diksmuide, voor het eerst voor eigen publiek acteren. Die avond speelt het stuk ‘Afrodisia’ in het MEC Staf Versluys.

Lees meer »

Italië kondigt code oranje af voor ‘depressie Boris’: “Er kan meer dan 200 mm neerslag vallen in komende dagen”

Nadat depressie Boris Centraal-Europa de afgelopen dagen overspoelde met regen is nu Zuid-Europa aan de beurt. Vooral Italië zet zich schrap voor heel wat neerslag en kondigde code oranje af. Lokaal kan er tot het einde van de week volgens de weermodellen tot 200 mm neerslag vallen en mogelijk lokaal zelfs nog meer. Ook in Italië kan Boris dus nog

Lees meer »

Deken Geert Morlion verhuist naar Rome: “Het is onverwacht, maar ik kijk ernaar uit”

Geert Morlion, huidig deken van Kortrijk, wordt vanaf 1 januari 2025 rector van het Belgisch College Pontificio Collegio Belga, in Rome en dat voor een periode van vijf jaar. Morlion werd voorgedragen door de Belgische bisschoppen. “Ik had het niet verwacht.”
The post Deken Geert Morlion verhuist naar Rome: “Het is onverwacht, maar ik kijk ernaar uit” appeared first

Lees meer »

Koning Filip gearriveerd aan stadion, fans kijken vooral uit naar Duplantis: “We verwachten er wel veel van”

Het is aftellen naar de Memorial Van Damme, dat voor het eerst gespreid is over twee dagen (vrijdag 13 en zaterdag 14 september) én tal van olympische medaillewinnaars naar Brussel brengt. Ook polsstokspringer Mondo Duplantis is op de afspraak, en wil het publiek opnieuw verwennen met een wereldrecord. “Ik probeer altijd voor het uiterste te gaan, en in mijn geval

Lees meer »

Wie vermoordde Heidi Reyntjens, die mentale beperking had? Zus Inge en haar ex-lief gaan allebei voor vrijspraak op assisenproces

Zowel Inge Reyntjens als haar ex-lief Daisy zullen volgende week de vrijspraak vragen voor de moord op Inges zus Heidi Reyntjens, die in april 2019 stierf nadat ze ’s nachts in het kanaal Dessel-Schoten was geduwd. “Inge stond onder druk door de berichten die Daisy haar al sinds 2016 stuurde. Ze heeft Heidi geduwd uit frustratie, maar probeerde haar zus

Lees meer »

“John Terra zal mij geen tweede keer breken”: Kim Kay reageert in emotionele brief op beweringen van haar ontdekker

“Ik zou graag één keer reageren, in mijn eigen woorden.” Kim Kay (46) is enorm geschrokken van de voor haar kwetsende woorden van haar ontdekker, John Terra. “Ik had nooit een probleem met haar, zij had een probleem met zichzelf”, zei Terra onder andere. De met medische problemen geplaagde zangeres wil nu de puntjes op de i zetten met een

Lees meer »

Stadsgids Pascal (31) weet eindelijk wie hem in het water duwde en vooral waarom: “Meningen over mijn manier van gidsen blijven verdeeld”

Pascal Gerritsen (31), dé veelbesproken stadsgids uit Brugge, weet twee maanden nadat hij in de Brugse reien werd geduwd eindelijk wie de gemaskerde man is en vooral waarom hij het water in moest. Na vele speculaties over de mogelijke dader, blijkt het nu toch een mede stadsgids te zijn. “Hij wil het erfgoed beschermen”, zegt Gerritsen.

Lees meer »