Voorlopige zuiveringsinstallatie van The Farmchix Company operationeel

Eind mei kreeg het bedrijf The Farmchix Company, een aanmaning van het Meense stadsbestuur. De boodschap luidde dat het bedrijf formeel maatregelen tegen de vervuiling van de Oude Leiemeander moest kunnen aantonen. Intussen had The Farmchix Company wel al beslist om een investering in een eigen waterzuivering te realiseren. Het bedrijf heeft zich tegenover het stadsbestuur geëngageerd om een tijdelijke opstelling te plaatsen in afwachting van de vergunning om een definitieve opstelling te realiseren. Zo ging op maandag 29 juli een tijdelijke zuiveringsinstallatie in werking die het afvalwater van het bedrijf reinigt, nog voor het in de riolering terechtkomt.

“Ons bedrijf bevindt zich in een industriezone met een verouderde infrastructuur en met dus ook een oud rioleringssysteem”, legt de zaakvoerder van The Farmchix Company Paul Coussens uit. “Daardoor hebben we hier nog een gemengd rioleringsstelsel. Het regen- en afvalwater komen in hetzelfde systeem terecht. De bedoeling is dat dit gemengd water naar een waterzuivering gaat”.

Overstort

In normale omstandigheden dient het gemengde regen- en afwater naar de regionale waterzuivering van Aquafin te gaan. Alle rioleringsstelsels beschikken ook over één of meerdere ‘overstort(en)’. Dit is een vluchtweg om een teveel aan water om te leiden – oftewel om de waterzuivering van Aquafin niet te overbelasten, oftewel om te vermijden dat rioolputten en woningen in de problemen komen. Deze vluchtweg wordt in normale omstandigheden enkel gebruikt bij een hevig onweer. De vluchtweg, voor een groot deel van de industriezone Grensland, voor de Lageweg en de wijk Bethlehem, is de ondergrondse Kruibeek die uiteindelijk uitmondt in de Oude Leiemeander.

Het overstort mag in principe maar in uitzonderlijke omstandigheden in werking treden. Door het ongekende regenweer van het najaar 2023 en het voorjaar 2024, is het overstort extreem veel in werking getreden en is de vervuiling op het oppervlaktewater navenant.

Vergunningsaanvraag

Maandag 29 juli trad de tijdelijk zuiveringsinstallatie van The Farmchix Company voor het eerst in werking. Tegen het einde van het jaar zou de definitieve zuiveringsinstallatie er kunnen komen, als de vergunning tijdig in orde geraakt. De periode van het openbaar onderzoek daarvoor loopt nog tot en met 15 augustus. Daarna verwachten het bedrijf snel over de definitieve vergunning te beschikken.

Waarnemend burgemeester Patrick Roose (Vooruit) geeft aan blij te zijn met de huidige stappen die zijn gezet. “Wij waren hiervoor sterk vragende partij”, klinkt het. “Het probleem dient aan de bron te worden opgelost. Wij hopen dan ook dat dit een forse stap vooruit naar een definitieve oplossing zal zijn.”

De kwaliteitswaarden van het water in de Oude Leiearm waren in juli zijn trouwens al veel beter dan in de maand juni, net na de aanmaning van het stadsbestuur werden met de firma bijkomende preventieve maatregelen vastgelegd om extra vervuiling te voorkomen. “Wij volgen die wekelijks op en zien dat de waterkwaliteit zich ondertussen heeft hersteld. Eind juni namen we al de beslissing om deze zomer geen wateractiviteiten op de Oude Leiearm te voorzien. De oorspronkelijk geplande evenementen op het water blijven dus geannuleerd. Dat komt doordat het op dat moment simpelweg al te laat was om ze toch nog te gaan organiseren. Met Boulevar Solar blijven we op diverse plaatsen in de stad een mooi zomerprogramma aanbieden.” Roose geeft ook aan dat het stadsbestuur zo transparant mogelijk wil zijn in het meedelen van de waterkwaliteitdie waarden. Je kan ze zelf bekijken via https://www.menen.be/waterkwaliteit-recreatiezone-oude-leiearm.

The post Voorlopige zuiveringsinstallatie van The Farmchix Company operationeel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ouders van Joyce en Wim oog in oog met bestuurder die dronken hun kinderen doodreed: “Je vergeven zal ik nooit kunnen”

“Hij heeft misschien wel spijt en heeft het niet expres gedaan, maar hij blijft verantwoordelijk voor de dood van mijn kinderen.” De vader van de overleden Joyce Van Roosbroeck (36) richtte zich dinsdag tot de bestuurder die zwaar onder invloed en met overdreven snelheid zijn dochter en zijn schoonzoon doodreed. Louis W. (36) staarde tijdens zijn proces de hele tijd

Lees meer »

Geïsoleerde stam in Peruaanse jungle schiet twee houthakkers dood met pijlen

Tragiek in het Peruaanse Amazonegebied. Daar hebben leden van de de Mashco Piro, volgens de organisatie ‘Survival International’ de grootste geïsoleerde stam ter wereld, twee houthakkers gedood met pijlen. Nog twee andere mensen worden vermist sinds de gewelddadige confrontatie aan de Parianamu rivier. De organisatie betuigde haar medeleven aan de families van de slachtoffers.

Lees meer »

Betonnen vlakte maakt plaats voor spannende groene speelplaats in SBS De Brug in Roeselare

Stedelijke Basisschool De Brug zette maandag niet alleen het nieuwe schooljaar in maar opende meteen de nieuwe gebouwen en vooral de groene speelplaats aan de kant van de Steenstraat. De 2.400 vierkante meter oude betonnen speelplaats werd hiervoor onthard.
The post Betonnen vlakte maakt plaats voor spannende groene speelplaats in SBS De Brug in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Is de relatie tussen Travis Kelce en Taylor Swift dan toch een publiciteitsstunt? Gelekt document beweert relatiebreuk op 28 september

Is de romance tussen Travis Kelce (34) en Taylor Swift (34) dan toch een publiciteitsstunt? De woordvoerders van Kelce ontkennen het stellig, maar de fans blijven in spanning afwachten. Eerder deze week dook namelijk een document op met een gedetailleerd plan voor hun vermeende breuk. Volgens het document zouden ze op 28 september uit elkaar gaan en dit drie dagen

Lees meer »

Sam Calmeyn maakt overstap naar #Team8980: “Conclusies trekken als je niet meer op dezelfde golflengte zit”

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober staat Sam Calmeyn op de negende plaats bij #Team 8980. Zes jaar geleden begon zijn politieke loopbaan nog bij N-VA. Door onenigheid met de partijtop zetelt hij sinds enkele maanden als onafhankelijke in de gemeenteraad.
The post Sam Calmeyn maakt overstap naar #Team8980: “Conclusies trekken als je niet meer op dezelfde golflengte

Lees meer »

Tweemaal vergund en tweemaal vernietigd, maar na achttien jaar haalt het vroegere Uplace dan toch vergunning binnen: “Eindelijk kunnen we Broeklin realiseren”

Projectontwikkelaar Uplace kan na 18 jaar eindelijk starten met de ontwikkeling van het duurzame en innovatieve ontwikkelingsproject Broeklin, onder het viaduct in Machelen. De enige partij die beroep aantekende tegen de vergunning, Sobeco nv, heeft haar beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen ingetrokken. Het project is daardoor definitief vergund.

Lees meer »

Jacques en Elisabeth vieren diamanten huwelijksverjaardag

Het echtpaar Jacques Vandenbulcke (85) en Elisabeth Betty Vandendriessche (89) werd naar aanleiding van hun diamanten huwelijksjubileum ontvangen op het stadhuis. Elisabeth is geboren in Brugge op 17 juli 1935. Zij genoot een opleiding boekhouding. Zij houdt van naaien en zingt in een koor. Jacques is geboren in Kortrijk op 23 maart 1939. Hij ging
The post Jacques en

Lees meer »

Moeder van 14-jarige verdachte waarschuwde school in Georgia voor schietpartij: “Mijn zoon is een extreem noodgeval”

De moeder van de 14-jarige jongen die ervan wordt beschuldigd vier mensen te hebben doodgeschoten en negen anderen te hebben verwond op zijn middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia, heeft de school op de ochtend van de schietpartij gebeld en gewezen op het “extreme noodgeval” dat haar zoon is. Dat schrijft The Washington Post op basis van tekstberichten en

Lees meer »