OPINIE – Keuzes maken is het enige wat we nog kunnen doen voor Janick, Janice en Maithé

Zondagmorgen, 9 uur. Aan de keukentafel zijn er pistolets, croissants en kriebels voor de Cats. De zon schijnt, de dag lonkt, maar het nieuws op de radio klinkt plots keihard.

In Ruddervoorde is deze nacht een jong gezin van de weg gemaaid. Een dronken vijftiger reed het koppel en hun kind aan op de E403. De chauffeur werd eerder al veroordeeld voor rijden onder invloed en was vandaag nog niet nuchter genoeg voor verhoor.

Slik. Een slag in je gezicht, dit bericht. Het tragisch drama zorgde voor een schokgolf door West-Vlaanderen en de rest van het land. Niemand blijft dan ook onbewogen bij de dood van Janick (29), Janice (30) en Maithé (8). Drie levens die veel te vroeg een dramatisch einde kennen door de onvergeeflijke misstap van één man. Familie en vrienden blijven verweesd en gebroken achter met eeuwig verdriet.

Niemand blijft onbewogen bij de dood van Janick, Janice en Maithé

De dagen na de shock komen nu de vragen… Kunnen we drama’s als deze dan echt niet vermijden? Moeten we alcohol helemaal verbieden voor wie wil rijden? Waarom straffen we daders niet strenger? Mogen recidivisten nog wel achter het stuur? Zou een rijbewijs met punten niet beter zijn?

‘Dit ongeval kon perfect vermeden worden.’ Politierechter Geert Vandaele bezorgt ons alvast een duidelijk antwoord. ‘Ik stel vast dat men het voor deze problematiek blijkbaar niet nodig vindt om deze inspanningen te doen. Maar goed: dat is een keuze die we als maatschappij moeten maken.’

Het lijkt nochtans overduidelijk: ons neerleggen bij dit soort ongelukken is echt geen optie. We moeten er alles aan doen zodat dit niet (meer) kan gebeuren… En neen, niet elke dader gaan we kunnen stoppen, maar elk vermeden accident is een drama minder.

Keuzes maken is het enige wat we nu nog kunnen doen voor Janick, Janice en Maithé.

Reageren? [email protected]

Lees meer:

The post OPINIE – Keuzes maken is het enige wat we nog kunnen doen voor Janick, Janice en Maithé is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nederlander Max Kroonen troeft na schitterend ploegenspel Belgen af en snelt naar zege in Textielprijs Vichte

Max Kroonen (VolkerWessels) heeft dinsdag de 92e editie van de Textielprijs, over tien ronden van 16,85 kilometer, in het West-Vlaamse Vichte gewonnen. De 24-jarige Nederlander zette, in deze profkoers op de nationale kalender, een solo op in volle finale en haalde het licht afgescheiden voor Arjen Livyns (Lotto Dstny). Die liet op zijn beurt na een sprint met vier Baptiste

Lees meer »

Doelman Ginger Ydens nam mee doorstart van KFC Lissewege (4D)

Het verhaal is voldoende gekend. KFC Lissewege vervulde een toonaangevende rol in tweede provinciale tot ettelijke kernspelers opteerden om andere oorden op te zoeken. In eerste instantie wilde Johan Dauwens, al meer dan dertig jaar voorzitter, de vereniging opdoeken, maar uiteindelijk ging hij akkoord met de doorstart in vierde provinciale.
The post Doelman Ginger Ydens nam mee doorstart van

Lees meer »

Sean ‘Diddy’ Combs moet in de cel blijven

De Amerikaanse rapper en producer Sean Combs, ook bekend als Diddy en Puff Daddy, moet na zijn arrestatie in een zaak van mensenhandel, in de cel blijven. Dat heeft een Amerikaanse rechter woensdag (plaatselijke tijd) beslist.

Lees meer »

Tweedaagse Groote Stooringe brengt duizenden bezoekers op de been in Roeselare

De Groote Stooringe vond dit weekend voor het eerst gespreid over twee dagen plaats. Zowel zaterdag als zondag vergaapten duizenden bezoekers zich aan spectaculaire acrobaten- en circusacts in de Ooststraat en op de pleinen in de binnenstad van Roeselare.
The post Tweedaagse Groote Stooringe brengt duizenden bezoekers op de been in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik dacht dat het geen kwaad kon om een QR-code door te sturen”: Lindsey verloor pas haar man en werd nu voor 53.000 euro opgelicht

Nog geen jaar nadat Lindsey Steyaert haar man verloor bij ongeval op een vissersschip wordt ze slachtoffer van fraude, die haar tienduizenden euro’s kost. Zondag zag ze alle geld van haar rekeningen verdwijnen. “Ik bood een artikel te koop aan via Marketplace, ik stuurde een QR-code voor de betaling en korte tijd later was mijn geld weg.”

Lees meer »

Man steekt wild om zich heen met mes bij Erasmusbrug in Rotterdam: dode en zwaargewonde, verdachte riep “Allahu akbar” zeggen getuigen

Bij de Erasmusbrug in de Nederlandse havenstad Rotterdam is donderdagavond rond 20 uur een man overleden nadat een voorbijganger hem stak met een groot mes. De stekende man maakte een tweede slachtoffer dat zwaargewond en met spoed naar het ziekenhuis gebracht is. Ook de verdachte raakte gewond toen hij overmeesterd kon worden door omstanders en toegesnelde agenten.

Lees meer »

Betalen voor medicatie die je zelf bijhebt: waarom mag je je eigen medicatie niet gebruiken in het ziekenhuis?  

Bij een opname in het ziekenhuis, mag je je eigen medicatie niet innemen. Het ziekenhuis voorziet zelf de pillen, waarvoor je dan moet betalen. Dat is omdat ziekenhuizen wettelijk verplicht zijn om alle medicatie aan hun patiënten af te leveren via hun ziekenhuisapotheek. "Om de medicatie te kunnen traceren, te controleren, maar vooral uit veiligheidsoverwegingen", zegt arts Steven Rimbaut van

Lees meer »