‘Dear John’ is al 107 jaar overleden, maar Marijke (40) blijft hem schrijven: “Ik weiger hem te vergeten”

De Nieuw-Zeelander John Stevens sneuvelde op kerstavond 1917 in Vlaamse velden. Hij leeft al zeven jaar verder in brieven van Marijke Vandevyvere (40). Ze begint elke brief met ‘Dear John’ en weekt emoties los tot aan de andere kant van de wereld. “Haar toewijding is voorbeeldig”, reageren nabestaanden.

John Stevens was een eenvoudige schapenboer uit Nieuw-Zeeland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij ingezet in de Westhoek. Hij sneuvelde op kerstavond 1917 in Zonnebeke en rust nu tussen 12.000 soldaten op Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld. John krijgt er maandelijks bezoek van Marijke Vandevyvere (40) die opgroeide in het naburige Moorslede. Ze is geen familie of verre kennis, maar besliste veertien jaar geleden om de herinnering aan de man levendig te houden. “Ik ontdekte zijn graf op mijn 26ste, even oud als John toen hij omkwam. En dan nog op kerstavond, zo ver van huis. Een dag van gezellig samenzijn werd voor zijn familie aan de andere kant van de wereld plots een erg tragische herinnering.”

Oude brieven

John had een vrouw en zoon, die hij nooit ouder zag worden dan anderhalf jaar. Tijdens de oorlog hielden ze contact per brief. “Ik zocht en vond de nabestaanden”, vertelt Marijke. “Mijn man en ik bezochten hen in Nieuw-Zeeland in 2017. Ze toonden de oude briefwisseling en we vierden er kerstavond met de vier kleindochters van John, exact honderd jaar na zijn dood. Brieven zijn heel persoonlijk, zeker in die oorlogstijd. Dat mocht niet stoppen, vond ik. Ik besliste om John te blijven schrijven. Over wie zijn graf komt bezoeken, over actuele gebeurtenissen. Een boek als het ware, met telkens een nieuw hoofdstuk. Het verderzetten van een leven dat veel te vroeg eindigde.”

Marijke begint elke brief met ‘Dear John’ en post haar schrijfsels al zeven jaar in de private Facebookgroep ‘Dear John 1917-2017’, die groeide tot bijna 200 leden. “Ook Nieuw-Zeelanders zonder familiebanden, maar met interesse in het verder verloop van zijn verhaal.”

Achterneven

Recent schreef Marijke een papieren brief om neer te leggen aan het graf, samen met Gary en Blair Stevens, achterneven van John. “Nooit eerder stond zoveel familie met jouw achternaam op deze plek”, schreef Marijke in de Engelstalige brief. “Het universum trok aan wat touwtjes sinds mijn missie om meer te weten over jou. Het bracht niet alleen veel informatie, maar ook opmerkelijke vriendschappen met familie van over de hele wereld.”

Tranen

Marijke las de brief voor. “De achterneven reageerden erg emotioneel. Ze vonden het straf dat een West-Vlaamse meid twee volwassen ‘Kiwi-venten’ tot tranen kon beroeren voor iemand, die hier 107 jaar geleden het leven liet voor onze vrijheid. Ze herinneren zich de verhalen door hun grootvader over diens broer, en vertellen ze verder aan hun kinderen. John blijft leven in de familie en ze vinden het dan ook bijzonder als ze tot op de plaats geraken, waar hij het leven liet en begraven ligt.”

Bedevaart

Blair noemt de trip in de Westhoek “an amazing few days”, “een echte bedevaart”. “De band met de lokale mensen is ongelooflijk. Zoals met Marijke. Haar toewijding is voorbeeldig”, vindt hij. En die oorlog? “A waste of humanity.” Behalve het schrijven van brieven blijft Marijke het graf maandelijks bezoeken. Een goeiedag aan John doet alledaagse zorgen relativeren. “Ik ben er op vaste dagen, zoals z’n verjaardag en sterfdatum, en af en toe eens op de terugweg van mijn werk. Ik geef lessen Nederlands, Mens en Samenleving in de Ieperse secundaire school Immaculata. Tyne Cot ligt tussen Ieper en mijn thuis in Roeselare.”

Leerlingen

Aan haar boekentas hangt een subtiele foto van John. “Is dat jouw man, mevrouw? Zo leren mijn leerlingen hem kennen, op een ongedwongen manier. Misschien zullen ze later zijn verhaal vertellen. En dat van de vele anderen. Ga eens rondkijken op Tyne Cot en pik er eentje uit, zoals ik dat heb gedaan. Noem mij koppig, hardnekkig of fanatiek, maar ik vind het belangrijk dat na de eeuwherdenking en de grote plechtigheden ook de kleine, menselijke verhalen niet in de vergetelheid raken. Ik spreek niet graag over herdenken, wel over weigeren te vergeten.”

Kerstavond

“Bij het delen van het verhaal van John worden vlammetjes ontstoken bij mensen. Sommige vlammetjes doven snel weer, andere blijven aangewakkerd en dat lijkt me mooi voor de toekomst. Eind dit jaar trekken we weer naar Nieuw-Zeeland om kerstavond te vieren met de familie van John. Wanneer zijn verhaal ophoudt? Als het van mijn afhangt: nooit.” Yours truly, Marijke. (TP)

The post ‘Dear John’ is al 107 jaar overleden, maar Marijke (40) blijft hem schrijven: “Ik weiger hem te vergeten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Simonne Broutin (101) overleden in Menen

In woonzorgcentrum Andante Menen is zaterdag eeuwelinge Simonne Broutin (101) gestorven. Ze werd geboren op 17 oktober 1923 in Menen en verbleef sinds november 2019 in het rusthuis. Voorheen woonde Simonne in de Dadizelestraat in Menen.
The post Simonne Broutin (101) overleden in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dochter Chloé en vader Marc Coucke over hun unieke band: “Het is een erezaak voor mijn vrouw en ik: onze dochters leren dat het leven niét gemakkelijk is”

‘Miljonairstaks’ was één van de buzzwoorden van 2024 in het land dat steeds krapper bij kas komt te zitten. Maar wie legde er dit jaar een gelofte van armoede af? Marc Coucke jawel! Het bracht de bekende zakenman samen met z’n dochter Chloé ‘Ver van huis’, maar ook op plaats 36 in onze top-100 met straffe Belgen. “De goedheid van

Lees meer »

Drie West-Vlaamse woonzorgcentra onder verhoogd toezicht

Drie West-Vlaamse woonzorgcentra staan momenteel onder verhoogd toezicht van het Departement Zorg van de Vlaamse overheid. In heel Vlaanderen gaat het om negentien rusthuizen. Dat blijkt vrijdag uit het overzicht op de website van het departement.
The post Drie West-Vlaamse woonzorgcentra onder verhoogd toezicht appeared first on KW.be.

Lees meer »

President Kroatië komt net tekort voor directe verkiezingswinst

De zittende Kroatische president Zoran Milanovic heeft de meeste stemmen gekregen bij presidentsverkiezingen in zijn land. Hij bleef echter net onder de 50 procent van de stemmen steken en daarom moet over twee weken opnieuw worden gestemd in een tweede verkiezingsronde. Dan neemt Milanovic het op tegen zijn conservatieve rivaal Dragan Primorac.

Lees meer »

Missiezuster Etienne Verfallie is 100

Op maandag 30 december mocht zuster Etienne Verfallie in Huize Sparrenhof in Heule haar 100e verjaardag vieren in aanwezigheid van haar medezusters en heel wat familieleden. Namens het stadbestuur kwam schepen Stephanie Demeyer haar feliciteren. Ze heeft 32 jaar als missionaris gewerkt in Congo en is intussen al meer dan 35 jaar terug in België.
The post Missiezuster Etienne

Lees meer »