Knokke-Heist tekent cassatieberoep aan tegen bouw van windturbines langs A11 in Westkapelle: “Afschuwelijk industriële littekens”

Knokke-Heist tekent cassatieberoep aan tegen de bouw van twee windturbines langs de A11 in Westkapelle. “Men creëert afschuwelijk industriële littekens in dit waardevolle agrarische gebied”, zegt het gemeentebestuur.

Eind 2022 diende de nv Storm 93 bij de Vlaamse overheid een aanvraag in voor de bouw en exploitatie van twee windturbines met een maximale tiphoogte van 200 meter en een maximale rotordiameter van 170 meter langs de A11 aan de Zuidwatergangdreef en de Oude Sabsweg op de grens van Westkapelle en Damme. Ondanks de 247 bezwaarschriften die in Knokke-Heist en Damme werden ingediend, leverde de Vlaamse regering toch een vergunning af.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist, de stad Damme, Natuurpunt Brugs Ommeland & Middenkust, de vzw Bescherm Bomen & Natuur en enkele omwonenden tekenden vervolgens beroep aan bij de Raad voor vergunningsbetwistingen. Maar ook deze beroepsinstantie veegde onlangs alle argumenten van tafel. Zij oordeelt dat de Vlaamse Regering duidelijk aangeeft waarom de windmolens aanvaardbaar zijn in het landschap. De locatie wordt verantwoord omwille van de nabijheid langs de snelweg en het op- en afrittencomplex die visueel aanwezig zijn in het landschap. Ook de impact op de aanwezige vogels en vleermuizen in het nabijgelegen natuurgebied werd volgens de Raad zorgvuldig nagegaan.?

Onaanvaardbaar volgens gemeentebestuur

Voor het gemeentebestuur van Knokke-Heist blijft deze uitspraak onbegrijpelijk. “Samen met het AX-comité heeft het gemeentebestuur jarenlang gestreden om de A11 ter hoogte van de Oostkerke- en Dudzelestraat ondergronds te krijgen zodat het prachtige vlakke polderlandschap visueel behouden werd en de lawaaihinder voor de dorpskern van Westkapelle beperkt bleef. Na de grote uitbreiding van windmolenparken in zee ten noorden van Knokke-Heist, de lange rij windmolens in de haven van Zeebrugge die ten westen de horizon van het pittoreske Ramskapelle al volledig hebben aangetast, zou er dus nu ook ten zuiden van de badplaats twee gevaarten ingeplant worden die met hun lange slagschaduw en geluidsoverlast hinder veroorzaken in de woonwijken rond Westkapelle. Bovendien veroorzaken de wieken bijkomende slachtoffers onder de dieren die massaal aangevlogen komen uit de vogel- en vleermuisrijke natuurgebieden errond. Door deze twee mastodonten in te planten in onze polders, creëert men afschuwelijk industriële littekens in dit waardevolle agrarische gebied. Deze jammerlijke beslissing van de Vlaamse Regering vinden we als lokale overheid onaanvaardbaar en zullen we dan ook met alle mogelijke wettelijke middelen nog proberen tegen te houden”, klinkt het in een mededeling. (MM)

The post Knokke-Heist tekent cassatieberoep aan tegen bouw van windturbines langs A11 in Westkapelle: “Afschuwelijk industriële littekens” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK LIVE. Evenepoel ziet ploegmaat Magnier wegvallen, gaat hij voor eigen succes? Kijk als HLN-abonnee LIVE naar slotetappe Tour of Britain

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië, die vandaag eindigt. Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig

Lees meer »

Bewijsmateriaal is zo nat dat het onbruikbaar is, dus gaat verdachte van dubbele moordpoging vrijuit: “Rechtsstaat onwaardig”

Een man die in 2005 bij verstek werd veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar voor poging tot moord en jarenlang op de Belgische ‘most wanted’-lijst stond, ontsnapt aan zijn straf. Het bewijsmateriaal in zijn zaak blijkt namelijk in zo’n slechte staat dat er geen proces meer mogelijk is. Dat heeft het hof van assisen in Henegouwen woensdag beslist. “Een

Lees meer »

Amerikaanse schoolschutter (14) riskeert levenslange gevangenisstraf maar ontsnapt aan doodstraf omdat hij minderjarig is

De tiener die verdacht wordt van de schietpartij in een middelbare school in Georgia, is vandaag voor het eerst verschenen voor de staatsrechtbank. De 14-jarige Colt Gray wordt aangeklaagd voor moord naar aanleiding van de schietpartij van woensdag waarbij vier mensen om het leven kwamen en negen anderen gewond raakten. Ook Grays vader, die hem naar verluidt het moordwapen cadeau

Lees meer »

Spring de fiets op tijdens Open Monumentendag

De Open Monumentendag anno 2024 wordt op zondag 8 september in Meulebeke omgedoopt tot een onvergetelijke fietsuitstap. Onder de noemer ‘En Route’ organiseert het lokaal bestuur van de Berengemeente een boeiende activiteit. Het wordt een aangename fietstocht doorheen pittoreske landschappen met tal van bezienswaardigheden onderweg.
The post Spring de fiets op tijdens Open Monumentendag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opnieuw zorgwekkende overbevolking in gevangenissen

Tijdens de zomermaanden daalt het aantal gedetineerden in de Belgische gevangenissen normaal gezien, omdat de instroom in juli en augustus afneemt. Maar tijdens de afgelopen zomer is dat niet gebeurd. Meer nog: het aantal gevangenen is zelfs gestegen, zo staat te lezen in Het Nieuwsblad.

Lees meer »

Ferm Langemark viert honderdste verjaardag

De Langemarkse afdeling van Ferm bestaat honderd jaar en dat vierde de vereniging op zondag 1 september in OC ‘t Madointje in Madonna. “Wij bieden een ruime en variërende agenda met onder andere kooklessen, activiteiten voor jong en oud, sportactiviteiten, mode voor bewuste dames, activiteiten voor en met kinderen, uitstappen, allerhande crea en nog veel
The post Ferm Langemark

Lees meer »

Personeel van Audi Brussels gaat opnieuw niet aan de slag

Ook de ochtendploeg is donderdag niet aan de slag gegaan bij Audi Brussels. Dat meldt de Franse christelijke vakbond CNE. De arbeiders zijn wel aanwezig op de site, en praten er met hun collega’s en vakbondsafgevaardigden. Volgens de christelijke vakbond heeft de directie nog niet gesproken met het personeel.

Lees meer »

Aaron en Orily vieren tien jaar Pizza Borsalino tijdens Tinekesfeesten: “Ze verklaarden ons gek… maar we blijven groeien”

Pizzeria Borsalino in Heule bestaat tien jaar. Dit willen de uitbaters Aaron Santy (33) en Orily Neve (29) op vrijdag 6 en zaterdag 7 september vieren met twee dagen feest op de Tinekesfeesten. Waarom nu? “Toen we onze zaak openden tijdens de Tinekesfeesten, verklaarden ze ons gek. Tien jaar later zijn we nog bezig en groeit onze zaak gestaag”, zegt

Lees meer »