Forse stijging van aantal verloren gelopen personen aan de kust in de maand juli: hoogste cijfer in Oostende, laagste in Zeebrugge

De maand juli bracht een forse stijging van het aantal verloren gelopen personen aan onze kust. De maand juli tikt af op 482 verloren gelopen personen, waarbij de cijfers per kustgemeente variëren van vijf in Zeebrugge tot 184 in Oostende. Het cijfer schoot op 30 juli enorm de hoogte in toen er op één enkele dag maar liefst 135 personen de weg kwijt raakten.

De verdeling per kustgemeente toont enkele opvallende verschillen. In De Panne raakten 21 mensen de weg kwijt, in Koksijde waren dat er 53 en in Nieuwpoort zestien. Middelkerke telde 25 verdwaalde personen, terwijl Oostende met 184 gevallen de hoogste piek kende. In Bredene ging het om zeven personen, in De Haan om 42, en in Blankenberge maar liefst 103. Zeebrugge had het laagste aantal met vijf verdwaalde personen, terwijl in Knokke-Heist 26 mensen hun weg verloren.

An Beun, algemeen directeur van de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV), merkt op dat de drukte op het strand een belangrijke rol speelt bij deze cijfers. “Op 30 juli alleen al raakten 135 personen de weg kwijt, wat duidelijk maakt hoe moeilijk het is om elkaar terug te vinden in een mensenmassa”, aldus Beun.

Stijging

De cijfers zijn significant hoger dan in juli 2023, toen 225 personen tijdelijk verloren liepen. In 2022 waren dat er nog 879 en in 2021 telden we 462 gevallen. Dit jaar betreffen de meeste gevallen jonge kinderen tussen 4 en 8 jaar. Slechts enkele volwassenen, zoals ouderen of mensen met een beperking, raakten eveneens verloren. Van de 482 verloren gelopen personen werden 290 kinderen door hun (groot)ouders of begeleiders als vermist opgegeven bij de redders. De overige 192 kinderen werden door de redders van het strand opgepikt omdat ze hun ouders niet meer konden vinden.

Tips

Om dergelijke situaties te voorkomen, raadt de IKWV ouders aan om gebruik te maken van gratis polsbandjes met de naam en het telefoonnummer van het kind. Ook wordt geadviseerd om direct bij aankomst een foto van het kind te maken, zodat in geval van nood een duidelijke beschrijving kan worden gegeven aan de redders. Het afspreken van een opvallend herkenningspunt op het strand en het vertrouwd maken van kinderen met de redders zijn eveneens cruciale maatregelen. Bovendien benadrukt An Beun het belang van constant oogcontact met kinderen, vooral wanneer ze zich in of bij het water bevinden.

Weinig grote interventies

Ondanks de drukte waren er in juli relatief weinig grote interventies, wat deels te wijten is aan het minder goede weer. Er werden ongeveer veertig grotere tussenkomsten geregistreerd, voornamelijk voor watersporters en baders in nood. De hulpposten op het strand hadden daarentegen hun handen vol. In totaal kwamen 3.378 personen langs voor grote en kleine verzorgingen. Meer dan de helft hiervan betrof snij- en schaafwonden en splinters, terwijl 471 personen werden behandeld voor kwallenbeten.

Belang van redders

De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) coördineert de reddingsdiensten aan zee voor de tien kustgemeenten en zorgt ervoor dat tijdens het zomerseizoen meer dan 1.400 strandredders instaan voor de bewaking van 34 km strand. An Beun benadrukt de inzet van de redders: “In 2023 hebben onze redders 421 baders en watersportbeoefenaars in moeilijkheden geholpen en kwamen ze 581 keer tussen voor verloren personen. We blijven ons inzetten voor de veiligheid van iedereen aan onze kust.”

Met deze voortdurende inspanningen en preventieve maatregelen hoopt de IKWV het aantal verloren gelopen personen en andere incidenten aan de kust tot een minimum te beperken, zodat iedereen van een veilige strandervaring kan genieten.

The post Forse stijging van aantal verloren gelopen personen aan de kust in de maand juli: hoogste cijfer in Oostende, laagste in Zeebrugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Brutaal en meedogenloos”: video toont hoe Russen Oekraïense soldaten koelbloedig lijken te executeren nadat die zich overgeven

De Amerikaanse nieuwszender ‘CNN’ heeft een schokkende video vrijgegeven waarin te zien zou zijn hoe het Russische leger drie Oekraïense soldaten in koelen bloede executeert nadat die zich hebben overgegeven. Het incident vond naar verluidt plaats aan de frontlinie van de Oost-Oekraïense stad Pokrovsk, waar de Russen steeds verder oprukken.

Lees meer »

Audi Vorst krijgt geen nieuw model meer. Waarom het voor 3.000 werknemers hopen is op Chinezen

Op een bijzondere ondernemingsraad dinsdag liet het bestuur van Audi Brussels de sociale partners weten dat de fabriek geen nieuw model toegewezen krijgt eens de productie van de Q8 e-tron volgend jaar wordt stopgezet. “Dat betekent een sluiting van de fabriek”, zeggen de vakbonden. Audi zelf vindt dat uiteraard allemaal te voorbarig. Maar heeft het bedrijf nog toekomst om er

Lees meer »

Nieuwe knuppelpaden in Iepers Hoornwerkpark aangelegd

Twee oude knuppelpaden in het Hoornwerkpark in Ieper kregen een make-over. De paden vormen een zachte verbinding tussen het centrum van Ieper en de omgeving van Camping Jeugdstadion en waren in slechte staat.
The post Nieuwe knuppelpaden in Iepers Hoornwerkpark aangelegd appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Tot op verkiezingsdag zullen onderhandelaars zich bezighouden met van alles behalve het vormen van een regering”

Bart De Wever (N-VA) is opnieuw formateur. Van de koning krijgt hij maar liefst drie weken alvorens hij opnieuw op de koffie moet. Dat betekent dat de federale regering al zeker voor na de lokale verkiezingen is. De onderhandelaars vertellen wel dat ze “constructief” bezig zijn met het vormen van een regering, maar intussen leggen ze zich vooral toe op

Lees meer »

KIJK. Al zeker drie doden nadat supertyfoon Yagi aan land gaat in Vietnam, twee doden en bijna honderd gewonden in China

De ‘supertyfoon’ Yagi is zaterdag aan land gegaan aan de noordkust van Vietnam. Daarbij velen zeker drie doden, zo is bekendgemaakt. Eerder trok de storm al door de provincies Quang Ninh en Haiphong. Daar werden duizenden bomen ontworteld, vlogen daken weg en werden boten losgerukt. Op het toeristische eiland Hainan, in het zuiden van China, vielen zeker twee doden en

Lees meer »