Enquête over vrije tijd maakt duidelijk dat aanbod beter kan

Zo’n 414 inwoners uit Wingene en Ruiselede namen in het voorjaar deel aan een bevraging van onderzoeksbureau ‘Public Minds’, met als thema ‘vrije tijd’. Uit de eerste resultaten blijkt, dat de meeste inwoners van Wingene best tevreden zijn met het vrijetijdsaanbod. In Ruiselede is dat beduidend minder. Zowat één derde vindt het aanbod daar onvoldoende, toch een zorgwekkende vaststelling. Beide burgemeesters Lieven Huys en Greet De Roo nemen zich echter voor de juiste prioriteiten te leggen, om het vrijetijdsbeleid te verbeteren.

Vooreerst het positieve nieuws: liefst 70 % van de inwoners in Ruiselede en Wingene zijn wel ergens lid van een vereniging, wat opvallend hoog is. Vooral de sportclubs en –verenigingen zijn het populairst. Verder moet Wingene het vooral hebben van de carnavalsactiviteiten, concerten en Bruegelfeesten. In Ruiselede zijn activiteiten om, rond en in het park altijd een voltreffer. Zowat vier vijfde van de Wingenaren zijn tevreden met het vrijetijdsaanbod, wat een nagenoeg perfect rapport is. Liefst 77% van de betrokken inwoners vindt zelfs dat er aan het aanbod helemaal niets moet veranderd worden. Wat wel merkwaardig is: slechts 20% heeft al eens gebruik gemaakt van het Vrijetijdspunt. Eén derde kent het wél, maar gebruikt het niet en liefst 44% gebruikt het nooit. Daar is dus werk aan de winkel.

Onvoldoende aanbod

In Ruiselede zijn die resultaten minder rooskleurig. Liefst 29% van de volwassenen (26-65 jaar), 37% bij de jongvolwassenen (18-26 jaar) en 39% bij de jongeren (12-18 jaar) vindt het vrijetijdsaanbod onvoldoende. Dat is wel zorgwekkend. Zo’n 43% van de respondenten ervaart een gebrek aan binnensportvoorzieningen. De nood aan een nieuwe multifunctionele cultuurzaal in Ruiselede laat zich hier extra voelen. Ook het aanbod voor baby’s en peuters kan beter. Liefst de helft van de inwoners in beide gemeenten is bereid tussen de 10 tot meer dan 20 km te rijden, om een activiteit of evenement elders te beleven. Zowat één derde van beide gemeenten sport ook buiten de gemeente. De aangehaalde redenen zijn de betere variatie in fiets- en wandelroutes elders, geen betaalbare fitness in de eigen gemeente, de naar verluidt slechte looppiste in Ruiselede en het feit dat zwembad De Alk niet gericht is op sportief zwemmen, maar op recreatie.

Bib meer open

Je digitaal inschrijven is goed ingeburgerd, iets beter in Wingene (74%) dan in Ruiselede (59%). Misschien een tip voor Ruiselede, om bijvoorbeeld de populaire activiteiten in en rond het park veel vroeger op te vragen en te verzamelen om tegen mei al een volledige park-kalender klaar te hebben. Dat is tot dusver niet het geval. Over de bibliotheek is iedereen tevreden, al is er wel de wens voor ruimere openingstijden. Het volledige rapport kan bekeken worden op www.fusiewingeneruiselede.be/inwonerspanel.

The post Enquête over vrije tijd maakt duidelijk dat aanbod beter kan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

20 bewoners in de buurt van Plopsa De Panne geëvacueerd na gaslek

In de De Pannelaan in Adinkerke, bij De Panne, zijn ongeveer 20 mensen geëvacueerd na een gaslek. Waarschijnlijk is het lek ontstaan in een leiding onder een voortuin. Fluvius heeft een deel van de leiding afgesloten, maar is nog op zoek naar de exacte locatie van het lek. De meeste mensen zijn ondertussen weer thuis.

Lees meer »

Meestappen in het voetspoor van Ensor van Oostende naar Antwerpen

Nu het Ensorjaar zijn focus verlegt van zijn geboortestad naar Antwerpen geeft Oostende op 21 september de fakkel door aan de Scheldestad die het 75-jarig overlijden van deze meester van het licht afrondt met een viertal tentoonstellingen.
The post Meestappen in het voetspoor van Ensor van Oostende naar Antwerpen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Actie terug naar school van Huis van het Kind

De scholen namen op 2 september een rollende start in het thema van de Olympische Spelen. Jaarlijks zorgt het Huis van het Kind voor een leuke gadget en dit jaar is dat de jojo. Op de eerste schooldag kreeg elk kind een jojo. Daarmee kunnen de drie basisscholen meedingen naar een gouden, zilveren of bronzen
The post Actie terug

Lees meer »

Waterbedrijven: “onbekend welke gifstoffen in de Maas eindigen door verouderde vergunningen”

De Maas als bron van drinkwater van zeven miljoen mensen wordt niet effectief beschermd. Door verouderde en onvolledige vergunningen is veelal onbekend welke schadelijke stoffen waar in het water terechtkomen. De lozing van industrieel afvalwater schaadt de waterkwaliteit van de Maas. Dat zegt RIWA-Maas, de vereniging van drinkwaterbedrijven, maandag in haar jaarrapport over 2023.

Lees meer »

Bestuur De Panne geeft eerste spadesteek voor Sint-Pieterskerk die bib wordt

Maandag 2 september werd de symbolische eerste spadesteek gegeven voor de Sint-Pieterskerk die wordt omgebouwd tot de Maurice Calmeyn-bibliotheek. Met dit ambitieuze project zal de bib een huis worden van kennis en cultuur, aangepast aan de hedendaagse behoeften van bezoekers.
The post Bestuur De Panne geeft eerste spadesteek voor Sint-Pieterskerk die bib wordt appeared first on KW.be.

Lees meer »

En plots is het de Vlaamse formatie die stroef loopt: “Voor onze gevoeligheden is echt nul respect”

De federale ‘boemeltrein’ is net weer vertrokken, maar nu staat de Vlaamse trein weer vast in een tussenstation. CD&V kraakt de ‘landingsnota’ van Matthias Diependaele (N-VA) af, en ook voor Vooruit scoort die een dikke buis. “N-VA geeft ons het gevoel dat ze ons gewoon niet in deze coalitie willen.” Ondertussen verliest de Vlaamse formatie kostbare tijd en kruipt de

Lees meer »