Wateroverlast in Dentergem en Zulte: kunstgrasveld dreef tot bij de buren

Een plotse wolkbreuk boven Zulte en Dentergem leidde vrijdagavond tot heel wat wateroverlast. De kelder van een woonzorgcentrum liep onder, een restaurant moest halsoverkop de klanten wegsturen en een kunstgrasveld spoelde volledig weg. “We waren tot twee uur ’s nachts bezig om het kurk terug op te scheppen.”

Iets voor 20 uur vrijdagavond gingen de hemelsluizen plots open boven Zulte, Dentergem en een deel van Deinze. Het onweer was van korte duur en erg lokaal maar de regen viel met bakken uit de hemel. Op meerdere plaatsen konden de riolen het water niet slikken. Brandweerzone Centrum kreeg op twee uur tijd zo’n 40 oproepen voor Deinze en Zulte. Bij zone Midwest werkten ze 20 interventies af in Groot-Dentergem alleen.

Het ging voornamelijk over ondergelopen straten maar op enkele plaatsen kwam het water ook binnen in kelders en gebouwen. In Machelen spoelde zelfs een kunstgrasveld weg.

“De ondergrond van het veld bestaat uit kurk”, legt voorzitter van Eendracht Machelen Stefaan De Meulemeester uit. “Het veld is goed gedraineerd en kan normale regenval zonder problemen slikken, maar dit was geen normale regenval. Rond 20.30 uur kreeg ik telefoon dat ons veld tot bij de buren dreef. Het water bleef op het veld staan, waardoor de kurk bleef bovendrijven en wegspoelde.”

“We zijn met man en macht bezig geweest tot 2 uur ’s nachts om die terug op het veld te scheppen. Het was wel een plezier om te zien hoe iedereen zich daarvoor inzette. Onze club heet Eendracht Machelen en we hebben de eendracht gezien. De matchen van zondag zullen normaal kunnen doorgaan.”

Erger en erger

Nog in Machelen liep ook restaurant De Karper plots onder water. “Volgens de buienradar was er maar een klein beetje regen voorspeld dus we dekten zelfs het terras nog in”, zegt uitbater Sven Stock (52). “Het begon echter steeds harder te regenen. Tegen 19.30 uur hebben we tafel per tafel onder een grote paraplu naar binnen laten komen. En het werd alleen maar erger.”

“Het water stroomde door onze zaak heen naar het Roger Raveelplein en de Leie, eerst in de keuken en daarna ook in de zaak. Toen de elektriciteit uitviel, hebben we iedereen naar huis moeten sturen, er zaten zo’n 30 klanten binnen. Ze moesten allemaal op blote voeten weg want intussen stond wel vijftien centimeter vuil water in het restaurant, het kwam uit het riool.”

“De brandweer bracht zandzakjes tot aan het naburige restaurant De Afspanning, de uitbaters van daar en al onze buren hebben geholpen om die bij ons te leggen. We zijn met 25 man tot halftwee ‘s nachts bezig geweest om het water buiten te trekken, eigenlijk was het een prachtig moment. Het is dankzij de buurt dat we het op korte tijd zoveel mogelijk konden opruimen.”

“Er is wel enige schade, de deuren zijn gezwollen van het water en enkele tegels zijn losgekomen. Maar de keuken is operationeel en dankzij ons terras kunnen we zaterdagavond terug gasten ontvangen. Binnen hangt nog steeds de geur van het vuile water.”

Stroompanne

In de aangrenzende deelgemeenten van Deinze, Gottem en Petegem, bleef de wateroverlast voornamelijk beperkt tot enkele ondergelopen straten.

In Dentergem lag het zwaartepunt in de omgeving van het Hondiuspark in Wakken. De daar gelegen bibliotheek kreeg er water binnen en kampte daardoor met een stroompanne. De boeken bleven droog. In het aanpalende woonzorgcentrum Samen liep de kelder onder water.

“Het water keerde wellicht terug binnen vanuit het riool”, zegt algemeen directeur van Samen vzw Liesbeth Van Damme. “Het stond tot aan onze enkels in de kelder. Daar is wel enige materiële schade. In de kelder is de bureau van onze technische dienst, al het materiaal dat er op de grond stond is mogelijk beschadigd.”

“Ook de lockers van ons personeel zijn daar. Zo is er bijvoorbeeld een laptop nat geraakt die in een tas op de grond stond. Voorlopig kan het personeel niet in de kelder, voor hun uniformen hebben we intussen een andere oplossing gevonden. Er is ook veel water in onze liftschachten terechtgekomen, dat moest zaterdag nog verder opgepompt worden. Slechts één lift is voorlopig in dienst. Voor onze bewoners heeft dit gelukkig geen impact. We zijn onze medewerkers en de brandweer heel dankbaar voor de vlotte hulp. Ze zijn vrijdag tot na middernacht bij ons bezig geweest.”

Halve meter

Twee kilometer verderop in Markegem, liep ook de kelder van zaal Pax onder water. Daar stond heel wat materiaal en decorstukken van toneelvereniging Klavertje Vier, een deel daarvan zal wellicht verloren zijn.

“Iemand van ons bestuur had vrijdagavond gelukkig de voorzienigheid om de kelder eens te gaan controleren toen het zo hard begon te regenen”, zegt Annelies Verbeure van Klavertje Vier. “Af en toe staat er wel eens wat water maar dat is dan een centimeter of twee. Het meeste van ons materiaal staat daarom al op bakken. Nu stond er echter wel een halve meter water in de kelder, daar waren we niet op voorzien. Veel houten platen en decorstukken zijn nat en twee rollen tapijt zaten volledig onder, die zullen voor de vuilbak zijn.”

“We zullen later alles uit de kelder halen en buiten laten drogen, normaal zou het nu enkele dagen droog blijven. Binnen twee weken beginnen de repetities voor ons stuk dat in het najaar in première gaat en in september bouwen we daarvoor normaal het decor. Het is brute pech dat dit nu moet gebeuren.”

The post Wateroverlast in Dentergem en Zulte: kunstgrasveld dreef tot bij de buren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Duitse bondskanselier Scholz roept op om “stabiele regeringen te vormen zonder extreemrechts” na “bitter resultaat” bij deelstaatverkiezingen

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) heeft maandag bezorgd gereageerd op de uitslag van het extreemrechtse AfD bij de deelstaatverkiezingen in Saksen en Thüringen, in het oosten van Duitsland. Die partij kreeg in beide deelstaten meer dan 30 procent van de stemmen. De bondskanselier noemde het een “bitter” resultaat.

Lees meer »

Draagbare zonnepanelen mogen binnenkort dan toch in het stopcontact

Begin deze zomer bleek dat verschillende winkels zogenaamde ‘plug-and-play’ zonnepanelen verkochten, die echter niet gebruikt mogen worden in ons land. Deze kun je simpelweg in het stopcontact steken zonder dat er een elektricien voor nodig is. Volgend jaar zal hier echter verandering in komen, want de regels worden aangepast. Er blijven echter nog vraagtekens rond de veiligheid bestaan.

Lees meer »

Russische drone neergestort op Lets grondgebied, ook Roemeens luchtruim geschonden door drone

Een Russische militaire drone is zaterdag neergestort in het oostelijke deel van NAVO-lidstaat Letland, meldt president Edgars Rinkevics op X, het vroegere Twitter. “We staan ??in nauw contact met onze bondgenoten”, aldus Rinkevics. “Dergelijke incidenten nemen toe langs de oostelijke flank van de NAVO en we moeten ze collectief aanpakken.” Ook op het Roemeens grondgebied werd een Russische drone gesignaleerd.

Lees meer »

85-jarigen genieten van heerlijk menu in De Nieuwe Lekkerbek in Ruiselede

Om de vijf jaar roepen Romain Mussche (85) en zijn vrouw Maria Vermeersch (83) alle jarigen die in Ruiselede geboren zijn bijeen. Ditmaal was het de beurt aan de 85-jarigen, die zaterdag om 12 uur in restaurant De Nieuwe Lekkerbek hadden afgesproken.
The post 85-jarigen genieten van heerlijk menu in De Nieuwe Lekkerbek in Ruiselede appeared first on KW.be.

Lees meer »

Specialisatiejaren Ter Groene Poorte krijgen totale make-over

Ook in Ter Groene Poorte werd maandag het startsein gegeven van een nieuw schooljaar. Het wordt voor de specialisatiejaren een innovatief jaar, want de voorbije maanden werd achter de schermen hard gewerkt aan een vernieuwende en creatieve invulling van deze studiejaren, die in de volksmond beter bekend zijn als de zevende jaren. Inspelen op vraag
The post Specialisatiejaren Ter

Lees meer »

“Ik lig niet wakker van twee kilo meer of minder”: winnares van ‘Belgium’s Next Top Model’ laat zich niet onder druk zetten

“Ik wilde al op mijn twaalfde model worden, maar mijn ouders vonden me te jong.” De negentienjarige Bréseïs Simons werd door de vakjury en de kijker uitgeroepen tot ‘Belgium’s Next Top Model 2024’. De Gentse gaat naar huis met een modellencontract en staat op de cover van ‘L’Officiel Belgium’. Hoe beleefde ze de wedstrijd? En wat brengt de toekomst? “Ik

Lees meer »

VRT-CEO Delaplace weert zich na pittige vragen in Vlaams Parlement over interne conflicten: “Dit is geen ziek bedrijf”

"U zit met een joekel van een probleem": VRT-CEO Frederik Delaplace werd flink aan de tand gevoeld in het Vlaams Parlement over de interne conflicten en recente ontslagen van topmanagers binnen de openbare omroep. Groen en Open VLD vroegen zelfs een audit. Maar Delaplace verdedigde zich. "Ik geloof niet dat er een algemene vertrouwenscrisis is binnen de VRT."

Lees meer »

Hierop lopen de Vlaamse onderhandelingen tijdelijk vast, maar er is één reden om te denken dat het binnenkort toch nog lukt

Vijf weken voor de lokale verkiezingen is het steeds moeilijker om toegevingen te doen en onpopulaire maatregelen te verkopen. En dus krijgt ook het tweede compromisvoorstel van Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) een onvoldoende van CD&V en Vooruit. Ze zien te weinig extra investeringen. Toch is er één goede reden waarom we binnenkort wél een nieuwe Vlaamse regering krijgen. Van

Lees meer »

De balans | Ana Naqe, sopraan

17:00 De Albanees-Belgische sopraan Ana Naqe schittert vanaf dit weekend bij Opera Ballet Vlaanderen als Cio-Cio-San ofwel Madama Butterfly. Later dit najaar zingt en acteert ze daar ook in ‘Barzakh’. Bij D…

Lees meer »

Is er veel seks in het atletendorp? En kunnen ze olympiërs verslaan? De paralympische vragen die je niet dúrft stellen beantwoord

De Paralympische Spelen zijn voor velen een vat vol mysteries. En diep op de bodem van dat vat liggen ook vragen die niemand luidop durft te stellen. Hoe weten we zeker dat atleten wel echt een mentale beperking hebben? En hebben paralympiërs net als olympiërs tonnen vol condooms nodig in het atletendorp? Wij gingen op zoek naar het antwoord op

Lees meer »

HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters genomineerd voor gloednieuwe Belgische ‘Bisou Awards’

Met de Bisou Awards krijgt België er een splinternieuwe awardshow bij die de crème de la crème van onze Belgische influencers in de schijnwerpers zet. Maar liefst 2500 Belgische influencers werden opgedragen voor deze eerste editie. Een jury van experts heeft daar 130 toppers uit genomineerd in 12 verschillende categorieën. Een van hen is onze HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters. Hij maakt

Lees meer »

Dominique Pélicot (71) ook verdacht van lustmoord: “Slachtoffers werden allebei verdoofd met ether”

De Fransman die zijn vrouw verdoofde en door tientallen mannen liet verkrachten, wordt verdacht van nog meer wansmakelijke feiten. DNA linkt Dominique Pélicot (71) rechtstreeks aan een zaak waarbij een jonge vastgoedmakelaar nipt ontsnapte aan een verkrachting. Zijn naam valt ook in een lustmoord, maar daar ontbreekt concreet bewijs. De gelijkaardige werkwijze roept in ieder geval wel vragen op. Zo

Lees meer »