Harmonie Vrienden van de brandweer Oostduinkerke krijgt feestelijke inhuldiging van hun nieuwe lokaal

De inhuldiging van het nieuwe lokaal van de Koninklijke Harmonie Vrienden van de Brandweer Oostduinkerke was een echt volksfeest. In een feestelijke optocht van aan het Erfgoedhuis in Oostduinkerke onder leiding van de harmonie, gevolgd door de Miekes, de reuzen, de Juttertjes, de Oud-IJslandvaarders, trokken het lokaal bestuur en een massa sympathisanten naar het gloednieuwe lokaal voor de vereniging in sportpark Hazebeek.

De Harmonie Vrienden van de Brandweer ontstond 67 jaar geleden, en in 1957 kwamen ze voor het eerst naar buiten tijdens een Barbarafeest (genaamd naar de patroonheilige van de brandweer). In het begin repeteerden de leden in ‘De Leopold’, het café dat werd uitgebaat door de vrouw van Marcel Cloet, destijds commandant van de vereniging. Na verloop van tijd verhuisde de harmonie naar de backstage, de onderscène van de theaterzaal in de Schoolstraat. De repetities vonden plaats waar zich nu de bar van de brandweer bevindt. Toen al heette het lokaal ’t Tuttertje, vernoemd naar een klein trompetje.

Burgemeester Marc Vanden Bussche herinnert zich alles nog goed. “De nood aan een nieuw lokaal werd hoog, en daarom zorgde ik als burgemeester, samen met Jan Loones, in 1997 voor een eigen lokaal. Het nieuwe onderkomen was een feit! Het waren echter de muzikanten zelf die de handen uit de mouwen staken om hun lokaal in te richten. Peter Hillewaere zorgde voor de bar. Jan Douchy en Lucien Vanneuville maakten de vloer. Heel wat muzikanten schilderden samen de muren van hun nieuwe stek. Maar ook het Tuttertje barstte al snel uit zijn voegen op de locatie die in verbinding stond met O.T.O., de zaal van het amateurtheatergezelschap Onafhankelijk Theater Oostduinkerke. Tijdens de coronapandemie werd het plaatsgebrek overduidelijk. Bovendien ziet onze bloeiende muzikale vereniging haar ledenaantal continu toenemen. Het gebouw werd niet alleen te klein, maar het was ook verouderd en absoluut niet meer praktisch. Nog geen jaar geleden stonden we hier samen: op kermiszaterdag 9 september 2023 legden we de eerste steen van dit splinternieuwe lokaal.”

Verankering

“Vandaag mogen jullie jullie intrek nemen in een mooi en ruim lokaal, om er naar hartenlust muziek te maken. Vandaag is het dus weeral feest in Oostduinkerke! Niet toevallig startten we onze optocht aan het Erfgoedhuis, het oud-gemeentehuis, dat vlak bij het oude lokaal het Tuttertje ligt. ’t Muziek van Oostduinkerke speelt sinds jaar en dag een belangrijke rol in ons verenigingsleven. Daarom passeerde de optocht door het hart, de kern van het dorp. We hielden halt aan de brandweerpost van Oostduinkerke omdat het eerste lokaal zich daarboven bevond. De keuze voor de nieuwe locatie in sportpark Hazebeek garandeert die verankering van de Koninklijke Harmonie in Oostduinkerke-Dorp. Het nieuwe lokaal heeft een grote repetitieruimte waar heel veel daglicht binnenvalt. Er is een apart sanitair gedeelte en een overdekt terras dat beschutting biedt als het regent. Dat is in ons land zeker geen overbodige luxe! In de aparte stockageruimte kunnen jullie de instrumenten en het partiturenarchief opbergen. En, zonder dat ik jullie reputatie te veel schade wil toebrengen … is er uiteraard een bar! Met de mogelijkheid om uit te breiden met een glazen wand: zo kan de repetitieruimte ook worden gebruikt bij andere activiteiten.”

Dankbaarheid

Carlos Vanden Bussche, voorzitter van de Vrienden van de Brandweer Oostduinkerke, uitte zijn dankbaarheid in naam van de vereniging, en benadrukte het belang van de centrale ligging van het nieuwe lokaal. Dirigent Jeroen Hillewaere, die al 30 jaar ‘chef’ is van de harmonie voegde eraan toe: “We zijn apetrots en dankbaar voor deze toplocatie! We zullen zo meteen ook een danklied spelen voor onze burgemeester, die deze week voor verrassend nieuws zorgde door zijn afscheid van de politiek aan te kondigen. We kozen voor ‘C’était une belle histoire’ van Michel Fugain. Op 22 augustus zullen we onze eerste repetitie in onze nieuwe stek houden. Hopelijk zijn we het tegen die datum eens over een gepaste nieuwe naam. We hebben al massa’s voorstellen en ideeën gekregen. Om er enkele te noemen: de Toogladder, Domus Musica, Casa Musica, Ad Libitum, ’t Derde Kapelletje, Toeternietoe …” Het feest werd afgesloten met de symbolische overhandiging van de reuzensleutel, een aantal muzikale nummers van de harmonie en een optreden van de Juttertjes en de Oud-IJslandvaarders.

De bouwwerken van het nieuwe lokaal zijn gestart in de herfst van 2023, met Stefaan Depla als architect. Voor de ruwbouw ging de gemeente in zee met de firma Maes en Coucke uit Markegem, HVAC (verwarming, ventilatie en airco) komt van Celcio uit Gent, en Devektro uit Veurne zorgde voor de elektriciteit. Het kostenplaatje bedroeg net geen 980.000 euro inclusief btw. De gemeentelijke ingenieurs Siska Stockelynck, Stephan Wydooghe en Audrie Reynaert leidden dit project in goede banen.

The post Harmonie Vrienden van de brandweer Oostduinkerke krijgt feestelijke inhuldiging van hun nieuwe lokaal is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De vele partnerploegen zijn onze ogen in de regio’s”: Cercle en Club optimaliseren hun regionale jeugdsamenwerkingen

Cercle Brugge telt momenteel 24, hoofdzakelijk West-Vlaamse partnerploegen; Club Brugge is met zijn NXT Cities-werking ook actief in Antwerpen en Brussel. Roel Vandaele, coördinator van Netwerk De Groene Bron, en Guilian Preud’homme, CEO van Club NTX, lichten hun respectievelijke projecten toe. “Het is in alle opzichten een win-winsituatie.”
The post “De vele partnerploegen zijn onze ogen in de regio’s”:

Lees meer »

Duitslandkenner over triomftocht extreemrechtse AfD: “Er zijn zorgwekkende parallellen te trekken met het verleden”

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is een extreemrechtse partij de grootste geworden in een Duitse deelstaat. Alternative für Deutschland (AfD) haalt in Thüringen liefst een derde van de stemmen. Duitsland­expert Geert Van Istendael maakt zich zorgen: “De geschiedenis herhaalt zich nooit, maar er zijn nu wel zorgwekkende parallellen te trekken.”

Lees meer »

Steve opent De Fritoric in Dadizele: “Ik geloof erg in het succes van een frituur”

Frituur De Fritoric opent op woensdag 11 september de deuren langs de Kleppestraat in Dadizele. De nieuwe frituur is een initiatief van Steve Grymonprez, de zaakvoerder van restaurant De Historic op de Plaats in Dadizele. Joeri Bartholomeus, jarenlang medewerker in De Historic, wordt het vaste gezicht in de frituur.
The post Steve opent De Fritoric in Dadizele: “Ik geloof

Lees meer »

Buren in de Warandedreef: een warm buur(t)initiatief

De Warandedreef is een 700 meter lange straat met slechts aan één kant bebouwing en het is geen plek waar je veel bewoners aantreft. Het is een lang lint met veel open ruimtes ertussen. Toch is dit de perfecte plek voor een jaarlijks buurtinitiatief dat vijftien jaar geleden werd opgezet. Het idee was simpel maar
The post Buren in

Lees meer »

“Hij werd bozer en bozer”: politieverhoren over incident tussen Joost Klein en cameravrouw op Songfestival zijn gelekt

De cameravrouw naar wie zanger Joost Klein een dreigende beweging maakte tijdens de halve finale van het Songfestival, eiste een schadevergoeding van 7000 kroon, ruim 600 euro. Dat meldt de Zweedse krant ‘Aftonbladet’ die de politieverslagen heeft kunnen inkijken. Klein miste door het incident de finale. Het onderzoek van de Zweedse openbaar ministerie naar Joost Klein is intussen afgesloten wegens

Lees meer »

Vrouw (62) dood teruggevonden in mobilhome langs snelwegparking: “Onderzoek naar de feiten loopt”

Op de snelwegparking langs de E40 in Jabbeke werd afgelopen dinsdag het levenloze lichaam van een 62-jarige vrouw uit De Haan aangetroffen in een mobilhome. Het West-Vlaamse parket opende een onderzoek naar de feiten. “Ik kan bevestigen dat mijn cliënt in verdenking werd gesteld voor schuldig verzuim”, zegt meester Lawrence Taillaert. “Ondertussen is hij vrijgelaten.”

Lees meer »

Austin: “Inzet van Amerikaanse langeafstandswapens in Rusland zal oorlog niet beslissen”

De Europese Commissie maakt nog eens 40 miljoen euro aan humanitaire hulp vrij voor Oekraïne. Het geld dient hoofdzakelijk om de Oekraïners te helpen bij de voorbereiding op de koude wintermaanden. “We zullen beschadigde gebouwen herstellen, elektriciteit en verwarming verzekeren en onderdak voorzien voor mensen in nood”, klinkt het. Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in deze liveblog.

Lees meer »

Grote politieoperatie bij museum over nazisme in München: “Neergeschoten verdachte is overleden”

De hulpdiensten in de Duitse stad München zijn massaal uitgerukt na berichten over een schietpartij. Volgens ‘Süddeutsche Zeitung’ gebeurde dat in het centrum van de stad, bij het NS-Dokuzentrum, een museum over de geschiedenis van München tijdens WOI en WOII. “Er is een verdachte neergeschoten”, meldt de politie. Volg alles op de voet in deze liveblog.

Lees meer »

24.000 euro gestolen uit politiekluis in Zeebrugge

Uit een kluis in een kantoor van de scheepvaartpolitie in Zeebrugge is 24.000 euro verdwenen. De Algemene Inspectie van de politie en het parket van Brugge onderzoeken de zaak, waarbij vooral in de richting van de ongeveer 130 politiemensen die er werken wordt gekeken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.

Lees meer »

Voor het eerst weten we wat er echt gebeurde achter schermen van Songfestival: politieverhoren over incident-Joost Klein gelekt

De cameravrouw naar wie zanger Joost Klein een dreigende beweging maakte tijdens de halve finale van het Songfestival, eiste een schadevergoeding van 7.000 kroon, ruim 600 euro. Dat meldt de Zweedse krant ‘Aftonbladet’ die de politieverslagen heeft kunnen inkijken. Klein miste door het incident de finale. Het onderzoek van de Zweedse Openbaar Ministerie naar Joost Klein is intussen afgesloten wegens

Lees meer »

Rik en Christa uit Moorslede varen in een gouden huwelijksbootje

Geboren en getogen Moorsledenaars Rik Declercq en Christia D’Haene gaven op 27 juli 1974 elkaar hun jawoord. Het echtpaar is inmiddels vijftig jaar getrouwd en werd daarvoor in de bloemetjes gezet door het gemeentebestuur.
The post Rik en Christa uit Moorslede varen in een gouden huwelijksbootje appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gisele werd jarenlang gedrogeerd door haar echtgenoot en verkracht door 70 mannen: “Ze wil alle daders in de ogen kijken”

“Ik dacht dat zijn vrouw het wist, dat het een kinky rollenspel was”, aldus één van de 51 mannen die vanaf deze week tijdens een monsterproces in Frankrijk terechtstaat. De feiten zijn pure horror: een man drogeerde jarenlang zijn echtgenote, waarna hij haar door tientallen onbekenden liet verkrachten. Ze riskeren nu allemaal 20 jaar cel.

Lees meer »