Cultureel Brugge mikt in augustus vooral op de Gouden Boomstoet

Het regent op de sociale media klachten over het feit dat Brugge geen stadsfestival meer heeft. Het stadsbestuur wil geen geld meer besteden aan Moods! Gelukkig valt er nog veel te beleven in Brugge in augustus. Met als paradepaardje de Gouden Boomstoet.

Sinds vorige zomer heeft Brugge geen gratis stadsfestival meer. Na 28 jaar werd een streep getrokken over dit twee weken durend evenement. Vele muziekliefhebbers betreuren dit. Programmator Cactus Muziekcentrum vroeg tevergeefs een hoger budget wegens de gestegen kosten en gages van de artiesten. Maar het stadsbestuur wilde niet met meer centen over de brug komen, cultuurschepen Nico Blontrock droeg Moods! ten grave.

Belevingsfestivals

Kunnen we dan enkel genieten van een terrasje in Brugge tijdens de maand augustus? Neen! De culturele agenda zit behoorlijk vol.

Komend weekend alleen al staan de liefhebbers van elektronische dansmuziek voor een verschroeiende keuze tussen twee belevingsfestivals: naar WECANDANCE om, met de voetjes in het zand op het Zeebrugse strand, te genieten van een exotische cocktail? Of met de fiets naar de Pijpeweg tussen Brugge en Damme om tussen de zonnebloemen te dansen op zwoele vibes tijdens Campo Solar.

Later deze maand, op 24 en 25 augustus, is er nog Bomboclat, het dancehall en afrobeats festival op Bruges Plage.

Benenwerk

Wat het huidig Brugse stadsbestuur op cultureel vlak niet geschrapt heeft, is Benenwerk. Voor deze gratis ballroom brugeoise op twaalf dansvloeren op zeven Brugse pleintjes op zaterdag 10 augustus vanaf 18 uur tot zondagmorgen 2 uur hoest de stadskas 275.000 euro op. Dat is het budget van Moods! en Klinkers in 2022 samen!

Voor de liefhebbers van Oude Muziek is er het MAfestival: tien dagen lang, van 2 tot en met 11 augustus, hoogstaande concerten door befaamde internationale ensembles in diverse Brugse kerken en in het Concertgebouw. Het ietwat minder ambitieuze kathedraalfestival voorziet nog recitals op 6 en 13 augustus. Op maandag-, woensdag- en zaterdagavond zijn er beiaardconcerten.

Lichtfeest

Op 16 en 17 augustus tussen 21 en 23.30 uur viert Lissewege het Lichtfeest met wonderlijke en sfeervolle lichtinstallaties en leuke performances in het witte polderdorp.

Veel kleinschaliger zijn de Klinkende Kroegen: zomerse optredens op woensdagavond, telkens op drie locaties in de Brugse binnenstad. Die caféconcerten moeten wel stipt om 23.30 uur eindigen. De komende weken staan er nog optredens in ‘t Molenhuis, The Vintage, The Monk, Mayflower, ‘t Kroegstje, Vloamse Triene, ‘t Verdriet van België en café De Poarte op het programma.

Om de kritiek te counteren dat alle aandacht naar het stadscentrum gaat, zijn er onder de noemer WIJklanken op dinsdag optredens in kroegen in de Brugse deelgemeenten. Wie graag tango of salsa danst, kan op zaterdagavond terecht op het binnenplein van de Vismarkt.

Praalstoet

Dé troef waarmee het Brugs stadsbestuur deze zomer uitpakt, is de Gouden Boomstoet op zondagnamiddag 25 augustus. Het is inmiddels zeven jaar geleden dat de vorige editie van deze vijfjaarlijkse praalstoet uittrok. Deze traditie dreigde verloren te gaan, Brugge Plus nam de touwtjes in handen en had twee jaar extra nodig om ze klaar te stomen.

De Gouden Boomstoet vertelt de geschiedenis van Brugge en het graafschap Vlaanderen. Daarbij staan de feestelijkheden rond het huwelijk van Margaretha van York en Karel de Stoute centraal. Dat huwelijk werd op 3 juli 1468 voltrokken en ging gepaard met tien dagen feesten. Kroniekschrijvers kwamen woorden te kort om de glamour van de festiviteiten te beschrijven: van banketten met zeldzame spijzen over welstellende delegaties uit alle uithoeken van Europa tot de Wapenpas van de Gouden Boom – een theatraal steekspeltornooi.

De Triënnale Brugge 2024 Spaces of Possobility, waaraan Visit Bruges meer dan de helft van haar promotiebudget spendeerde, gaat haar laatste maand in. Twaalf internationale kunstenaars en architecten mochten elk een locatie uitkiezen om er een hedendaags project te realiseren dat de site een tijdelijke meerwaarde geeft. In de marge van de Triënnale organiseert Musea Brugge nog tot 1 september de expo Rebel Garden in drie musea: die tentoonstelling belicht de impact van de mens op de natuur.

Noodoproep

Deze week kregen we een noodoproep: de Brugse videokunstenaar Brecht Vanhoutte smeekt als dertiende kunstenaar van de Triënnale om aandacht voor zijn project At rise of curtain in De Bond, waar tot nu toe slechts 5.000 bezoekers over de vloer kwamen.

“De realisatie verliep niet zonder hobbels”, bekent de Bruggeling. “Vergoeding en budget ontbraken. Ik moest zelf financiële oplossingen zoeken. Tevergeefs vroeg ik Vlaamse subsidies aan. Ik kon enkel rekenen op steun van Jong Ding, de subsidielijn van de Brugse Jeugddienst.”

Bij regenweer kun je een bezoekje brengen aan de expo 600 jaar Adornes in het gelijknamig domein naast de Jeruzalemkapel. Of aan de tentoonstelling Body Worlds Körperwelten in het Oud Sint-Jan. Oordeel zelf: vind je voldoende je gading in Brugge deze maand augustus?

The post Cultureel Brugge mikt in augustus vooral op de Gouden Boomstoet is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brugse Lorelei (21) te zien in ‘Kotmadam Sarafian’ bij VTM: “Had het minder zwaar verwacht”

Lorelei (21) is sinds deze week te zien in het gloednieuwe VTM-programma ‘Kotmadam Sarafian’, waarbij ze een academiejaar lang samenhokte met een handvol andere studenten én Barbara Sarafian. De studente geschiedenis kijkt er – ondanks haar herexamens – positief op terug. “Het mooiste moment? Samen mijn verjaardag vieren.”
The post Brugse Lorelei (21) te zien in ‘Kotmadam Sarafian’ bij

Lees meer »

In Heule-Watermolen is nu ook de kerk een klaslokaal

In vbs De Watermolen in Heule-Watermolen was het wel een bijzondere eerste schooldag, zeker voor de kinderen van het vierde leerjaar. Hun klas is dit jaar de Sint-Godelievekerk… Voor alle duidelijkheid: die is niet ontwijd. Het heeft allemaal te maken met ruimtetekort en (ver)bouwwerken.
The post In Heule-Watermolen is nu ook de kerk een klaslokaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Toby Vandewoude vlak na comeback weer in de lappenmand: “Ik ben mentaal en fysiek sterker”

Eerstejaarsjunior Toby Vandewoude moet afrekenen met een heus pechseizoen. Na een maandenlange revalidatie van een virale infectie liep de 17-jarige Oostduinkerkenaar bij een ongeval op training een hersenschudding op. “Toch hoop ik dit jaar nog een paar resultaten te rijden”, klinkt het strijdvaardig.
The post Toby Vandewoude vlak na comeback weer in de lappenmand: “Ik ben mentaal en fysiek

Lees meer »

Europa’s vijanden zien AfD-winst grijnzend aan

De politieke crises in Frankrijk en Duitsland verzwakken ook de traditionele motoras van de Europese constructie. Het legt een titanische verantwoordelijkheid op de volgende Europese Commissie, waar België MR-politica Hadja Lahbib naartoe stuurt.

Lees meer »

Hét sprookje van de sportzomer? Amerikaan pakt emotioneel goud op Paralympics, maand nadat z’n vrouw hetzelfde deed op de Spelen

De innige omhelzing tussen paralympisch atleet Hunter Woodhall (25) en zijn vrouw Tara Davis-Woodhall (25) van gisteravond gaat viraal op sociale media. Vier weken en één dag nadat Tara goud pakte op de Olympische Spelen in het verspringen, deed haar man namelijk hetzelfde op de 400 meter (T62-categorie) op de Paralympics. Het sprookje is compleet.

Lees meer »

‘De oudheid in kleur’ lokt 60.000 bezoeker naar Tongeren, permanente tentoonstelling in Gallo Romeins Museum wordt binnenkort vernieuwd

De tijdelijke tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’, heeft op iets minder dan een jaar tijd meer dan 60.000 bezoekers naar het Gallo Romeins Museum in Tongeren gelokt. En zo’n 6.000 kinderen namen deel aan een van de workshops. Er is voorlopig geen nieuwe tijdelijk tentoonstelling gepland, wel wordt de permanente tentoonstelling vernieuwd. Het museum zal daarom eind 2026 – begin

Lees meer »

Voorstel drastische verhoging toeristenbelasting zaait onrust in Italië: “Dit is paniekzaaien”

Italië kampt al jaren met overtoerisme. In Venetië, Florence en de Cinque Terre werden al maatregelen zoals entreegeld ingevoerd en nu overweegt de regering Meloni ook een aanzienlijke verhoging van de toeristenbelasting om “toeristen verantwoordelijker te maken”. Het voorstel wekt woede op bij toerismeorganisaties, die vrezen dat buitensporige verhogingen toeristen zullen afschrikken: “Laten we toeristen niet wegjagen met buitensporig hoge

Lees meer »