IN KAART We zijn ook zot van échte Cats: West-Vlaanderen telt liefst 94.554 katten

West-Vlaanderen is dezer dagen in de ban van de Cats. En dan hebben we het niet alleen over de nationale baskettrots: onze provincie is ook gek op pluizige viervoeters. Alleen in Oost-Vlaanderen lopen er meer katten rond. Al blijkt niet elke gemeente even zot van de spinnende huisdieren…

Feest! De Belgian Cats, het nationale vrouwenbasketbalteam, spelen vrijdag de halve finale op de Olympische Spelen. Dat is één dag na… Internationale Kattendag. Het staat dus in de sterren geschreven dat Emma Meesseman en co zich gewoon plaatsen voor de finale.

Aangezien het leeuwendeel van de Belgian Cats uit West-Vlaams basketbaltalent bestaat, leefde onze provincie de voorbije dagen intens mee met de prestaties op de Spelen. Maar wist je dat West-Vlamingen ook zot zijn van échte katten? Onze provincie telde begin dit jaar 94.554 officieel geregistreerde katten in de databank van Dierenwelzijn Vlaanderen. Het gaat over katten met een zogenaamde CatID. Poezen zonder dergelijk paspoort zijn dus niet opgenomen in de cijfers. (lees verder onder de kaart)

Met 77 katten per 1.000 inwoners is West-Vlaanderen de op één na katvriendelijkste provincie boven de taalgrens. Alleen in Oost-Vlaanderen lopen er meer rond, met 86 stuks per 1.000 inwoners. Toch zijn ze niet in elke West-Vlaamse gemeente even zot van poezen, blijkt ook uit de cijfers. Zo telt Knokke-Heist slechts 43 geregistreerde katjes per 1.000 inwoners, het laagste cijfer in onze provincie en op twee gemeenten na zelfs het laagste in heel Vlaanderen.

Apart publiek

Daar kijkt vrijwilligster Rhimo (62) van opvangcentrum Knokke(n) voor Dieren in Knokke-Heist even van op. “Maar nu je het zegt: het valt inderdaad wel op dat de meeste adoptanten uit andere gemeenten komen”, zegt ze.

“Hoe dat zou komen? Tja, het publiek is hier wel… apart, hé. Hier wonen ook veel oudere mensen. Ik kan me wel inbeelden dat zij eerder opteren voor een hond waarmee ze wandelingen langs het strand kunnen maken. Hoe dan ook zou het zeker geen kwaad kunnen mochten meer Knokke-Heistenaren beslissen om een poes in huis te nemen. Sommige van onze beestjes blijven triestig lang in ons asiel zitten omdat ze geen nieuwe thuis vinden…” (lees verder onder de kaart)

Voor burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) komt het nieuws als een verrassing. “Ik wist wel dat onze inwoners grote hondenliefhebbers zijn. We hebben om die reden recent nog geïnvesteerd in een hondenloopweide. Maar dat er weinig katten zijn, daarvan was ik niet op de hoogte. Al is dat nu ook niet zo vreemd. We hebben nu eenmaal veel appartementsbewoners. Met een hondje kan je gaan wandelen als je geen tuin hebt, met een kat lukt dat niet…”

Met zés katten is Anja (48) een uitzondering in Knokke-Heist. “Daarnaast vangen we momenteel ook vier zwefkittens op om hen te socialiseren en adoptieklaar te maken, iets dat we geregeld doen”, zegt Anja, die ook als vrijwilliger werkt bij Knokke(n) voor Dieren. “Eigenlijk is het hier een halve dierentuin voor dutskes, want ook onze honden, paarden en kippen hebben allemaal een asielverleden.”

“Katten zijn zo’n eerlijke en fiere dieren, die ook heel loyaal zijn”

Dat de inwoners van de mondaine badstad katten niet zo genegen zijn, vindt ze een heel spijtige zaak. “Ik kan dat zo moeilijk begrijpen. Poezen zijn zeer propere, fiere en eerlijke dieren. Je kan ze niet manipuleren, ze zijn best eigenwijs. Maar dat maakt hun affectie ook zo puur. Want vergis je niet, net als van honden krijg je veel aandacht en liefde van katjes. Het zijn uitstekende gezelschapsdieren die weinig onderhoud vragen, ik raad iedereen aan om eens langs te komen in ons centrum en adoptie te overwegen. Ik zou alleszins niet meer zonder mijn beestjes kunnen!”

Geen asiel

Helemaal aan de andere kant van de rangschikking staat Ichtegem, dat zich met 115 katten per 1.000 inwoners de meest katgekke gemeente van West-Vlaanderen mag noemen. In totaal lopen er 1.665 poezen rond.

“Een leuk weetje”, glimlacht schepen van Dierenwelzijn Geert Vandaele (Liberaal 2018). “We weten bij het bestuur wel dat er heel wat barmhartige inwoners zich actief bezighouden met het vangen en steriliseren van zwerfkatten. Wij hebben geen asiel, dus hun inzet in goud waard. Maar net het feit dat we hier geen asiel hebben maakt het zo opmerkelijk dat er hier zoveel katjes leven. Fijn dat we zo’n dierenliefhebbende inwoners hebben!”

Ook opvallend: Ieper kan zijn imago als dé kattenstad – denk aan de jaarlijkse Kattenstoet – niet echt waarmaken. Met 77 katten per 1.000 inwoners strandt Ieper op de 36ste plaats in de rangschikking van katrijkste gemeenten van West-Vlaanderen. Al leverde de stad wel een hoop Belgian Cats af…

The post IN KAART We zijn ook zot van échte Cats: West-Vlaanderen telt liefst 94.554 katten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Luc Dejonghe en Carine Vanhalst 50 jaar getrouwd

Luc Dejonghe en Carine Vanhalst werden op zondag 1 september ontvangen op het gemeentehuis in Ledegem. Het koppel stapte op 28 juni 1974 in het huwelijksbootje en is dus al 50 jaar getrouwd.
The post Luc Dejonghe en Carine Vanhalst 50 jaar getrouwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Erpe-Mere laat kadavers van besmette konijnen liggen in recreatiedomein Steenberg: “Waardevolle voedselbron voor andere dieren”

Erpe-Mere haalt de kadavers van besmette konijnen in het recreatiedomein Steenberg enkel op als er hinder is voor bezoekers. "De kadavers dienen als waardevolle voedselbronnen voor andere dieren", klinkt het bij de gemeente. Heel wat wilde konijnen zijn er besmet met het virus myxomatose. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen of andere dieren, toch raadt de gemeente bezoekers aan

Lees meer »

Duitse vrouw leent rekening uit om koppel uit Koksijde bijna 28.000 euro lichter te maken

Een 53-jarige Duitse vrouw riskeert in de strafrechtbank van Veurne zes maanden cel omdat ze als mededader van oplichting vervolgd wordt. Doordat ze als ‘money mule’ haar bankrekening ter beschikking stelde van andere criminelen kon zo 27.877 euro gestolen worden van een koppel uit Koksijde.
The post Duitse vrouw leent rekening uit om koppel uit Koksijde bijna 28.000 euro

Lees meer »

Onze man geeft ‘Jani & James doen-het-zelf’ 7 op 10: “Schuine moppen combineren met ontroerende tv, niet iedereen komt ermee weg”

“Op vlak van opruimen is m’n vriend nooit volwassen geworden. Maar de seks is wél goed.” Aan schuine moppen geen gebrek in ‘Jani & James doen-het-zelf’, maar slagen de boezemvrienden er ook in om goeie tv te maken? Het duo probeerde u daar alvast van te overtuigen door enkele dagen mee te draaien in de thuiszorg. Een carrière die de

Lees meer »

Kan historische depressie Boris straks een ‘medikaan’ worden boven Middellandse Zee? “Italië zet zich maar best schrap voor héél wat regen”

De afgelopen dagen bedolf depressie Boris Centraal-Europa onder een zondvloed aan regen. Op sommige plaatsen viel meer dan 300 mm neerslag. Deze extreme hoeveelheden leidden tot ongekende overstromingen en wateroverlast in verschillende landen. Ook vandaag en morgen blijft het nog regen in de regio. Daarna trekt depressie Boris richting de Middellandse Zee. Daar lijkt vooral Italië zich moeten te gaan

Lees meer »