Historisch kerkhof krijgt eerherstel: Vlaamse Landmaatschappij richt Sint-Pietersveld in als natuurbegraafplaats

Voor enkele maanden stipten we reeds aan dat er al sinds 2017 plannen bestaan om van het verwaarloosde kerkhof Sint-Pietersveld in Doomkerke een respectvolle begraafplaats te maken. Tot dusver zonder gevolg. Nu laat de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) weten dat de werken deze maand starten. Zo krijgt dit wat treurig ogend funerair erfgoed na ettelijke jaren eindelijk de zorgen die het verdient.

Sint-Pietersveld ligt pal op de grens van Ruiselede, Wingene en Aalter, in een spie tussen de Maria-Aalterstraat en de Bruggestraat. Het kerkhof ligt knus verscholen onder fraaie oude beuken, schuin tegenover brasserie De Torens. De begraafplaats werd in 1854 in gebruik genomen voor de directeurs en personeelsleden van de ‘École de Réforme de Ruyslede’. Met de jaren kwamen daar nog eens tien personen bij, vooral van het penitentiair centrum. In totaal liggen er zo’n negentig mensen begraven. Liefst 22 graftekens dateren uit de 19de eeuw en hebben – net als het centrale monument – erfgoedwaarde. De inscripties op de zerken zijn met moeite leesbaar, soms vergezeld van nostalgische zwart-wit-foto’s. Sinds 2002 is het in onbruik geraakte kerkhof erkend als bouwkundig erfgoed en beschermd cultuurhistorisch landschap.

Restauratie

De historische begraafplaats Sint-Pietersveld wordt een onderdeel van het landinrichtingsplan Wildeburg-Aanwijs waarmee de Vlaamse Landmaatschappij, in samenwerking met de gemeenten Ruiselede en Wingene én het Agentschap Onroerend Erfgoed, het kerkhof wil omvormen in drie zones: een ontmoetingszone, een historische begraafplaats en een natuurbegraafplaats met urnenbos. De as van de overledene krijgt een plaats in biologisch afbreekbare urnen, zonder merktekens zoals kruisjes of naamborden. Bij de belangrijkste werken en aanpassingen horen een zone voor afscheidsplechtigheden, een bloemen- en strooiweide, een kleine parking met fietsenstalling, grondige snoeiwerken, de restauratie van erfgoedwaardige grafmonumenten, meer varens en bodembedekkers tussen de graven, een urnenbos met een muurtje namen en een haag langs de Maria-Aalterstraat.

Beperkte hinder

De werken duren tot het voorjaar van 2025, met beperkte hinder voor bezoekers en omwonenden. In totaal subsidieert onder meer Agentschap Onroerend Erfgoed 17.576 euro, Wingene 9.666 euro en Ruiselede 106.641 euro. Voor alle info: 0486 244 590 – mail: [email protected].

Een nieuwe tekensessie met Ferry Van Vosselen start op donderdag 12 september, vanaf 18.30 uur in het Groenhuys, Aarselestraat 42 in Tielt. Info: 0497 220 755 – mail: [email protected].

The post Historisch kerkhof krijgt eerherstel: Vlaamse Landmaatschappij richt Sint-Pietersveld in als natuurbegraafplaats is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Zo zagen we Bianca Censori zelden: vrouw van Kanye West kiest voor ingetogen outfit tijdens solotrip

Bianca Censori (29) staat bekend om haar vaak nietsverhullende outfits. Maar nu zijn er nieuwe beelden opgedoken van de Australische architecte tijdens een wandeling in Melbourne met en onbekende vriend. De beelden dateren van mei, maar worden nu pas gedeeld op sociale media. Ze draagt een een donkere broek en een oversized trui, met de kap over haar hoofd. De

Lees meer »

Fietsen voor een gezond brein in Wijtschate, Nieuwe fietshappening Bike4Brain start aan De Kroonaard

Met start aan de sporthal De Kroonaard in Wijtschate wordt op zondag 22 september Bike4Brain georganiseerd. Die vzw is een non-profit organisatie die tot doel heeft het brede publiek te informeren over hoe je brein gezond te houden. Delporte Cycling en Unizo Heuvelland Mesen zetten mee hun schouders onder deze nieuwe fietshappening.
The post Fietsen voor een gezond brein

Lees meer »

DEEL 3 – 80 jaar geleden werden Wingene en Ruiselede bevrijd: balanceren tussen vreugde en angst

Bevrijd van de verstikkende wurggreep van vier jaar Duitse bezetting is elk beetje goed nieuws in Wingene en Ruiselede een reden om te feesten: de terugkeer van een gevlucht familielid, de heropening van cafés, marktzangers in actie, bevrijdingstochten met fanfare, een gloednieuwe land- en tuinbouwbeurs in Zwevezele. Maar de angst blijft. Een verdwaalde Duitse V2-bom slaat een diepe krater nabij

Lees meer »

Belfius krijgt boete van 1 miljoen euro omdat bank niet op risico’s kasbons wees

De Belgische markttoezichthouder FSMA heeft een minnelijke schikking getroffen met Belfius Bank omdat de bank kasbons verkocht zonder de vereiste prospectus en hun reclame niet vooraf lieten screenen. De schikking bestaat uit een boete van 1 miljoen euro en een verplichting om het juridisch risicobeheer te versterken. Deze boete is de op twee na hoogste die de FSMA ooit heeft

Lees meer »

Zij wonen in de ‘kampioen’ van de lintbebouwing en hebben daar zo hun redenen voor: “Achteraan is het hier het paradijs”

Bijna één op de drie Vlamingen woont in lintbebouwing. Maar wat trekt de mensen aan om langs drukke wegen te wonen in plaats van in een gezellige woonwijk of in een centrum met alles op wandelafstand? Op zoek naar de ziel van de lintbebouwingsbewoners. “We wonen langs voren aan een helse steenweg, maar zitten achteraan in het paradijs.”

Lees meer »