Dichteres Delphine Lecompte kraait als een haan op de Markt van Brugge om samen met GAIA wreed dierenleed van eendagskuikens aan te kaarten

Vrijdagnamiddag kraaide dichteres Delphine Lecompte ‘kukeleku’ op de Markt in Brugge. De Brugse schrijfster nam plaats in de Egg Mobile en ondertekende de audiopetitie van GAIA. De dierenrechtenorganisatie wil op die manier druk uitoefenen op beleidsmakers en supermarkten: “Er moet een einde komen aan de wrede praktijken van het vergassen en levend verbrijzelen van kuikens.”

De komst van GAIA naar de Markt in Brugge zorgde voor een klein opstootje, toen enkele vrijwilligers zich luidop afvroegen op de koetspaarden in de hitte wel voldoende water kregen. Enkele Brugse koetsiers dachten dat GAIA hen de levieten kwam lezen. De politie diende ter plaatse te komen om de gemoederen te bedaren.

Egg Mobile

De dierenrechtenorganisatie was evenwel niet in Brugge voor de paardenkoetsen, wel om het wrede lot van mannelijke kuikens op de korrel te nemen. De actie kaderde in de zomertoer van GAIA, die langs twaalf steden in ons land trekt. Maandag is Blankenberge aan de beurt.

GAIA nodigt de burgers uit om deel te nemen aan een audiopetitie – de allereerste in België – door als een haan te kraaien in een speciaal hiervoor ontworpen mobiele studio, de Egg Mobile.

Kukuluku

De deelnemers kunnen vervolgens hun “Kukuluku” delen op sociale media om hun omgeving bewust te maken en hun vrienden aan te moedigen deze unieke audiopetitie te ondertekenen.

Met deze zomeractie hoopt GAIA zoveel mogelijk kraaien te verzamelen om druk uit te oefenen op beleidsmakers en supermarkten om zo een einde te maken aan wat deze dierenrechtenorganisatie ‘onaanvaardbare praktijken’ noemt: het vergassen en levend verbrijzelen van mannelijke kuikens. Als eerste BV ondertekende de Brugse dichteres Delphine Lecompte de petitie.

Eendagskuikentjes

“Mijn motivatie? Als kind was ik al bekommerd om dierenwelzijn”, vertelt Delphine Lecompte, van wie heel toepasselijk net het nieuwe boek ‘Dieren zonder kleren’ uit is. “In mijn jeugdjaren wist ik al dat dieren pijn, stress en angst kunnen lijden. Maar ook in staat zijn tot empathie. In ons land worden elke dag 65.000 mannelijke kuikentjes om puur economische redenen vermoord. Ze noemen ze met een verderfelijk woord ‘eendagskuikentjes’.”

“Zelf ben ik vegetariër, maar ik eet evenmin eieren. Ik probeer ook mijn vleesetende vrienden bewust te maken van de problematiek die GAIA aankaart. De dierenrechtenorganisatie krijgt mijn steun”, aldus de dichteres.

Vergast

“Mannelijke kuikens worden door de eierindustrie als nutteloos beschouwd omdat ze geen eieren leggen. Enkele uren na hun geboorte worden ze ofwel vergast of levend in een maalmachine gegooid”, vult Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, aan. “In België worden per jaar 24 miljoen kuikens op wrede wijze gedood.”

“Uit een recent Ipsos-onderzoek blijkt dat slechts een derde van de West-Vlamingen op de hoogte van deze praktijken. In Vlaanderen, waar de meerderheid van de eierproducenten is gevestigd, is het vergassen en levend verbrijzelen van kuikens nog altijd toegestaan.”

Alternatieven

Volgens GAIA zijn er alternatieven: “De techniek van in-ovo selectie maakt het mogelijk om het geslacht van het kuiken al in het ei te bepalen, nog vóór de geboorte. Hierdoor kan de selectie van mannetjes en vrouwtjes in een vroeg stadium plaatsvinden, ruim voordat het embryo gevoelig is.”

“Deze techniek, die al in enkele Belgische broederijen wordt toegepast, heeft nog een ander voordeel: minimale kosten. De techniek verhoogt de prijs van het ei slechts met 2 eurocent.”

Supermarkten

GAIA roept de drie regio’s in ons land op om deze gruwelijke praktijken te verbieden: “De nieuwe codex rond dierenwelzijn bevat voldoende elementen voor een verbod, maar onze Vlaamse minister van Dierenwelzijn is blijkbaar aan het slapen. Hopelijk schiet de nieuwe Vlaamse regering snel in gang.”

De organisatie wijst erop dat Duitsland en Frankrijk al wettelijke maatregelen hebben genomen om deze praktijken af te schaffen. Daarnaast vraagt GAIA aan de Belgische supermarktketens om te stoppen met de verkoop van eieren van leveranciers die kuikens vergassen of levend verbrijzelen.

Na gesprekken met de dierenwelzijnsorganisatie koopt de marktleider in de collectieve catering, Sodexo, nu 80 procent van zijn eieren bij producenten die in-ovo selectie toepassen. GAIA roept de supermarktketens op om dit voorbeeld te volgen. De eerste gesprekken zijn positief, maar we eisen daden. ‘t Mag niet blijven bij ‘Paroles, Paroles’, zoals Dalida zingt.”

Wens

Uit het Ipsos-onderzoek blijkt bovendien dat 80 procent van de West-Vlamingen vindt dat supermarkten zich alleen zouden moeten bevoorraden bij producenten die het kuikendoden niet toepassen.

“Het is dus hoog tijd dat de ketens hun verantwoordelijkheid nemen en voldoen aan de wens van de grote meerderheid van de consumenten. De helft van de West-Vlamingen is bereid om van supermarkt te veranderen en te kiezen voor een keten die eieren aanbiedt zonder vergassen of levend verbrijzelen”, aldus Michel Vandenbosch.

The post Dichteres Delphine Lecompte kraait als een haan op de Markt van Brugge om samen met GAIA wreed dierenleed van eendagskuikens aan te kaarten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Handzame kermist vier dagen lang

Na Edewalle en Kortemark blijft de gemeente gewoon kermissen, want het volgende feestgedruis vindt vanaf 6 september alweer plaats in Handzame, waar een heus feestdorp op poten gezet wordt, van de Gildezaal tot aan café ‘t Schaek.
The post Handzame kermist vier dagen lang appeared first on KW.be.

Lees meer »

Betsy en Aurel klinken op zestig jaar huwelijk

Aurel Vermote en Betsy Schoutteten stapten op 3 augustus 1964 in het huwelijksbootje. Het echtpaar uit de Kerkstraat is inmiddels zestig jaar getrouwd. De gelegenheid voor het gemeentebestuur om hen in de bloemetjes te zetten.
The post Betsy en Aurel klinken op zestig jaar huwelijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hij werd bozer en bozer”: politieverhoren over incident tussen Joost Klein en cameravrouw op Songfestival zijn gelekt

De cameravrouw naar wie zanger Joost Klein een dreigende beweging maakte tijdens de halve finale van het Songfestival, eiste een schadevergoeding van 7000 kroon, ruim 600 euro. Dat meldt de Zweedse krant ‘Aftonbladet’ die de politieverslagen heeft kunnen inkijken. Klein miste door het incident de finale. Het onderzoek van de Zweedse openbaar ministerie naar Joost Klein is intussen afgesloten wegens

Lees meer »

Jani Kazaltzis en James Cooke hebben geen geheimen voor elkaar: “Wij weten alles, zelfs hoeveel geld we hebben”

Ze zijn de beste vrienden, en hebben eindelijk samen een programma gemaakt. Maar tijdens de opnamen van ‘Jani & James Doen Het Zelf’, waar Jani Kazaltzis (45) en James Cooke (39) onder andere meedraaiden in een frituur, ging het er bij momenten toch bits aan toe. “Achteraf zeiden we tegen elkaar: ‘Hebben wij nu echt ruzie gemaakt over mayonaise?’”

Lees meer »

De transfercrash van Osimhen: vorig jaar was zijn voet 200 miljoen waard, vandaag tekent hij met hangende pootjes bij Galatasaray

De voet van Victor Osimhen (25) was vorige zomer nog 200 miljoen euro waard. In Istanboel werd hij als volksheld onthaald, maar zijn tumultueuze overgang op huurbasis naar Galatasaray is de transfercrash van de zomer. Hoe een spelletje poker om 11 miljoen euro netto per jaar hem niet naar PSG, Chelsea, Arsenal of Saoedi-Arabië bracht, maar wel naar Turkije. Zelfs

Lees meer »

Dagobert en Jeannine zijn 60 jaar gelukkig getrouwd

Dagobert Duprez (92) en Jeannine Delbaere (91) werden op het stadhuis ontvangen door raadslid Stephanie Demeyer. Jeannine is geboren in Kortrijk op 19 juni 1943. Zij trok naar het Pensionaat Zusters St-Jozef in Wakken. Jeannine was medezaakvoerder van Juwelier Duprez-Delbaere. Zij is lid van het koor St.-Lutgardis Bellegem. Dagobert werd geboren in Bellegem op 9
The post Dagobert en

Lees meer »

Alarmfase oranje in het West-Vlaamse peloton: deze provinciegenoten hebben (officieel) nog geen contract voor volgend seizoen

Sinds 1 augustus mogen wielertransfers officieel gemaakt worden. Het is dan ook al iets meer dan een maand uitkijken naar nieuws over onze West-Vlaamse profs die nog geen contract hebben voor volgend seizoen. Sommigen moeten zich (geen) zorgen maken.
The post Alarmfase oranje in het West-Vlaamse peloton: deze provinciegenoten hebben (officieel) nog geen contract voor volgend seizoen appeared first

Lees meer »