Borstvoeding minst populair bij West-Vlaamse vrouwen: “Door onwetendheid en onzekerheid”

Steeds meer vrouwen geven borstvoeding aan hun boreling, maar het gebeurt nog altijd het minst in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Agentschap Opgroeien bij de start van de Week van de Borstvoeding, die loopt tot woensdag 7 augustus. “Informeren en ondersteunen blijft van cruciaal belang.”

In Vlaanderen werd in 2023 bij 82,6 procent van de pasgeboren baby’s borstvoeding opgestart, blijkt uit cijfers van het Agentschap Opgroeien. Het gaat om een lichte stijging van 0,4 procent tegenover 2022.

Een hoog cijfer, al zijn er duidelijk provinciale verschillen op het vlak van starten met borstvoeding. Met respectievelijk 86,7 procent en 84,6 procent zitten Vlaams-Brabant en Antwerpen een stuk boven het Vlaamse gemiddelde. In West-Vlaanderen start slechts 76,2 procent van alle borelingen met borstvoeding, het laagste cijfer van Vlaanderen.

Grote bereidheid

Emily Rosseel, hoofdvroedvrouw van de kraamafdeling in AZ Delta in Roeselare ziet niet meteen een verklaring voor het geringer succes van borstvoeding in West-Vlaanderen. “Wij ervaren dat in elk geval niet zo, de bereidheid om borstvoeding te geven is ook bij ons groot. Als vrouwen het liever niet doen, is dat nogal dikwijls jobgerelateerd.”

AZ Delta heeft het BFHI-label (Baby Friendly Hospital Initiative) en motiveert dan ook vrouwen om borstvoeding te geven. “Wij stellen vrouwen al voor de bevalling op de hoogte van de voordelen en mogelijkheden van borstvoeding. Als iemand beslist om flesvoeding te geven, gaan wij daar zeker niet tegenin. Maar we geven er ook geen verder toelichting bij.”

Informeren cruciaal

Dat de West-Vlaamse borstvoedingscijfers de laagste van Vlaanderen zijn, is geen nieuwe trend, laat AZ Sint-Jan Brugge weten. Daar ziet men in vergelijking met 2023 het aantal kinderen die borstvoeding krijgen toenemen. “Als BFHI-ziekenhuis is er een grote inzet van het personeel van het verloskwartier en de materniteit om de moeder die borstvoeding geeft goed te ondersteunen, wat de slaagkansen sterk verhoogt”, klinkt het.

Maar de voordelen voor de gezondheid van de baby zijn vaak nog onvoldoende gekend. “Er is soms de perceptie bij de patiënt dat kunstvoeding makkelijker en dus beter is voor de moeder dan borstvoeding. Onzekerheid en onwetendheid liggen vaak aan de basis, en daarom blijft informeren en ondersteunen van cruciaal belang.”

Samen borstvoeden

Borstvoeding meer bespreekbaar maken, gebeurt ook op zondag 4 augustus tijdens de vierde editie van ‘Voeden In Verbinding’. Op verschillende locaties spreken vrouwen af om 9.30 uur om samen hun baby te voeden en ervaringen daarover uit te wisselen: op de Markt in Brugge, het speelplein langs de Leopold III-laan in Ieper, het strand ter hoogte van de 3 Gapers in Oostende, in het stadspark Plein in Kortrijk en het Geitepark in Roeselare. Inschrijven kan via www.voedeninverbinding.be.

The post Borstvoeding minst populair bij West-Vlaamse vrouwen: “Door onwetendheid en onzekerheid” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Dressuurteam strandt op 7de plaats, Genyn en Habsch azen straks op goud in 100 meter

De Belgische atleten doen het meer dan uitstekend op de Paralympische Spelen in Parijs. Léa Bayekula veroverde gisteravond op de 400 meter de vierde gouden medaille voor ons land. Maxime Carabin pakte deze voormiddag dan weer z’n tweede gouden medaille van deze Spelen. Vanavond is er nog hoogspanning: Peter Genyn en Roger Habsch gaan voor goud op de 100 meter.

Lees meer »

Duitslandkenner over triomftocht extreemrechtse AfD: “Er zijn zorgwekkende parallellen te trekken met het verleden”

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is een extreemrechtse partij de grootste geworden in een Duitse deelstaat. Alternative für Deutschland (AfD) haalt in Thüringen liefst een derde van de stemmen. Duitsland­expert Geert Van Istendael maakt zich zorgen: “De geschiedenis herhaalt zich nooit, maar er zijn nu wel zorgwekkende parallellen te trekken.”

Lees meer »

LIVE. CEO VRT Frederik Delaplace wordt op de rooster gelegd in Vlaams Parlement: minister Dalle (CD&V) ziet in audit van VRT “geen oplossing”

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, geeft vanmiddag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg over de herschikkingen aan de top van de openbare omroep en zijn eigen functioneren. Dat gebeurt tijdens een speciale commissie, waar ook ontslagnemend mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen uitgenodigd zijn. Brepoels is niet opgedaagd. Volg het hier

Lees meer »

Amerikaanse acteur en zanger James Darren overleden

De Amerikaanse acteur en zanger James Darren is maandag op 88-jarige leeftijd in zijn slaap overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Dat staat te lezen op zijn website. Volgens zijn zoon Jim Moret was hij opgenomen voor een aortaklepoperatie, maar bleek hij te zwak voor de ingreep.

Lees meer »

Etterbeek haalt in één dag maximumbedrag van 1,2 miljoen euro op met uitgifte gemeentebon: “Nooit verwacht”

De Brusselse gemeente Etterbeek heeft woensdag in één dag tijd het voorziene maximumbedrag van 1,2 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van een gemeentebon. De crowdlending-campagne wordt daarom tijdelijk afgesloten zodat de nodige controles kunnen worden uitgevoerd en de transacties kunnen worden goedgekeurd. “Dat het zo’n succes is, is ook voor ons een verrassing”, zegt de schepen van Financiën.

Lees meer »

Ex-Volkswagentopman Winterkorn wijst alle aanklachten af in proces over dieselschandaal

De voormalige topman van het Duitse autoconcern Volkswagen, Martin Winterkorn, ontkent elke verantwoordelijkheid voor het dieselschandaal dat uitbarstte toen hij aan het hoofd stond van de autobouwer. Dat heeft zijn advocaat Felix Dörr dinsdag te kennen gegeven bij aanvang van het proces tegen Winterkorn voor zijn rol in het schandaal. “Onze cliënt wijst de aantijgingen tegen hem resoluut af”, aldus

Lees meer »

Bijzonder nieuw personeelslid op eerste schooldag in Linter

In basisschool de Regenboog in Drieslinter-Neerlinter heeft zich op de eerste schooldag een bijzondere medewerker aangemeld. Geen leerkracht maar wel een jonge hond. Die blijft een heel jaar op school om het kinderen aangenamer te maken. "Pablo is een echte aanwinst voor onze school," zegt een enthousiaste directeur.

Lees meer »