Groep Ubuntu en ION bouwen tegen 2026 24 zorgunits in project ZUUD: “Kwalitatieve woningen voor mensen met een beperking”

De inclusieve netwerkonderneming Groep Ubuntu en projectontwikkelaar ION bouwen een nieuw project voor inclusief wonen aan de Vanhemmens Hoevestraat in Zwevegem. In totaal komen er 24 zorgunits die in 2026 zullen klaar zijn. “Wanneer iedereen zijn plekje kan vinden in een buurt, wordt die meteen een stuk socialer en levendiger”, zegt Kristof Vanfleteren, CEO van ION.

Met ‘ZUUD’, want zo noemt het project, wil men een antwoord bieden op een dringende vraag naar meer kwalitatieve woningen voor mensen met een beperking. “Door de krachten te bundelen zorgen we samen voor kwalitatieve huisvesting voor mensen met een beperking en verminderen we zo mee de huizenhoge wachtlijsten”, begint Petra Vercruysse, CEO van Groep Ubuntu.

Inclusief wonen is voor mensen met een beperking allesbehalve vanzelfsprekend. “Niet alleen is het bijzonder moeilijk om een budget bij elkaar te krijgen om zelf een aangepaste woning te bouwen, er is daarnaast ook een sterk tekort aan kwalitatieve huurwoningen die aangepast zijn aan de noden van de bewoners en begeleiding. We zijn dan ook tevreden dat we samen met projectontwikkelaar ION een nieuwbouwproject kunnen opstarten in Zwevegem dat tegemoet komt aan de dringende vraag.”

“Door in ZUUD te investeren, draag je direct bij aan de levenskwaliteit van onze cliënten” – Petra Vercruysse (CEO Groep Ubuntu)

Als alles goed gaat, start men begin 2025 met de bouw van ZUUD. “Concreet komen er 24 zogeheten zorgunits, woningen volledig op maat van mensen met een beperking. Denk bijvoorbeeld maar aan terrassen met drempelloze overstap of badkamers met brede toegang en schuifdeuren. Daarnaast voorzien we ook een kamer voor een wooncoach van Groep Ubuntu, die de bewoners 24/7 kan bijstaan. Er komen ook enkele gemeenschappelijke ruimtes waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten.”, zegt Gaëtan D’haeyere, projectverantwoordelijke bij ION voor ZUUD.

Meerwaarde

De bewoners van ZUUD zullen hun zorgunit huren van Groep Ubuntu, die de woningen op haar beurt huurt van investeerders. Voor die laatsten is het niet alleen financieel een interessante belegging. Bovenal is het een investering in mensen, met maatschappelijke meerwaarde.

Groep Ubuntu, dat samen met een syndicus zal instaan voor het beheer van de zorgunits, benadrukt dat het ook de bedoeling is dat de bewoners en de eigenaars een duurzame relatie met elkaar opbouwen. “Met Groep Ubuntu willen we het best mogelijke antwoord bieden op vragen, noden en wensen van onze cliënten en hun netwerk. Via een vastgoedinvestering in ZUUD draag je direct bij aan de levenskwaliteit van onze cliënten. Het is een investering die verder gaat dan louter financieel rendement”, aldus Petra Vercruysse.

Een zicht op de zorgunits in ZUUD. © gf

Atelier Jules

Het is niet de eerste keer dat Groep Ubuntu en ION de handen in elkaar slaan. In 2022 realiseerden ze samen al ‘Atelier Jules’, in de buurt Overleie in Kortrijk. Daar ging het om een expertisecentrum en woongelegenheid voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Atelier Jules toont aan dat zulke projecten een écht verschil kunnen maken in het leven van mensen met een beperking.

“In Kortrijk transformeerden we met ‘Atelier Jules’ een voormalig politiecommissariaat in een dagcentrum en werkatelier. Daarboven werd inclusief wonen mogelijk gemaakt voor mensen met NAH. We geven deze initiatieven steevast een plaats in een woonproject waar ook ruimte is voor woningen voor mensen zonder beperking. Samen met Groep Ubuntu geloven wij sterk dat wanneer iedereen zijn plekje kan vinden in een buurt, die meteen een stuk socialer en levendiger wordt om te wonen”, besluit Kristof Vanfleteren, CEO van ION.

De start van de bouw van ZUUD is voorzien begin 2025, de eerste bewoners worden in de loop van 2026 verwacht.

The post Groep Ubuntu en ION bouwen tegen 2026 24 zorgunits in project ZUUD: “Kwalitatieve woningen voor mensen met een beperking” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vakbonden Audi zitten maandag samen na dreiging rond 200 ‘gegijzelde’ sleutels, maar dreigen voor gesloten deur te staan

De vakbonden bij Audi Brussels gaan maandagvoormiddag samenzitten om een standpunt te bepalen, na de eis van de directie op zaterdag. Dat meldt vakbondsman Jan Baetens (ACV-Metea). De directie dreigde met een strafklacht als de 200 sleutels van wagens die door werknemers ‘in beslag genomen’ zijn, niet uiterlijk maandagmiddag teruggegeven worden. De vakbonden dreigen echter voor een gesloten deur te

Lees meer »

Stefanie (28) neemt bekende winkel Lolotte over in Oostends stadscentrum

Begin september opende Stefanie Van Ryssel de conceptstore Lolotte in de Christinastraat. Ze nam de bestaande winkel over van de vorige zaakvoerster. Ondernemen zit haar in het bloed, want haar ouders baten al jaren de bekende feestzaal Ten Stuyver uit in Oostende. “We zouden het jammer vinden moest zo’n vaste waarde zijn verdwenen”, motiveert Stefanie haar beslissing om de zaak

Lees meer »

Sterrenzaak drie jaar na opening al volledig in het nieuw: “Die opmerking over een refter bleef hangen”

Restaurant Nebo op het Panamarenkoplein op Nieuw Zuid in Antwerpen heeft binnenin een metamorfose ondergaan. In een recordtijd van amper drie weken ging het hele interieur op de schop. Chef Dimitri de Koninck (37) en Michelle Gielens (31) ontvingen in de eerste week van september de eerste gasten. “Wanneer we over onze plannen vertelden, vroegen negen op de tien mensen

Lees meer »

Antiquair Paul De Grande zorgt voor ludieke stunt tijdens Open Monumentendag dat 14.000 belangstellenden lokte in Brugge

Voor de 36ste editie van Open Monumentendag organiseerde Stad Brugge op 7 en 8 september opnieuw een volwaardig Open Monumentenweekend. Brugge blijft de enige gemeente in Vlaanderen waar men een heel weekend lang kan genieten van een sterk erfgoedaanbod, met 21 opengestelde locaties en 13 activiteiten. Ze lokten in totaal meer dan 14.000 bezoekers. Ook de Brugse antiquair Paul De

Lees meer »

Vijfjarig kind gedood door hyena in Kenia

In Kenia is een vijfjarig kind gedood door een hyena. Dat meldt de Kenya Wildlife Service (KWS) van het Oost-Afrikaanse land donderdag. De dienst belooft “de toenemende aanvallen” van de carnivoor te bestrijden.

Lees meer »

Samenplus trekt vol overtuiging naar de kiezer in Ardooie: “We zochten gericht naar nieuwe jonge kandidaten voor onze partij”

Samenplus doet voor de derde keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Ardooie. “Dat een deel van onze partij naar een nieuwe politieke beweging overstapte, belet ons niet met volle overtuiging naar de kiezer te stappen en de vastberadenheid is sterker dan ooit”, zegt Kimara Goethals.
The post Samenplus trekt vol overtuiging naar de kiezer in Ardooie: “We zochten gericht

Lees meer »

Betsy en Aurel klinken op zestig jaar huwelijk

Aurel Vermote en Betsy Schoutteten stapten op 3 augustus 1964 in het huwelijksbootje. Het echtpaar uit de Kerkstraat is inmiddels zestig jaar getrouwd. De gelegenheid voor het gemeentebestuur om hen in de bloemetjes te zetten.
The post Betsy en Aurel klinken op zestig jaar huwelijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opnieuw stoet tijdens Gardeboefeesten voor de vijftigste editie: “Begonnen met valiezenkoers”

De vlaggetjes wapperen opnieuw in het centrum van Oekene en dat kan maar één ding betekenen: de Gardeboefeesten komen er opnieuw aan. Niet zomaar één, want ze zijn ondertussen al aan de vijftigste editie toe. Voor de gelegenheid trekt er opnieuw een stoet door de straten.
The post Opnieuw stoet tijdens Gardeboefeesten voor de vijftigste editie: “Begonnen met valiezenkoers”

Lees meer »

Radiomaker en jazzkenner Marc Van den Hoof (78) overleden

Voormalig radiopresentator Marc Van den Hoof is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie op sociale media. Van den Hoof was jarenlang dé jazzkenner van radiozender Klara, maar werkte ook als producer, onder meer bij Radio 1 en Radio 2. Hij was ook jarenlang betrokken bij Jazz Middelheim.

Lees meer »

Oscar Verdruyne en Raymonde Bruyneel zijn 65 jaar getrouwd

Op 8 augustus 1959 gaven Oscar Verdruyne en Raymonde Bruyneel elkaar het jawoord in hun thuisstad Oostende. Ze vieren daarmee hun briljanten huwelijksverjaardag. De zomer van 1959 zit voor het briljanten huwelijkspaar nog steeds in hun geheugen gegrift. Hun huwelijk was dan ook een van de meest leuke gebeurtenissen in hun leven, naast de geboorte
The post Oscar Verdruyne

Lees meer »

Ook geboorteakten sinds 1797 nu online raadpleegbaar: “Handig voor opzoekingswerk over familiegeschiedenis”

Niet alleen de huwelijks- en overlijdensakten, maar ook de geboorteakten zijn nu raadpleegbaar in de online leeszaal van het Izegemse stadsarchief. “Die akten waren al een tijd gedigitaliseerd, maar voor opzoektingswerk niet beschikbaar door een technisch probleem”, zegt schepen van archief Kurt Himpe.
The post Ook geboorteakten sinds 1797 nu online raadpleegbaar: “Handig voor opzoekingswerk over familiegeschiedenis” appeared first

Lees meer »