Historische Westpoort afgesloten voor alle verkeer: “De schade na de laatste aanrijding is erg groot”

De Westpoort in de Weststraat in Lo wordt vanaf woensdagmorgen afgesloten voor het verkeer. Na de laatste aanrijding afgelopen zaterdag is de schade groot en zou een eventuele volgende aanrijding catastrofale gevolgen kunnen hebben.

De historische Westpoort kreeg het dit jaar al hard te verduren. Al drie keer, waarvan twee keer de voorbije twee weken, haperde een vrachtwagen of landbouwvoertuig aan de boog van de poort. Om verdere schade met mogelijk zware gevolgen te vermijden, besliste het stadsbestuur om de Westpoort vanaf woensdag voor onbepaalde tijd af te sluiten voor het verkeer in afwachting van een grondig onderzoek van de opgelopen schade en een stabiliteitsstudie.

Dure herstellingswerken

“De schade na de laatste aanrijding is erg groot”, zegt burgemeester Lode Morlion (Dynamisch). “Hoe erg precies en hoeveel de herstellingwerken zullen kosten, is nog niet duidelijk. Maar het zal ongetwijfeld duizenden euro’s bedragen. Ook in 2021 moesten we al eens dringende herstellingswerken uitvoeren na een aanrijding. Toen bedroeg het prijskaartje 5.200 euro. Ik vrees dat het deze keer nog meer zal zijn.”

“De Westpoort is een historisch monument en uniek in zijn soort”, zegt de burgemeester. “We moeten alle middelen inzetten om de poort op een goeie en correcte manier te bewaren. Er is trouwens een restauratiedossier voor de Westpoort opgestart met dezelfde architect die ook de restauratie van het voormalige kloostergedeelte van het administratief centrum op de Markt in Lo in goede banen leidt.”

Gewestweg

De poort definitief afsluiten, is moeilijk. “De Weststraat is een gewestweg (ook bekend als de N364) en een belangrijke verbindingsweg tussen Diksmuide en de N8 Veurne-Ieper waarover veel verkeer passeert”, zegt Lode Morlion. “Het is dus geen gemeenteweg en valt onder de bevoegdheid van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Zwaar verkeer weren uit het centrum van Lo is dus niet mogelijk. We legden wel al een snelheidsbeperking op van 30 kilometer per uur.”

“We zullen nu zien wat de verkeerssituatie is als de poort is afgesloten”, besluit Lode Morlion. “Het verkeer zal beurtelings passeren via de andere rijstrook. Het verkeer komende vanuit het centrum van Lo krijgt voorrang.”

Hoelang de poort zal afgesloten, is nog niet bekend.

The post Historische Westpoort afgesloten voor alle verkeer: “De schade na de laatste aanrijding is erg groot” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dam in Polen dreigt te overstromen: “Laatste kans om te evacueren” – Storm Boris eist vijf levens in Roemenië, bergwandelaar in Oostenrijk bedolven door lawine

In verschillende landen in Centraal-Europa houden inwoners hun hart vast voor cycloon Boris. In enkele dagen tijd valt ongeveer net zoveel regen als gemiddeld in vier maanden. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom en verschillende dorpen zijn al geëvacueerd. In Roemenië zijn zeker vijf mensen omgekomen en Polen, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland bereiden zich voor op het hoge water. Volg

Lees meer »

Cultuurprijsuitreiking in het OC Vondel

Om de drie jaar is er in de Berengemeente een cultuurprijsuitreiking. Dit jaar gebeurt dit op vrijdag 27 september, om 19 uur. Elke Meulebekenaar of Meulebeekse vereniging die zich verdienstelijk had gemaakt op cultureel vlak, kwam in aanmerking om de cultuurtrofee in de wacht te slepen. De genomineerden zijn: Joost Pollet (harmonie Vreugd in Deugd),
The post Cultuurprijsuitreiking in

Lees meer »

‘Ambetanterik’ krijgt schoppen op hoofd tijdens gevecht aan danscafé: duo riskeert celstraf

Een 32-jarige man uit Alveringem en een 20-jarige man uit Koksijde riskeren een celstraf voor een zware vechtpartij aan danscafé De Viking in Oostduinkerke. Een man, die zich naar verluidt gedroeg als een echte ‘ambetanterik’ kreeg er kopstoten en schoppen op het hoofd. De Alveringemnaar staat in een tweede zaak ook terecht voor weerspannigheid tegen zes politiemensen, die elk 400

Lees meer »

Bart Van Opstal uit ‘Big Brother’ naar parlement: “VTM heeft ooit artikel over mij en Vlaams Blok verboden”

Op z’n cv stonden al ‘Big Brother’-deelnemer, politieagent en café-uitbater, en nu is daar parlementslid bijgekomen. Zo’n 8.000 voorkeurstemmen leverden Bart Van Opstal (49) een zitje op naast Tom Van Grieken. “Mijn vader zaliger zou zo fier zijn nu. Hij maakte zich zorgen wat er van mij zou worden”, klinkt het in ‘Dag Allemaal’. Een openhartig gesprek over zijn politieke

Lees meer »

“De maffia dacht dat we een mol hadden, zo accuraat was de reeks”: tien weetjes over ‘The Sopranos’

25 jaar geleden zag ‘The Sopranos’ het levenslicht. Daarom duikt HBO in een nieuwe documentaire achter de schermen van de legendarische reeks over maffiabaas Tony Sopranos (James Gandolfini) en verklapt opmerkelijke weetjes over de opnames en castleden. Wij zetten er tien op een rijtje. Van de verhaallijn die HBO liever geschrapt wilde zien, tot de verdwijning van acteur James Gandolfini:

Lees meer »

Oona en Pieter maken samen hun droom waar met Fruitboomnodig: “Ik wist als elfjarige al dat ik boomkweker zou worden”

Het powerduo Pieter Dewaele (32) en Oona Janssens (32) heeft al twaalf jaren samen het bedrijf Boomkwekerij Pieter Dewaele in handen. Zowat twee jaar geleden begonnen ze naast het kweken van veredeld plantgoed met het enten van fruitbomen en startten ze boomkwekerij Fruitboomnodig op. Nu leveren ze hun eerste bomen af. Wij gingen langs om het te hebben over de

Lees meer »

Vlaams Belang Wervik met 19 kandidaten naar de kiezer: “Preventief veiligheidsbeleid wordt een hot topic”

Uitgerekend een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober stelde Vlaams Belang Wervik haar lijst voor. Er zijn 19 kandidaten. “We hebben geen volledige lijst (van 25 kandidaten, red) maar doen het met kwalitatieve mensen die zich 200 procent inzetten”, zegt lijsttrekker Sarah T’ Joens uit Geluwe.
The post Vlaams Belang Wervik met 19 kandidaten naar de kiezer:

Lees meer »