Marijke Pinoy speelt met moeder, kinderen en kleinkinderen op Theater Aan Zee: “Het voelt alsof we samen een berg beklommen”

Een van de verrassingen op Theater Aan Zee (TAZ) dit jaar, is de gelaagde – en al weken uitverkochte – voorstelling Foreverandevergem die Marijke Pinoy, afkomstig uit Menen, maakte met haar moeder, kinderen en kleinkinderen. Vier generaties samen op de planken. “Confronterend en helend tegelijk”, aldus de 65-jarige actrice.

Het stuk ging op 19 juli, de eerste dag van de Gentse Feesten, in première bij Marijke thuis in Evergem. “Daags voordien deden we daar al een eerste tryout voor de buren, wat een fantastische ervaring was: die rechtstreekse verbinding met het publiek, da’s toneel in zijn puurste vorm en ook waar TAZ voor staat”, glimlacht de geboren West-Vlaamse. Haar drie jongste telgen liepen school in Evergem, maar alleen Titus woont nu nog thuis. Lotte en Arend hebben ondertussen zélf al kinderen. Behalve de twee oudsten, stonden ook Gilles en Cesar al verschillende keren op de planken.

Lang getwijfeld

“Zij maakten samen de muziek voor de voorstelling”, vertelt Marijke. “Maar dé ontdekking van Foreverandevergem is toch Titus, die instond voor de installaties in deze productie. De vraag daarvoor kwam overigens van Johan De Smet (artistiek leider Kopergietery, red.), en eerlijk: ik heb lang getwijfeld. Je eigen vlees en bloed, dat kan soms genadeloos zijn, hé. Van je eigen kinderen weet je a priori al veel, en vice versa. Dat maakte de podiumervaring heel intens. Tenslotte voelde ik mij als moederkloek ook wel een beetje verantwoordelijk voor het welslagen van het project. Maar uiteindelijk is het voor alle partijen een cadeau gebleken. Ik besef zelf hoe uniek het is dat ik dit samen met mijn kinderen en kleinkinderen kan doen, maar ook voor het publiek werkt het wonderwel. Het stuk is tenslotte heel herkenbaar: iederéén is immers kind of ouder van. Sommigen waren er zo door geroerd dat ze al een tweede keer komen kijken zijn”, aldus Marijke. Tijdens de repetities ging ze af en toe al diep. “Als onderdeel van het creatieve proces kregen we van onze artistiek coach Barbara Raes rituele opdrachten. Zo moest ik geblinddoekt in een stoel gaan zitten, en vervolgens raden door wie van mijn kinderen ik werd aangeraakt. Dat was op een of andere manier zó confronterend… Die improvisaties zitten dan misschien niet expliciet in de voorstelling, de poëzie erachter is wel heel tastbaar op de scene.”

Het voelde voor Marijke alsof ze haar kinderen op scene herontdekte. “Naarmate je kinderen ouder worden, ga je nu eenmaal ook anders met elkaar om. Er is wat meer afstand: elk heeft zijn gezin. Hoe kijk je naar je kinderen nu die volwassen zijn, hoe neem je deel aan hun leven zonder jezelf al te veel op te dringen? Je wil als moeder meer zijn dan die occasionele babysitter, maar het is soms zoeken naar die ‘andere’ band met je kinderen. Daarnaast is Foreverandevergem ook een confrontatie met mezelf. Met die vrouw die al vijftien jaar alleenstaande moeder is. Als moeder krijg je veel op je bord, en zeker als je nog zo jong bent. Maar mijn kinderen zijn stuk voor stuk uitgegroeid tot gepassioneerde mensen die met open vizier naar de wereld kijken. Ze zijn ook zo opgevoed – vanuit de filosofie dat ze de wereld maar beter kunnen omarmen.”

De voorstelling is al weken op voorhand uitverkocht. © Michiel Devijver

Heel melancholisch

De toon is bij momenten heel melancholisch, maar er zit ook veel lichtheid in Foreverandevergem. “De metafoor van het huis dat langzaam aftakelt, als stille getuige van wat er zich binnen die vier muren allemaal heeft afgespeeld: daar gaat een bepaalde tristesse van uit. Vreemd genoeg leek het bij de eerste repetitie ook niet alsof er jaren overheen gegaan waren. In die vertrouwde omgeving van het ouderlijke huis kwamen bepaalde gevoeligheden plots weer aan de oppervlakte. Niet in your face, eerder als een zacht dekentje. Toegedekt met de artistieke mantel der liefde”, aldus Marijke. Haar mama zat bij de première in het publiek. “Aanvankelijk zou zij ook mee op het podium staan, maar met haar 92 lentes bleek dat toch niet zo evident. Nu, ze komt wel degelijk aan bod in het verhaal. Ik heb haar een paar keer aan de telefoon, en ik praat ook veel over haar. Familie is op zich toch iets raars hé. Je kiest daar niet echt voor. Mijn kinderen zijn alle vijf heel verschillend. Het voelt alsof we voor deze productie samen een berg beklommen. Alsof we onszelf binnenstebuiten keerden. Maar ik ben erg dankbaar dat we de tocht samen ondernomen hebben.”

Onverbiddelijke tijd

“Ik denk ook dat dit op een goed moment in mijn leven komt. Vijfenzestig ben ik er nu, en voor het eerst blikte ik dankzij deze productie echt achteruit. Foreverandevergem drukt me met de neus op de feiten: dat de tijd onverbiddelijk is en je maar beter met volle teugen van het leven geniet. Tegelijk bood het ons als gezin ook de kans om elkaars littekens te omarmen. Die zijn er nu eenmaal in elk gezin.”

Het intergenerationele – het thema van TAZ – zit op die manier mooi in de voorstelling vervat. “Ik heb dat rebelse kantje van mezelf blijkbaar in zekere mate doorgegeven aan mijn kinderen. Het is trouwens ook leuk om te zien dat mijn elfjarige kleinzoon Teddy nu graag cameraman wil worden. In navolging van Gilles Coulier, die samen met Yves Degryse instaat voor de eindregie. Zonder hun outsidersblik hadden we deze voorstelling overigens nooit kunnen maken”, besluit Marijke.

The post Marijke Pinoy speelt met moeder, kinderen en kleinkinderen op Theater Aan Zee: “Het voelt alsof we samen een berg beklommen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oplichter uit Big Brother opnieuw voor de rechter: beleggers in ‘duurzame technieken’ zijn tientallen miljoenen kwijt

Voormalig Big Brother-deelnemer Javier De Rycke moet zich opnieuw voor de strafrechter verantwoorden voor grootschalige oplichtingspraktijken. Samen met een internationale bende oplichters zou hij een driehonderdtal investeerders in duurzame bos- en mijnbouw hebben gedupeerd. De totale schade voor de slachtoffers bedraagt ongeveer 20 miljoen euro.

Lees meer »

Britse minister van Cultuur laat hoge prijzen voor Oasis-tickets onderzoeken

Lisa Nandy, de Britse minister van Cultuur, laat een onderzoek uitvoeren naar de hoge ticketprijzen voor de reünieconcerten van de band Oasis. Er wordt met name gekeken naar het “dynamische prijsmechanisme” van ticketverkoper Ticketmaster. Dat mechanisme past de ticketprijzen automatisch aan op basis van de vraag, wat leidt tot prijsstijgingen zodra de populariteit van een evenement toeneemt.

Lees meer »

Hengelclubs steeds vaker slachtoffer van stropers: “Ze slaan de vissen dood op het beton en nemen ze mee in hun koelbox”

Hengelclubs in heel Vlaanderen krijgen steeds meer te kampen met stropers die met vis uit hun vijvers aan de haal gaan. “Een plaag, niet alleen bij ons in Desselgem (Waregem)”, klinkt het bij de voorzitter van hengelclub De Eendrachtige Lijnvissers Koen Peirs. Want ook in Deinze was het onlangs prijs. “Bendes zijn steeds beter georganiseerd en gaan steeds driester te

Lees meer »

“Ik word élke dag aangesproken. Élke dag”: Geena Lisa speciali­seert zich als narcisme­coach

Ze presenteert, schrijft boeken, geeft lezingen, acteert en zingt. Maar het grootste deel van haar tijd coacht Geena Lisa Peeters (52) mensen die uit een toxische relatie met een narcist willen stappen. “Ondertussen ben ik voor 95 procent van de tijd narcismecoach”, vertelt Lisa, die het zelf meemaakte, in ‘Primo’. “Er komen ook collega’s over de vloer, ja. De mediawereld

Lees meer »

“Bepaalde partijen willen op dezelfde boemeltrein stappen als waarop de federale formatie al zit”: Noël Slangen over de Vlaamse regeringsvorming

Crisis in de Vlaamse formatie: Vooruit duwt op de rem en ook bij CD&V verdwijnt stilaan de hoop op een snel akkoord. Wat is het nu éxact het probleem? Kunnen we nog een regering voor de lokale verkiezingen verwachten? Maar vooral: wat zijn de gevolgen van dit getreuzel voor ons als burger? Politiek watcher en HLN-columnist Noël Slangen legt uit.

Lees meer »

Landskampioenen, bekerwinnaars en oud-internationals: deze oude bekenden zijn te zien in ons amateurvoetbal

Vorig weekend begon ook in het amateurvoetbal de competitie. Vaak is het dan zoeken naar interessante figuren of oude bekenden die zich op de amateur- en provinciale velden wekelijks uitleven. Wij gingen daarom op zoek naar een elftal namen dat weleens een belletje zou kunnen doen rinkelen.
The post Landskampioenen, bekerwinnaars en oud-internationals: deze oude bekenden zijn te zien

Lees meer »

Vijfjarig kind gedood door hyena in Kenia

In Kenia is een vijfjarig kind gedood door een hyena. Dat meldt de Kenya Wildlife Service (KWS) van het Oost-Afrikaanse land donderdag. De dienst belooft “de toenemende aanvallen” van de carnivoor te bestrijden.

Lees meer »

Jacques Vermeire en Axel Daeseleire gespot op rommelmarkt in Kruiseke voor opnames voor nieuw seizoen Eenmaal Andermaal

Het was zondagvoormiddag op de koppen lopen tijdens de rommel- en antiekmarkt in Kruiseke. dat had onder andere te maken met de komst van de makers van het VTM-programma Eenmaal Andermaal met Jacques Vermeire en Axel Daeseleire.
The post Jacques Vermeire en Axel Daeseleire gespot op rommelmarkt in Kruiseke voor opnames voor nieuw seizoen Eenmaal Andermaal appeared first on

Lees meer »

TEAM8710 Wielsbeke stelt laatste vijf kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voor

Nadat eerder al zestien namen bekendgemaakt werden, kondigt TEAM8710 haar laatste vijf kandidaten aan. Vier van de vijf zijn politieke nieuwkomers. “Volgende week maken we de lijstvolgorde en de speerpunten van ons programma bekend”, zegt lijsttrekker Frédéric Depypere.
The post TEAM8710 Wielsbeke stelt laatste vijf kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vier arrestaties in vermoedelijk corruptiedossier bij bouw van hotel in Tsjaad

Het federaal parket heeft vier mensen opgepakt na huiszoekingen in ons land voor vermeende betrokkenheid van corruptie bij de bouw van een hotel in Tsjaad. Dat laat het federaal parket in een persmededeling weten. Volgens de Franstalige krant ‘Le Soir’ is een van de gearresteerden Luc Bertrand, ceo van Ackermans & Van Haaren en vader van ontslagnemend staatssecretaris Alexia Bertrand.

Lees meer »

“Iedereen moet veilig naar school en de uitgaansbuurt kunnen”: PZ Vlas kondigt sterk verhoogde aanwezigheid in stationsomgeving aan

Woensdag heeft Politiezone Vlas aangekondigd dat het zijn aanwezigheid aan het station in Kortrijk meteen sterk opschroeft. Onder meer een mobiele commandopost moet de veiligheid in de zone, die de afgelopen maanden vaak een hotspot voor grenscriminaliteit was, waarborgen. “Iedereen moet zich weer veilig voelen”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne.
The post “Iedereen moet veilig naar school en de

Lees meer »