Cultuursmakers en voormalige Brouwerij Feys slaan handen in elkaar: “Start van een culturele vereniging”

De site van de voormalige brouwerij Feys op de grens Alveringem en Roesbrugge broeit deze zomer van de culturele activiteiten. Ook in augustus kan je er elk weekend terecht voor enkele tentoonstellingen. Performers kunnen het podium kapen voor optredens, lezingen, voorstellingen, stand-up comedy…Creatieveling uit de buurt en daarrond kunnen hun kans wagen.

Op de erfgoedsite van voormalige brouwerij Feys staat eigenaar Hendrik Nelde aan het roer. Naast de renovatie en herbestemming streven de co-housers naar duurzaam en zelfvoorzienend leven in harmonie met de natuur. “De brouwerij is ook een inspirerende plek voor cultuurliefhebbers en cultuurmakers. Zeker in de zomermaanden. In juli en augustus kan je expo’s bezoeken: de internationale cartoonexpo van cultuursmakers, een foto-expo over de brouwerij met unieke beelden van de laatste 100 jaar en een kunsttentoonstelling Art@Feys. Bij een verfrissend drankje kan je nagenieten. Terras of binnen naargelang het weer”, zo klinkt het bij Cultuursmakers.

Culturele afdeling

Voor groepen kan er een rondleiding worden georganiseerd, een barbecue ter plaatse of een Breughel-avond, of via het water naar ’t Hof van Commerce… “Creatievelingen die hun werk willen tonen aan een publiek, krijgen in brouwerij Feys de kans van hun leven: ze mogen het podium kapen (of een andere plek op de site) voor een performance, concertje tentoonstelling, voordracht, stand-up comedy, boekvoorlezing… Ook als je eerder cultuur-organisator bent of mee wil werken aan de organisatie van culturele activiteiten ben je bij brouwerij Feys aan het goede adres. In samenwerking met Cultuursmakers wordt er een culturele afdeling in het leven geroepen.

(Lees verder onder de foto)

Cultuursmakers en voormalige Brouwerij Feys slaan handen in elkaar © gf

Start-to-Cultuur Ijzervallei

“Deze site leent zich perfect voor activiteiten zoals een (kunst)expo, een theatervoorstelling, een lezing over een actueel thema, een poëtische avond, een concert, stand-up comedy … Wie zin heeft om onder de koepel van Cultuursmakers zulke activiteiten mee te organiseren, kan zich online aanmelden voor ‘Start-to-Cultuur IJzervallei’”, zegt Heidi Vanackere van Cultuursmakers. Cultuursmakers vzw is een sociaal-culturele vereniging, actief in Vlaanderen en Brussel. Deze groepen vrijwilligers organiseren een waaier aan culturele activiteiten. Cultuursmakers bestaat sinds 1922 en krijgt steun van de Vlaamse gemeenschap. In de Westhoek zijn er onder meer in Elverdinge, Alveringem, Ieper en Vleteren al lokale Cultuursmakers-groepen. Momenteel zijn er plannen voor nog een extra groep in de IJzervallei.

Ondersteuning

“De bedoeling is dat we een leuke babbel hebben met de geïnteresseerden. Daarna bekijken we samen hoe we als groep een tof cultureel programma kunnen samenstellen. Uiteraard zorgt Cultuursmakers voor de nodige ondersteuning: inhoudelijke ondersteuning, vormingsmogelijkheden, hulp bij communicatie, een vrijwilligersverzekering, leuke ontmoetingsmomenten, een klankbord, een financieel duwtje in de rug. Wil je Cultuursmakers al een beetje leren kennen, kom dan een van de weekends in de zomervakantie langs. Je raakt er vanzelf geïnspireerd! Onder meer de internationale cartoonexpo van Cultuursmakers zal je doen lachen, verbazen, verstillen en verwonderen.”

The post Cultuursmakers en voormalige Brouwerij Feys slaan handen in elkaar: “Start van een culturele vereniging” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zag jij gisterenavond ook veel bliksem? KMI telde 16.155 bliksemschichten in ons land

Verschillende plekken in België kregen gisterenavond te maken met een stevig onweer, en daar kwamen ook heel wat bliksemschichten aan te pas. Zo telde het bliksemdetectiesysteem van het KMI gisteren en vannacht 16.155 bliksemschichten in ons land. In de provincie Vlaams-Brabant was het meeste weerlicht te zien. Weerman Bram Verbruggen legt uit waarom je niet bij elk onweer evenveel bliksem

Lees meer »

KIJK. Amerikaanse boer tovert maïsveld om in Taylor Swift-doolhof

Een Amerikaanse boer in de staat Ohio heeft zijn maïsveld omgetoverd tot een groot doolhof in het thema van Taylor Swift. Luchtbeelden tonen het prachtige doolhof met verschillende verwijzingen naar de superster. De boer maakt jaarlijks een nieuw doolhof, telkens in een ander thema. Dit jaar is die eer dus weggelegd voor de immens populaire Taylor Swift, die de wereld

Lees meer »

In Heule-Watermolen is nu ook de kerk een klaslokaal

In vbs De Watermolen in Heule-Watermolen was het wel een bijzondere eerste schooldag, zeker voor de kinderen van het vierde leerjaar. Hun klas is dit jaar de Sint-Godelievekerk… Voor alle duidelijkheid: die is niet ontwijd. Het heeft allemaal te maken met ruimtetekort en (ver)bouwwerken.
The post In Heule-Watermolen is nu ook de kerk een klaslokaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mathias Meulenyzer neemt het met Zwevegem Sport op tegen ex-club Wevelgem: “We hebben vertrouwen getankt op Varsenare”

Zwevegem Sport, vorig seizoen met vlag en wimpel de titel gepakt in eerste provinciale, gaat door op zijn elan. Op de eerste speeldag werd met 2-4 gewonnen op Varsenare. Komend weekend staat de topper tegen Wevelgem op het programma. Voor ex-Wevelgemnaar Mathias Meulenyzer wordt het iets speciaals.
The post Mathias Meulenyzer neemt het met Zwevegem Sport op tegen ex-club

Lees meer »

‘Goe Begonnen’ voorziet voedzame maaltijden voor Basisschool Sint-Jozef: “Er komen vaak kindjes toe met honger”

Brooddoosnodig, een initiatief van Enchanté vzw, trekt tijdens de Goe Begonnen-campagneweek van 2 tot en met 6 september langs 11 steden, waaronder Kortrijk, om het belang van voedzame maaltijden voor élke leerling in de kijker te zetten. Met de steun van Panos en Lidl én de helpende handen van financieel adviesbureau Strategica aten de leerlingen van Basisschool Sint-Jozef deze middag

Lees meer »

Jonge artiesten in de prijzen op Kaasmarkt

Op ‘t Zand vond de 14de editie van de Kaasmarkt plaats. Het werd een geslaagde en zonovergoten editie, waarbij er ook prijzen werden uitgereikt. De vzw Brugge Kaasmarkt organiseerde immers opnieuw een kleurwedstrijd voor de kinderen. Eloise Van Hullebus van OLVA De Meersen, Ellie Van Loo van De Zonnetuin en Céleste de Witte van VBS
The post Jonge artiesten

Lees meer »

Stelplaats aan Antwerpse Draakplaats is naar Mortsel verhuisd, bewoners Zurenborg opgelucht: “Eindelijk is het hier wat stiller”

Zondag 1 september zijn de laatste bussen vertrokken vanuit de stelplaats Zurenborg aan de Draakplaats in Antwerpen. De Lijn heeft een gloednieuwe stelplaats geopend in Mortsel, vlakbij de luchthaven van Deurne. Buren rond de Draakplaats zijn opgelucht dat de bussen er niet meer af- en aanrijden. "Vooral qua geluidsoverlast maakt het een groot verschil", klinkt het bij de meeste buurtbewoners.

Lees meer »

Nieuwe koningin van Maori aangeduid

Nga Wai Hono i te Po is benoemd tot de nieuwe koningin van de Maori in Nieuw-Zeeland. De 27-jarige is het jongste kind en de enige dochter van koning Kiingi Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII, die op 30 augustus op 69-jarige leeftijd overleed.

Lees meer »

Delphine Jodts (44) wordt lijsttrekker van ‘Voor 8560’: “Partij staat symbool voor een frisse koers en een nieuw begin”

Bij de onafhankelijke lijst Voor 8560 wordt Delphine Jodts (44) de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Wevelgem op zondag 13 oktober. Ze werkt op de 101-centrale van de federale politie in Brugge. Door te kiezen voor een vrouwelijke lijsttrekker hecht Voor 8560 veel belang aan gendergelijkheid en diversiteit. “Voor 8560 staat symbool voor een frisse koers en een nieuw begin”,

Lees meer »

Franse keten Chaussea neemt 62 verkooppunten van Bristol over

62 winkels van schoenen- en kledingketen Bristol in Vlaanderen en Wallonië worden overgenomen door de Chaussea groep, een Franse keten die in totaal meer dan 500 schoenenwinkels uitbaat. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Hasselt beslist. Euro Shoe Group, de vennootschap achter Bristol, vroeg eind mei een gerechtelijke reorganisatie aan.

Lees meer »

Audi houdt fabriek in Vorst gesloten en werknemers worden niet langer betaald: “Tot het personeel bereid is om normaal aan de slag te gaan”

De vakbonden bij Audi Brussels in Vorst gaan maandagvoormiddag samenzitten om een standpunt te bepalen, na de eis van de directie op zaterdag. Dat meldt vakbondsman Jan Baetens (ACV-Metea). De directie dreigde met een strafklacht als de 200 sleutels van wagens die door werknemers ‘in beslag genomen’ zijn, niet uiterlijk maandagmiddag teruggegeven worden. De directie heeft ondertussen ook beslist om

Lees meer »