Stripheld Jommeke presenteert zijn nieuwste album op Visserijfolkloreavond aan NAVIGO Visserijmuseum Oostduinkerke

Op de zomerse Visserijfolkloreavond van vrijdag 2 augustus aan het NAVIGO Visserijmuseum in Oostduinkerke was stripheld Jommeke de grote vedette. Zijn fans stonden in de rij om het gloednieuwe album ‘Potvis Valentijn’ te laten signeren en om een selfie te nemen met hun grote held.

Naast interesse voor de traditionele demo’s van ambachters op de vrijdagse visserijfolkloreavonden, de leuke kinderactiviteiten, de kraampjes met lekkere vishapjes en de muzikale optredens van lokale bands en gevestigde waarden van de Vlaamse muziekscene, was er deze keer vooral belangstelling voor het kraampje waar scenarist Kristof Berte aan de lopende band het nieuwe stripalbum signeerde en voorzag van een leuke tekening. Geduldig wachtten de Jommeke-fans netjes hun beurt af: jonge kindjes met hun ouders of grootouders, maar ook volwassenen die grif toegaven dat ze in hun jeugdjaren de avonturen van Jommeke verslonden, maar dat ze na al die jaren nog altijd plezier beleven aan een nieuw Jommekesavontuur.

K-ambassadeur Filip Berquet stond vanavond in zijn vissersoutfit op het podium om het publiek te entertainen. Dat deed hij, zoals op de andere folkloreavonden, samen met zijn vissersvrouw Rietje Sinnaeve, die voor de gelegenheid Jommekes papegaai Flip op haar schouder als gezelschap had.

Luxe-editie

Hoogtepunt voor de echte Jommeke-fans was echter dat ze het nieuwe album Potvis Valentijn konden bemachtigen. Wie er als de kippen bij was, kon ook een van de beperkte exemplaren van de luxe-editie kopen met 8 extra pagina’s over Koksijde en een ex libris met unieke schetsen. Niet meteen goedkoop (75 euro), maar dus wel uniek. Iedere fan was echter al in de wolken met een gesigneerd exemplaar van het ‘gewone’ album met 8 extra Koksijde-pagina’s dat te koop was voor 7,99 euro. Deze strip is trouwens exclusief te koop bij de gemeentelijke diensten en in het NAVIGO Visserijmuseum vanaf 7 september. Dan opent het compleet vernieuwde museum opnieuw de deuren, in aanwezigheid van potvis Valentijn himself! Het klassieke album (nummer 322) is vanaf 7 augustus te verkrijgen bij de boekhandel.

Ook scenarist Kristof Berte is al sinds zijn kinderjaren fan van de avonturen van Jommeke. Toen hij solliciteerde als striptekenaar en scenarist voor de Jommeke-strips, was het fantastisch nieuws als bleek dat hij geselecteerd werd om als scenarist mee te werken aan de reeks. Dat was ook een stimulans om opnieuw zelf de stripverhalen van zijn jeugdheld te gaan verzamelen, want dat stond sinds zijn 15de toch even on hold.

Eerste editie

Voor Yorne Delanghe (30) uit Oostduinkerke is de liefde voor zijn jeugdstripheld nooit bekoeld. “Ik ben gewoon gek op Jommeke”, geeft Yorne toe. “Via mijn papa heb ik de eerste editie van ‘De jacht op een voetbal’ kunnen bemachtigen! Ik ben vanavond rechtstreeks van mijn werk naar hier gespurt om deze nieuwe strip te laten signeren! Dat is een mooie aanwinst voor mijn collectie! Toch ontbreken er nog wel wat nummers, en op rommelmarkten speur ik altijd naar exemplaren die ik nog niet heb.”

De familie Vanhoutte uit Oostduinkerke is regelmatig te vinden op de Visserijfolkloreavonden. Vanavond waren de zussen Keena (23) en Finlay (12) echter bij de eersten om hun ‘Potvis Valentijn’ te laten signeren door Kristof Berte. “Bij ons thuis leest de hele familie de strips van Jommeke”, zeiden de zusjes. “We zijn dus allemaal fan! Geweldig ook dat we hier vandaag Jommeke zelf ontmoeten, in ons eigen dorp Oostduinkerke! We zijn ook superbenieuwd om de échte potvis Valentijn te bekijken. We zullen dus nog heel even geduld moeten oefenen, want het vernieuwde NAVIGO Visserijmuseum gaat pas open op 7 september!”

The post Stripheld Jommeke presenteert zijn nieuwste album op Visserijfolkloreavond aan NAVIGO Visserijmuseum Oostduinkerke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lore en Raf zijn straks ‘Pauselijke dienaars’ in Koning Boudewijnstadion: “Zijn mijter aannemen zou tof zijn”

Once in a lifetime. Zo mag je het wel noemen wat Heulenaars Lore Warlop en Raf Delombaerde op zondag 29 september zullen beleven. Zij werden geselecteerd om in het Koning Boudewijnstadion op het podium te staan naast paus Franciscus als misdienaars bij de eucharistieviering. Met 14 zijn ze in totaal, twee per bisdom. Lore en Raf vertegenwoordigen dus het bisdom

Lees meer »

Nooit beleefden we wereldwijd zo’n warme zomer als in 2024

De voorbije zomer was wereldwijd de warmste ooit gemeten op aarde. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Europese klimaatdienst Copernicus. Ook voor Europa zijn de cijfers duidelijk. Het was de warmste zomer ooit, al was er een duidelijke opdeling tussen het westen en noorden enerzijds, en de rest van het continent anderzijds.

Lees meer »

Duizenden mensen geëvacueerd voor bosbranden in Californië

Duizenden bewoners in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië zijn zondag geëvacueerd voor oprukkende bosbranden. Dat melden Amerikaanse media. Gouverneur Gavin Newsom riep zaterdagavond (lokale tijd) de noodtoestand uit om extra middelen in te zetten in de strijd tegen het vuur.

Lees meer »

EXCLUSIEF. In het hoofd van CEO Frederik Delaplace: “Hij trok naar de VRT voor het naamkaartje, het prestige”

Zijn vrienden omschrijven hem als ‘joviaal’, programmamaakster Lidewij Nuitten noemde hem ‘dictatoriaal’. Na een week waarin de CEO van de VRT stevig onder vuur lag, dringt de vraag zich dan ook op: wie is Frederik Delaplace (54) eigenlijk? En waarom doet hij wat hij doet? Insiders gunnen ons een blik in het hoofd van de grote baas van de openbare

Lees meer »

“Hij is een voortvluchtige crimineel”: Poetins bezoek aan Mongolië leidt tot internationale kritiek

Vladimir Poetin (71) krijgt de wind van voren vanwege zijn bezoekje aan Mongolië. Ondanks het arrestatiebevel van het Internationaal Gerechtshof (ICC) heeft het land de Russische president bij zijn aankomst niet in de boeien geslagen, maar met een erehaag ontvangen. “Poetin is een voortvluchtige crimineel die de internationale wetgeving met de voeten zal blijven treden”, klinkt het onder critici.

Lees meer »

Zes jongeren betrapt op nachtelijk zwemmen in zee: “Ga niet in het water als er geen redders zijn”

Afgelopen nacht liep een melding binnen bij de politie over mensen in zee. Rond 1.30 uur begaf de politie zich met spoed naar het strand. Er zouden zich een aantal personen in zee begeven. De patrouille gebruikte de zoeklichten van de dienstvoertuigen en kon zes zwemmende personen vaststellen.
The post Zes jongeren betrapt op nachtelijk zwemmen in zee: “Ga

Lees meer »

LIVE TOUR OF BRITAIN. Loodst Evenepoel ploegmaat Magnier naar derde etappezege?

De teller voor Soudal-Quick.Step staat intussen op twee. Paul Magnier sprintte al twee keer naar de zege in de Tour of Britain dankzij uitstekend werk van Remco Evenepoel. Helpt de dubbele olympisch kampioen zijn ploegmaat naar een derde zege in een nieuwe vlakke etappe rond Northampton? Mis niets van de actie via onderstaande liveblog en kijk hier als HLN-abonnee naar

Lees meer »