Kartellijst Trots op Oostende neemt ferme bocht in dossier Thermae Palace Hotel: “Geen appartementsgebouw op de parking”

De kartellijst Trots op Oostende heeft zich uitgesproken tegen appartementsbouw op de parking van het Thermae Palace Hotel. “Het gat van 30 miljoen moet dichtgereden worden door Vlaanderen”, zeggen Open VLD, Groen en CD&V. “Dat kan perfect binnen de bestaande overeenkomst”, zegt ook coalitiepartner Björn Anseeuw (N-VA). Actiegroep Dement is niet overtuigd: “Een verkiezingsstunt”, klinkt het.

Eind december 2023 kwam de stad met wat ze zelf ‘een robuust reddingsplan’ noemde: de oprichting van een vennootschap met de uitbaters, stad en Vlaanderen met als doel het hotel en de gaanderijen in ere te herstellen. Dat zou gefinancierd worden door de uitbaters (NV Restotel), 12 miljoen van Vlaanderen en de bouw van residentiële woningen (appartementen) op de parking. Maar er is al maanden hevig protest en het dossier was één van de thema’s voor de gemeenteraadsverkiezingen. Midden juni vroeg Oostende aan de Vlaamse Regering om duidelijkheid te scheppen over Mu.Zee dat zou verhuizen en om extra financiële steun. In juni luidde het nog op de gemeenteraad: “De bouw van appartementen is een noodzakelijk kwaad, maar we zullen nooit groter laten bouwen dan noodzakelijk.“ Maar de kritiek en heisa op sociale media gingen niet liggen. Trots op Oostende probeert nu de angel uit het conflict te halen.

Onaanvaardbaar

“De appartementsblok is voor Trots op Oostende onaanvaardbaar. We zullen er geen vergunning toekennen”, zegt lijsttrekker Bart Tommelein in het nieuwe hoofdkwartier van Trots op Oostende in de Alfons Pieterslaan. “In de overeenkomst van de projectvennootschap stond heel duidelijk dat Participatie Maatschappij Vlaanderen, de NV Restotel en de stad Oostende zouden zoeken naar bijkomende financiële middelen om de appartementsblokken te verhinderen of zwaar te beperken. We voeren nog altijd het akkoord uit. De Vlaamse Regering moet eindelijk maar eens geld vrijmaken voor dit Vlaams monument.”

Tommelein is formeel. “We wijzigen ons standpunt niet. Als de Vlaamse Regering, die onroerend erfgoed belangrijk vindt, 30 miljoen euro vrijmaakt dan kunnen we dit jaar nog starten met de vergunningsaanvraag en kan er volgend jaar al gerestaureerd worden.” Tommelein wijst er op: “We vragen ook duidelijkheid over Mu.Zee. De Vlaamse Regering zou voor de verkiezingen van juni beslissen, maar dat gebeurde niet. De tijd dringt want volgens de overeenkomst moet voor het einde van de zomer de beslissing over Mu.Zee genomen worden. Deze historische kans mag niet gemist worden.” Dat het project nu herleid werd tot een kleine 80 miljoen heeft een oorzaak. “De Participatie Maatschappij Vlaanderen wou daar ook een rendement. Men moet kleur bekennen.”

Vlaanderen betaalt

In maart 2024 werd in de gemeenteraad nog een vraag van de Vooruit-oppositie weggestemd die pleitte voor meer Vlaamse investeringsmiddelen om een project zonder hoogbouw mogelijk te maken. Nu zegt Natacha Waldmann (Trots op Oostende): “Er zijn grote bedragen van Vlaanderen gegaan naar Gent en Antwerpen. De Gentse opera kreeg 70 miljoen, de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen kreeg 57 miljoen, het KMSK in Antwerpen kreeg 100 miljoen, het MUKHA in Antwerpen kreeg 130 miljoen en 38 miljoen voor een culinair centrum. Dan zie je dat daar wel financiering voor is. Wij vragen nu meer dan die 12 miljoen euro.” Burgemeester Bart Tommelein: “Het gaat om een bijkomend bedrag van 30 miljoen euro.“ Hij geeft toe: “De afgelopen maanden is gebleken dat de Oostendenaars geen vragende partij zijn om aan dat monument een appartementsgebouw toe te laten. We hebben daar kennis van genomen. ”

Perfect mogelijk

Schepen Björn Anseeuw (N-VA), bevoegd voor stadsgebouwen en de hoofdonderhandelaar voor de stad in het dossier is duidelijk. “Het robuust reddingsplan blijft overeind en daar ben ik blij om. Hun standpunt is één van de opties die voorzien was. Wie zegt dat ze het zonder nieuwbouw willen doen, zegt in feite ook dat ze ervoor zullen zorgen dat het geld van ergens anders komt. Het is niet onlogisch dat men naar de toekomstige Vlaamse Regering kijkt, maar het één hangt samen met het andere. Oostende is het uithangbord voor de kust en Vlaanderen. Als men wil dat Oostende dat blijft dan is het geoorloofd om extra investeringen te vragen. “

Dement spreekt van een“verkiezingsstunt”

Woordvoerder Guy Servaes van Dement: “Op zich is het positief als er geen appartementen komen. Maar ik vrees dat het een antwoord is in functie van de verkiezingen. Er is namelijk geen draagvlak voor appartementen op die site. Na de verkiezingen zullen ze dan toch afkomen met appartementen omdat het niet anders zal kunnen. Het is ook onduidelijk wat er zal gebeuren als Vlaanderen niet met dat geld over de brug komt. Ik sta zeer argwanend tegenover de bocht die ze nemen en vrees dat het een verkiezingsstunt is. Hoe fantastisch het ook is dat ze nu tegen nieuwbouw zijn, er zijn geen garanties.”

The post Kartellijst Trots op Oostende neemt ferme bocht in dossier Thermae Palace Hotel: “Geen appartementsgebouw op de parking” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wingenaar Filip Dhondt wandelt 800 km naar Santiago de Compostela voor kwetsbare gezinnen in Zambia

Wingenaars Filip Dhondt en zijn vrouw Sandra Mulier zetten zich al tien jaar in voor kwetsbare kinderen in Zambia. Dit jaar wandelt Filip vanaf 14 september de 800 km lange ‘Camino’ van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela. “Ik leg deze tocht af ten voordele van onze Sonskyn-projecten in Zambia”, vertelt Dhondt. “Elke gift is welkom, want Zambia maakt de grootste

Lees meer »

Team Dynamisch Lo-Reninge stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor

Team Dynamisch Lo-Reninge maakte zopas de kandidatenlijst bekend waarmee ze naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken op 13 oktober. Burgemeester Lode Morlion neemt afscheid van de politiek en draagt de fakkel over aan Lieve Castryck, die de lijst zal trekken.
The post Team Dynamisch Lo-Reninge stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Fransman terecht voor bezit 19 flessen lachgas in auto: “Om ballonnen op te blazen”

“Gekocht om ballonnen te vullen voor enkele feesten.” Een 24-jarige Fransman diste een vrij ongeloofwaardige verklaring op om de aanwezigheid van 19 flessen lachgas in de koffer van zijn auto te verantwoorden. “Zou je dan 1.500 ballonnen opblazen?”, vroeg de openbare aanklager zich af.
The post Fransman terecht voor bezit 19 flessen lachgas in auto: “Om ballonnen op te

Lees meer »

Nu de lokale ambities voorrang krijgen op formatie: welke onderhandelaars hengelen naar de burgemeestersjerp?

Hoe dichter de lokale verkiezingen naderen, hoe kleiner de kans dat er nog een regering komt. De meesten – maar niet alle hoofdrolspelers – hengelen namelijk binnen vijf weken naar de sjerp in hun achtertuin. De agenda’s lopen dus stilaan vol met handjes schudden en huisbezoeken. Maar wie wil echt burgemeester worden en wie sprint liever terug naar Brussel om

Lees meer »

Lijsttrekker verkiezingen in Lokeren slachtoffer van ‘spoofing’: “Russische cybercriminelen willen valse informatie verspreiden”

In Lokeren is een politicus het slachtoffer geworden van ‘spoofing’. Cybercriminelen versturen daarbij e-mails onder de naam van het slachtoffer. De techniek wordt gebruikt door oplichters én om desinformatie te verspreiden. Het slachtoffer zegt dat Russische criminelen achter de feiten zitten. "Extra onderzoek is nodig, we zien het inderdaad opduiken bij verkiezingen, om mensen woorden in de mond te leggen",

Lees meer »

Gisele (72) werd jarenlang gedrogeerd door haar echtgenoot en verkracht door 70 mannen: “Ze wil alle daders in de ogen kijken”

“Ik dacht dat zijn vrouw het wist, dat het een kinky rollenspel was”, aldus één van de 51 mannen die vanaf deze week tijdens een monsterproces in Frankrijk terechtstaat. De feiten zijn pure horror: een man drogeerde jarenlang zijn echtgenote, waarna hij haar door tientallen onbekenden liet verkrachten. Ze riskeren nu allemaal 20 jaar cel.

Lees meer »

“Ik voelde het warme bloed uit mijn lijf lopen”: Ingrid (59) getuigt moedig nadat ze door ex-man werd neergeschoten met jachtgeweer

De hele rechtszaal in Mechelen kreeg ze muisstil. Ingrid, een 59-jarige mama van drie kinderen, heeft de dood in de ogen gekeken toen ze in oktober 2023 in Sint-Amands door haar ex-man werd neergeschoten met een jachtgeweer. “Het beeld hoe hij boven mij gebukt stond met dat geweer, vergeet ik nooit”, getuigde ze pakkend tijdens de zitting. Iwan R. (59)

Lees meer »