Meer dan honderd verdachten moeten DNA afstaan in dossier van vermoorde Ingrid Caeckaert uit Heist

Het Gentse parket-generaal heeft meer dan honderd mannen uitgenodigd om een DNA-staal af te staan. Met die actie hoopt substituut-procureur-generaal Céline Dhavé het gerechtelijk onderzoek naar de onopgehelderde moord op Ingrid Caeckaert een nieuwe impuls te geven. Deze Heistse vastgoedmakelaar werd op 16 maart 1991 in het trappenhuis van haar flat op het Heldenplein met 61 messteken vermoord. 23 jaar na de feiten ontbreekt nog altijd elk spoor naar de dader.

Substituut-procureur-generaal Céline Dhavé, die al decennia lang mee het onderzoek voert, hoopt dat de recent aangepaste DNA-wetgeving haar nieuwe tools aanreikt om de dader te ontmaskeren.

Nieuwe wetgeving

“Sedert april 2024 mag je een ruimer DNA-onderzoek verrichten. Op basis van nieuwe technieken kunnen we nu nagaan of het bloed dat we aantroffen op het lichaam van Ingrid Caeckaert matcht met een familielid van een van de verdachten die in onze gerechtelijke databank zit.”

“We kunnen en mogen nu het Y-chromosoom bepalen dat in het DNA zit en in mannelijke lijn doorgegeven wordt. Het volstaat dus dat een mannelijk familielid van een verdachte in onze databank zit om de dader te kunnen identificeren.”

Dwingen

“Al wie in de loop der jaren verhoord werd in dit dossier, krijgt een uitnodiging om DNA af te staan. We rekenen op de medewerking van iedereen. Wie het niet wil doen, maakt zich extra verdacht en de onderzoeksrechter kan hen daartoe dwingen”, aldus Céline Dhavé.

In totaal zou het om 150 mannen gaan. Velen van hen hebben al DNA afgestaan, maar krijgen de vraag voor een nieuwe staalafname. Andere personen die al verhoord werden, maar nog geen DNA afstonden, krijgen dezelfde vraag.

Bij een eventuele match moet verder onderzoek bepalen wie van de mannelijke familieleden met hetzelfde Y-chromosoom uiteindelijk de dader is. Céline Dhave hoopt op een doorbraak in het onderzoek. Het is wellicht de eerste keer in onze provincie dat de nieuwe DNA-wet toegepast wordt voor een onopgelost moordonderzoek.

The post Meer dan honderd verdachten moeten DNA afstaan in dossier van vermoorde Ingrid Caeckaert uit Heist is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 1.000 kilometer lopen in 6 dagen: recordman Matthieu Bonne doet nieuwe poging om wereldrecord te verbreken

Ultrasporter Matthieu Bonne onderneemt donderdag een nieuwe poging om het wereldrecord te verbreken op de 6 Days Run in Hongarije. Een eerste poging in Merelbeke enkele maanden geleden mislukte. Bonne moet op de 6 Days Run meer dan 1.038 kilometer lopen om het wereldrecord te verbreken.
The post Meer dan 1.000 kilometer lopen in 6 dagen: recordman Matthieu Bonne

Lees meer »

Nieuwe koningin van Maori aangeduid

Nga Wai Hono i te Po is benoemd tot de nieuwe koningin van de Maori in Nieuw-Zeeland. De 27-jarige is het jongste kind en de enige dochter van koning Kiingi Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII, die op 30 augustus op 69-jarige leeftijd overleed.

Lees meer »

Onweer met veel neerslag en bliksem trekt over ons land: weggewaaide dakpannen in Glabbeek en kerkklokken slaan op hol in Boom

Een flink onweer trok vanavond over ons land. In Vlaanderen was er op veel plaatsen sprake van bliksem, felle regen en hagel. In Glabbeek waaiden enkele dakpannen van een woning en in Boom werd de kerktoren naar verluidt getroffen door de bliksem, waardoor de klokken onophoudelijk bleven luiden. In Wallonië staan dan weer verschillende wegen blank en zijn er enkele

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Dikt Tim Celen in de wegrit de medailleteller nog wat aan? Laurens Devos stoot door naar finale

De Paralympische Spelen in Parijs zijn al toe aan hun voorlaatste dag. Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) plaatste zich vanmorgen al voor de finale, die om 17 uur volgt, en speelt dus om het goud. Een medaille die dressuuramazone Michèle George zonet al (andermaal) pakte. Voor onze landgenote is het al haar zevende gouden medaille, een evenaring van het record.

Lees meer »

“Brutaal en meedogenloos”: video toont hoe Russen Oekraïense soldaten koelbloedig lijken te executeren nadat die zich overgeven

De Amerikaanse nieuwszender ‘CNN’ heeft een schokkende video vrijgegeven waarin te zien zou zijn hoe het Russische leger drie Oekraïense soldaten in koelen bloede executeert nadat die zich hebben overgegeven. Het incident vond naar verluidt plaats aan de frontlinie van de Oost-Oekraïense stad Pokrovsk, waar de Russen steeds verder oprukken.

Lees meer »

Prikacties bij Ontex in Eeklo, weekendploeg legt enkele uren het werk neer

Vanochtend hebben de werknemers van de weekendploeg bij Ontex in Eeklo een tijdlang het werk neergelegd. Ontex kondigde in juni aan dat er een 500-tal mensen moet vertrekken in de vestigingen in Eeklo en Buggenhout. De bonden en de directie zijn nog steeds aan het onderhandelen en de actievoerende werknemers willen vooral duidelijkheid. Na enkele uren ging de overgrote meerderheid

Lees meer »

Vzw IMLandelijk verdeelt gratis mobiele alarmsystemen: “Afschrikmiddel voor eventuele belagers”

Marleen Achtergaele (63) uit Bissegem is coördinator van de zelfhulpvereniging IMLandelijk. “We zijn een groep vrijwilligers die slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag ondersteunen. Onze gratis alarmsysteemgadgets kunnen een veiligheidsgevoel creëren bij slachtoffers, lotgenoten, de burger in het algemeen. Kortom: voor wie het nodig acht om zichzelf een geruststelling te geven.”
The post Vzw IMLandelijk verdeelt gratis mobiele alarmsystemen: “Afschrikmiddel

Lees meer »

In Poltava, waar Russische raketten voor een bloedbad zorgden: “Iedereen kent wel iemand die getroffen is door dit drama”

Dinsdagochtend werd de Oekraïense stad Poltava, op slechts 110 kilometer van de Russische grens, opgeschrikt door een verwoestende raketaanval. Twee ballistische raketten, afgevuurd vanuit Rusland, troffen de militaire school in het hart van de stad. De balans is loodzwaar: 51 doden en 235 anderen raakten gewond. “Ik ging door de hel.”

Lees meer »

Woonzorgcentrum Maria Middelares heeft nieuwe personeelsparking

De medewerkers van het woonzorgcentrum Maria Middelares, centrum voor dagverzorging ‘De Korenaar’ en de kinderopvang ‘Felix’ in Villa Rosa gebruiken sinds maandag 2 september hun nieuwe personeelsparking. Die is bereikbaar via de Vier Seizoenenstraat.
The post Woonzorgcentrum Maria Middelares heeft nieuwe personeelsparking appeared first on KW.be.

Lees meer »