Het Zesde Metaal triomfeert op eerste avond Festival Dranouter: “Het publiek heeft duidelijk zin in deze editie”

Taart, feestjes, een zuinige Geike en Het Zesde Metaal in topvorm… Het uitverkochte Festival Dranouter beleefde een geweldige start, mede dankzij het perfecte festivalweer. “Onze vrijdag was jarenlang de rustigste festivaldag, maar dit jaar zijn alle vrijdagtickets de deur uit – een recordopkomst dus”, zegt festivaldirecteur Bavo Vanden Broeck.

Van een honderdtal mensen die in 1975 enkele folkgroepjes kwamen bekijken op de speelplaats van de plaatselijke school, tot de 50.000 man die dit weekend een uitverkocht Festival Dranouter zullen bijwonen. Het was dan ook met terechte trots dat Dave & Alistair – de door straattheaterduo Kartje Kilo geportretteerde hippies – vrijdag 2 september om 15 uur trakteerden met een reusachtige taart voor de opening van de 50ste editie van Festival Dranouter, voor de eerste keer helemaal uitverkocht.

Recordopkomst

“Onze vrijdag was jarenlang de rustigste festivaldag, maar vorig jaar was die nét niet uitverkocht. Dit jaar zijn alle vrijdagtickets de deur uit – een recordopkomst voor onze vrijdag dus. Het publiek heeft duidelijk zin in deze festivaleditie”, zegt festivaldirecteur Bavo Vanden Broeck. “Toen we dit jaar als eerste onze zaterdagtickets op uitverkocht zetten, volgden de andere tickettypes snel. Zo ook deze vrijdag. Momenteel zijn hier zo’n 16.000 festivalgangers aanwezig. Super om te zien dat de Festival Dranoutermicrobe zo aanslaat bij de festivalgangers. En dat ze allemaal samen het beste weekend van het jaar willen beleven met elkaar.”

Extra comfort

De festivaldirecteur stelde vast dat enkele wijzigingen in het terrein hun effect niet missen. “Onze nieuwe Chateau is breder dan de tent van vorig jaar, wat het festivalpubliek betere zichtlijnen geeft op de artiesten on stage. In alle tenten kozen we trouwens voor betere, houten vloeren voor extra comfort. Diezelfde stevige, houten vloer trokken we door op het festivalterrein. De houten vloer verbindt alle themabars en podia met elkaar, helemaal rolstoeltoegankelijk.”

De Koer

Het nieuwe podium De Koer, aan de overkant van het festivalterrein, viel ook in de smaak bij het publiek. Concertwerking Muziekcentrum Dranouter zorgde voor een gevarieerde folk line-up. “De tent bevindt zich op de koer van OC De Klakeye, wat in 1975 ‘de koer was van de plaatselijke jongensschool”, zegt Bavo Vanden Broeck. “Dat was toen de locatie van de eerste editie van het festival. De Koer zorgt voor een throwback naar de roots van het festival. Op de line-up van De Koer: Bipolar Bows, ISE, Tom & Aurélie, Douglas Firs…”

Non-alcoholisch aanbod

Andere blikvangers op het festivalterrein: de nieuwe themabar Rubus Bar by en Bar C. “Alle themabars zijn voorzien van een verhard terras met zitmeubilair én animatie. Denk maar aan een bierprinter bij de Guinness Corner of DJ-sets bij St. Bernardus. Bij een ideale 26 graden liepen de terrassen van de start al goed vol. We zetten bewust in op een uitbreiding van ons non-alcoholisch aanbod, en een lichter alcoholisch aanbod. Bij Bar C kunnen de festivalgangers terecht voor mocktails, Oxfam Bar biedt fairtrade mocktails aan en ook Eetcafé ‘t Folk heeft het aanbod aangepast met een assortiment mocktails. Dit past binnen ons engagement in kader van onze preventieve sensibiliseringscampagne We Care A Lot. Hierbij stimuleren we iedereen om de beste versie van zichzelf te zijn op Festival Dranouter en te zorgen voor elkaar.”

Nordic Focus

De eerste band die presentator Jan De Smet mocht aankondigen was Gangar, een van de geselecteerde bands in kader van Nordic Focus. “In 2022 presenteerden we de beste vertegenwoordigers van de Schotse trad scene, daarna was het de beurt aan een Focus UK”, aldus Bavo Vanden Broeck. “Het concept slaat aan bij de Festival Dranouter-gangers, dus gingen we dit jaar voor een Nordic Focus, met het beste uit Noorwegen, Denemarken, Finland en Zweden. Dat zijn dit jaar o.a. ASCO & Jullie Hjetland, VIIK, Fränder, Kajsa Balto, Wör & Kongero, Trail Up North, PEKKO KÄPPI & K:H:H:L en SUISTAMON SÄHKÖ. Deze focus brengt de variatie van een regio zichtbaar en geeft een extra folktouch aan de line-up. Festivalgangers die naar Dranouter komen voor bands als Suzanne Vega of Froukje, ontdekken tussendoor boeiende verrassingen.”

Het Zesde Metaal

Headliners op vrijdag waren Novastar en Het Zesde Metaal. Het concert van Novastar kreeg een West-Vlaams tintje dankzij special guest Geike Arnaert, die samen met Joost Zweegers maar twee liedjes zong: haar eigen Off Shore en Novastars Never Back Down. Het Zesde Metaal schudde alle hits uit de mouw: Naar De Wuppe, Gie, Den Otto En Ik, Ploegsteert, Dag Zonder Schoenen… Frontman Wannes Cappelle gaf mee dat hij al voor de 29ste keer naar Dranouter kwam en een shout-out naar Willem Vermandere, die last minute zijn concert op het festival moest annuleren. “Zonder hem stond ik hier nie, geef hem een daverend applaus dat ie ‘t hoort tot in Steenkerke.”

Zaterdag opent het festival om 12 uur met het optreden van Jan De Smet en Dé Academie Ieper. Headliners zijn Froukje, The Waterboys, Spinvis en Brihang. (TOGH)

The post Het Zesde Metaal triomfeert op eerste avond Festival Dranouter: “Het publiek heeft duidelijk zin in deze editie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Over twee weken word ik oma, op mijn 35ste. Hoe bijzonder is dat?” Vijf Roma vertellen over hun onbekende, vaak gecontesteerde manier van leven

Sinds Conner Rousseau racistische uitspraken over hen deed, weet heel Vlaanderen dat er ook bij ons een Romagemeenschap bestaat. Maar wie ze zijn en hoe ze leven: slechts weinigen kunnen er iets zinnigs over zeggen. Een nieuw boek geeft nu een zeldzame, soms ontluisterende blik op die gesloten wereld. “Mensen zeggen dat we bedelaars en dieven zijn, dat we onze

Lees meer »

Diamant voor Raymond en Mieke uit De Panne

Raymond Lindebringh (82) en Mieke Nouwen (82) zijn afkomstig uit de Brusselse agglomeratie: uit de buurt Beauval of Het Voor aan de Brusselse stadsrand.
The post Diamant voor Raymond en Mieke uit De Panne appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste levering mpox-vaccins donderdag verwacht in Congo

De eerste levering van vaccins tegen mpox wordt donderdag verwacht in de Democratische Republiek Congo. Het land dat momenteel het meest is getroffen door het virus zou dan bijna 100.000 doses krijgen. Dat meldt de directeur van het agentschap voor volksgezondheid (Africa CDC) van de Afrikaanse Unie woensdag.

Lees meer »

Nieuwe koningin van Maori aangeduid

Nga Wai Hono i te Po is benoemd tot de nieuwe koningin van de Maori in Nieuw-Zeeland. De 27-jarige is het jongste kind en de enige dochter van koning Kiingi Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII, die op 30 augustus op 69-jarige leeftijd overleed.

Lees meer »

Mr. Greedy, 33-jarige pinguïn met 230 nakomelingen, gestorven in Amerikaanse zoo

De Maryland Zoo in de Amerikaanse stad Baltimore is in rouw, want de Afrikaanse pinguïn ‘Mr. Greedy’ is gestorven. De pinguïn zorgde voor meer dan 230 nakomelingen en werd 33 jaar, ruim boven de gemiddelde levensverwachting van 18 jaar. Mr. Greedy, of ‘meneer hebberig’, dankte zijn naam aan zijn agressieve houding tegenover de andere pinguïns bij het verzamelen van vis.

Lees meer »

Vlaanderen herdenkt 80 jaar Bevrijding: van parade tot opening van museum in bunker

Het is dit jaar 80 jaar geleden dat Vlaanderen van de Duitse bezetter werd bevrijd. Om dat te herdenken, vinden in september tal van evenementen plaats. Over heel Vlaanderen wordt de 80ste verjaardag van de Bevrijding na WOII gevierd. Wij maakten een handig overzicht van de activiteiten: van de Bevrijdingsparade in Antwerpen tot de opening van ‘Bunker 1944′ in Roeselare.

Lees meer »