Man (51) bekent dat hij huisbaas om het leven bracht en daarna ook brand stichtte in Spiere-Helkijn: “Verklaringen nu toetsen aan onderzoek”

De 51-jarige man die verdacht wordt van de moord op Erik V. (74) uit Moorslede en brandstichting bij zijn ex-vriendin uit Spiere-Helkijn, heeft gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Dat bevestigt zijn advocaat Pieterjan Dens. “Mijn cliënt heeft zeer uitgebreide verklaringen afgelegd en die moeten nu getoetst worden aan het verder onderzoek”, aldus meester Dens.

Opzettelijke brandstichting in een bewoond pand, poging tot moord en moord: het zijn geen lichte zaken waarvan de 51-jarige Charles J. verdacht wordt. Alles begon bij een brand in de Stationsstraat in Spiere-Helkijn op zaterdagochtend rond 10.30 uur. Een garagebox brandde er volledig uit, twee aanpalende raakten beschadigd. Al snel werd duidelijk dat het om een opzettelijke brandstichting ging. De zoon des huizes zag nadien een man weglopen met een jerrycan in zijn handen.

Poging tot moord?

Hij herkende de brandstichter als de 51-jarige Charles J., een voormalige partner van zijn moeder. Tijdens die relatie had J. de garagebox deels omgebouwd tot een leefruimte en hij verbleef er regelmatig. Toen de relatie op de klippen liep, werd J. er echter buitengezet en nam de zoon van zijn ex er zijn intrek samen met zijn vriendin.

Het parket meent dat Charles J. de brand stichtte met als doel om de nieuwe bewoners van de garage te vermoorden. Die waren op dat moment gelukkig niet aanwezig, maar J. wordt wel vervolgd voor poging tot moord. In zijn eerste verhoor betwistte de man dit echter ten stelligste. “Mijn cliënt gaf toe dat hij de brand stichtte, maar wou daarmee niemand van het leven beroven”, aldus advocaat Pieterjan Dens.

Opgepakt in Blankenberge

De brand in Spiere-Helkijn bleek echter nog maar het topje van de ijsberg te zijn. Na die feiten was Charles J. twee dagen spoorloos. Pas maandagmiddag werd zijn – inmiddels geseinde – nummerplaat opgepikt door een ANPR-camera in Blankenberge. De man werd op dat moment enkel aangehouden op verdenking van brandstichting en poging tot moord, maar maakte wel al enkele onheilspellende opmerkingen die deden vermoeden dat er meer aan de hand was.

Desondanks was het niet Charles J. die de politie maandag naar het levenloze lichaam van Erik V. leidde. De zeventiger werd gevonden door een vriend. Buren zagen rond 19 uur hoe de politie massaal naar de landelijke Sprietstraat in Moorslede stroomde. Later bleek dat Erik al sinds zaterdagochtend overleden was. Charles J. bekende intussen dat hij zijn voormalige huisbaas met geweld om het leven bracht voor hij naar Spiere-Helkijn trok om brand te stichten.

Spanningen

Volgens zijn advocaat verklaarde J. wel dat er geen sprake was van voorbedachte rade bij het overlijden van Erik V. De kwalificatie van moord wordt dus betwist. Al blijft het verder nog onduidelijk hoe Erik precies om het leven kwam en vooral waarom de stoppen van Charles precies zaterdag doorsloegen. De twee mannen zouden elkaar al ruim twintig jaar kennen, maar leefden op gespannen voet sinds Charles enkele maanden geleden zijn intrek nam in een woning die Erik verhuurde.

Charles J. was dakloos nadat zijn ex hem buitenzette en verbleef onofficieel in de Sprietestraat. Erik wou de man daar echter weg. Daags voor zijn overlijden zei hij nog tegen een buurman dat hij eindelijk een lastige huurder uit de woning gekregen had. Mogelijk werd een ruzie hierover de zeventiger fataal.

Vrijdag voor de raadkamer

Het onderzoek naar de feiten is in volle gang. “Mijn cliënt heeft al uitgebreide verklaringen afgelegd en die moeten nu getoetst worden aan het verder onderzoek”, zegt meester Pieterjan Dens. “De feiten op zich heeft hij bekend, enkel de juridische kwalificaties ervan worden betwist.”

Vrijdag moet de verdachte voor de raadkamer verschijnen. Naar alle waarschijnlijkheid zal daar beslist worden om Charles J. verder aan te houden. De man werd in 2021 immers nog veroordeeld voor geweld tegenover een eerdere partner. J. kreeg twee jaar cel, waarvan de helft met uitstel voor een periode van vijf jaar. Hij stond dus nog onder voorwaarden toen hij de feiten van afgelopen weekend pleegde. De veroordeling van 2021 is evenwel zijn enigste, voordien had de vijftiger een blanco strafblad.

The post Man (51) bekent dat hij huisbaas om het leven bracht en daarna ook brand stichtte in Spiere-Helkijn: “Verklaringen nu toetsen aan onderzoek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

HLN TRANSFERLIVE. AA Gent gaat shoppen bij Lommel, Racing Genk versterkt zich met jonge Amerikaan

In de vijf grootste Europese competities (Engeland, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk) is de transfermarkt gesloten. Maar dat betekent niet dat het transfergeweld over is. Onze Belgische ploegen bijvoorbeeld kunnen nog tot en met 6 september inkomende transfers afronden, maar vandaag wordt een cruciale dag voor onze Belgische ploegen die Europees spelen. Want: vannacht om 00u moeten de definitieve spelerslijsten

Lees meer »

Collega’s redden het leven van Relinde (53) na hartstilstand op het werk: “10.000 euro ingezameld voor aangepaste fiets”

Relinde Hoogmartens (53) uit Meeuwen zakte 3 november 2022 plots in elkaar op haar werk na een hartstilstand. Dankzij het snelle optreden van haar collega’s bij Mathieu Gijbels, die Relinde reanimeerden, overleefde ze. Diezelfde collega’s hebben nu 10.265 euro ingezameld voor een aangepaste elektrische tandem. “Ik ben sprakeloos”, zegt Relinde.

Lees meer »

“Ons leven stond voorbije zes jaar in teken van Spartathlon”: Tim Meiresonne (43) loopt loodzware race van 246 km in Griekenland

Tim Meiresonne neemt eind september deel aan de Spartathlon, een loodzware looprace tussen Athene en Sparta van liefst 246 km. Na zes jaar trainen, zou dit de bekroning op de sportieve carrière zijn van de atleet die zowel in Aartrijke als in London woont. “Ik liep al ultramarathons van 160 km. Bij de Spartathlon komen daar nog eens twee marathons

Lees meer »

Stadenaar Thijs (36) helpt bosbranden bestrijden in Portugal: “Een droom voor elke pompier”

Stadenaar Thijs Degryse zit sinds maandag in het Portugese dorp Castro Daire, waar hij samen met z’n lokale collega’s dagelijks uitrukt om bosbranden onder controle te krijgen. Niet voor doetjes. “De wagens kunnen niet overal komen, dus vaak maken we tochten door de heuvels, in onze brandweerkledij en met zowat 20 liter water op onze rug.”
The post Stadenaar

Lees meer »

Verdediging van ‘Eveline’ gaat in beroep tegen beslissing tot publiek proces: “In belang van elke partij om schade niet nog groter maken”

De man die zich uitgaf als ‘Eveline’ en andere vrouwen om naaktfoto’s en filmpjes van onder meer BV’s te bemachtigen, gaat in beroep tegen de beslissing van de Gentse correctionele rechtbank om de zaak niet achter gesloten deuren te behandelen. Dat bevestigen zijn advocaat Wahib El Hayouni en het parket Oost-Vlaanderen.

Lees meer »

“Mijn laatste klant was halve eeuw geleden ook mijn eerste klant”: Kapster Nelly gaat na 51 jaar op pensioen

Twee dagen voor haar 70ste verjaardag sneed kapster Nelly het haar van haar laatste klant. Met pijn in het hart, want al meer dan 50 jaar komen veel Lichterveldenaren en niet-Lichterveldenaren bij haar langs.
The post “Mijn laatste klant was halve eeuw geleden ook mijn eerste klant”: Kapster Nelly gaat na 51 jaar op pensioen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Woonzorgcentrum Maria Middelares heeft nieuwe personeelsparking

De medewerkers van het woonzorgcentrum Maria Middelares, centrum voor dagverzorging ‘De Korenaar’ en de kinderopvang ‘Felix’ in Villa Rosa gebruiken sinds maandag 2 september hun nieuwe personeelsparking. Die is bereikbaar via de Vier Seizoenenstraat.
The post Woonzorgcentrum Maria Middelares heeft nieuwe personeelsparking appeared first on KW.be.

Lees meer »