KW Zomertip: Fietsen langs drie stiltedorpen in de Westhoek

Een fietstocht door de landelijke Westhoek brengt je wel eens door dorpen waar tijd van geen tel is. Dorpen waar iedereen elkaar kent en de samenhorigheid groot is. Er valt weinig te beleven en toch worden die dorpen gekoesterd als een zeldzame erfgoedparel. Drie logiesuitbaters vertellen ons over ‘hun’ dorp.

1. Op de rug in een weide in Lampernisse

Hein Steenkiste baat samen met zijn broer en schoonzus Hotel Bladelijn uit in Lampernisse. De gerenoveerde hoeve wordt omringd door de beschermde komgronden, een natuurgebied waar heel wat weidevogels komen broeden. “Ik ben hier als het ware opgegroeid”, vertelt Hein. “Mijn ouders kochten de hoeve toen ik 12 jaar was. Al onze vakantie en vrije tijd spendeerden we aan het opknappen van de hoeve om er een hotel van te maken.”

Lampernisse wordt vaak omschreven als het stilste dorp van Vlaanderen. “Het kan hier zo stil zijn dat je alleen nog vogels hoort fluiten of de koeien hoort loeien. Een professor van de Universiteit Gent deed eind jaren negentig onderzoek naar die stilte. Volgens hem was Lampernisse één van de weinige plaatsen in Vlaanderen die voldeden aan de definitie van een stiltegebied.”

De favoriete plek van Hein is de kerktoren. “Sinds kort is die vrij toegankelijk. Boven heb je een prachtig uitzicht op de komgronden van Lampernisse, net een uitgestrekte lappendeken waarvan de kronkelgrachten de naden zijn.” Wie in Lampernisse komt logeren, zoekt bewust die rust op. “Er is niets zaliger dan hier op een warme, zonnige dag op je rug in een weide te liggen en te luisteren naar de stilte. Ik zou het iedereen aanraden.”

Hoeve-hotel Bladelijn, Zadelstraat 8, 8600 Lampernisse (Diksmuide), http://www.bladelijn.com

2. Authentiek Vlaanderen in Leisele

Stefaan Delerue kijkt uit over de grote landschapstuin van zijn B&B Dons en Flanel die hij samen met zijn vrouw uitbaat. “Er zijn meerdere hoekjes in de tuin waar het bijna altijd windstil is. Heerlijk om te vertoeven.” De huiselijk ingerichte B&B telt twee kamers.

“Leisele ligt letterlijk aan de rand van het land. Hier beleef je nog het authentieke Vlaanderen zoals het vroeger was. Files kennen we hier niet. Door het dorp lopen kasseiwegen en de huizen rondom de kerk zijn grotendeels nog oorspronkelijk. Het is een karakterdorp met veel couleur locale.”

Volgens Stefaan is dat te danken aan de vele horeca. “Volkscafé De Vetten Os staat bekend om zijn huisgemaakte picon. Met ‘t Voshol, De Schreve en Bachten de Kupe hebben we een aantal restaurants die kwaliteit bieden. De horeca zorgt voor verbinding in het dorp, en onze gasten weten dat te appreciëren.”

Wie op vakantie komt naar Leisele, maakt er vaak een fietsvakantie van. “Het open, vlakke landschap leent zich perfect om te fietsen. Zo’n tachtig procent van onze gasten kiest tijdens hun vakantie minstens één keer voor een tochtje naar zee via het fietsnetwerk. Grensoverschrijdend opende onlangs het fietsnetwerk ‘Plaine et Littoral de Flandre’, goed voor zeshonderd kilometer nieuwe fietsbeleving voor onze gasten in Noord-Frankrijk.”

B&B Dons en Flanel, Beverenstraat 94, 8691 Leisele (Alveringem), www.donsenflanel.be

3. Roepende uilen in Booitshoeke

Lindsey Beele verzeilde samen met haar man Bart als bij toeval in Booitshoeke. “Zo’n twintig jaar geleden kwamen we terug van wereldreis en zochten we een woning om ons nest te maken. Mijn vader passeerde hier toevallig met de fiets en zag dat deze woning te koop stond. We waren direct verkocht. Ik zou hier nooit meer weg willen.”

In volle corona zette een van de buren zijn woning te koop. Lindsey en Bart aarzelden niet, kochten het, stripten het en maakten er de ecologische vakantiewoning Uilenvlucht van, goed voor negen gasten. “De meeste gasten komen met familie of vrienden genieten van de rust. We beschikken over kano’s waarmee je zo naar Boer Bart kan varen om er een ijsje te smullen op het hoeveterras. Vanuit de woning zie je zowel de zonsondergang als de zonsopgang.”

Booitshoeke telt een honderdtal zielen. “Ik ervaar het hier wel als een stiltedorp. Het enige nadeel is de soms harde wind die in de polders kan opsteken. Ik kan nog steeds verrast zijn van het beeld van koeien in de mist of van het geluid van uilen die roepen. Gisteren zag ik een specht die druk bezig was in een boom.”

Voorbijgangers houden hier graag halt voor een picknick. “Voor het idyllische kerkje staat een boom waaronder we onlangs een oude bank hebben geplaatst. De bank wordt vaak gebruikt door passerende fietsers om er een rustpauze in te lassen.”

Vakantiewoning Uilenvlucht, Pastoor Henri Scherpereelstraat 22, 8630 Booitshoeke (Veurne), www.uilenvlucht.be

The post KW Zomertip: Fietsen langs drie stiltedorpen in de Westhoek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LandMarck zoekt deelnemers voor eerste editie van MARCKT

Na de succesvolle editie van LandMarck Leeft! eind mei, organiseert LandMarck nu een najaarsevenement voor de Kortrijkzaan op zondag 20 oktober. MARCKT wordt een dag waarop de volledige site in marktsfeer wordt ondergedompeld en daarvoor zoekt de organisatie nog deelnemers.
The post LandMarck zoekt deelnemers voor eerste editie van MARCKT appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vriendinnen herdenken Lucille met actie voor Kom op tegen Kanker: “Lucille-wijn in de Bar Lu”

Op 18 november 2022 overleed Lucille Strobbe uit Elverdinge aan een hersentumor. Nu willen haar vriendinnen haar herdenken met de 100 kilometer-run voor Kom op Tegen Kanker, in maart volgend jaar. Om het inschrijvingsgeld bijeen te sprokkelen, organiseren ze binnenkort Bar Lu in de lokalen van Chiro Beselare.
The post Vriendinnen herdenken Lucille met actie voor Kom op tegen

Lees meer »

Zelfs VTM kan hem niet meer traceren: op zoek in Portugal naar fel omstreden Jelmont uit “B&B zoekt lief’

Na zijn stormachtige deelname aan ‘B&B zoekt lief’ lijkt B&B-uitbater Jelmont van Gestel (62) van de aardbodem verdwenen. Hij is totaal onbereikbaar en laat iedereen met vragen achter, inclusief VTM. Daarom trok ‘Dag Allemaal’ naar Portugal om op zoek te gaan naar de man die deze zomer zoveel mensen tegen zich in het harnas joeg. “Als er gasten zijn, kampeert

Lees meer »

Met coaches, drukwerk en centjes: hoe Sammy Mahdi ervoor wil zorgen dat naam ‘CD&V’ lokaal niet verdwijnt

Al jaar en dag is CD&V de hofleverancier van burgemeesters in Vlaanderen, en dat willen de christendemocraten zo houden. Om schade aan de nationale merknaam te vermijden heeft de partij er alleszins alles aan gedaan om ‘CD&V’ ook lokaal levend te houden, via nationale steun en financiële prikkels. Maar 13 oktober volgt de echte test: behouden de christendemocraten hun lokale

Lees meer »

Stefanie (28) neemt bekende winkel Lolotte over in Oostends stadscentrum

Begin september opende Stefanie Van Ryssel de conceptstore Lolotte in de Christinastraat. Ze nam de bestaande winkel over van de vorige zaakvoerster. Ondernemen zit haar in het bloed, want haar ouders baten al jaren de bekende feestzaal Ten Stuyver uit in Oostende. “We zouden het jammer vinden moest zo’n vaste waarde zijn verdwenen”, motiveert Stefanie haar beslissing om de zaak

Lees meer »

“Er zal hier altijd een deeltje Jean-Marc en Lies blijven”: Kitana (20) en papa Andy (51) nemen Bierhuis De Mythe over na overlijden uitbater

Op 4 juni overleed Jean-Marc Rousseau (50) totaal onverwacht. Samen met echtgenote Lies Pattijn hield hij Bierhuis De Mythe open in Wevelgem. Nu enkele maanden zal Kitana, die er jobstudente was, het populaire café opnieuw openen. “We veranderen eigenlijk niks. De Mythe moet De Mythe blijven.”
The post “Er zal hier altijd een deeltje Jean-Marc en Lies blijven”: Kitana

Lees meer »

Yoshi Rondelez geeft na zes jaar de fakkel als hoofdredder door

Met de vlaggengroet, waarmee strandredders traditioneel het zomerseizoen uitwuiven, werd er ook afscheid genomen van hoofdredder Yoshi Rondelez. Rondelez stond 15 jaar op het strand, waarvan de laatste zes als hoofdredder. “Ik heb van mijn passie en hobby voor een stukje mijn beroep kunnen maken, maar ik ben onderweg wel mijn hobby deels verloren. En op het moment dat je

Lees meer »

Frans agent riskeert jaar cel voor onmenselijke behandeling Kortrijkse ex-vriendin: “Het was geen urine, maar Ricard!”

Een Franse politieagent riskeert in beroep een jaar cel. Toen uitkwam dat zijn Kortrijkse partner hem al lange tijd bedroog, zouden de stoppen van de 52-jarige Pierre D. zijn doorgeslagen. Hij zou zijn vriendin urenlang hebben opgesloten in het toilet en zelfs op haar hebben geürineerd.
The post Frans agent riskeert jaar cel voor onmenselijke behandeling Kortrijkse ex-vriendin: “Het

Lees meer »

Varen voor het goede doel op jaarlijkse zeezeildag in Nieuwpoort

De jaarlijkse zeezeildag voor het goede doel in Nieuwpoort vindt plaats op zondag 8 september. Je kan kiezen tussen een tocht op zee of op de IJzer. De Fifty One Club Westkust organiseert dit benefietevenement samen met de Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort en ook met de steun van de schippers van de VVW Westhoek.
The post Varen voor het goede

Lees meer »

André en Simonne vieren albasten huwelijksverjaardag

André Janssens (95) en Simonne Ponjaert (93) stapten maar liefst 75 jaar geleden in het huwelijksbootje. Een zeldzaamheid, maar het koppel ziet elkaar na al die jaren nog even graag.
The post André en Simonne vieren albasten huwelijksverjaardag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Poetin volgt Joe Biden en zegt Kamala Harris te “steunen” in Amerikaanse presidentsverkiezingen

Vladimir Poetin zegt Kamala Harris, de Democratische kandidate voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en huidig vicepresident van de VS, te “steunen” bij de stembusgang in november. De Amerikaanse president Joe Biden “heeft zijn kiezers aanbevolen om mevrouw Harris te steunen, dus steunen wij haar ook”, aldus de Russische president donderdag tijdens een economisch forum in Vladivostok.

Lees meer »